Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WYBORY WYBORY czyli Kaczki na taczki 12 archiwum

Polecane posty

Gość gość
W 1980-81 dostać paszport i se wyjechać? Bezcenne.:D

Gość gość
Shatyn tak żeby do twojego małego mózgu dotarło.Patriotyzm to miłość do OJCZYZNY.Można mieszkać w Rumuni, a kochać POLSKĘxxMiłość do ojczyzny to nie tylko jej kochanie. To praca dla niej. To poświęcenie swojego małego interesu dla ojczyzny.Nie masz o tym pojęcia smyku...

Gość gość
gość dziś W 1980-81 dostać paszport i se wyjechać? Bezcenne.xxWłasnie wtedy można było dostać paszport bez większych trudności.Nie masz o tym zielonego pojęcia.

Gość gość
Edek poświęciłeś swój mały interesik? Zboku:D

Gość gość
I z powodu tego patriotyzmu, tradycyjnego, owi młodzi pouciekali z Polski? Kiedy ja miałem taką możliwość w latach 1980-81 to własnie z powodu patriotyzmu nie wyjechałem. I na tym właśnie, a nie na uciekaniu, polega tradycyjny patriotyzm. Durniu. x Po pierwsze, bądź mniej chamski. Z łaski swojej. Po drugie. Przecież, nie wyjechali wszyscy. Weź sobie oglądnij wyniki wyborów w poszczególnych grupach wiekowych. To nie są dane z Londynu, tylko z Polski, więc cóż to za durny argument? Oczywiście takie same nastroje są wśród emigracji. Po trzecie. Postawy konserwatywne, patriotyczne, prawicowe tak ogólnie ujmując, są deklarowane wyraźnie częściej przez młodych ludzi, niż dekadę, czy dwie temu. Płakał nad tym Czapiński i nie tylko on. On, chyba się zna, na diagnozach społecznych? :D Po czwarte. Masz bardzo złą wolę. Wypominanie komuś, że wyjechał, by sobie polepszyć byt, bo tutaj ledwo mógł znaleźć pracę, świadczy o nieuczciwości. Przez pokolenia Polacy wyjeżdżali i to w niczym im patriotyzmu nie ujmowało. Potem wracali, choćby z Błękitną Armią. Czy emigracja zarobkowa lat 20 i 30, to byli ludzie wyzuci z patriotyzmu? Wysil się bardziej. I TUTAJ masz przykład, że naciągasz i manipulujesz. Tak, można być patriotą i wyjechać, bo życie do tego zmusza. Za coś żyć trzeba. Ty nie wyjechałeś? Abo ty jeden? Też mi miara patriotyzmu. Kiszczak też nie wyjechał i jego ubek Piotrowski :D

Gość don Vasyl Shatyn
Miłość do ojczyzny to nie jej kochanie. To praca dla niej. To poświęcenie swojego małego interesu dla ojczyzny. Nie masz o tym pojęcia smyku.. X Nie chciałem ci za dużo ubliżać, ale Kubuś Puchatek ma większy rozum od ciebie. Ty nic nie kumasz... normalnie jak Alko Misiek z wypłukanymi przez alkohol szarymi komórkami:o

Gość gość
Ci co uciekają z Polski dlatego, że w innych krajach się lepiej żyje, nie są patriotami.Patriotyzm to zostać tutaj i pracowac dla Ojczyzny, mimo, że gdzie indziej mozna by lepiej żyć.Patriotyzm to robienie czegoś dobrego dla Polski, oczywiście na swoją miarę i swoje możliwości.Patriotyzmem nie jest rzucenie papierka na ulice ale podniesienie tego papierka i wrzucenie go do kosza.Patriotyzm to nie obrażanie prezydenta i rządu czy ośmieszanie Polski za granicą.Nie masz o tym zielonego pojęcia smyku. Poczytaj chociażby Placówkę to sie dowiesz co to patriotyzm.

Gość gość
Nie chciałem ci za dużo ubliżać, ale Kubuś Puchatek ma większy rozum od ciebie.Ty nic nie kumasz... normalnie jak Alko Misiek z wypłukanymi przez alkohol szarymi komórkamixxTakie gnojki jak ty nie są w stanie mi ubliżyć. Ty możesz ubliżyć tylko komuś na własnym malutki i niziutkim poziomie.Jakiegoś innego kloszarda spod budki z piwem czy chama kibol. To twój wymiar smyku...

Gość gość
Ty nie wyjechałeś? Abo ty jeden? Też mi miara patriotyzmu. Kiszczak też nie wyjechał i jego ubek Piotrowski xxBo im tu było dobrze. Zawsze. Jak już pisałem. Nie rozumiesz i nie staraj sie zrozumieć bo na to nie masz szans.Ja nie wyjechałem bo nie chciałem. Bo wiedziałem, że moje miejsce jest tutaj, w Polsce.Zresztą... Naprawdę nie warto ci tłumaczyć bo jesteś jak stary partyjny beton od którego dobijają się argumenty.

Gość gość
Shatyn mam pytanie, ile lat trzeba być menelem, żeby wyglądać tak jak ty?:classic_cool:

Gość gość
Niech mi ktoś przypomni jak to było, kim trzeba było być by w latach 1981-82 dostać paszport i wyjechać za granicę?

Gość gość
gość dziś Niech mi ktoś przypomni jak to było, kim trzeba było być by w latach 1981-82 dostać paszport i wyjechać za granicę?xxWtedy juz się nie dało wyjechac za granicę. Wyjeżdżali tylko wybrani albo takie szczury jak ojciec madzi który przyjął paszport w jedną stronę (przynajmniej wg jej relacji).

patriotyzm to jest jest wlasnie MILOSC do ojczyzny. to jest akcentowanie ze jest sie Polka /Polakiem, to jest zawsze promowanie Polski , a w ekstremalnych warunkach to jest oddanie za nia zycia, a nie poswiecenie jakiegos swojego marnego interesiku. shatyn nieuku do ksiazek:P:P

Gość gość
Sorry, bo się stary pierdziel przyczepi.... w latach 1980-81...pytanie nadal aktualne :classic_cool:

Gość gość
gość dziś Sorry, bo się stary pierdziel przyczepi.... w latach 1980-81...pytanie nadal aktualnexxPo sierpniu (do stanu wojennego i później) dawano paszport prawie wszystkim, którzy je chcieli dostać. Gorzej było z wizami ale też nie było bardzo źle.

Gość gość
Shatyn dziś gość dziś Ten wyrok dla Kamińskiego, jest tyle samo wart, jak wyroki dla opozycjonistów za PRL. x x Czyli wg ciebie Polska jest dokładnie taka sama jak za komuny... Rozumiem, że chciałes się popisac głupotą. I to ci się udało. Pytanie tylko... Po co? x x x Sto razy było tu powtarzane, że Polska współczesna nie różni się aż tak wiele, od PRL, szczególnie tego schyłkowego. Różni się w warstwie estetycznej, zakresu wolności osobistej, ale nie różni się stanem elit. Elity te wywodzą się z historycznie i mentalnie z PRL. Stanowią o jego ciągłości w sądownictwie, gospodarce i tak dalej i dalej. I w tym sensie tkwimy w czymś, co jest bliższe PRL, niż wolnemu krajowi. Gdyby popatrzeć historycznie, to różnica pomiędzy PRL do 56 i tym po 56, była duża, nawet bardzo duża, na korzyść zakresu wolnośc****ewnej swobody życia. Ale to dalej był system zniewolenia, zakłamania. I takim systemem SPECYFICZNEGO zniewolenia i zakłamania, ale w innym opakowaniu i inaczej nadzorowanego jest III RP w której wiele elementów jest tylko fasadą. I ty, jesteś dowodem, jak bardzo skuteczny to jest system, skoro NIE POTRAFISZ PRZEJŚĆ DO PORZĄDKU DZIENNEGO, NAD ZMIANĄ WŁADZY DOKONANĄ W WYBORACH. Bo FASADĘ WYBORCZĄ, która miała służyć do sankcjonowania rządów elity postokrągłostołowej, opozycja użyła do zdobycia władzy. I na to, ty się nie godzisz. De facto nie godzisz się na PRAWDZIWĄ, nie fasadową zmianę władzy. Gdyby wygrała jakaś mutacja SLD, to nie pisałbyś, że to grozi upadkiem Polski, bo wiedziałbyś, że to nie godzi w święty aksjomat okrągłego stołu. A ja tobie mówię, że Kaczyński kopnie w ten stół i ten stół się przewróci. To się nie stanie od razu, ale skutki tego i ty odczujesz.

Gość gość
Sto razy było tu powtarzane, że Polska współczesna nie różni się aż tak wiele, od PRL, szczególnie tego schyłkowego. xxTrzeba być idiotą z dziada pradziada, żeby coś takiego napisać.

Gość gość
I ty, jesteś dowodem, jak bardzo skuteczny to jest system, skoro NIE POTRAFISZ PRZEJŚĆ DO PORZĄDKU DZIENNEGO, NAD ZMIANĄ WŁADZY DOKONANĄ W WYBORACH. xxAleż ja matołku przechodze nad tym do porządku dziennego bo to są wyroki demokracji i ja je uznaje.Natomiast nie potrafię zrozumieć jak można oszołomów postawić na tak ważnych stanowiskach a szczególnie tego który kpił z katastrofy pod Smoleńskiem i tego z wyrokiem więzienia.

Gość gość
I na zakończenie...xGdyby wygrała jakaś mutacja SLD, to nie pisałbyś, że to grozi upadkiem Polski, bo wiedziałbyś, że to nie godzi w święty aksjomat okrągłego stołu. xxNigdzie nie napisałem, ze zwycięstwo pisu grozi upadkiem Polski.To następny fakty wymyślony przez ciebie. Tak samo jak i cała reszta na mój temat...:D. Znikam na czas jakiś...

Gość gość
gość dziś Odpowiedz na powyższy post o patriotyzmie i wynikach wyborczych w danych grupach wiekowych. Bo stawiasz karytakturalnie fałszywą tezę, że kto wyjechał, ten nie był patriotą. Nie byli patriotami zwykli ludzie, którzy wyjeżdżali przez cały wiek 19, 20 za chlebem. Nie był Conrad-Korzeniowski. Kto jeszcze? Jak zwykle się migasz. Jeszcze się odnieś, do reszty punktów. Może sobie jakoś poradzisz. Co do tezy, że III RP to postprl, to naprawdę, zrozum, że mądrzejsi od ciebie, już to wykazali. I to już jest coraz powszechniej przyjmowane. Na razie spadam

Gość gość
Nie denerwujcie cygana, bo w końcu będzie miał naprawdę zawał.

shatyn nieuku zastanow sie dlaczego jedni byli ponizani w obskurnych zk, a inni urzadzali sobie wieczorki poezji w luksusowych osrodkach wczasowych, dlaczego jedni nie mogli napisac nawet listu do rodziny, a inni jak niby nigdy nic przyjmowali sobie gosci i wychodzili sobie na przepustki, i dlaczego tylko niektorym proponowano paszport bez mozliwosci odmowy, a inni zostali twarzami z pierwszych stron gazet w PRLbis:P:Pshatyn zacznij myslec:P:P

dla shatyna nieuka: Z książki Solidarność w Województwie Koszalińskim 1980-1989 (A.Frydrysiak,T. Wołyniec): W chwili przyjazdu do Jaworza nie było wytycznych dotyczących postępowania z internowanymi, zastosowano zatem regulamin ośrodka obowiązujący wczasowiczów podczas turnusu wypoczynkowego.(...) przywieziono 106 paczek Było w nich pełne wyposażenie, a więc: ubrania, kosmetyki, żywność, książki i notatki. Przywieziono również owoce południowe: pomarańcze, banany, cytryny, ananasy.(...) W czasie wolnym internowani prowadzili wykłady(...) Słuchaczami wykładów byli internowani oraz żołnierze i milicjanci będący po służbie.? "Ponieważ planowano przejście na gospodarkę rynkową, transformację pierwszej komuny w III RP, potrzebne były kadry konstruktywnych opozycjonistów, którym można byłoby przekazać władzę? W tym celu w Jaworzu podlegali procesowi uwiarygodniania zdobywając status pokrzywdzonego m.in.: Wł.Bartoszewski, A.Małachowski, T. Mazowiecki, B.Geremek, St.Niesiołowski, A. Czuma, B.Komorowski, A. Celiński, A. Drawicz, R.Bugaj, A.Szczypiorski, W.Woroszylski, A.Kijowski, H.Mikołajska, G. Kuroń, J.Jedlicki, J.Holzer, St. Amsterdamski, J. Kusnierek, M.Rayzacher, R.Zimand.'"