Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maszynowa

jak Wam się udaje wyzywać rodzinę za 600zl?

Polecane posty

Gość gość
Temat może normalny, ale im dłuższa dyskusja tym coraz śmieszniej się robi :D jak zwykle na tym forum :D

Gość gość
Ja tam tam tylko spożywam nasienie mojego męża. Zawsze czekam aż wróci z pracy i mnie nakarmi.

Gość maszynowa
Dzięki za przepis. W necie jest milion opcji a wolę jakiś sprawdzony przepis który ktoś robił :)

Gość gość
No popatrz, a u mnie trzy osoby myja sie ta sama Isana z Rossmana za 2.65 i nikt zadnych problemow ze skora nie ma. x Jednym żelem może się myć co najwyżej para 25-latków, bo u obojga skóra młoda i o podobnych wymaganiach, choć u kobiety delikatniejsza.

Gość gość
zel pod prysznic za 500ml w biedrze (naprawde fajny) kosztuje 3zł a wy idziecie i kupujecie 300ml luksji za 10zł a przy 4osobowej rodzinie to żel schodzi w moment...tu są oszczednosci.... x No popatrz, a u mnie trzy osoby myja sie ta sama Isana z Rossmana za 2.65 i nikt zadnych problemow ze skora nie ma. X Miałam taką teściową. Rodzice i czwórka dzieci, a ona jeden litrowy żel do mycia dla wszystkich, taki sam szampon i heja. Po zamieszkaniu razem przyszły mąż rzucił się jak hiena na męskie kosmetyki do mycia, kupiliśmy kilka różnych (Nivea Men, Yego, Men Expert itd.) Wreszcie miał własny szampon, żel oczyszczający do twarzy, pod prysznic i intymny. No, ale niektórzy nie mają normalnych potrzeb, wyszorują się wszędzie czymkolwiek, byle się pieniło :)

Gość gość
polecam płyn do mycia naczyń, najtaniej z Biedronki :P

Gość gość
tu już nie oszczędnością a skąpstwem zaciąga:-P

Gość gość
ale te koncerny kosmetyczne wyprały Wam mózgi o to im właśnie chodzi aby kupowac jak najwiecej,bo przecież kazdy ma inną skóre płec, włosy,wiek i potem lezy tego sterta w łazience,a może tak skład poczytacie bo większośc tych kosmetyków ma prawie identyczny, a tak na marginesie ja moge polecić żel uniwersalny dla każdego i dla dziecka i dla dorosłego jest to biały jeleń

Gość gość
Co wy robicie w proacy? umiecie zarzadzac budzetem? Mi sie smiach chce z kuzynki: zarabiaja naprawde duzo, zyja dostatnio, ale... 3 lazienki zastawione kosmetykami, szafy sie nie domykaja, spizarnia wypelniona po brzegi a ona narzeka, ze dziecko che jechac na oboz muzyczny i musi za niego zaplacici 3000 ZL. W takich sytuacjach mam ochote powiedziec: policz ile kasy massz zamrozonej w 10 zelach do mycia i 5 balsamach, 3 pastahc do zebow , 5 plynach do mysia kibla, zgrzewkach maki i cukru na polkach, konserwach, mrozonakch, desrakch i innych produktach. Nic nie muswie, ale widze ,z e u nas pokutuje mit, ze pelny koszyk to oznaka dobrobytu. Moja mama, choc nic jej nie brakuje to rzuca sie w sklepie na rozne promocje, a potem sie dziwi, ze tyle kasy wydala. Ja za to naprawde od jakiegos czasu planuje skrupulatnie posilki na caly miesiac. Jak juz pisalam, nie dlatego, ze mi brakjuje na zycie, ale dlatego, ze wkurza mnie, ze im wiecej zarabiamy tym wiecej wydajemey: tu jakas p*****la w lidlu , tu bluzka bo taka tania itp i pieniadza sie rozchodza. Produkty w domu podobnie : w kazdej laziece jest 1 zel do wc i 1 srodek do mycia , w kuchni mam 1 opakowanie tablek do zmywarki, 1 plyn do naczyn i 1 wzapasie, plus1 plyn do podlog i 1 do szyb. 1 plyn do prania+ 1 do prania welny . Do higieny ososbiestej dizeic maja ze z szamponem, My z mezem mamy 1 zel do ciala, 1 szampon i mydlo w kostce. Odzywaek nie uzywam, bo po dobrym szamponie wlosy sa ladniejsze niz po odzywce, raz na miesiac robie sobie kuracje olejem kokosowym. Kiedys kupowalam duzo wiecej, ale puknelaml sie w glowe i przeszlam na minimalizm: zaleta taniej i wiecej miejsca w lazience. Tak samo z posilkami: miec toche zapasow typu maka, cukier, maslo w zamaralce, a reszte zaplanowac. Raz w miesiacu urzadzamy sobie 2 dni zycia na resztach i kombinujemy jak przezyc z tego co jest w szafie: i np zaimporowizowalam super salatke z kukurydzy w puszcze, ogorkow kiszonych, quinoa, sera zoltego i jajka. Super kolacja ( wzielam jeszcze na drugi dzien do pracy) i nie musialam isc do sklpu, co pewnie bym wczesniej zrobilam widzac pusta lodowce

Gość gość
a może tak skład poczytacie bo większośc tych kosmetyków ma prawie identyczny, a tak na marginesie ja moge polecić żel uniwersalny dla każdego i dla dziecka i dla dorosłego jest to biały jeleń x Po Białym jeleniu dostałam czerwonych plam i wylądowałam u lekarza. Nie nadaje się do polecania.

Gość gość
"ze z szamponem" :P :P

Gość gość
No, niestety mój mąż mający tłustą skórę i przetłuszczające się włosy i ja ze skórą suchą i suchymi delikatnymi włosami nie umyjemy się jednym żelem pod prysznic ani szamponem. Ja mam nawilżające, on - mocno oczyszczające (wysuszające). To nie marnotrawstwo, tylko zdrowy rozsądek oparty na poradzie lekarza.

Gość gość
Pisze z telefonu m.mialo byc zel z szamponem 2w1.

Gość gość
Co wy robicie w proacy? umiecie zarzadzac budzetem? x W pracy PRACUJEMY, a nie sporządzamy głodowe listy tanich zakupów, oszczędzając jak potłuczeni na podstawowych produktach :P Dzięki temu możemy mieć dwa żele i szampony zamiast jednego :D

Gość gość
16.15 a wiesz, ze wysuszające produkty sprawiają, ze skóra jeszcze więcej łoju wydziela? Ja od zawsze mam przetłuszczające się włosy i zawsze mylam wysuszajacymi szamponami, mocno oczyszczającymi i bylo jeszcze gorzej. To samo z cera. Poczytaj sobie o tym, bo to jaj twój mąż pielęgnuje takie włosy to błędne koło.

Gość gość
Widzisz ja tez pracuje i zarzadzam projektami wiec takze budzetem. Dlatego kupuje jeden zel i szamponem za to dobrej jakosci po ktorym juz nie musze nakladac odzywek. Poza tym topik jest o tanim zywieniu rodziny. Wiec piszemy jakie sa nasze sposoby. Wyobrazenia sobie, ze oprocz tych, ktorzy oszczedzaja,bo maja niskie dochody sa tez tacy,ktorzy wybrali minimalizm za styl zycia.

Gość gość
Tiaa,minimalizm-tak to nazywaj,inni postrzegają cię jako sknerę,skąpą do bólu:-P

Gość gość
My na wyzywienie 3 osobowej rodziny ( ja, maz i 2 letnia corka) wydajemy ok 1200-1500 zł miesięcznie. Sorry, ale mój mąż po 10 godz pracy nie naje się zupą z marchewki.

Gość gość
Kuźwa co wy sie tak uczepiliście tej zupy z marchewki :D jak dziewczyna lubi i sie naje to niech sobie robi, wy róbcie sobie co innego, czym sie najecie. Bp te wasze teksty tak brzmią jakby ktos wam kazał zupę z marchewki robic :D albo bardzo chcecie skrytykować, ze ktos robi taki obiad :D co wam do tego? :D niech sobie inni i sam chleb ze smalcem żrą na obiad, co mnie to. Ich sprawa. Ja sobie robię schabowe , wy tez róbcie, nikt wam tu nie broni :) w ogóle zauwazylam, ze ma tym forum ludzie mają tendencję do krytykowania innych, przekonywania, że to co oni robią jest najlepsze, aby tylko się dowartościować. To widać na wielu tematach.

Gość gość
21.05 i to co ty robisz jest najlepsze, inni to debile, sknery albo biedaki :D ja np często jem na obiad sama zupę, ale to dlatego, ze pracuje w biurze, to nie jestem aż tak bardzo glodna jak ktos kto pracuje fizycznie. Twój mąż tak pracuje, to niech je na zdrowie, przeciez nikt tu nie krytykuje tego. Każdy je to co chce i tyle ile chce. Każdy ma inne potrzeby. Niektórzy jedzą marne obiady bo np maja klopot z nadwaga a nie dlatego, ze sa skapcami. A tu jak zwykle musi być kłótnia. Jak ktoś wydaje Malo to skąpiradło a jak wydaje dużo to grubas z ryzykiem zawalu za kilka lat. Ludzie ogarnijcie się.... Albo nie, kłóćcie się dalej, przynajmniej jest śmiesznie :D

Gość gość
To ja, od tej zupy z marchewki. Jutro robię na obiad dla siebie i męża: Grochówka na tłustej kiełbasie, 10 kotletów schabowych, ziemniaki, mizeria, warzywa na patelnie i ciasto na deser. Do tego sok wyciskany z pomarańczy. Już, lepiej wam? :D dajcie juz spokój tej biednej zupce z marchewki :D musze czasem zjeść leciutki obiad, bo mam problemy z wypróżnianiem :p ale jutro się nazre :D jeeeeee :D

Gość maszynowa
uśmiałam się z tej zupy z marchewki :) właśnie ugotowałam zupę marchewkowa i ziemniaczaną. Pyszna jedna i druga :)

Gość gość
gość 2016.03.14 Ja tam tam tylko spożywam nasienie mojego męża. Zawsze czekam aż wróci z pracy i mnie nakarmi. x smacznego!

Gość gość
Widzisz ja tez pracuje i zarzadzam projektami wiec takze budzetem. Dlatego kupuje jeden zel i szamponem za to dobrej jakosci po ktorym juz nie musze nakladac odzywek. x Widzisz, ja zarządzam wieloma rzeczami i zespołem, więc bezproblemowo radzę sobie także z budżetem, który mam w głowie (która to ogarnia), nie na kartce. Dlatego dobieram żele i szampony do potrzeb indywidualnych skóry, włosów etc. - to także w ramach budżetu, poczytaj o tym. Odżywek "nie muszę", po prostu dbam o włosy, a nie oszczędzam na sobie i rodzinie. Żele i szampony jakości, o jakiej nie masz pojęcia :) Btw: "za to dobrej jakosci" - tylko wg ciebie :P Zapewne znalazłoby się sporo osób uznałoby je za dolną półkę.

Gość gość
Widzisz, topik jest o wyzywieniu rodziny za 600 ZL a tu jak zwykle pyskowka. Mozesz sobie uzywac 1000 kosmetykow i wydawac na nie miliony dziennie, jesli cie to usz czesliwia- prosze bardzo. ciesze sie razem z toba. Jest jedno ale... czlowiek, kotry ma ogarniete zycia i dobrze sie czuje sam ze soba, nie wynosi sie ponad innych i nie gnoi ludzi, ktorzy zyja inaczej.... Oceniasz ludzi i obrazasz ich. NIehc ci sie wiedzie jak najlepiej, ale pamietaj, ze raz na wozie raz pod wozem... a kupowanie i posiadanie tysiaca gadzetow nie jest sensem zycia dla wielu ludzi. Autorka pytala o sposoby na opanowanie domowego budzetu jedzeniowego wiec padlo tutaj troche przykladow. Mam nadzieje,z e autorka skorzysta i uda jej sie kupic te wyamrzona maszyne do szycia. Acha i jeszcze jedno, w spoleczentwach zamozniejszych niz nasze, epatowanie bogactwem i gadzeciarstwem jest bardzo zle widziane. Zobacz jak zyje angielska czy francuska arystokracja... wg towich kryteriow, ayja jak zebracy :) Pamietaj, ze nie wszystko zloto.... Polecam tez lekture: Zero waste Home...

Gość gość
Kupilam niedawno ten zel p/prysznic ISana z biedry i miałam tak starsznie sucha skore , ze szok. Przeszlam na moje fa jaśminowe :) super nawilza skore i pięknie pachnie :) a na promo kosztuje okmolo 6zeta a jest na pewno bardziej wydajny niż isana.

Gość gość
Wyobrazenia sobie, ze oprocz tych, ktorzy oszczedzaja,bo maja niskie dochody sa tez tacy,ktorzy wybrali minimalizm za styl zycia. x Tak sobie tłumacz :) To, że myjesz siebie i rodzinę jednym produktem (zapewne potem jeszcze podłogę) nie oznacza chwalebnego minimalizmu, raczej szkotowatość :) Twoje wyobrazenia sobie, a życie sobie . Tak przy okazji: z Krakowa, czy z Poznania? :D

Gość gość
Mozesz sobie uzywac 1000 kosmetykow i wydawac na nie miliony dziennie, jesli cie to usz czesliwia- prosze bardzo. ciesze sie razem z toba. Jest jedno ale... czlowiek, kotry ma ogarniete zycia i dobrze sie czuje sam ze soba, nie wynosi sie ponad innych i nie gnoi ludzi, ktorzy zyja inaczej.... X Nie wiem, czy to do mnie, ale jeśli tak, odpowiem. Nie mam "1000 kosmetykow" i nie wydaję na nie "milionów dziennie". Mam kilka dobrze dobranych do potrzeb skór i włosów domowników - dokładnie tyle, ile ogarnięty, świadomy człowiek potrzebuje. Kupionych za rozsądną cenę planowo w promocjach. Nie używam, jak ktoś tu napisał, "jednego dziegciu do wszystkiego", bo jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Do niczego jest mi też przekonywanie innych niereformowalnych osób do moich świadomych wyborów (każdy musi do tego dojrzeć sam indywidualnie) a już na pewno nie na kafeterii. Jesli ciebie uszczesliwia posiadanie jednego omnikosmetyku - prosze bardzo, ciesz sie tym do woli. Wystarczy czytać ze zrozumieniem, choć rozumiem, że to trudne. Nie zrozumiałaś, ale to powszechne na kafeterii, nihil novi sub sole.

Gość gość
Hehe

Gość gość
"Poza tym topik jest o tanim zywieniu rodziny. Wiec piszemy jakie sa nasze sposoby." Gdzie te Twoje wspaniałe sposoby??? Póki co widac bol doopska bo ktos zakupuje kilka roznych kosmetyków a Ty po jednym. Szamponem sie najadasz??? Topik jest o żywieniu jak sama zauważyłaś wiec skończ juz tłumaczenie dlaczego kupujesz takie a nie inne kosmetyki.