Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Łażenie gości w butach po domu jest ok?

Polecane posty

Gość gość

Moja szwagierką oraz jej syn z synową za każdym razem jak przyjeżdżają do mnie lub do teściowej włażą z dworu w butach do domu. Nigdy nie ściągają. Na wigilę wszyscy zawitali z buciarami w domu, a na dworze była ciapa bo deszcz padał. Szwagierka i jej synowa miały kozaki ze szpilkami. Teściowa ma bardzo ładne podłogi, zatem niszczą jej tymi szpilkami i rysują, o przenoszeniu brudu z dworu nie wspomnę. Kiedy my z mężem ich odwiedzamy z teściową, od razu zmieniamy obuwie, by nie nosić syfu. Mam ochote zwrócić im uwagę, ale wiem, że będzie obraza majestatu. Mam rację? Czy to juz standard, że włazi się do kogoś z buciarami?

Gość gość
W Polsce chyba jeszcze się buty zdejmuje, ale za granicą standardem jest, że goście chodzą w butach, jeśli im to odpowiada (u nas zimą połowa zdejmuje, połowa nie, latem nie zdejmuje nikt).

Gość gość
14:08 Czy zagranicą domownicy tez chodzą w butach, ściągając je tylko do spania? Zapewne....

Gość gość
u mnie w butach, sama do stołu wkładam buty, jak jest jakaś uroczystość mieszkanie to nie muzeum goście zapewne wytarli buty przed wejściem

Gość gość
gość dziś , nie, chodzą w kapciach/skarpetach/boso... jak im wygodnie, ja osobiście chodzę w takich letnich klapkach albo w skarpetach. Ale jak np. wpadam do domu na kwadrans to butów nie zdejmuję, chyba, że na dworze jest faktycznie ogromna klapa. Goście a domownicy to różnica.

Gość bella   86
Goście nie powinni ściągać butów. Mieszkanie można posprzątać.

Gość gość
Taaaak? A drewniana podłogę wylizać językiem ????

Gość gość
Możesz, jeśli takiego sprzątania nauczyła cię mamusia. Ja tam używam odkurzacza i mopa :D

Gość gość
Widać ze drewnianej podłogi to ty na oczy nie widziałaś ? Mop do drewna :-P

Gość gość
Tak, mop do drewna, dobrze odsączona mikrofibra. Nie wiem, w czym problem?

Gość gość
Uważasz ze jak ktoś wejdzie w szpilkach na drewniana podłogę to mopem załatwiasz sprawę,wydlubiesz piach który się wżarł w deski? Ja naprawdę tego nie akceptuje,w jadalni mamy płytki i ok,niech bedą w butach. Ale nie w salonie gdzie mamy jasna drewniana podłogę.

Gość gość
Folię połóż na tę świętą podłogę, dywan też zafoliuj, i o kanapie nie zapomnij. Trzeba szanować staropolskie tradycje :D

Gość gość
Mój dom to moje zasady nie ty na to zarobiłaś wiec :-P

Gość bella   86
Zaraz na wstępie przy wejściu daj każdemu laczki na zmianę, w przeciwnym razie nie wpuszczaj do domu. Niech wiedzą, gdzie ich miejsce.

Gość gość
Ja też mam drewniane podłogi w domu z parkietu schody tez mowie gościom żeby nie sciagali butów, buty to element stroju podłogę można po wizycie umyć nie widzę problemu

Gość gość
Dla mnie paradowanie w szpilkach w gościach, na drewnianych parkietach, panelach, klepać to szczyt wiejskiego nieokrzesania." Jeste dama" bo tak i juz :-o bo jej buty to całość wystroju, a podłoga gospodarza to qrwa dodatek do płotu, o f**k!

Gość gość
Ja imprez na ktorych trzeba zachować jakies zasady ubioru w domu nie robie a w restauracji. W moim domu oczekuje ściągnięcia obuwia bo to nie wytworny bal a normalne spotkane.

Gość gość
A dla mnie wymaganie od gości, żeby popylali boso albo w kapciach jest szczytem buractwa.

Gość gość
Drewniane podłogi z parkietu ? Ale ja k.... nie mam podłóg z parkietu tylko z desek !!!! Zrozumcie różnice :P

Gość gość
15:46 Tępa dzido a parkiet jest z metalu?! czy też z drewna?!

Gość fwefwe
Wybaczcie ale brzydzi mnie śledzenie dyskusji i tych argumentów dziadostwa. Naszła mnie tylko refleksja że może faktycznie wieś z miastem nie powinny się mieszać a ludzie na wysokim poziomie kultury z jakimś plebsem.

Gość gość
Mam drewniane podlogi i chodze po nich w szpilkach i nic sie nie dzieje schody mam debowe i tez nic a gdzie ten piasek ma powchodzic w salonie mam bialo szary dywan ale jeszcze nigdy nie powiedzialam zeby ktos zdejmowal buty bo uwazam to za chamstwo sama jadac w gosci biore buty na zmiane i to wlasnie szpilki zeby wygladac elegancko

Gość gość
Takie madre wszystkie jestescie.Kazdy raczej ubiera sie wizytowo na takie spotkania np.Swieta i oczekujecie,ze beda lazicvw skarpetkach???A kapci nie powinno sie proponowac,bo nigdy nie wiadomo kto je wczesnie nosil,moze jakas grzybica sie przypaletac.Wy jak idziecie w gosci elegancko ubrane to lazicie w skarpetkach?Sorry ale podloge to sie kladzie,zeby byla funkcjonalna a nie na pokaz,toc to nie muzeum.

Gość gość
Zastanawiam się nad tym,czy gdybyście miały nowocześnie i gustownie ze smakiem urządzony dom,to chciałybyście żeby ktoś Wam go niszczył? Odpowiedzcie sobie n powyższe pytanie... I nie mowię o parkiecie tylko o porządnych podłogach,porządnych meblach ??? Pozdrawiam

Gość gość
A ja mamm dwoje malutkich dzieci- 7mies.bliźnięta które zaczynają raczkować i ostatnio pan który przyjechał wymierzyć nam okna do wymiany nie chciał zdjąć. W przedpokoju butów,choć POPROSIŁAM ze wzgledu na malutkie dzieci.Nie zdejmie i koniec...więc podziekowaľam panu za usługe,niech s*******a z mojego domu z obsranymi podeszwami swoich traperów,wielki Panicz i Szlachcic...i to zapewne według coponiektorych ja zachowałam sie jak "szczyt buractwa"...

Gość gość
Ale domu nie urządzasz dla gości tylko dla siebie wiec argument z d**y akurat :-P

Gość gość
gość dziś , z papieru masz tę podłogę, że ci się od chodzenia niszczy? Bo mojej nic nie jest, a różnie chodzą i goście, i my.

Gość gość
pewnie że kultura wymaga sciąganie obówia jak się wchodzi do domu.u nas każemy ściągać i koniec,nie ujebią dywan podłogę itp.co najlepsze w swoim domu potrafią ściągac obówie a u innych mają to gdzies.tak że należy ściągać buty,jak ktoś ma zadbany dom to wie o czym pisze.

Gość gość
To nie byl argument z d**y.Mi tez sie podobaly biale podlogi ale nie polozylam sobie takich,bo sa nie funkcjonalne.Jak chcecie miec w domu muzeum,to nie zapraszajcie gosci.A same jak sie zachowujecie w gosciach?Juz sobie wyobrazam,ubrane w eleganckie sukienki i po******lacie w kapciach nie wiadomo po kim.

Gość gość
16:08 Tu autorka, w gościach przebieram buty na bateriny, które zabieram z domu, a dziecku biorę jego kapcie. Nie mam p*****lca, że mam piękną sukienkę i szpilek nie ściągnę, bo w gościach to nie czerwony dywan, to nie Cannes i nie będę na okładce Vivy.