Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Potrzebuję o pomoc fotografa, albo kogoś kto się zna

Polecane posty

Gość gość

Witam! Dostałam na urodziny aparat Nikon Coolpix p610. Ogólnie jest z******tym aparatem ale mam problem z robieniem zdjęć mojemu niemowlakowi. Jak wiadomo są *****iwe, i jak robię zdjęcie bez lampy to wychodzą rozmazane. Jak ustawić w aparacie, żeby się nie rozmazywało? Nie chcę ciągle robić zdjęć z lampą :/.

Gość gość
Ale co to ma wspólnego z fotografią? To prosty aparat bez żadnych skomplikowanych ustawień, które stosują fotografowie, nie ma praktycznie żadnych prawie funkcji. Przypuszczalnie robisz zdjęcia w pomieszczeniu w którym jest ciemno. Musiałabyś na przykład położyć niemowlaka pod lampą z żarówką setką :D albo jak będzie jasno podejść z nim do okna :P Niestety w aparatach nie posiadających ustawień typu przesłona + czas + czułość "filmu" nie da się tego typu ustawień ustawić :D trzeba kupić lustrzankę.

Gość gość
zadbaj o oświetlenie to rozwiąże sprawę. Nie żarówka setka tylko blisko okna w ciągu dnia, a nie w środku nocy przy tlącej się 25 watówce.

Gość gość
Zdjęcia wychodzą rozmazane, bo aparat dobiera dość długi czas naświetlenia ze względu na słabe warunki oświetleniowe. Jeżeli nie chcesz używać flasha to musisz zapewnić lepsze oświetlenie. Włącz wszystkie lampy w pokoju, a najlepiej weź jeszcze jakąś lampę która będzie bezpośrednio świecić na niemowlaka (uważaj żeby nie oświetlać bezpośrednio światłem z żarówki bez osłony, bo światło będzie za ostre i powstaną brzydkie cienie ). Inne wyjścia: podejdź do okna i wykorzystaj naturalne światło, wyjdź na zewnątrz (wiem za zimno teraz), albo kup nowoczesną lustrzankę i jasny obiektyw który pozwoli na zrobienie dobrych zdjęć w słabym oświetleniu.

Gość gość
Właśnie to idzie ustawić, to nie jest jakiś durny kompakt! Tylko nie wiem gdzie :P.

Musisz przeczytać instrukcję. Zobacz, czy nie ma specjalnych ustawień do dzieci / zwierząt w ruchu, do ciemniejszych pomieszczeń lub nastawów imitujących większą czułość filmu (200, 400 ISO). Może masz też przysłonę - im mniejsza wartość, tym więcej będzie światła.

Gość kloszard_szybki
gdy jest tak zwany RUCH na planie , czyli dziecko się kręci albo podskakuje lub ptak się zrywa do lotu to w aparacie ustawiam funkcję 'sportową' , nie wiem jak to się nazywa fachowo, robię fotki amatorsko , potocznie podobno to się nazywa 'szybka migawka' i fotki wychodzą normalne

Gość gość
Dzięki, spróbuję!

Gość gość
No ten aparat nie jest rewelacyjny, ma bardzo małą matryce 1/2.3 cala oraz ciemny obiektyw i przez to zdjęcia przy słabym świetle będą wychodzić słabe. Za 1600zł można było kupić dużo lepszy aparat. To co dostałaś to jest kompakt typu superzoom czyli pic na wodę, chwyt marketingowy.. No chyba że potrzebujesz tak długi zoom żeby szpiegować sąsiadów, ale i tak masz na to szansę tylko na dworze podczas słonecznego dnia, bo musi być mnóstwo światła by z ręki zrobić nieporuszone zdjęcie przy tak dużym powiększeniu.

Gość gość
To jakie modele byś polecał? Najwyżej ten sprzedam i kupię lepszy.

Gość gość
cały dowcip polega na tym że albo rybka albo pipka zrób sobie jakąś lampkę a oprócz tego warto starać się łapać mimo ruchu zagaduj beibi i próbuj robić bez flesza są o niebo lepsze nawet jak lekko nie ostre .

Wg mnie powinnaś skorzystać z e-kursów http://www.fototerytorium.pl/akademia/product/e-kurs-fotografii-produktowej-sprzedajesz-fotografuj/ Wybierz najbardziej pasujący dla Ciebie. Są to kursy, w których jest kilkanaście lekcji, w niektórych są zadania domowe do wykonania. Wg mnie po takim kursie zdjęcia robione przez Ciebie nabiorą nowego blasku ;-)

Gość gość
Możesz znaleźć wiele ciekawych talentów na www.utalentowani.pl. Tam znajdziesz również talenty fotograficzne, które bardzo chętnie Ci pomogą w realizacji czegoś.

Gość gość
Jak będziesz posiadać ciekawe zdjęcia, to będzie można się nimi pochwalić na www.utalentowani.pl :)

A mógłby ktoś pomóc w kwestii obiektywów? Fotografia mnie wciągnęła na maksa i planuje zastąpić swój dotychczasowy obiektyw nowym, nieco bardziej profesjonalnym. Dodam, że jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona D5200. Na nowy obiektyw jestem w stanie przeznaczyć dużo... Zastanawiam się nad obiektywem Sigma http://www.sigma-sklep.pl/obiektywy-tele,10,cat.html. Ktoś, coś? Z góry dzięki za odpowiedź.