Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Na zwolnieniu w ciąży a wysokość świadczenia.

Polecane posty

Gość gość

Jestem w piątym miesiącu ciąży i od pierwszego maja jestem na zwolnieniu. Zarabiam 1800 - 1900 zł i od tej kwoty zakład pracy odprowadza składki. Ile w takim razie będzie wynosiło moje świadczenie z Zus - u do końca ciąży? Próbowałam się tego dowiedzieć, ale pani przez tel mówiła tak zawile, że niewiele mi ta rozmowa wyjaśniła. Jak to wygląda u Was ? Ile zarabiałyście, a ile dostajecie na zwolnieniu z Zus - u?

Gość gość
Na l4 w ciąży to 100 % wynagrodzenia oczywiście netto wynika to wprost z kodeksu pracy art. 92. Pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca potem świadczenie przejmuj e zus. Natomiast macierzyński to juz od ciebie zalexy czy roczny czy 6 mc.

Gość gość
Ale 100% ostatniego wynagrodzenia, czy jest to średnia z całego roku np. , bo ja różnie zarabiałam przez ten ostatni rok. Na rękę dostawałam już te 1800 - 1900 ostatnio, czyli tyle będzie wypłacał mi Zus? Przez cały rok miałam czasem 2000, a czasem 1700. Moje ostatnie wynagrodzenie to 1800.

Gość gość
Średnia z 12 mc chyba ze tyle nie pravowalas

Gość gość
Pracuję już 7 lat w tej firmie i mam umowę na 10 lat jeszcze.

Gość gość
nie dostaniesz 100% ja zarabialam na reke 2800 zł brutto. teraz od zusu dostaje 1982 zł Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego stanowiło przeciętne miesięczne wynagrodzenie uzyskane przez pracownika za okres od maja do listopada 2013 r., tj. za maj 2013 r. wypłacone w czerwcu 2013 r., za czerwiec 2013 r. wypłacone w lipcu 2013 r. itd. Wynagrodzenia wraz z premią i dodatkami nocnymi po pomniejszeniu o finansowane przez pracownika składki za poszczególne miesiące 2013 r. wyniosły: za maj - 2.610,27 zł, za czerwiec - 2.700,87 zł, za lipiec - 2.372,97 zł, za sierpień - 2.491,63 zł, za wrzesień - 2.372,97 zł, za październik - 2.682,34 zł i za listopad - 2.644,80 zł. Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego stanowiła kwota 2.553,69 zł, zgodnie z wyliczeniem: (2.610,27 zł + 2.700,87 zł + 2.372,97 zł + 2.491,63 zł + 2.372,97 zł + 2.682,34 zł + 2.644,80 zł) : 7 m-cy = 2.553,69 zł. Stawka dzienna wynagrodzenia chorobowego z tytułu "zwykłej" choroby, za którą pracownikowi przysługuje prawo do 80% wynagrodzenia: 2.553,69 zł × 80% : 30 = 68,10 zł.

Gość gość
Mój szef, to taki trochę kombinator. Mam nadzieję, że będzie tak, jak piszecie ;) Dzięki ;)

Gość gość
Do gościa 11.39 w ciąży jest 100 % z 12 mc a nie 80 % nie wprowadzaj w błąd.

ja mam wyliczona srednia z 12 mcy poprzedzajacych miesiac w ktorym poszlam na zwolnienie, w tym wszystkie jakies premie dodatki, nadgodziny... dostaje nawet wiecej, niz miesiecznie dostawalam pensji, wlasnie dlatego, ze wliczyly sie wszystkie dodatkowe pieniadze, jakie dostawalam w minionym roku w zakladzie pracy