Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kupiłam zmywarke już pierwszego dnia tego pożałowałam

Polecane posty

Gość gość
pranie w wakacje w jeziorze?serio serio?

ja brzydziłam się naczyń u mojej szwagierki, a odkąd mają zmywarkę jest dobrze. To co zaoszczędzisz na prądzie myjąc ręcznie, przepłacisz na wodzie. a poza tym, czy zawsze musi być tanio?

Gość gość
Ja zmywarke mam, w domu 2 osoby, nie wiem, jak zylam bez niej. Najcenniejszy w zyciu jest czas- a pomijajac to - place miesiecznie 100 zl za prad, majac zmywarke ( co 2 dni- ale program na 40 stopni wystarczy) oczywiscie lodówke, pralke, zelazko no i gotuje tylko na kuchni elektrycznej.

>>>misio1 dziś ja i tak na urlopie piore recznie w jeziorze pieknie brud plamy schodza 15 minut i gotowe i opale sie przy tym<<< x Wiem, że kobiety lubią prać :D, ale z wiekiem jest mi coraz bardziej wstyd, następne do tego namawiać :). Dlatego kupiłem mini-pralkę :D :D :D.

Gość gość z nerwami
Nienawidzę myć naczyń. Nigdy tego nie lubiłem. Gdy mieszkałem sam, byłem w stanie wyprodukować wsad do zmywarki, której nie miałem i nadal nie mam i trzymać go w standardowym, dwukomorowym zlewie, przez tydzień, tylko dokładając. Dla mnie zmywarka ma sens, bo ja nienawidzę zmywać. x Oczywiście resztki jedzenia należy wyrzucać do kosza, czy się zmywa w zmywarce, czy ręcznie, bo zlew się nie zapycha. x Cała ta dysputa, przypomina mi wątek z "Pianoli" Vonneguta. Mianowicie Amerykę, taką futurystyczną, ale de facto, taką z lat 50/60 odwiedza arabski arystokrata, bogacz, który zwiedza dom przeciętnej amerykańskiej rodziny. Pokazują mu pralkę, zmywarkę, szereg urządzeń ułatwiających gospodyni domowej pracę, czy wręcz wyręczających ją. Przewodnik opowiada, że dzięki temu urządzeniu, pani domu zyskuje tyle a tyle czasu. W końcu Arab pyta: ale po co jej tyle czasu? Co ona potem robi? Ma czas dla siebie. Ale co robi? Z całej tej rozmowy wynikło, że w zasadzie nic nie robi, bo ogląda telewizję, albo plotkuje. Ostatecznie większość z nas, potem się leni, na przykład na Kafeterii :p

Gość gość
no niestety ale bardo łatwo to wytłumaczyć zmywarka zużywa mniej wody więc mniej jej podgrzewa a przecież 80 % całego prądu pobieranego przez zmywarke idzie na podgrzewanie wody a 18 % na pompe i 2 % na diody i wyświetlacz zmywając w zlewie zużywamy dużo więcej wody i w dodatku ciepłej a ta z koleji z nieba nie leci najczęsciej do podgrzewania wody używamy bojlera na prąd i z tego wynika ze zmywarka zuzywa mniej prądu niż zmywając w zlewie

>>>zmywając w zlewie zużywamy dużo więcej wody i w dodatku ciepłej<<< x Czy ktoś potrafi mi logicznie wytłumaczyć: po jaką cholerę mam płukać umyte wcześniej naczynia w ciepłej wodzie ? ? ? x >>>ta z koleji z nieba nie leci najczęsciej do podgrzewania wody używamy bojlera na prąd i z tego wynika ze zmywarka zuzywa mniej prądu niż zmywając w zlewie<<< x Do większości ludzi mieszkających w mieście, ciepła woda dopływa rurami i nie trzeba jej dodatkowo podgrzewać (szczególnie prądem). Tak więc zmywając ręcznie oszczędzam prąd :D.

Gość gość
ciepła woda ( wodociągowa) jest droższa od zimnej i i tak w zlewie zużywasz więcej niż zmywarka więc korzystając tylko ze zmywarki może być że te rachunki o jakieś 20 zł za prąd będą wyższe ale zmywarka zużywa zimną tańsza wode więc z koleji sporo mniej będziesz płacić za ciepłą wode i na jedno wyjdzie a nawet ze zmywarką taniej

>>>ciepła woda ( wodociągowa) jest droższa od zimnej i i tak w zlewie zużywasz więcej niż zmywarka<<< x Ty jesteś ogólnie TĘPA, czy tylko czytać ze zrozumieniem nie potrafisz :D ? Napełniam jedną komorę zlewozmywaka gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Możesz nie wiem jak kombinować, ale nigdy w tej komorze nie zmieści się więcej wody, niż zużywa zmywarka ! ! ! Po namoczeniu i umyciu naczyń, spłukuję je DOKŁADNIE (czego Twoja zmywarka mi nie zapewni) w strumieniu ZIMNEJ wody. x >>>więc korzystając tylko ze zmywarki może być że te rachunki o jakieś 20 zł za prąd będą wyższe ale zmywarka zużywa zimną tańsza wode więc z koleji sporo mniej będziesz płacić za ciepłą wode i na jedno wyjdzie a nawet ze zmywarką taniej<<< x Nie dość, że TĘPA, to jeszcze uparta :(. Pisałem już, ze zrobiłem kiedyś DOKŁADNĄ kalkulację, w oparciu o pracę zmywarki sąsiada, którą z ciekawości podłączyliśmy pod miernik zużycia prądu i wyszło, że zmywanie ręczne jest TAŃSZE. x Ile Ci płacą, za SPAMOWANIE ? ? ?

Gość gość
bzdury i tyle zmywarka nie dość, że pomaga w oszczędnościach wody i prądu to jeszcze czasu nie wspomnę o higienie, bo w życiu ręce nie wytrzymają takiej temperatury

Gość gość
dokładnie nawet nie biorąc pod uwage oszczędności to za nic w swiecie w zlewie nie pozmywamy tak dobrze jak robi to zmywarka ze wzlględu na to że zmywarka zmywa w temperaturze nawet 85c a w zlewie max 45 c chyba niebiorąc pod uwage tych wszystkich oszczędnosci higiena jest najważniejsza i w zlewie tylko rozmnazamy bakterie a tylko zmywarka zapewnia najwyzszy poziom higieny i niszczy wszystkie bakterie

>>>dokładnie ... niszczy wszystkie bakterie<<< x Jak Twoje talerze, porasta świeżutka pleść, to współczuję :D :D :D. x Ja taki zapomniany garnuszek, wrzątkiem wyparzam i 85 stopni w niczym by nie pomogło. Bieżąca ciepła woda ma temperaturę 60...70 stopni, więc jest identyczna z temperaturą w zmywarce. I co na to odpowiesz SPAMERZE :D :D :D.

Gość gość
hahahaha chyba żartujesz heheheehe woda o temperaturze 55c zaczyna parzyć w ręce nie ma mowy żeby trzymać w wodzie 60 czy 70 c ręce więc co ty p********z hahahah

Gość gość
Autorko nie wiem co za przedpotopowa zmywarkę kupiłaś, bo przeciez te nowe maja kilka różnych programów i wcale nie musisz zmywać 2h, w wysokiej temperaturze wystarczy program 30-40min (w zależności od modelu zmywarki, ale nie spotkałam się z taka, ktora by nie miała innych programów niz dwugodzinny). Co do zalet zmywarki to bez wzgledu na to czy wychodzi taniej czy drożej (a dla mnie zdecydowanie taniej, bo nie babram naczyń w brudnej wodzie tylko myję w bieżącej ciepłej i w ciepłej tez płuczę) bo to kwestia kilkunastu czy kilkudziesięciu złotych miesięcznie ale przede wszystkim zmywać nienawidzę, do tego szkoda mi mojego czasu. W zmywaniu ręcznym sa dwa wyjścia - całodniowy syf i trzymanie naczyń w zlewie a potem mycie za jednym razem tą godzinę lub mycie 5-6 razy dziennie żeby na bieżąco bylo czysto. Mam rodzinę 3 osobowa, ale nie zmywam 3 talerzy bo poza nimi używam misek, garnków, deski do krojenia, noży i innych sztućców. Ja zamiast po obiedzie ślęczeć nad zlewem wolę wypic kawkę z mężem :) ale co kto lubi.

Gość gość
Kogoś boli dupa Żałosne, że ludzie w dzisiejszych czasach zmywarkę uważają za luksus dla wybrańców Wiesz, że zmywarki programy mają nawet na 90 stopni i cykl trwa tyle, że tej wody nagotować byś musiał wiadro, żeby po odkażać naczynia To, że chlupniesz sobie z czajnika trochę wody to nie znaczy, ze masz już sterylny garnek

Gość gość
zmywarka wyparza w 85 c bo takie są przepisy unijne w wyższych temperaturach mogłoby popękać szkło bakterie chorobotwórcze giną w temp 60 + 85 c jest wystarczające żeby się ich pozbyć , racja można gotować wode czajnikiem i polewać w zewie naczynia wrzątkiem tylko zuzycie prądu przez czajnik wykorzystane do wyparzenia tylu naczyn ile wyparzy zmywarka jest nieporównywalne

Nie rozumiem: po co tak bardzo plujesz się SPAMERZE :D :D :D. x Ja tylko zauważam KŁAMSTWA, które piszesz. x Może dla Ciebie zmywarka jest luksusem, dla mnie to tylko zbędny mebel, którego montaż pogorszy ergonomię w mojej kuchni. x Dopóki nie jest mi rzeczywiście potrzebna, dopóty nie będę jej montował. x Zmywarka, to tylko wygoda i przestańcie KŁAMAĆ, że to oszczędność. x Nie wiem, co Ciebie parzy, ale ciepła woda dostarczana do mieszkania MUSI (zgodnie z umową) mieć temperaturę wyższą od 65 stopni (szczególnie w okresie zimowym). x Wody do wyparzania czegokolwiek nie muszę gotować osobno, ale wykorzystuję nadmiar wody zagotowanej na herbatę.

Gość gość
Zacofańcy to mają imponujące metody. A jeszcze do tego wszystkiego myślą, że mają darmową wodę z kranu. Dla ciebie to jest zbędny mebel, bo ty nie myjesz, nie niszczysz rąk, bo masz od tego kurę domową.

Gość gość
Misio wyparza tylko dno garnka, a ja muszę mieć sterylną czystość całego naczynia. Pralki też oczywiście nie masz? W imię ergonomii łazienki?

Gość gość
Zmywarka to tak jak pralka w obecnych czasach a nie luksus. Ułatwienie sobie życia podobnie jak mikser czy robot kuchenny a ze odkurzaczu juz nie wspomnę. Co kto lubi. Moja babcia na wsi ma odkurzacz użyła go w swoim zyciu moze ze 2 razy bo przeciez prąd tyle kosztuje woli miotła jechać a ja swoje podłogi odkurzam sobie codziennie jakoś mnie nie boli zużycie prądu. Zależy kto jak lubi żyć. Wole zapakować wszystko do zmywarki bo nie lubie myć ręcznie. Nawet jeśli wiecej kosztuje to stac mnie na to. Nie oglądam każdej złotówki dziesięć razy zanim wydam.

Gość gość
Misio jakos się nie odniosłeś do żadnego mojego argumentu z 12:16 ;)

Gość gość
Myślałam, źe toczy się ciekawa wymiana zdań, porady praktyczne, przeleciałam cały topik, a tu same kłótnie!

Gość gość
Gościu z 17:26tu nie ma na co liczyć,oprócz tego,że cię ktoś obrazi.Popis chamstwa i nietolerancji,taki światopogląd np.Mam,zmywarkę,więc każdy powinien ją mieć,jak można myć ręcznie,a fuj?Mam psa,kota,a każdy kto nie ma zwierząt jest podły.Mam dzieci,a każdy kto ich nie ma jest felerny i zdechnie samotny na stare lata?Każdy pretekst dobry,żeby się odgryźć za to,że gnoją w pracy ,że jesteś samotną starą babą,która się dowartościuje,bo ktoś głupszy,ale młodszy?Pełno zboków i psycholi,kupię zmywarkę Bosch,czy się to wam podoba czy nie:-P,bo miałam Whirlpool,ale się zużyła i zepsuła:-)

>>>Zacofańcy to mają imponujące metody. A jeszcze do tego wszystkiego myślą, że mają darmową wodę z kranu.<<< x Wolę zapłacić więcej za zużycie zimnej wody, niż czuc posmak niedomytej chemii na talerzu. x >>>Dla ciebie to jest zbędny mebel, bo ty nie myjesz, nie niszczysz rąk, bo masz od tego kurę domową.<<< Wg Ciebie zbędna jest umiejętność czytania ze zrozumieniem :D. Napisałem wcześniej, że myję gary sam i LUBIE TO ROBIĆ :).

>>>Misio wyparza tylko dno garnka, a ja muszę mieć sterylną czystość całego naczynia.<<< Przed chwilą wyparzyłem talerz na którym przez cały dzień leżały resztki organiczne. Bez problemu wystarczyło mi na to wody, po zalaniu czajniczka z herbatą :). x >>>Pralki też oczywiście nie masz? W imię ergonomii łazienki?<<< Mam, ale być może w imię ergonomii :D, zostanie ona wyewakuowana, do niepotrzebnie długiej ubikacji.

>>>Zmywarka to tak jak pralka w obecnych czasach a nie luksus. Ułatwienie sobie życia podobnie jak mikser czy robot kuchenny a ze odkurzaczu juz nie wspomnę. ... Wole zapakować wszystko do zmywarki bo nie lubie myć ręcznie. Nawet jeśli wiecej kosztuje to stac mnie na to. Nie oglądam każdej złotówki dziesięć razy zanim wydam.<<< x A czy ktoś Ci tego zabrania, albo sens tego neguje?

>>>Misio jakos się nie odniosłeś do żadnego mojego argumentu z 12:16<<< x Bo są sensowne i zgadzam się z nimi :).

Gość gość
Do wody o temperaturze 65stopni C nie wsadziłbyś ręki, a nawet jeśli to nie na tyle długo, żeby w niej cokolwiek umyć.

Gość gość
A ja zmywarkę mam od 12 lat i nie wyobrażam sobie teraz życia bez zmywarki, pralki, miksera itd