Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Autyzm objawy rozpoznawanie 15 miesięcy dziewczynka

Polecane posty

Gość gość

Witam moja córka od poczatku urodzenia zachowuje sie inaczej.Jak się urodziła to oczko puszczala w szpitalu i była bardzo obserwatorka.Teraz ma 15 miesięcy juz od poczatku byla bardzo aktywna i zabawna.Teraz 2 tygodnie temu nauczyla sie chodzić.Mowi ciągle cute cute cute takie słowa mówi i ciągle mowi tato .gdy popatrzy sie w sciane mowi tato. Wszedzie na kazda rzecz mowi tato na zabawki tato na wszystko.Bawi sie jedzeniem.Typu wklada szynke do zabawek itd. Chleb rozwala i daje na glowe.wariuje szybko sie rusza i piszczy wesolo.odrzuca tulenia i calowania ode mnie i od taty tez.Ale lubi sie z nami bawić.Lubi ludzi i duzo z nimi dyskutuje.Rozmiesza ludzi w sklepie.Robi palcami jakieś znaki tak jakby coś ukladala w myslach w powietrzu. Gada do powietrza i rusza palcami rekoma tak jakby z kims gadala.Podejrzewam autyzm. Ale moze sie mylę.

Gość gość
a uklada rzeczy w wieze (pionowo) albo w linie?

Gość gość
segreguje zabawki rozmiarem?

Gość gość
chleb rozwala? ;-( diagnozowałabym raczej brak wzorców i wychowania niż autyzm ;-( już widzę jak 15 miesięczne dziecko dyskutuje ;-)))

Gość gość
Hm nie zauważyłam, ale z klocek o tych samych rozmiarach układa do gory taki prosty komin. Wieze

Gość gość
Brak wychowania? Przecież te dziecko jest za małe i nie rozumie ze chleba wyrzucać nie wolno na dywan.O co ci chodzi?

Gość gość
Chodziło mi o gaworzenie do ludzi w sklepie

Gość gość
moje dziecko rowniez sie tak zachowuje. uklada wieze,zmije i inne takie ale na autyzm bym nie wpadla. pewnie wyolbrzymiasz. jak dla mnie normalne zachowanie

Gość gość
a jak często tą wiezę robi?

Gość gość
Jak tylko bawi się klockami to robi wieze. Hm co jeden dzien.

Gość gość
Jedyne co podpada to te machanie rękami w powietrzu. Czy dziecko reaguje na imię? Czy dziecko wskazuje palcem gdy czegoś chce lub coś zainteresowało? Czy dziecko utrzymuje kontakt wzrokowy? Czy jak zobaczyłam na spacerze coś co ja np. Wystraszy spojrzy na ciebie jakby chciało powiedzieć " widzisz to, mamo?", czy rozróżnia mama i tatę?

Gość gość
Idź do neurologa on najlepiej oceni dziecko

Gość gość
a jak tymi palcami przebiera to blisko oczu?

Gość gość
Dziecko reaguje na imię, kontakt wzrokowy jest ale nie zawsze.Na spacerze jak coś zobaczy fajnego to patrzy na mnie,, nie wiem czy rozroznia. Ale ciagle mowi tato tato. A mama nie mowi w ogole i robi to specjalnie.Umie ale nie mowi. Raz do czasu moze jej sie wymknie.

Gość Mamaaga83
Mojej koleżanki siostra ma 2 letniego synka, są w trakcie stawiania diagnozy autyzmu. Jako pierwsza zauważyła, że z dzieckiem jest coś nie tak właśnie moja koleżanka. Rodzice małego uznali, że ona coś wymyśla, że taki jego urok i juz. Niepokoiło ją to że dziecko w wieku 1,5 roczku, nie mówi, nie próbuje załatwiać się na nocnik, potrafił przez bardzo długi czas wpatrywac się w jeden punkt np. w lampę na suficie, nie zwracał najmniejszej uwagi, że ktoś przyszedł w odwiedziny, w ogóle nie zwracał uwagi na otoczenie. W tej chwili mały ma 2 lata i w zasadzie nic się nie zmieniło dalej sika w pampersy, nie ma z nim za bardzo kontaktu, nie reaguje na wołanie, nie lubi być przytulany od razu się wyrywa, czasami zaczyna biegać po domu i gdy ktoś próbuje go zatrzymać to się wyrywa, krzyczy i placze. W końcu rodzice poszli po rozum do głowy i zabrali się za postawienie diagnozy.

Gość gość
Nie.raczej daleko od oczu.wyglada to jakby uprawiala karate haha

Gość gość
jeszcze, czy cie kopiuje (machanie, klaskanie itd) czy nie jest zainteresowane ?

Gość gość
1. Czy nawiązuje kontakt wzrokowy? 2. Czy reaguje na imię? 3. Czy wskazuje palcem? 4. Czy naśladuje ruchy, gesty, dźwięki? 5. Czy pojawiają się zachowania stereotypowe? 6. Czy wykonuje polecenia? 7. Czy się bawi? 8. Czy przynosi przedmioty, zabawki, czy chce je pokazać dorosłemu? 9. Czy reaguje uśmiechem na uśmiech?

Gość gość
Poczekaj miesiąc i sprawdź: http://badabada.pl/ankieta/ . To przesiewowe badanie, które pozwala ocenić ryzyko wystąpienia zaburzeń ze spektrum autyzmu.