Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moodyqueen

Chcę wiedzieć wszystko i Niemczech

Polecane posty

Gość moodyqueen

Cześć :) Za kilka miesięcy najprawdopodobniej będę się przeprowadzała do Niemiec. Jest to zwiazane z ofertą mojej obecnej pracy. Przez pierwsze kilka tygodni praca opłaci mi hotel. Najbardziej przeraża mnie szukanie mieszkania. Koleżanka poinformowała mnie, ze bardzo łatwo dostać pomoc od państwa. Orientuje się może ktoś, jak to wygląda? Nie wiem jeszcze, gdzie dostanę przydział. bo firma "opanowała" dużą część Niemiec (większość głównych miast). Plan jest taki, że ja jade pierwsza, a po ok 2 mieciącach dojeżdża do mnie chłopak. Chciałam się również dowiedzieć, czy będę w stanie utrzymać na początek dwie osoby....może nawet dłużej, gdyż obydwoje mamy zerowy niemiecki :/ wiem, wiem...skok na głęboką wodę... Moja początkowa, miesięczna pensja bedzie wymosiła ok 2000 Euro. Z czasem mam nadzieję, że wzrośnie. Proszę wieć wszystkie mieszkajace osoby w Niemczech o tzw. DOBRE RADY ;) Pozdrawiam :)

Gość gość
Żadna pomoc od niemieckiego rządu ci się nie należy. 2 tys. Euro miesięcznie, pewnie brutto, to bardzo niewiele. Wszystko zależy od miejsca, ale np. w Monachium za skromne 2 pokoje zapłacisz 1500 Euro, W Dreźnie, czy w Lipsku 500, nie piszesz, gdzie jedziesz. I pamiętaj, nikt ci nie pomoże, a rodacy będą próbowali cię naciągnąć. Niemiec woli, żeby jego mieszkanie puste stało, niż wynająć komuś bez referencji. Aha, kaucja za mieszkanie, to najczęścierj 2-3 czynsze. Bez języka zapomnij, że się uda. Niemiec nawet jak zna np. angielski, to udaje, że nie rozumie. Nie rozumiem, co sobie ubzdurałaś z tym wyjazdem. Czasem do domu publicznego nie chcą cię wywieźć, jak języka nie znasz?

Gość gość
Pomoc od strony państwa ci się nie należy. Za 2 tysiące brutto skromnie się utrzymacie. Do jakiego miasta jedziesz? Możesz mieć problemy ze znalezieniem mieszkania. My szukając musieliśmy wypełniać wnioski, no narodowość, zawód, dochód.