Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OlgierdaMama

Częstochowa : wymiana doświadczeń Mam przyszłych i obecnych

Polecane posty

Witam! Jestem mama 20 miesiecznego Synka, bedziemy sie starac o drugie dzieciatko. Z pierwsza ciaza chodzilam prywatnie i rodzilam na Parkitce. Teraz zdecydowalam ze bede chodzila na NFZ i chcialabym rodzic na Mickiewicza. Czy ktoras z mam moglaby polecic jakiegos fajnego lekarza ktory pracuje na Mickiewicza i przyjmuje na NFZ?

Ja chodziłam do dr Lemańskiego na NFZ(przychodnia matki i dziecka przy lodowisku) od jakiegos czasu wlasnie pracuje na mickiewicza.Polecam go w 100%

Gość myszka1125
Hejka! Rzucam informacje, że w kauflandzie mleko Bebilon 2, 3 za 50 zł 1200 g ;)

Gość machońka
Orientujecie się może gdzie w Częstochowie zrobię małej badanie z żywej kropli krwi i jaki jest koszt? Robiła któraś z Was ?

Gość SłonecznaMama
Może na Mickiewicza robią takie badania jest tam dość pełna Diagnostyka . A jeśli chodzi o Lekarza na Mickiewicza to wiem że Strzelczyk jeszcze gdzieś przyjmuje na NFZ

Hej Mamusie:)musze sie pochwalic:)Moj synek (20 miesiecy)od tygodnia sam zasypia w łóżeczku:)narazie bez histerii:)mam nadzieje ,żetak zostanie.Tylko doradzcie....po kapaniu wkladam go do łóżeczka razem z butelka z kaszka zjada i kladzie sie spac, czasem zasypia na siedzaco.....i tu mojepytanie....troche sie boje ze moze sie zakrztusi idt.czy lepiej niech zje przy mnie iwtedy gozostawic?

Gość OFMama
Ja bym nie zostawiła samego z jedzeniem. Inna sprawa, ze po butli na noc zębów nie myje?

Gość kajka030
ja z butla swojego zostawialam sammego od 7 miesiaca tylko ze w dzien. core tez juz zostawiam czasem zajrze czy jej nie wypadla. tylko ze to w dzien, ale w nocy tez sie zdarzalo ze dawalam i przychodzilam jak skonczyl bo ja ze swoim musialam i musze siedziec do zasniecia nie chce sam

Gość 28marzec
Cześć dziewczyny końcem września wybyliśmy na tydzień do Wisły, później też mi tak schodziło że na forum nie zaglądałam aż do dzisiaj. I co tu wiedzę nowe dzieciaczki są w drodze. Oczywiście wszystkim gratuluję i życzę bezproblemowych ciąż, bo przecież trzeba zajmować się już tymi obecnymi. Pozdrawiam! :)

Gość mamalilki
Hej Dziewczyny! Mam do Was pytanie. Z racji tego, ze jesteście już mamami i to jeszcze z mojego miasta to na pewno orientujecie się najlepiej. Powiedzcie mi Kochane, ile wydaje się na samym początku na miesiąc na pieluchy jednorazowe? Ja mam termin na 4 listopada. Wczoraj byliśmy z mężem w szkole rodzenia i Pani powiedziała nam, że na miesiąc to wydatek 300 zł :O Czy to prawda? I czy to prawda, żeby kupić tylko jedną paczkę jedynek i od razu przechodzić na dwójki? My kupiliśmy już cztery paczki jedynek :/ Bardzo proszę o odpowiedź ;)

Gość OFMama
Z tymi jedynkami to zalezybjakie dziecko sie duze urodzi, ale wiekszosc faktycznie zuzywa jedna, dwie paczki i wchodzi na 2. A koszt... Zalezy jakie pieluchy, ale musisz liczyc ze na poczatku taki maluch zuzywa ok 10-14 pieluch na dobe... Więc możesz sobie policzyć ile wychodzi. Niemało... Potem jak sie troche kupy unormuja (ok 2-3 tyg) to mniej. Tak ok. 8-10 na dobe. Ale to w przyblizeniu. Bo duzo tez zalezy od dziecka i mamy. Moj pierwszy syn jak tylko nasikal od razu byl ryk i pielucha do zmiany. Książę nie polezal w pieluszce nawet lekko wilgotnej ani chwili. A drugi - jak nie zagladne to nie da znac :)

Gość kajka030
Jedynki krótko się używa, zależy też jakie duże dziecko się urodzi. Synek że urodził się mały niecałe 3200 to ze 3 paczki miałam, córa że duża prawie 3900 to 1 paczka. I faktycznie zużywa się ich dużo tak jak OFmama pisała, u nas od drugiego miesiąca szło ich mniej bo dzidzia wypróżniała się co 10 -16 dni, więc można było rzadziej zmieniać. Dziewczyny nurtuje mnie pewna rzecz, czy podczas karmienia piersią i mm widziałyście różnicę w czasie karmienia? My się karmimy już mieszanie i córa mi na mm wytrzymuje krócej niż na kp i to samo miałam z synem. A jak to u was było/jest?

Gość mamalilki
No pięknie, tak to jest jak nieobyci, przyszli rodzice wybiorą się na zakupy parę miesięcy przed ;) Dzięki za odp Dziewczyny :) Pozdrawiam :)

Gość gość
Wyłącznie w obecności męża inaczej sobie nie wyobrażałam porodu . Mąż obecny podczas porodu powoduje mniejsze cierpienie i mniejszy stres bo bądź co bądź czuwa najbliższa dla nas osoba . Również podejście do dziecka i żony jest lepsze widział nasze cierpienie.

Gość małaRybkA
mamalilki - nic się nie martw, że za dużo zapasów zrobiliście - Maluszek na pewno postara się żeby trzeba było dokupic;-) U nas 1,5 roku minęło, Mała nadal za żadne skarby nie chce na nocnik, w ubraniu usiądzie, posiedzi ale próba posadzenia bez spodenek - płacz i ryk jakby nie wiem co się działo. Za to jak chodzi bez pieluch potrafi długo się wstrzymywać, a jak tylko założę pieluszkę to w momencie jest tak napompowana, że trzeba wymieniać na nową.

Gość OFMama
MalaRybka - u nas też lipa. Był dobry start a teraz nic. Na kibelku może siedzieć i 40 min ale zrobi co trzeba jak tylko zejdzie :) na nocnik nie chce siadać teraz w ogóle:/ a jak chodzi bez pieluchy to sika gdzie popadnie ;) ciężki temat...

Gość myszka1125
Hej Kobietki! Miło, że jesteście :) Mam takie zapytanko, jak nazywała się ta maść na przeziębienie co to można takie małe bobasy smarować, bo Michał już oczywiście smarkaty i spania nie ma w nocy, może troszkę by to złagodziło nasz problem. Co do nocnika, to u nas postęp, ale to dlatego, że zaoszczędzić chciałam i kupiłam rossmanowskie pieluchy, które już po 2 siknięciu są całe mokre... Michał sam przynosi nocnik i chce by Go sadzać :D wczoraj całe popołudnie chodził bez pieluszki i tylko co jakiś czas nocnik pokazywał, że chce. Wie że jak nasika na podłogę to będzie musiał chodzić w pieluszce :)

Gość tuptus2014
Myszka ja mam w domu Depulol można stosować od 6miesiaca. Dziewczyny ile miały Wasze maluszki jak zaczęłyście przygodę z nocnikiem, Filip w tym miesiącu kończy roczek tak się zastanawiam czy to już dobry moment.

tuptus2014 -->> to chyba ta maść co tu ją dziewczyny polecały, tak mi się nazwa kojarzy :) My nocnik kupiliśmy gdzieś w czerwcu chyba, właściwie to całkiem przypadkiem. to miał jakieś 15 miesięcy Młody. Na początku to tak w ramach zabawy, Go sadzaliśmy i tez raz chciał, raz nie, czasem płakał, na razie znowu chce, zobaczymy jak długo to potrwa. Koleżanki z pracy córa w listopadzie 2 latka kończy i jakiś czas temu mi się chwaliła, że pieluszka już tylko na noc, a teraz w tamtym tygodniu regres i powrót do pieluszek, także nie ma reguły na to

Gość Mamuśka 2014
Tuptus ale to zleciało ha ha ha mój Kuba ma zaraz 14 miesięcy i jeszcze nie rozumie nocnika bawi sie nim ale ni sika posiedzi chwile i ucieka moja bratowa ma starszego o 5 miesięcy od mojego i od 2 miesiecy załatwia się do nocnika i woła ale uczyła go latem.

Gość gość
Gdzie w Częstochowie na kasę chorych można zrobić niemowlakowi USG stawów biodrowych prócz w przychodni na Sobieskiego?

Oj zleciało, zleciało :-) Az mi czasami smutno że Filip już taki samodzielny,... i charakterek zaczyna pokazywać...Nawet nie wiem kiedy tak się zmienił:-( Co do usg to chyba na zawodziu w szpitalu. Dziewczyny robiłyście kontrolne usg bioderek po roku?

OFMama - nie pamiętam dokładnie ale dziecko nie powinno tyle czasu siedzieć na nocniku, bo się zniechęci. Myszka - tak ta maść to depulol, pisze że od 6 miesiąca ale my stosowaliśmy od 3 miesiąca, ale takie zalecenie lekarki. Oszczędności czasem się opłacają :). Tuptuś - my robiliśmy kilka podejść do nocnika, pierwsza próba była jak właśnie miał rok, ale to nie był jego czas, porządnie się wziełam za to jak miał 2 lata więc w to lato bo to najlepsza pora na odpieluchowanie :). Najtrudniejszy pierwszy dzień bo zasikane wszystkie majtki i wszystko dookoła. Teraz po 3 miesięcznej praktyce zdarza się sporadycznie tzn. jak za późno pójdzie czy zawoła to nie zawsze zdąży majtki zdjąć. Myszka - z tym regresem to nie wiem jak to jest ale u nas 2 razy się zdarzyło że przez jeden dzień poprostu jakby zapomniał i sikał notorycznie w gacie, a kolejnego dnia już normalnie. Mamuśka - mam nadzieję że cię nie urażę ale dziecko nie powinno się bawić nocnikiem, bo dla niego robi się to "kolejna zabawka" więc może być później problem. U nas zawsze było tłumaczone do czego służy i że się tym nie bawi, czasem tylko było tak że Filip załatwiał się na dużym kibelku a ulubiony misiu na nocnik, albo odwrotnie.

Gość OFMama
Kajka - tak długo siedział ze 2, 3 razy na toalecie, z nakładką. Podobało mu się, bąki sądził więc siedział:) nie zmuszałam. Póki co mam takie nastawienie, że nic na siłę - jak nie chce to nie. Żałuję, że w wakacje nie przylozylam się do tego i za malo w samych majtkach latał.. No ale trudno. .

Gość asiara88
Dziewczyny w drugiej ciąży jak się czujecie? :) U nas Mały ma skończone 18 miesięcy, wie co to siusiu i kupa ale sadzi w pieluchę. Raz zrobił do kibelka ale to sam się bardzo zdziwił :)

Gość patusiaxxx
U nas nocnik też jest be. A mówią że 18 miesięcy to najlepszy moment na nocnikowanie :) jakoś sie nie sprawdza.U nas Mati też zakatarzony. Dziś pojechałam z nim do lekarza bo zaczął kaszlec troszkę ale jak narazie to tylko przeziebienie i jesteśmy na syropkach i lekach przeciwirusowych :(

OF Mama - no najważniejsze właśnie nie zmuszać, ale ja bym nie praktykowała takiego długiego siedzenia, bo poprostu chyba mu się nie chce i lepiej po 10 min. go zdjąć i za pół godziny znowu posadzić bynajmniej ja tak robiłam, ale to będą z dzieckiem widać jak postępować też więc się nie uogólnia. Teraz z perspektywy czasu mogę wam powiedzieć że przygodę z nocnikiem zaczeliśmy po roczku ale to nie był odpowiedni czas, niby siadał załatwiał się czasem, ale dopiero po 2 roku szybko zrozumiał o co w tym chodzi. I pierwszy dzień najgorszy a każdy następny już lepiej, nam zajęło to tydzień aby osiągnąć jakiś zadawalający poziom. Za niedługo czeka mnie nocne odpieluchowanie ale nie mam pomysłu jak to zrobić. No i kolejna praca nad córą bo czas szybko leci. Ma już 7 miesięcy i zaraz będzie mi chodziła bo już przy meblach mi staje i trochę chodzi.

Gość nadkah
Hejka, zaglądam tu do Was, ale nie mam czasu czegokolwiek napisać:/ U nas na katar bardzo pomogły inchalacje i oklepywanie plecków. U Was już odpieluchowywanie, a my się chwalimy,że udało nam się przejść całkiem na cyca-bez męczącego odciągania. Tylko Domi mało ciągne-na początku jak jej leci fajnie to pije,pije i zasypia i nie pomaga wybudzanie:/ Mam wrażenie, że pokarmu z tego powodu mam coraz mniej:( Korci mnie,żeby podjechać do przychodni ją zważyć czy w ogóle przybiera. OFmama byliśmy u tej okulistki-fajna babeczka-obejrzała Małą,ale od razu stwierdziła,że nie będzie jej męczyć i badać dna oka bo i tak nie jest w stanie postawić diagnozy i kazała mam jechac do kliniki okulistcznej w Katowicach lub Łodzi, no i wzięła tylko 60zł. Ale zobaczymy jeszcze co Reza nam powie na początku października.

Przepraszam, że nie w temacie, ale ufam, że mamy bedziecie życzliwe. Czeka mnie wyjazd służbowy do Częstochowy ;) wezmę córkę i męża i przy okazji zaliczymy weekend. Gdzie warto sie zatrzymać? gdzie cena przychylna i miejsce fajne?