Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Klawy77

Czy to prawda ze uchodzcy zmierzaja na Oktoberfest?

Polecane posty

Gość gość
Ich stać żeby tam pojechać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Anielka im postawi piwo. A Ewunia im postawi loda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Za nasze pieniądze rzecz jasna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ponoć zaproszenie wyslał im sam pan Dżordż On jest podbno Aniołem i zbawia świat ode złego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak zwykle sam sobie debil odpowiada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oktober fest jest dla pijakow! w ich religii alkoholu sie nie pije(bo nie po,jdzie do ni,eba i nie do,stanie 71 cn,otek)a jak juz zmiezaja na okto berfest to maja kilka granatow w kieszeniach...ha ha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a polacy bedacy na okto ber fest postaraja sie wlamac do kilku lokalow i ukrasc jakies dobre maszyny...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie kazdego stac jechac na oktober fest,piwo jest w sklepie ,po holere jechac i wachac ich mocz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A tam gadanie. Im nie wolno spożywać trunków ze sfermentowanych owoców. Czyli browar mogą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mam zamiar pojechac i kupic sobie taniej cannabis..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy aby nie pazipęk i prawik to ten sam osobnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a piwo to z czego jest?tam sie tez cos fermentuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I cały ten piwosz piz-dosch też.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak to z czego? Najlepsze niemieckie piwa opierają się na trojskładnikowej recepturze od wieków. To się nazywa.Reinheitsgebot.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tzw bawarskie prawo czystości stanowi iż piwo tj dobre piwo wytwarza się na wodzie,jęczmiennym slodzie oraz chmielu. To wobec tego nie owoce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Juz nie jedna impreze widzialem na osiedlu a muzyke musllimska to slychac na pol miasta, nie wierze ze nie pija.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak czytam nie zalezna prase to widze same zdrowe mlode chlopy co ciagna do Europy, a propaganda rzadu wmawia ludziom, ze najbardziej poszkodowani to kobiety i dzieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeśli ktoś w tym kręgu zalicza piwo do trunków.zakazanych to raczej.stanowi to efekt szerokiej interpretacji Koranu.aniżeli dosłowne jego stosowanie. Piwo jest najstarszym napojem alkoholowym w hostoriu. Pierwsze piwo wytwarzali już Sumerowie ok 5 tys. lat pne.To było słynne Sikaru a do jego produkcji używano zbóż jak i owocow.Tak samo w Babilonie itd Ale w kręgu europejskim przyjęto prostszy schemat od jakiego do dziś tworzone są liczne wyjątki rzecz jasna z dodatkami jakich jest od groma. Sama jednak pierwotna europejska receptura jest prosta i trojskladnikowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzieki za info.ja piwa nie pije(nie jestem muzulmanka) dla mnie piwo to jak siki wielblada=smrod i smak:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapomnialam napisac ze z piw najlepiej lubie kabanossy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wczesniej pytalam o piwo
zobaczcie co znalazlam? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o piwie, żeby nie wyjść na głupka.. Zczego robi się piwo, co oznaczają napisy na etykiecie i kropki na sp odzie puszki. Czy koncerny używają sproszkowanej bydlęcej żółci z Chin, co oznacza napis "zawiera słód jęczmienny" i jaki jest najpowszechniejszy błąd ortograficzny związany z piwem. Piwa nie robi się z chmielu W powszechnej świadomości pokutuje określenie zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, co nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest jedynie przyprawą. W jednych stylach ważniejszą, w innych mniej, ale uwarzenie piwa bez dodatku chmielu jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy napisać, że piwo ma kilka tysięcy lat, a chmiel dodajemy do niego od zaledwie 5 wieków. Z czego więc robi się piwo? Ze słodu. Najczęściej jęczmiennego, ale również pszenicznego, żytniego czy owsianego, choć te ostatnie to niszowa sprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wczesniej pytalam o piwo
Słód to zesłodowane ziarno zboża. Słodowanie polega na sztucznym zainicjowaniu kiełkowania ziarna, podczas którego następuje wytworzenie enzymów i wstępne rozluźnienie skrobi. Następnie ziarno jest suszone. Operując temperaturą suszenia możemy uzyskać różne parametry i barwę słodu. Od ilości i rodzaju użytych słodów zależy ilość cukrów w brzeczce, a co za tym idzie zawartość alkoholu, barwa piwa, no i oczywiście smak. Słód wnosi do piwa aromaty: słodowe (a jakże ;)), chlebowe, pieczonego ciasta, ale również kawowe lub czekoladowe. Na jeden hektolitr (100 litrów) potrzeba w zależności od mocy piwa od kilkunastu do kilkudziesięciu kilogramów. Chmielu zaś dodaje się zwykle ok 100 gramów, w niektórych ekstremalnie chmielonych piwach wartość ta jest wielokrotnie wyższa i czasami przekracza 1 kg, ale w normalnym sklepowym piwie chmielu jest jak na lekarstwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wczesniej pytalam o piwo
Napis „zawiera słód jęczmienny” nie oznacza, że piwo nie zawiera chmielu Niektórzy uważają, że piwa, na których napisano „Skład: woda, słód, chmiel, drożdże”, to piwa prawdziwe. Zaś te, gdzie widnieje jedynie lakoniczne „zawiera słód jęczmienny”, to piwa oszukane, bez chmielu. Otóż producenc***iwa, podobnie jak i innych alkoholi są zwolnieni z podawania składu surowcowego. Jedyne co koniecznie muszą podać to zawartość alergenów. Stąd np. na winie napis „zawiera siarczyny”. Napis „zawiera słód jęczmienny” skierowany jest do chorych na celiakię lub uczulonych na gluten. Jęczmień, pszenica, żyto zawierają gluten. Choć akurat sformułowanie „zawiera słód jęczmienny” nie jest zbyt szczęśliwe, bo piwo tak naprawdę słodu nie zawiera, jedynie do jego wyprodukowania użyto słodu jęczmiennego. Ale wróćmy do chmielu. Otóż 99,99 % piw w Polsce wyprodukowano z użyciem chmielu. Na palcach jednej ręki pechowego drwala można policzyć dostępne w Polsce piwa bez dodatku chmielu. Zwykle są to próby odtworzenia tradycyjnych receptur i informacja o braku chmielu podawana jest z dumą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wczesniej pytalam o piwo
A co z bydlęcą żółcią? Przecież w Fakcie napisali. W Polsce i w żadnym innym znanym mi kraju nie używa się bydlęcej żółci jako zamiennika chmielu. Niestety, kilka lat temu wspomniany Fakt, powołując się na raport IJHARS (który nota bene dotyczył głównie nieprawidłowości w znakowaniu etykiet i niezgodności wysokości ekstraktu z zadeklarowanym) ogłosił, że w Polsce oszukuje się konsumentów używając do produkcji piwa bydlęcej żółci. Ta miejska legenda powtórzona została przez kilkanaście różnych portali internetowych, a nawet stała się treścią interpelacji poselskiej złożonej przez posła Jaworskiego z PiS. W którymś momencie, ktoś się chyba zorientował, że w Polsce jest za mała produkcja wołowiny, żeby wystarczyło żółci do zaprawienia blisko czterdziestu milionów hektolitrów produkowanego rocznie piwa, więc ubogacono mit o miejsce pochodzenia i formę żółci. Zaczęto więc powtarzać, że browary używają sproszkowanej bydlęcej żółci z Chin. Dodatkowo jeszcze pojawiły się informacje, że żółć nadaje charkaterystyczny żółty kolor piwa. Jest to piramidalna bzdura. Chmielu używa się do produkcji piwa niezwykle mało, a w browarach koncernowych jeszcze mniej. W dodatku jest to najczęściej chmiel przetworzony do postaci ekstraktu (gęsta, zielonkawo-żółta, bardzo gęsta ciecz – może stąd te skojarzenia), ale to cały czas jest chmiel.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×