Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kocham Niemców a wy?

Polecane posty

Gość gość
do niemieckich lotnisk nic nie mam

Gość gość
Wypowiedz z 19.10 dotyczyla avataru osobnika pod nikiem obciaganie z czyms tam. No wiec znajac taka historie chociazby na przykladzie twojego pradziadka bylbys w stanie miec normalne relacje z przedstawicielami tego narodu ?

Gość gość
nie wiem ciezko powiedziec. wojna to wojna tamci ludzie juz nie zyja a co sa winni ich potomkowie ze mieli takich dziadkow pradziadkow czy prapradziadkow

Gość gość
O ruskach moze nie bede sie wypowiadac ale mam podobne poglądy:D nie rozumiem tylko dlaczego ludzie, ktorzy urodzili sie po wojnie nawet sie nie zastanawiaja jak nasi prodzkowie mieli p********e. Ja bardzo doceniam to, ze bylo mi dane urodzic sie po wojnie, ciesze sie ze nasi dziadkowie pradziadkowie walczyli za nasza ojczyzne i dzieki nim teraz jestesmy my. Czy gdybyście wy walczyli na wojnie, chcielibyscie aby wasi przodkowie zadawli sie z tymi szmatami? Nikt z nas nie wie jak naprawde bylo ale mozemy sobie wyobrazić jakir cierpienie zeslali na naszych przodkow niemcy

Gość gość
To sa winni, ze maja ich geny. Dlaczego dzieci alkoholikow czesto staja sie alkoholikami? Dlaczego dzieci z patologicznych rodzin czesto wychodzą na taką sama patologie? Dlaczego corka kobiety chorej na raka czesto rowniez choruje na tego raka? Bo ma to w genach. Tak samo jak oni maja w genach s*******nstwo

Gość gość
do 19:12 ma bo Niemcy to nie tylko historia ale i gospodarka oraz kraj w którym są świetne autostrady lotniska i kolej.

Gość gość
no to juz sie tacy urodzili, napewno nie jest im latwo zyc z takim pietnem. nie przepadam za niemcami, to sa zimni sztywni ludzi ale nie nienawidze ich.

Gość gość
A pomyslalas o tym jak sie im udalo stowrzyc taka gospodarke? I jakim kosztem? Nest sie czym szczyscic my Niemcy potega gospodarki kraj bogaty ktory wybil sie poprez zap********ie milionow ludzi. Chuj z nimi jeden w ta czy w tamta, wazne ze mamy fajne lotniska

Gość gość
Biorac pod uwage, ze rodzina potencjalnego zyjacego w tych czasach niemca bardzo skrzywdziła moja rodzine, nigdy nie wdam sie z nimi w jakiejkolwiek relacje. Przykładowo gdyby jakis psychol zabil wam dziecko, chcielibyście zeby np wasza wnuczka bawila sie z jego dzieckiem? Przeciez nie jest niczemu winne :o nie dotyczy was to bezposrednio bo minelo duuuzo czasu. Nie potraficie przezywac i rozpamietywac cierpienia waszych przodkow dzieki ktorym dzisiaj swobodnie n*******lacie posty na kafeterii

Gość gość
Niemieckie miasta w zasadzie wszystkie zostały zbombardowane. Byli mądzejsi i korzystali z planu Malszala Polacy uniśli się honorem.

Gość gość
Tak naprawde mam 13 lat i jestem chora psychicznie

Gość gość
Gdyby niemcy jakos publicznie przeprosili, wyakazali skruche, naprawde zalowali i zadbali o to zeby polacy zapomnieli i wybaczyli. Mysle ze duzo osob byloby w stanie im to wybaczyć. Nawet osoby bezpośrednio skrzywdzone, np.moja babcia ktorej zabito ojca za to ze sprzedawal mieso z krow. Mimo ze wlasciwie nie sprzedawal tylko ktos go niesłusznie oskarzyl. Mysle ze wiele ludzi mogloby by wwybaczyć. Ale jak tu wybaczyc jak oni do dzisoaj sie z nas smieja. I wcale niczego nie zaluja...

Gość gość
Kurde mądrzejsi błąd to z pośpiechu.

Gość gość
ale co to za porownania? my sie z niemcami nie bawimy. wystarczy ze jako tako zyjemy ze soba. Nikt ci nie kaze ich uwielbiac mozesz unikac. Ale nie nawoluj do nienawisci. Za krzywdzy placi ten co je wyrzadzil a nie jego potomkowie do 40 lini. takie podburzanie nic nie da

Gość gość
A nauczyciele, ktorzy po nocach w tajemnicy uczyli dzieci historii rowniez zostali odstrzeleni. Germanizacja i rusyfikacja szkol, zabijanie za handel miesem, za ukrywanie i pomoc zydom. Czy to jest qrwa normalne? CZy nie obchodzi was to ze wasi pradziadkowie CIERPIELI przez te szmaty? A wiecie ze z pradziadziusia powstal dziadzius a z dziadziusia tatus a z tatusia qrwa wy?

Gość gość
Oczywiście że przepraszali oficjalnie Polaków. Ja wcale nie jestem za zapomnieniem krzywd które nam wyrządzili ale nienawiść jest destrukcyjna i ogłupia. Trzeba pamiętać ale dobra wspópraca z Nimcami potrzebna jest Polakom

Gość gość
jak tak całosciowo oceniac to kazdy kraj nam jakas krzywde wyrzadzil na przełomie stuleci i wszytskie mamy nienawidzic?

Gość gość
To nie jest pokolenie do 40 linii tylko maksymalnie do trzech. Ja jestem z charakteru podobna (podobno:p) do mojej prababci. Wiec oni tez sa tacy jak ich dziadkowie. Nie mowie, ze maja odpowiadac za ich zbrodnie ani nie nawoluje dp zadnej nienawisci. Nigdy nie wykazali skruchy. Mi by bylo wstyd byc potomkiem kogos takiego i dazylabym do wybaczenia oraz okazania skruchy

Gość gość
nie mozna kogos oceniac tylko na podstawie wojny. to bylo dawno. jezzeli ktos moze nienawidziec to nasi dziadkowie i pradziadkowie. my mamy inne czasy i cieszmy sie z tego a nie wywlekamy kolejna fale nienawisci o cos czego nie znamy bo nie zylismy w tamtych czasach

Gość gość
Dawniej byly inne czasy. To normalna kolej rzeczy. Nikogo nie dziwilo ze wychodzilas na ulice a ktos cie z***bal . lata 1939 byly juz całkiem scywilozowane nie bylo normalne mordowanie a dla nich bylo.

Gość gość
Aha czyli nie obchodzi cie to ze twoj pradziadek mial zj****e zycie? Ze cierpial przez nich, byl nieszczesliwy? Obchodzi cie tylko to ze mamy fajne czasy? S dzieki k***a komu? Czy jestes w ogole za to komus wdzieczna?

Gość gość
kiedys byl taki dokument na dwojce i sie wypowiadal potomek Goebbelsa i mowil ze zyje z tym pietnem i umrze z tym pietnem. Wyrazal skruche ale co on moze zrobic.

Gość gość
Poprosze o linka do artykulu o oficjalnych przeprosinach Niemców. Moze im wybacze :D

Gość gość
nie wiem jakie zycie mial moj pradziadek, nawet nie wiem jakie dziadek mial zycie bo umarli przed moim urodzeniem . U mnie sie o wojnie nie mowilo. Nawet moja babcia obecnie 90 letnia o niej nie wspominała nigdy .Nie we wszystkich domach robi sie z tego historyjki na dobranoc i zarazanie nienawiscia. Nie probuj tu na mnie wymyslac jakis rzeczy bo nie mowimy tu o mojej czy twojej wdziecznosci

Gość gość
A nie odnosicie wrażenia ze oni sa dumni z tego co wyrabiali ich dziadkowie? Z tego ze to taki potezny kraj, mocny silny, ze tyle ludzi zabili? Mowie oczywiscie hipotetycznie, sama tak nie uważam. Zastanawia mnie tylko jak to naprawde jest. W sumie macie troche racji. Gdybym ja byla potomkiem takiego szwaba mialabym straszne wyrzuty sumienia ciezko byloby mi z czyms takim zyc

Gość gość
ciebie nikt nie musi przepraszac a TY nie masz im co wybaczac. widze ze strasznie zalujesz ze nie brales udzialu w wojnie bo uraze trzymasz w sercu taka jakbys conajmniej z obozu koncentracyjnego uciekl. spokorniej

Gość gość
A myslisz, ze u mnie ktos opowiadal o wojnie? Hahaha tak dla twojej informacji nie moglam sila wyciagnac nic o wojnie ani od babci ani od dziadka a wiesz dlaczego ? Bo k***a nie mieli ochoty do tego wracac bo CIERPIELI bo mimo tego ze uplynelo tyle lat oni nadal pamietaja i nadal cierpia. Nigdy sie to nie wymaze z ich glowy. Nikt mi nigdy o wojnie nie opowiadal:o sama sie tym interesuje

Gość gość
Jestem kobieta z niczego nie ucieklem:) aha czyli rozumiem, ze jak twojemu dziecku ktos zabije dziecko czyli twojego wnuka to ty tez w sumie nie masz czego wybaczyć i nikt cie nie musi przepraszac :)

Gość gość
I wrecz przeciwnie bardzo sie cieszę ze mnie to ominelo i jestem wdzieczna zarowno moim pradziadkom jak i twoim ze dzieki nim zyje w POLSCE

Gość gość
Tak naprawde wojna dla kazdego wygladala inaczej. Moja babcia mieszkala na wsi i mowila ze oni nic nie wiedzieli o zadnych bombardowaniach zabijaniu czy czyms takim. U nich przyszedl niemiec i wszyscy dla niego pracowali w polu lub w ogrodzie dorosli i dzieci. I to sa jej wspomnienia -ciezka praca. Oni nic nie wiedzieli co sie dzieje w duzych miastach czy ze sa jakies obozy koncentracyjne. Potem zaczeli uciekac i weszli ruscy. tyle mi opowiedziala