Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki antykoncepcyjne nie od ginekologa

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie. Jakiś czas temu chciałam zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, ale najpierw czekałam chyba dwa tygodnie na wizyte u ginekologa, poszłam, dowiedziałam się, że muszę iśc na cytologię, czekałam 2 tygodnie na cytologie, potem na wyniki miesiąc, bo zaginęły po czym dowiedziałam się, ze musze zaczac prac jakies tabl tabeltki dopochwowe przez tydzien i znowu isc na cytologie. Tyle z tym pieprzenia, ze głowa boli. Do tej pory zawsze myslalam, ze kupowanie tabletek z drugiej reki, z internetu jest niebezpieczne, ale rozmawiałam z kobietą któr ama dużą wiedzę na temat zdrowia i tak dalej, powiedziała, ze w polsce trzeba miec recepte na pigułki, bo to katolicki kraj i lepiej by bylo jakby kazdy mógł isc do apteki i sobie kupic. No wlasnie. Jakos czeszi, niemki, włoszki mogą kupic takie tabletki kiedy chca i nikt nie trabi, że trzeba miec badania, recepty itp. Jak myslicie, cyzm grozi kupienie takich tabletek przez internet? muszą byc koniecznie dopasowane?

Gość Roksana2424
Tabletki anty. muszą być odpowiednio dopasowane. Ja bałabym sie kupić u kogoś innego póki bym nie spróbowała wziąć je od lekarza. Radziłabym poczekać na wizyte u ginekologa :)

Gość gość
A by dobrze dobrać tabletki do ry/pania trzeba porobić badania.

Gość gość
Nie, nie jest to bezpieczne, to nie cukierki, tylko dawka hormonów która wpływa chociażby bardzo na wątrobę i lekarz który zleca badania krwi na stan wątroby też patrzy, moja koleżanka miała w bardzo złym stanie, poszła prywatnie, dostała bez badan, teraz ma marskosc wątroby głównie przez hormony. Tabletki antykoncepcyjne prawie w każdym kraju SA NA RECEPTE. Nawet w UK. Pomylilas chyba z tabletka po. Poza tym źle dopasowane hormony prowadzą nawet do myśli samobojczych.

Gość gość
Kobieto skoro po cytologii bierzesz tabletki dopochwowe to świadczy to o infekcji , niczym innym, trzeba zrobić też badania na inne choroby zanim lekarz ci przepisze tabletki, chociazby dlatego żebyś później nie rozsiewala nic, nie zarazila partnera, czy nawet kilku jeśli nie ma się stalego. Branie tabletek przez kobietę zazwyczaj wiąże się z seksem bez żadnego zabezpieczenia oprócz tego. lekarza przed przepisaniem po badaniu krwi mają też wyniki tego czy nie masz np. kiły. Nie mówię ze ty masz. Ale masz infekcje a np. Grzybica też możesz zarazić partnera

Jesli nie chcesz stac w kolejce lub placic za wizyte u ginekologa, a potrzebujesz tabletek (i dodam po konkurencyjnych cenach), mozesz zwrocic sie do miedzynarodowej organiacji kobiecej Women Help Women http://womenhelp.org/pl/ Wypelniajac u nich rodzaj kwestiunariusza lekarskiego zostana dobrane ci najbardziej pasujace tableteki antykoncepcyjne i wyslanie poczta w ilosci opakowan strarczajacej na pol roku lub na caly rok. Jesli potrzebujesz jakis konkretnych tabletek lub masz jakies watpliowsi dotyczace twoich problemow zdrowotnych, wystarczy do nich napisac (po polsku), ich lekarze i wolontariusze odpisuja prawie natychmiast: info@womenhelp.org W Polsce wykreowany zostal mit niebiezpiecznych hormonow, zwroccie uwage co sie dzialo ostatnio a propos tableteki "dzien po", podczas gdy na calym swiecie, kupuje sie te srodki w drogeriach. Pisz do nich, ja tez bylam bardzo szczesliwa, ze moglam "przeskoczyc" mojego ginekologa, ktory z wiekiej laski zapisywal mi po dwa opakowania...

Gość gość
nie brałam nigdy tabletek i wątroba mnie boli