Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wierzyć i nie wątpić?

Polecane posty

Gość gość
Koronka do Bożeg/o Miłosierdzi/a na ulicach miast świata dzisiaj o godz. 15 W każdym mieście i w każdym miejscu. O miłosierdzi/e Boże dla Polski i świata. W centrum na skrzyżowaniach mogą być zorganizowane grupy modlitewn/e do których można się dołączyć, lub modli/ć się tam gdzie się jest. amen

Gość gość
Pewnie uznacie moje pytanie za idiotyczne,ale zaryzykuje: Co jest ważniejsze : wiara,czy uczynki? Pytam,bo wiele razy spotykam osoby wierzące,które gardzą ''myślącymi inaczej'',czyli w moim mniemaniu wystarczy im to,że wierzą,reszta się już nie liczy.

Gość gość
Wiara bez uczynków jest pusta. Po śmierci sądzeni będziecie z MIŁOŚCI.

Gość gość
Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary". (Jk 2,24)Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy /sama/ wiara zdoła go zbawić? Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, a ktoś z was powie im: Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta! – a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała – to na co się to przyda? Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz – lecz także i złe duchy wierzą i drżą. Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? Widzisz, że wiara współdziała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków. (Jk 2,14-26)

Gość gość
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili. I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego. (Mt 25, 31-35, 40b-42, 45b-46)

Gość gość
martyna 33 a co powiesz na temat listów św. Jakuba? Niestety nie mogę wkleić fragmentu tych listów,gdyż moja odpowiedź jest uznawana za spam. Chodzi o B. O WIERZE OBJAWIAJĄCEJ SIĘ W UCZYNKACH (1,19 - 2,26)

Gość gość
martyna 33 o co powiesz na temat listów św. Jakuba? Niestety nie mogę wkleić danego fragmentu. Kafeteria uznaje go za spam.

Gość gość
" Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił " ( Efez.2.8-9 ). Innymi słowy: Jeśli Bóg stworzy was odpowiednio głupimi, żeby wierzyć we wszystko co wam ksiądz w kazaniu powie - będziecie zbawieni. Jeśli spróbujecie myśleć i czynić dobro - BIADA WAM!!

Gość gość
HIM zaloguj się

Gość gość
Wiara Pomaga i to bardzo

Gość gość
To zależy w co wierzysz i w co wątpisz. Ja wirzę w siebie i swoje możliwości. Wątpię w nie tylko wtedy kiedy jestem pewna że są nie do przeskoczenia. Są nie do przeskoczenia tylko wtedy kiedy nie spróbuję. W sensie religijnym, nie wierzę w nic.

Gość gość
No właśnie

Gość gość
o tym, że z Bogiem wszystko jest możliwe :) O.o Młody mężczyzna służący w armii był bez przerwy poniżany za swoją wiarę w Boga. Pewnego dnia dowódca postanowił upokorzyć młodego żołnierza przed całym oddziałem. Zawołał go i rozkazał: - Podejdź tutaj, weź klucze i zaparkuj samochód. Żołnierz odpowiedział: - Nie potrafię kierować! Na to dowódca: - W takim razie zwróć się o pomoc do swojego Boga! Udowodnij nam, że On istnieje! Żołnierz wziął klucze, i modląc się odmaszerował w stronę samochodu... Zaparkował go DOSKONALE w miejscu wskazanym przez dowódcę. Gdy wysiadł z samochodu ujrzał, że cały oddział żołnierzy płacze. Zgodnie zawołali: - Chcemy służyć twojemu Bogu! Młody żołnierz zdumiony zapytał o powód ich zmiany. Wtedy dowódca ze łzami w oczach podniósł maskę samocnodu pokazując brak silnika w środku. Żołnierz powiedział: - Teraz widzicie? Bóg, któremu służę jest BOGIEM TEGO, CO WYDAJE SIĘ NIEMOŻLIWE, Bogiem dającym życie temu, co nie istnieje. Możecie sądzić, że wiele rzeczy jest nie do wykonania, ale z BOGIEM WSZYSTKO JEST MOŻLIWE?

Gość gość
wystarczy potraktować modlitwę jako dialog o czym mało kto teraz mówi. Najświętsza Maria w objawieniu przekonuje , iż po modlitwie ( min. 2 dziesiątki różańca) w intencji otrzymania odpowiedzi na dręczące nas pytania należy wsłuchać się w ciszę a prawdziwa odpowiedź jaka się pojawi w naszym umyśle to ta najbardziej cicha i spokojna - pochodzi z nieba , myśli głośne i natarczywe należy odrzucić. Jak ktoś to opanuje to nie będzie wątpił.

Gość gość
Jak nie wątpić: - nie czytać o historii teologii - nie czytać o historii chrześcijaństwa i Kościoła - nie czytać Biblii, albo tylko fragmenty mszalne z danego dnia - nie myśleć.

Gość gość
Bóg jest wszystkim

Gość gość
Jak wierzyć i nie wątpić? Byc bezkrytycznym, zakazać sobie myślenia. To sie udaje milionom ludzi.

Gość gość
Jak wierzyć i nie wątpić? Byc bezkrytycznym, zakazać sobie myślenia. To sie udaje milionom ludzi. x Właśnie na odwrót. Krytcznie dociekać prawdy. I wówczas Bóg daje się znaleźć :) Czego Tobie i sobie życzę :)

Gość gość
Bóg jest naszym wrogiem który jedynie dokłada nam cierpień, tak, abyśmy się kompletnie załamali i byli niezdolni do życia. Mnie już wykończył, nie mam w perspektywie już nic. Za każde nowe cierpienie jakie mi wymadlacie, przeklinam boga i was.

Gość gość
A jeśli wymodlicie mi nastepne cierpienia, popełnię samobójstwo.

Gość gość
gość dziś x W Bogu nie się wymodlić cierpienia dla kogoś. Dlatego, że Bóg Stwórca Nieba i Ziemi jest samą MIŁOŚCIĄ i MIŁOSIERDZIEM samym. W Bogu prawdziwemu można wymodlić nawrocenie i uzdrowienie i pełnię i obfitość. Ponieważ On nas kocha. Kocha o wiele bardziej niż ziemski ojciec swoje dzieci. Ponieważ Stwórca jest naszym Ojcem Niebieskim i Matką.

Gość gość
gość dziś x Poproś J/ezusa o nawrocenie. On Cię będzie prowadził. I w końcu uwierz, że Bóg nie rozdaje cierpienia ale zły. Jeśli wierzysz, że Bog daje Ci cierpuenie to uległeś oszustwu złego. Pidszeptom złego. Zastanow sie komu wierzysz. Zastanow sie komu warto wierzyc.