Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktos mi powie jacy sa Niemcy? Jaka ich mentalnosc?

Polecane posty

Gość gość
I czy Niemcy generalnie lubią Polaków ? Czy czują do nas sympatię ?

Gość gość
Tak niemcy sa uprzejmi ale w chłodny sztywny sposob. Co do Polakow tak samo. Nie obrazają ale na jakies usmiechy i usciski nie masz co liczyc. Chłodno i rzeczowo w uprzejmy sposob. Jak ktos napisal to jest smutny narod. nie maja w sobie zadnej spontanicznosci

Gość gość
nie maja tez kuchenek gazowych tylko płyty elektryczne. dziwnie sie na tym gotuje.oni mysla ze jak kuchenka na gaz to zaraz z dymem pojda

Gość gość
lubia,dopoki na nich pracuja

Gość gość
Niemcy sa uprzejmi ale w taki bezposredni, chlodny sposob. Na przyklad kogos kto sie wychowal w Anglii czy w USA moga takie maniery razic. Nie otwieraja drzwi przed kobietami, nie ofiaruja pomocy poniesc ciezkiej siatki i tym podobne. Za to jezeli sie zatrzymasz na ulicy z mapa w reku to 3 ludzie Cie zapyta czy wskazac droge :)

Gość gość
Ogólna konkluzja: warto pojechać do Niemiec i zamieszkać tam :) Guten Tag ! Guten Tag meine liebe Deutschland ! Ich gehe zu euch :)

Gość gość
Komm' mit uns, gibt uns deine Hand; Komm' zu uns ins Königreich der Nacht :)

Gość gość
nie mieszkam w niemczech tylko w Szwecji ale powiem wam jedno ja tez jezdze starym rowerem bo dwa pierwsze mi ukradziono , ciekawe kto z was chcialby kupowac zaokolo 300 euro rower co sezon??? i co powiecie ze jetem skapa? co do ubioru Polek i wygody glupich Niemek to tez wam powiem ze kiedys znajomy Szwed zapytal sie mnie dlaczego Polki caly czas wygladaja jakby szly na dyskotege albo na jakas gruba impreze ( chodzilo o ubior i makijaz)

Gość gość
Nie wiem gdzie wy w Pl mieszkacie ale ja wgl nie widuje wymalowanych kobiet i ubranych jak na dyskoteke. Kobiety sa zadbane, lekki makijaz nie zaden groteskowy czy przerysowany. A jesli juz kogos widze na obcasach to jest to elegancka kobieta wychodzaca z biura. A wcale nie mieszkam w wielkim miescie. Chyba lepiej wygladac na zadbana niz lazic w jednych jeansach 15 lat bo wygodne :/

Gość gość
gość 2015.03.14 Słyszałam od koleżanki, która miała z kilkoma do czynienia, że są trochę fałszywi, że nie umieją gotować to niemal pewne, w Niemczech i w Holandii to się kupuje gotowe dania i zjada takie bez smaku byle co, oni zwyczajnie nie przywiązują do tego wagi, jedzą, bo są głodni, nie dbają jakoś specjalnie o smak. to ja chyba w poprzednim wcieleniu byłam niemką, bo też nie lubię gotować, nie przywiązuję to jedzenia wagi, jem bo jem, może być nawet nie doprawione

Gość gość
Niemcy ,Rosjanie ,Szwedzi /potop szwedzki/nie zaplacili Polsce za wojny odszkodowan finansowych , a Polscka zaplacila zydom za straty wojenne w 2015 r

Gość gość
gość dziś gupia jesteś

Gość gość
Wspaniały kraj, wspaniali ludzie

Gość gość
Przesadzacie z tymi Polkami wymalowanymi. Ja jakos nie widuje na codzien w sklepie czy gdzie indziej wymalowanych jak "na dyskoteke" kobiet. Jakis glupi stereotyp albo ludzie chodza po nie wiadomo jakich miejscach ze takie osoby spotykaja

Gość gość
niemki czy sie maluja czy nie to zadnej wiekszej roznicy nie ma :-))

Gość gość
Takie pytanie z innej beczki, ale o Holendrach. Czy z nimi zawsze trzeba witac sie przez podanie ręki?To jest niehigieniczne. I każdemu trzeba tą łapę podać, kto akurat jest w pomieszczeniu?Nawet dziecku???Nie można na zwykle "Hoi" być?

Gość gość
W Niemczech ludzie witaja sie przez podanie reki. A dobrzy znajomi cmokaja sie w policzki, dwa razy - raz na lewo, raz na prawo. To kupturalna roznica bo w USA caluje sie w jeden policzek :) Serio :) Co do wymalowanych Polek...no to niestety, ale prawda jest. Zawsze poznam z daleka...bo Polski tak jakby staraja sie za bardzo :O Fryz, farbowane wlosy, wiecznie te buty na obcasach...no nie wiem, w Niemczech nie ma na to wziecia :) no chyba ze wsrod jakis robotnikow budowlanych :-D Niemki ubieraja sie wygodnie, na sportowo. Nawet jak gdzies ida na impreze to liczy sie wygoda. Poza tym wiadomo, nie bedziesz w szpilach i mini na rowerze jechac a tutaj kazda laska przyrosnieta do roweru :) Fajne dziewczyny, zdecydowanie nie szukaja mezow na g**** :-D Rzadko ktora ma takie myslenie jak w Polsce na wyjscie za maz i pedem do zalozenia rodziny. Tu laski o tym przed 30-tka to nawet nie mysla (nie mowie o jakis nizinach spolecznych na Harz IV przez cale zycie). A potem tez w sumie kazda stara sie zachowac jakas niezaleznosc, pracowac itd. bo nigdy przeciez nie wiadomo. Dlatego sa wolne w swoich wyborach - nie musza liczyc na facetow bo maja prace, zarobki i licza na siebie. Sama zawsze bylam "chlopczyca" ;) wiec odnalazlam sie w tym swiecie idealnie. Niemcy ktorych spotkalam sa na luzie, umieja sprzatac, prac, prasowac i lubia gotowac we dwojke :) Jak dla mnie to idealny kraj. Niedawno chora bylam. Ubezpieczenie za wszytko zaplacilo, nie musialam czekac na lekarza. Gdyby mnie zwolnili, to bede miala jakies tam pinieadze na bezrobotnym. Mysle, ze tu dziewczyna, nawet sama, jezeli jest pracowita to nie zginie. A jakby bylo w Polsce? No sami wiecie :O Racjonalny kraj da racjonalnych ludzi :)

Gość gość
Niemcy i Holandia to prawie to samo-zwłaszcza kulturowo. A co jesli ktos nie ma w zwyczaju podawac dłoni?To jakaś wielka wtopa dla nich?

Gość gość
Taka sama wtopa jak ktos nie wie jak sie w Polsce przywitac. Nic wielkiego ale ludzie zauwaza.

Gość gość
I to mnie skreśla w oczach tych ludzi czy jak?Boże, na poczatku mialam z tym tyle wtop-kiedy uscisk, kiedy cmok w policzek i ile razy, że masakra. Nadal mi się to zdarza, już mniej, ale przez to czuję sie jak osoba upośledzona społecznie.

Gość gość
nie potrzeba mi do życia uścisków cmoków i poklepywań zwłaszcza od niemców którzy poklepią cię pocałują i są wredni fałszywi ! w ogóle nie lubię tego typu przywitań , takie przywitania to z bliską rodziną a i to wtedy gdy się dług nie widzimy ! dla mnie wystarczy zwykłe cześć ! niemki są zaniedbane paskudne o ubiorze nie mają ządnego pojęcia ! chodzą jak lumpiary jak syfiary co dziennie ! i tak tu żyją , dlatego może wyglądają jak wyglądają bo nie mają po co ani potrzeby dbać o siebie skoro prowadzą tak dennie nudne życie :)

Gość gość
to fakt... stac je ale kompletnie o siebie nie dbaja... nie maja wyczucia stylu... jakiejkolwiek wizji swojego wygladu...

Gość gość
Ta....Lepiej sie wytapetowac w lazience przez godzine, wlosy dodatkowe pol godziny, zeby isc do Aldi na zakupy :) Wizja wlasnego wygladu kroczy w koslawym pantoflach na 10mm obcasach z przylepionymi sztucznymi rzesami za wozkiem na zakupy wypelnionym przecenionych miesem i jakiejs mordowni zwierzat :-D Podczas, gdy Niemka, wskakuje pod prysznic, po 5 minutach jest gotowa, wklada trampki i jeansy, jakich t-shirt i leci na rowerze do najblizego bio marketu na zakupy :) Polki mozna rozpoznac z 2 kilometrow i to nie tylko w Niemczech bo panuje wsrod nich moda jak na wyjscie do kosciola w niedziele w rodzinnej wsi :-D Najlepiej jak jedna drugiej poklaskuje i mowi ze Niemki nie maja gustu :-D Maja, maja, tylko inny niz Krysie z Podkarpacia :-D

Gość gość
Nie każda Polka tak sie ubiera. Ja ubieram sie jak przeciętna młoda Holenderka-bez ekstrawagancji. Śmiem twierdzić, że czasami wyglądam gorzej niż Holenderki. Ale fakt jest taki, że jak tu przyjechałam to przestałam tak bardzo zwracać uwagę na wygląd. Wychodzę czasami bez makijażu i nie jest to mega problem dla mnie. Ale wygląd nigdy nie stał u mnie na 1 miejscu-tylko wygoda. Więc nie oceniajcie wszystkich Polek tak samo.

Gość gość
Ja wole wlasnie to jak ubieraja sie Holenderki czy Niemki. Wygoda i swoboda a nie jakies sredniowieczne standarty czy niewolnicze sluchanie co tam jakies czasopismo sobie wymyslilo na temat stylu.

Gość gość
Ubieracie sie niechlujnie ponieważ brak wam KLASY !

Gość gość
Nie ubieram się niechlujnie, a prosto i zwyczajnie. A to roznica i nie czyni mnie osobą bez klasy.

Gość gość
chytrzy i skapi na 100%

Gość gość
maja ale patrza jakby tu miec dodatkowy dochod jeszcze - przebiegli

Gość gość
chujo..wi obrzydli..wi fałszywi nudni prymitywni skąpi nie lubie ciuli !