Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
ewelina_94

Mamy na Luty 2016

Polecane posty

Gość gość Ola86
Lepsza melisa niż herbata w granulkach którą się do niedawna podawało dzieciom a teraz nagle "odkryli" że jest niezdrowa. Za 10 lat powiedzą że karmienie piersią jest niezdrowe bo koncerny zapłacą lekarzom żeby tak mówili i wciskali nowe "cudowne" mleko w proszku. Teraz w modzie jest wspieranie idei naturalności a za chwilę przyjdzie moda na coś innego. Grunt żeby dziecko i matka były zadowolone - tak robię jak mi pasuje a nie jak mi narzucają gazety/książki/internet. Mała jest zdrowa a ja zadowolona - czego chcieć więcej? Parę łyżeczek melisy mojej małej nie szkodzi za to rumianek owszem...

Gość gość
up

Gość gość
Ola, proponuję rozpuścić w herbatce Relanium, Córcia będzie jeszcze grzeczniejsza ;)

Gość Połozna nie Oli
. Mała jest zdrowa a ja zadowolona - czego chcieć więcej? Parę łyżeczek melisy mojej małej nie szkodzi za to rumianek owszem..... x Najważniejsze, ze Ty jesteś"zadowolona", a ze dziecko przymulone melisą, to już sprawa drugorzędna, ba nawet trzeciorzędna, ech te młode Mamuśki

Gość gość
no i trolla mamy

Gość Kasia 85
A no mamy i bedzie sie teraz pewnie do wszystkiego przyczepiac najlepiej to go ignorowac

Gość Położna nie Oli
Kasiu, a gdzie jest "trollowanie" w moim poście ? Wyraziłam moją opinię o dawaniu noworodkom suplementów uspakajających, bo to, że Maluszek miesięczny jest zdrowy, to nie argument (oczywiście nie życzę choroby w przyszłości) Pozdrawiam.

Gość Kasia 85
Polozna nie Oli mowie o gosciu nie wiem czy to Ty co ostatnio sie czepia w postach .I kazdy ma prawo wychowywac swoje dziecko po swojemu .

Gość gość Ola86
Kasiu tak daje 60-90 ml herbatki, moja mała to i bez melisy spokojna jest :) Normalnie woda + parę łyżeczek herbatki. Mąż chodzi na szkolenie więc siedzimy same w domku. :)

Gość Kasia 85
Olu dzieki tez daje mniej wiecej tyle przez caly dzien ale nie bylam pewna czy to nie zaduzo lub malo :)

Gość gość Ola86
Kasiu tak naprawdę to indywidualna sprawa ale dziecko w 2 miesiącu powinno zjadać ŚREDNIO 6x 120 ml = 720 ml (modyfikowane) czyli jeśli Twoje dziecko zjada mniej więcej tyle dziennie i ładnie przybiera na wadze wg siatki centylowej to możesz herbatki jako dopełnienia do posiłku. Czasem dzieci chcą tylko pić a nie jeść a mamy podają samo mleko. Przy modyfikowanym nawet trzeba podać trochę wody/ herbatki. Ja podaję między posiłkami jak np po karmieniu nie śpi i mieli językiem. Jakbym chciała podawać tylko mleko to bym wtedy przekarmiała dziecko - od położnej dostalam taką tabelę żeby zapisywać godziny karmienia, rodzaj pokarmu, czy była kupa, siku i jakie witaminy. Zapisuje i wiem ile zjada przez to też łatwiej będzie mi poznać kiedy nagle przestanie jeść lub kiedy się zacznie przejadac.

Gość Kasia 85
Olu ja musze zapisywac bo moj maly je roznie i nie ma stalych godzin w nocy ma dluzsze przerwy w dzien roznie ale jak podlicze cala dobe to nie przekracza zalecanej dawki i przybiera prawidlowo z woda to u nas tez roznie bo czasem ledwo kilka lykow a czasem i na raz 20 ml

Gość gość Ola86
Moja to chyba się już nauczyła godzin karmienia w ciąży bo je o tych samych porach co ja jadłam przy tej cukrzycy ciążowej albo to zbieg okoliczności. W nocy robi większą przerwę. Ale są pojedyncze dni że zjada mniej a po pół godzinnej przerwie dojada resztę. Zazwyczaj jak w zegarku co bywa też kłopotliwe jak trzeba gdzieś iść na umówioną godzinę np do lekarza. Wtedy muszę brać butelkę ze sobą a to mleko w proszku trochę boję się długo trzymać po zrobieniu. W tym tygodniu mamy szczepienia. Ciekawa jestem czy macie jakieś rzeczy kupione przed ciążą które okazały się niepotrzebne. Mi zostały podkłady poporodowe bo w szpitalu dawali a w domu zużyłam tylko paczkę.

Gość gośćania
Cześć Dziewczyny. Ola mój tez je regularnie co 3,5 do 4 godzin. Z tym, że z butelki zjada na dobę ok 600 ml a reszta to pierś. Byliśmy u pediatry po raz kolejny z tym ulewaniem, zrobiliśmy usg i w badaniu nie wyszły nieprawidłowości ale tez powiedziano nam, że u tak małych dzieci trudno jest zdiagnozować refluks. Na szczęście pomaga mleko AR, u nas lepiej się sprawdza niż zagęszczacz. A wody pije mało, jak ze 20 ml na dobę to i tak cud :) Ale też dostaje pierś więc może nie potrzebuje tyle płynu. x Ola mi tez zostały podkłady cała paczka bo po powrocie do domu korzystałam z podpasek tych długich na noc. Nie korzystam tez aż tyle z wkładek laktacyjnych, tylko jak gdzieś wychodzę. Nie wykorzystałam tez majtek jednorazowych, wolałam te siateczkowe a po dwóch dobach w domu przeszłam na normalne. Prawie w ogóle nie korzystałam z zestawu tommee teepee ani z laktatora recznego bo to orka na ugorze (kupiłam drugi elektryczny) ani z butelek do niego dodanych bo mały nie chce tego smoczka i stoją. Pampersy białe te premim care okazały sie gorsze niż zwykłe zielone, poza tym została mi cała duża paczka rozm. 1 bo juz przeciekały i przeszłam na zielone 2. No i wydałam podwójnie na octanisept poniewaz pierwszy niedokreciłam korka i sie cały wylał, kupiłam drugi a na nastepny dzień odpadł pępek :) Mało tez korzystam z mokrych chustek więc mam zapas bo w domu myję małego pod kranem lub duzymi wacikami moczonymi w misce z wodą. Nie wykorzystałam też ciążowych piżam, dosłownie korzystałam z 2 na zmianę a kolejne trzy jak uprasowałam w ciąży tak leżą nietknięte. x Za to mitem u mnie okazały się rady, że nie potrzeba dla dziecka duzo ubranek - mój wymiotował i ulewał na potęgę więc każde karmienie równało sie zmianą ubranka, czasem jeszcze sie międzyczasie zasikał, to samo z pieluchami materiałowymi bo szły jak woda. x No i mam kolekcję smoczków uspokajaczy bo zanim znalazłam odpowiedni (najlepsze, że podpasował mu zwykły z rosmana za 5 zł :)), kapturków na sutki a maltanem do brodawek smaruję po kupce pupkę synka i sprawdza się rewelacyjnie! x Uff ale sie rozpisałam :)

Gość gość Ola86
U mnie w sumie też zostały kapturki i laktator ale chciałam próbować choć trochę wyciągnąć z piersi no ale nie wyszło i karmiłam niecały miesiąc więc laktator stoi. W piżamach śpie nie przeszkadza mi że są rozpinane, koszule od porodu obcielam i mam do spodenek jako piżamę. Biustonosz można nosić też mimo że ma rozpinane miseczki. Więc wszystko inne wykorzystałam. Wkładki laktacyjne już odsprzedałam i jeszcze na tym zarobiłam. Dostaliśmy też trochę uzywanych ciuszków które nie pasują (albo nie ta pora roku albo po małym grubym dziecku) więc leżą może komuś innemu będą potrzebne albo damy do domu samotnej matki. Z rzeczy nietkniętych i ani razu nie używanych to tylko te podkłady ale może uda się odsprzedać też np z laktatorem.

Gość gość Ola86
Ania moja wogole nie widzi różnicy między tymi pampersami. Dalej jesteśmy na jedynkach ale zaraz wskoczymy na dwójki. Ja mam wrażenie że te premium są takie wilgotne po zewnątrz.

Gość gośćania
Ola mojemu synkowi tez nic nie jest po premium ale są takie jakby grubsze i twardsze niż te zwykłe zielone. I zgodzę się, że nie są tak chłonne jak zielone. Ja wykorzystałam też małą paczkę Dady 1 i w sumie nie były złe bo ładnie zatrzymywały wilgoć ale są też grubsze i jakby masywniejsze więc my zostajemy póki co przy zielonych pampersach. x Dzisiaj kupiłam kolejna puszke mleka i załuję, że to mleko specjalistyczne robią tylko w małych puszkach :(

Gość gość Ola86
A co to za mleko? Ja płacę 30 zł za 400g. Mojej zwykle mleko szkodzi i nawet raz zwymiotowała nim.

Gość gośćania
Ola my po ostatniej wizycie u pediatry przeszliśmy na Babilon AR, Ty pewnie jesteś na tym HA od alergii. Póki co kupiłam 2 puszkę w rosmanie w cenie 34.90. Nie zamawiam w necie więcej bo najpierw muszę być pewna ze już będzie ok i zostaje przy tym mleku

Gość Kasia 85
Hej Ja uzywam tych premium i sa fajne ale tych zielonych nie uzywalam wiec nie wiem uzywam tez dady ale na dzien tylko bo sa jak dla mnie mniej chlonne od pampersa Mi zostaly podklady laktator i wkladki ale wkladki dam znajomej bo jest w ciazy koszule rozpinana mam jedna i jak Oli nie przeszkadza mi ze rozpinana stanikow do karmienia nie kupilam i dobrze bo obecnie chodze juz w tych sprzed ciazy

Gość gość Ola86
Tak my jesteśmy na HA ale teraz chciałam kupić jej jakiejś innej firmy niż nestle choć jak porównywałam to chyba nestle wychodzi najtaniej. W lidlu jest jeszcze jakieś mleko dla dzieci nieznanej mi firmy ma B. Pytałam ostatnio o tą kupę i taka z grudkami nie powinna być bo to znaczy że mała nie trawi dobrze ( tzn po HA też jest parę grudek a zwykłe mleko to tak jakby wogole było niestrawione, same grudki w pieluszce). W czwartek szczepimy. Zastanawiam się czy trzeba wcześniej poinformować przychodnie że chcemy od nich kupić szczepionkę ale myślę że powinni mieć na miejscu wystarczającą ilość.

Gość gość Ola86
Kasiu u mnie w Biedronce Dada wychodzą drożej niż papersy z rossmanna.

Gość Kasia 85
My dzis bylismy u lekarza i zmieniy mleko na bebilon pepti oby pomoglo malemu bo ostatnio prawie cale dnie nie spal i duzo plakal a najgorzej zawsze bylo tak godz po jedzeniu no i kupke nam za rzadko robi oby zaczal czesciej

Gość gośćania
Hej, ja własnie wróciłam ze spaceru i zasypiam na siedząco...A synek wstanie za max godz. głodny i chyba nie ma sensu się kłaść nawet.... x My póki co zostajemy przy zielonych pampersach i mleku Bebilon AR. Co prawda mały robi bardzo zbite kupy ale dopóki nie ma zaparć to zostaje jak jest. x Od wczoraj korzysta z leżaczka bujaczka i super się to u nas sprawdza :) x Ja w weekend oddałam już całą torbę ubranek 56, pozbyłam się też podkładów poporodowych, wkładek laktacyjnych jednej paczki i pampersów 1. x Kupiliśmy też nowy wózek bo poprzedni masakrował mi kręgosłup. Ciężko się prowadził i miał nieregulowaną tą część do prowadzenia wózka przez co musiałam garbić. Zamieniliśmy też nosidełko na fotelik tyłem do kierunku jazdy żeby było bezpieczniej. x Po świętach ide kupić sobie jakieś ubrania i coś poszaleję z fryzurą :) x Czy Wy korzystacie z pasów poporodowych?

Gość Kasia 85
Aniu ja nie korzystam bo ja juz nie mam brzucha tylko troche skory mi zostalo Ale slyszalam ze te osoby co rodza po raz pierwszy to nie powinny za bardzo uzywac tego pasa bo brzuch sie rozleniwia wtedy czy cos w tym sensie Ja dostalam pampersy zielone ale 2 a moj maly wchodzi jeszcze w 1 co do ciuszkow tez czesc juz spakowalam ale niektore 56 jeszcze dobre a 62 letko przyduze zalezy od firmy Nasz uwielbia spacery wtedy apokojny a wyboje wprost kocha :)

Gość gośćania
Kasia oj mój też lubi spacery. tylko wyjdziemy za próg na swieże powietrze a ten już śpi. Budzi się tylko jak wejdę do sklepu i chcę coś obejrzeć, wybrać także na shopping to my razem nie pójdziemy ;)

Gość gość Ola86
Hej. Ja małą ubieram w ciuchy 3-6 miesięcy i 68-74 ostatnio w śpiochach 62 zrobiła mi dziurę bo jej się nogi nie mieściły i na szwach puściło. Normalnie miała podkurczone nogi w 62 ale jak coś jest dobre na długość to na szerokość za duże. Nie wiem jak to szyją w dzisiejszych czasach :/ Jeden kaftanik ma też 56 i jest dobry. Niby polskie i amerykańskie ubranka(dzieci w USA raczej są duże więc wiekowo powinna nosić jeszcze 0 do 3 miesięcy) Mała nie jest jakimś gigantem... w czwartek będzie mierzona i ważona. Body 62 to są tak krótkie że pasowałyby tylko jakby nie nosiła pieluchy. Trzeba kupować na oko a nie po metce. My kończymy pampersy 1, zużyjemy tą paczkę co mamy 2 i przechodzimy na 3 bo jak patrzyłam to za pół miesiąca pewnie 3 będą dobre. 1 są za niskie i kupa wychodzi plecami.

Gość gośćania
Ola to jakoś dużo urosła! Mój mimo, że wagi urodzeniowej miał ponad 4 kg i 60 cm to jeszcze się mieści w 62. Teraz waży ok 5200, dokładne mierzenie i ważenie będzie w następnym tygodniu. My nadal korzystamy z pieluch rozm. 2 bo one są wyższe i się sprawdzają, "trójki" byłyby jeszcze za duże. Ale kupię 2 jedna dużą paczkę żeby mi nie zostały tak jak "jedynki". x Za tydzień mamy szczepienie i powiem szczerze, że się boję żeby wszystko było dobrze....

Gość gość Ola86
Aniu ona już urodziła się taka długa i chuda ale na szerokość mało rośnie, dzieci powinny mieć ponoć fałdki na udach a ona taka chuda w nogach że szok. Z różka mi też wyrosła. Jutro idziemy do pediatry i na szczepienie więc będę wiedziała ile ma cm. Ostatnio zgięła nogi i nie dała się zmierzyć ale na przewijaku mam miarkę i ma grubo ponad 60 cm. Ja myślę że to wina że teraz szyją te ciuchy jakoś dziwnie bo rękawy też ma za krótkie. Na szerokość się mieści np w niektóre kaftaniki no i w sumie tylko kaftaniki jeszcze jej zostawiłam. Najgorzej mam ze śpiochami. Jak przyszłyśmy ze szpitala niedrapki sięgały jej po łokcie a teraz ma jak rękawiczki zwykłe. Mam nadzieję że to nie jakiś gigantyzm... Oboje z mężem jesteśmy wysocy ale bez przesady... :(

Gość gość Ola86
W sumie to ogólnie nie wygląda na jakieś nadprzeciętne dziecko tzn nie mam porównania nie wiem jak duże powinno być dziecko w tym wieku. No ale jest dziwnie chuda. Zobaczymy jutro.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować