Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zastanawiam się, co czują kobiety po aborcji?

Polecane posty

"gość dziś moim zdaniem trauma po aborcji wynika w duzej mierze z uczlowieczania zarodka i usilnego wtlaczania kobiety w poczucie winy, tego ze jest morderczynia etc " czy z zarodka nie rozwija się człowiek? :D Oczywiście że aborcja na życzenie to zabijanie w białych rękawiczkach. Patologia.

Gość gość
Oczywiście że aborcja na życzenie to zabijanie w białych rękawiczkach. Patologia. masz rację, lepsze jest kopanie ciężarnej po brzuchu

Gość gość
gość dziś Zreszta podobne badania robiono już w latach 70-tych jak zaczęły się kampanie za dopuszczalnościa aborcji- większość kobiet nie miała zadnych problemów psychologicznych. A tak na marginesie, pewnie nei wiecie, że te urocze zdjęcia płodów z paluszkami w buzi, w rózowych brzuszkach, którymi posługują się ruchy pro life, to zdjęcia abortowanych i specjalnie wystylizowanych płodów. Sam autor to przyznał po latach- nie da sie zrobić takiego zdjęcia żywemu dziecku w brzuchu X Zgadza się ale o tym nikt nie mówi bo to się nie sprzedaje. Jak ktoś wcześniej zauważył; osoba wychowana w przekonaniu że zlepek komórek to "dziecko", to tak będzie myślał do końca życia. Nie miałam i nie mam żadnych wyrzutów.

Gość gość
gość dziś Ja uważam że ma to dużo wspólnego z poziomem, bo ludzie im mniej się od nich wymaga tym są bardziej bezmyślni i głupi i nieodpowiedzialni. Taka jest niestety prawda. Ludzi trzeba edukować i uczyć odpowiedzialności, a nie obniżać poprzeczkę. W krajach gdzie aborcja jest legalna od zawsze są osoby co traktują ją jak formę antykoncepcji bo im się nie chce myśleć wcześniej. To że ktoś świadomie ma dziecko nie oznacza że będzie dobrym rodzicem, tak samo jak ktoś kto wpadł nie oznacza, że nie będzie kochał dziecka. A jeśli chodzi o gwałty i inne przykre sytuacje, to jest tabletka po, która nie dopuszcza do zapłodnienia. Teraz jest tyle opcji, że nie powinno być już takich problemów jak niechciana ciąża.

Gość gość
Uargumentuj. Dowody etyczne, proszę. Dlaczego nieczujący zarodek, bez wykształconego układu nerwowego (przypominam ze aborcje przeprowadza się, kiedy nie jest on jeszcze wykształcony), nie mający jeszcze niczego wykształconego, NIEZDOLNY przeżyć poza organizmem matki, powinien mieć specjalna ochronę, bez względu na to, w jakiej sytuacji są już URODZENI i żyjący na tym świecie ludzie.

Gość gość
gość dziś Są tabletki po, które nie dopuszczą do zapłodnienia. I trzeba iść na policję aby wyłapać zwyroli, bo oni nie przestaną.

Gość gość
Jesli kobieta dowie sie o ciazy za pozno, to tabletka po nie zadziala. Tak samo z g***tem, myslisz ze w kazdej sytuacji da sie wziac tablete po ? Kobieta zgwalcona przezywa traume i nie zawsze jest tak, ze po pierwsze bedzie w stanie ja sobie zalatwic, po drugie bedzie miala do tego w ogole glowe. Badzmy realistami, nie bedzie 100 % sytuacji, w ktorych nie bedzie potrzebna aborcja. Edukacja seksualna nic nie da w takim stopniu w jakim byscie chcieli, ZAWSZE sie znajda ludzie, ktorzy wpadna. A zreszta w tym kraju edukacje seksualna SKUTECZNIE sie blokuje, i robia to ludzie, ktorzy wlasnie tez sa przeciwni aborcji :) logika?

Gość gość
gość dziś Co decyduje o byciu człowiekiem jak nie DNA,, własna grupa krwi, bijące serce? Hmm? Masz jakaś magiczną granicę?

Gość gość
Wy myslicie zyczeniowo, ale to sa wasze zyczenia. Tez kiedys bylam idealistka, ale dzis widze, jaki jest swiat. Nie nauczysz wszystkich, ze jak lozko, to antykoncepcja, oni beda bezmyslni, pomysla, ze AKURAt im to sie nie przytrafi, poddadza sie chwili , beda praktykowac seks przerywany albo kalendarzyk (moja mama ma znajoma, ktora wpadla 3 miesiace po slubie, 'dzieki' kalendarzykowi :D) albo cokolwiek innego. I nie sadze, zeby ktoras kobieta stosowala aborcje masowo. .

" gość dziś Oczywiście że aborcja na życzenie to zabijanie w białych rękawiczkach. Patologia. masz rację, lepsze jest kopanie ciężarnej po brzuchu " Co za brednie. Nie wiem, śmiać się, płakać?

Gość gość
To ja pierwsza zadalam pytanie.

Gość gość
Jest podzial na ZARODEK (zarodek w poczatkowym stadium to dwie grupy komorek, dzielacych sie..) i PLOD (od 12 tygodnia zycia)

Gość gość
gość dziś Odpowiedziałam Ci : DNA nie potrzeba tu etyki wystarczy nauka.

Gość gość
Uwazam, ze mozna abortowac zarodki do momentu wyksztalcenia sie ukladu nerwowego. Ja patrze realistycznie na zycie, a wy do tego podchodzicie wylacznie emocjonalnie. Zajmijcie sie dziecmi w domach dziecka, bo one bardziej potrzebuja waszej uwagi niz zarodki, naprawde. Zycie nie jest bajka, ale juz narodzonym mozna je troche oslodzic.

Gość gość
Czyli kwestie teoretyczna juz znamy. Wiec co z praktyka? Co z tym, kiedy to kobieta bedaca w ciazy jest narazona na ogromne cierpienie fizyczne i psychiczne, np. 9 letnia dziewczynka, albo psychiczne (kobieta zgwalcona)? Albo co, kiedy to dziecko, ktore ma sie urodzic, bedzie narazone na ogromne cierpienie? Albo co, kiedy dziecko jest po prostu niechciane albo jego rodzice nie maja warunkow i dla nich jest to w tym momencie najlepsza decyzja? Albo po prostu nie chca miec nigdy dzieci? Dlaczego chcesz, probujac forsowac swoje zdanie poprzez naciaganie rzeczywistosci, decydowac o zyciu kogos innego, w pelni rozwinietego i czujacego?

Gość gość
W PRLu zadano kobietom pytanie 'rodzimy czy usuwamy?' i to była normalka. Moja ciocia miała dwie aborcje, druga jedna, kolejna tez jedna. Wszystkie mają inne dzieci, dwie z kimś innym. Kiedyś jedna zapytałam o to, czy się przejmuje usunięciem tamtego dziecka, a ona, że nie myśli o tym po tylu latach, i że skupia się na tych, które ma.

gość dziś " Uargumentuj. Dowody etyczne, proszę. Dlaczego nieczujący zarodek, bez wykształconego układu nerwowego (przypominam ze aborcje przeprowadza się, kiedy nie jest on jeszcze wykształcony), nie mający jeszcze niczego wykształconego, NIEZDOLNY przeżyć poza organizmem matki, powinien mieć specjalna ochronę, bez względu na to, w jakiej sytuacji są już URODZENI i żyjący na tym świecie ludzie. " To chyba do mnie? Tu chodzi o ochronę życia, a zarodek niewątpliwe żyje w sensie biologicznym, a i ma szansę żyć w sensie metafizycznym ( zdobywać, tworzyć, doświadczać, gdy już zostanie wydany na świat i stać się człowiekiem ( wartościowym);)). Więc jeżeli szanujesz człowieka, to nie godzisz się na to by drugi człowiek zabijał z jakiś błahych powodów życie które ma szansę stać się człowiekiem ( w sensie metafizycznym) albo tylko dlatego że jeszcze nie wykształcił się jeszcze.

Gość gość
gość dziś Tu jest dyskusja o aborcji na życzenie. Dlaczego życie ma zależeć od cudzych emocji, od ich niechciejstwa? Ja niczego nie naciągam chyba chyba łatwo sprawdzić, że płód ma ludzkie DNA, więc jest człowiekiem. To fakt naukowy.

Gość gość
A kto ma potem wychowywac to zycie, jesli jest niechciane? Moze troche praktyki, a nie sama filozoficzna teoria?

Gość gość
trzeba było d**y nie dawać ''to nie byłoby pytań kto ma wychowywać to życie''

Gość gość
Jak ktoś nie chce, może oddać do adopcji. Wiele rodzin czeka na dziecko, a noworodki są szybko adoptowane. Nie ma idealnych rozwiązań.

Gość gość
Z blahych powodw? A co to jest blahy powod, twoim zdaniem? Jesli ktos nie chce/nie moze miec dziecka i decyduje sie na taki krok, jak aborcja, to z reguly swiadczy o tym, ze powod NIE JEST blahy dla samego zainteresowanego. A ty nie bedziesz decydowal o tym. Ale juz ja znam takich, pro liferzy chca calkowitego zakazu aborcji, nawet w wypadku g****u czy kazirodztwa, czy bardzo chorego dziecka, to jest znecanie sie i kontrola kobiet, A NIE ZADNE milosierdzie. Nie mowiac o tym, ze oni ZYCZA SMIERCI kobietom, ktore sa za aborcja, tak to ich pseudomilosierdzie wyglada. Ostatnio byl artykul o dziewczynie, ktora doprowadzili do smierci,,bo bali jej sie zrobic badanie na brzuch (niekoniecznie niebezpieczne dla dziecka), jak byla w agonalnym stanie to rodzina zazdala badania bez wzgledu na to, co sie stanie z plodem, to jej odmowili. I dziewczyna umarla. Takiej rzeczywistosci chcecie? Albo takiej - http://swiat.newsweek.pl/latynoskie-pieklo-kobiet,11357,1,1.html - recydywa i przykuwanie lancuchami do lozka kobiet, ktore poronily?

Gość gość
nie mam nic do aborcji jeśli jest we wczesnym stadium, chorym jest zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci które potem w najgorszym wypadku lądują na śmietniku w reklamówce ale bardziej jestem za sterylizacją suk które nie potrafią się zabezpieczyć tylko nadstawiają d**y

Gość gość
Do adopcji? Wiesz, jakie przepelnione sa domy dziecka? I pragne ci przypomniec, ze czesto gesto ludzie podejmuja sie wychowywania dzieci, mimo ze ich nie kochaja, pod naciskiem spoleczenstwa, a potem sie dzieja jaja, bo dzieci sa prane, wyzywaja sie na nich, albo zabijane jak mala Madzia. I wtedy trafiaja do domu dziecka.. dopiero wtedy. A takich to juz nikt nie chce. Bo empatia tutaj juz nie siega :) nad biednym zarodkiem sie lituja, ale 14 letnie dziecko z patologii z problemami jest juz mniej wartosciowe, bo przeciez problemy bedzie sprawiac, lepiej wziac malenkiego, slodkiego noworodka (dobrze ujelas) i ukuc go na wlasna modle.

Gość gość
To niech mezczyzni nie uprawiaja seksu, sprawa tez wtedy bedzie alatwiona. Ach, zapomnialam, przeciez to kobiety to p********e suki, ktore sa same sobie winne.

Gość gość
Choc tak naprawde nic nie mam do ludzi, ktorzy biora noworodki chetniej, tylko probuje wam pokazac pewna hipokryzje i brak realizmu w waszym patrzeniu na swiat.

Gość gość
gość dziś Dlatego napisałam, żeby oddać od razu po urodzeniu. W USA matki same mogą wybrać rodzinę i wszyscy są szczęśliwi. Powinno to być promowane, jeśli ktoś nie chce lub nie może wychować dziecka, to powinien oddać od razu. Ja wiem, że to są trudne sytuacje ale uważam, że to najlepsze rozwiązanie.

gość dziś niech każdy odpowiada za swoje czyny. Czyli co, zarodek( czyli życie, jakby nie było człowiek, bo z człowieka, z niczego się nie wziął przecież) który niczemu nie zawinił ma ponosić śmierć za nieodpowiedzialnych ludzi, a patologia uda się do "lekarza" i w białych rękawiczkach skrobanka wykonana i dopiszą do tego że to jeszcze nie człowiek, że to nie jest zabójstwo, no bo nie ma układu nerwowego, to nie można powiedzieć że to istota żyjąca, ...to przecież nie wygląda jak człowiek nawet... 🖐️

Gość gość
facet to facet, też powinien pamiętać o antykoncepcji ale prawda jest taka że kobieta powinna bardziej o niej myśleć bo potem będzie zastanawiała się taka nad aborcją a facet umyje ręce

Gość gość
Deviant piszesz jak facet, mądry jesteś, ciekawe czy wychowywałbyś chętnie niechciane dzieci