Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chorewiejskiezwyczaje

Dlaczego na wsi sa takie zwyczaje , że po porodzie, kobieta nie moze wychodzic n

Polecane posty

Gość chorewiejskiezwyczaje

ze po porodzie kobieta nie moze wychodzic z 3 tyg na spacery, moja bratowa do mnie z tekstem, po co kupujesz juz wozek, przeciez przez 3 tyg i tak bedziesz siedziec z dzieckiem w domu?WTF? O CO CHODZI? NIE JARZE, DZIECKO DLA ZDROWIA MUSI WYCHODZIC NA SPACERY. DRUGA BRATOWA DO MNIE PO PORODZIE,nie kąp sie , tylko podmywaj zimna woda krocze..Jak mam sie nie myc?nie rozumiem? co takim odpowiedziec nawet nie wiedziałam, bo mnie dosłownie ZATKAŁO, GDZIE JA ŻYJE?W SREDNIOWIECZU?

Gość gość
Spoko, wszędzie pokutuje mnóstwo durnych przesądów. Oczywiście zaraz ktoś będzie Ci kazał przywiązywać czerwoną wstążeczkę. Pośmiej się i rób po swojemu :)

Gość gość
otrzymasz jeszcze milion nieproszonych porad i uwag. Przyzwyczajaj się :) Uśmiechnij się i rób swoje.

Gość gość
Chyba u Ciebie na wsi są takie zwyczaje u mnie nikt tak nie robi.

Gość gość
W średniowieczu żyje twoja rodzina, a gdzie ty żyjesz to już od ciebie zależy. To twoja decyzja czy chcesz się myć (zalecam, zapytaj się w szpitalu jakie są konsekwencje niemycia). Dziecko jak najbardziej powinno wychodzić na świeże powietrze, nie za długo ale stopniowo coraz dłużej a i Ty lepiej się poczujesz w ruchu wśród przyrody, dotlenisz się, szybciej dojdziesz do siebie. Mam wrażenie, że ..(nie obraź się), twoja rodzina jest zacofana i niekompetentna. Nie słuchaj ich, posłuchaj lekarzy, żebyś nie robiła sobie i dziecku krzywdy. Nie wierzę, że ludzie jeszcze mogą tak myśleć jak twoja rodzina, współczuję, ale bądź sobą, sama myśl i podejmuj decyzje, wychodź na dwór ile masz siły. Pierwsze słyszę, żeby na wsi był taki zwyczaj, mam koleżanki z różnych wsi, każda od razu wychodziła na spacer z maluszkiem, oczywiście w ciche, spokojne miejsca.

Gość gość
w ciche spokojne miejsca, zeby nikt mi dziecka nie oc***ował..

Gość gość598
tak, tylko zauważcie że coraz więcej małych dzieci choruje, co chwile jakieś przeziębienie itd, a wszystko własnie przez to że młode mamusie zamiast dziecko wygrzać to od razu na dwór. A potem w następnych latach wszytko wychodzi. Możecie mówić że to średniowiecze ale tak właśnie jest . Dawniej dzieci kładzono w pierzu żeby je wygrzać i co? dzieciaki były zdrowe a nie to co teraz.

Gość gość
"wygrzać w pierzu " to ja się mogę jak mam grypę.