Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina899

Grudniowki 2016

Polecane posty

Mi czasami twardnieje brzuch po lewej stronie i robi się takie wypuklenie na wzgrórku wtedy, ale najdziwniejsze jest to, ze nie czuje tego. Tylko widzę jak się rusza :D Ja ostatnio mam apetyt zmienny .. jeden dzień mogłabym zjeść 3 daniowy obiad z deserem i jeszcze za chwile wciągnąć kotleta i na kolacje pojechać do McDonalda, a na drugi dzień nic tknąć nie mogę, a na sam widok jedzenia mnie mdli .. dzis tak własnie mam. Zjadłam dzis jeden mały tost francuski i dwie łyżki zupy, bo próbowałam czy jest doprawiona .. ale za to wrócił mi apetyt na słodycze z czego nie jestem zadowolona. Wcześniej nie mogłam na słodycze patrzeć, a po kostce czekolady mdliło mnie ze słodkości, a przedwczoraj wciągłam dwie tabliczki czekolady! A co najgorsze jesteśmy z mężem krwiodawcami, więc czekolad Ci u nas nie brak .. połowę rozdamy, ale i tak zawsze jest ich sporo w domu i chyba własnie pójdę sobie po kokosową :P Ciesze się, bo od wczoraj mam napływ energii :D Ostatnie dni spędzałam na kanapie ze łzami w oczach i tylko co chwile posdypiałam, nic mi sie nie chciało .. a wczoraj byliśmy w mini zoo i palmiarni, dziś wysprzątałam mieszkanie w dosłownie 20 minut, bo pan z banku miał przyjechać na oględziny. Także gdyby nie koszmarna pogoda, wiatr, deszcz i w ogóle to poszłabym sobie na spacer czy coś :D Mam nadzieje, że taki dobry humor i energia będzie z nami jak najdłużej. Ja mam wizytę dopiero 12.07 .. już nie mogę się doczekać. A co do USG 3D/4D raczej nie będe ich robić. Mój lekarz ma bardzo dobry sprzęt do 2D i jestem z niego zadowolona, nie widzę potrzeby wydawać dodatkowych pieniędzy, wole w tej kwocie coś dziecku kupić :) Tak samo jak szkoda było mi kasy na te płatne badania plenatalne i tak nawet jakbym się o wadzie dziecka dowiedziała to bym nie dokonała legalnej aborcji, więc po co mi to? :) Juz cała chodze na myśl o wtorkowej wizycie, bo może się dowiem cos o płci dzieciątka mego :) :) Ale mnie rozpiera dziś energia! :D

Hej wiktoria! :) Gratulacje :) Moja druga ciążą, pierwszą poroniłam w 8 tygodniu w zeszłym roku. Tamta była nieplanowana, a teraz udało nam się szybciutko bo w drugim cyklu i jesteśmy prze szczęśliwi - termin na 26.12 - ale to była pierwsza opcja, bo na ostatniej wizycie lekarz przesunął mi termin na 17.12, ale powiedział, że w karcie zostawi 26, bo tak z okresu wychodzi i nie chce kreślić,ale żebym się nie zdziwiła jak początkiem grudnia urodzę :P A jak u Ciebie przygotowania, już wyprawkę dla dzieciątka kupujesz? Wszystko w porządku?

Gość kaskanowa89
Witam nowa mamusie i oczywiście zapraszamy! Rosemja ale Ci zazdroszczę ja nawet nie mam przypływu energii w pojedyńcze dni. Stwierdziłam wczoraj, że zaczynam robić wyprawkę i powoli ja szykować bo obawiam się że mi nie przejdzie i jeszcze brzuch wiekszy, a i tak wszystko będę przez internet zamawiala . I powoli jakoś to ogarne. A co do 3d...też nie robimy szkoda kasy lepiej zainwestować w coś innego. Ja mam takie dziwne zaciskanie wokół pepka, ale brzuch mi się nie napina ale za to ma dziwne parcie na pecherz. Moja ciążą w sumie 2ga, ale pierwsza straciłam. Super ze się udało i gratulacje!

Ja może od sierpnia będę robiła wyprawkę, bo dzwonił wczoraj mój doradca finansowy i w poniedziałek ma być odpowiedź z banku, więc jak wszystko pójdzie ok to za jakieś 3 tygodnie będę już po przeprowadzce :D Tez mam takie dni z totalnym brakiem mocy, dopiero od wczoraj mam jakiś napływ dobrej energii, może to kwestia tego, że dostałam dużo dobrych wiadomości, że pogoda trochę zelżyła, że jestem mistrzem Olx'a bo kupiłam regał za 80 zł, który w Ikei kosztuje 290 lub 390 zł, a do tego jest z tej samej serii co reszta mebli w salonie i będzie idealnie pasował mi w nowym mieszkaniu :D

Gość Any
W moim przypadku to nie zachcianki tylko napady poprostu musze sie najesc jak mam na talerzu 4 ziemniaki to zjem jeszcze raz tyle... takie dziwne napady glodu. Musze to pochamowac jakos bo juz 4 kg przytylam a to dopiero 17 tc... :( pewnie do konca tygodnia przekrocze 60 kg :( to moja pierwsza ciąża:) ruchow jeszcze nie czuje... brzuchol mam mocno rozlany... a nie taki okragly jak pileczka i w ciuchy s i m raczej juz nie wchodze niestety... :( termin porodu z @ 17 grudnia :)

Gość Nimfaaa
Marina-Co do wymiotow to nie wcale zle gin mowil ze bardzo dobrze, mala sobie bierze co uwaza za lepsze a zle co jej nie podchodzi dowidzenia. Zle to dla mnie bo boli juz przelyk jak diabli... Witam nowa mamusie:-) Kaskanowa jutro chyba wizytujesz? :-) no i bardzo dobrze nie ma na co czekac mi sprawia to frajde i rozkladam sobie budzetowo:-) Az nie moge sie doczekac:-) Co do usg 3d i 4d nie wiem jak u Was ale moj gin ma super sprzet i co miesiac mam robione wedy super widac wszystko zwykle usg mnie nie zadawala nigdy nie moge sie doczekac zeby juz przelaczyl i moglam wszystko dokladnie zobaczyc to jest taki cud nie do uwiezeniagdzie taki maly czlowiek sie miesci, :-) Any no troszke nadrobilas wagi:-) wazne zemasz apetyt do jedzenia bo ja wrecz przeciwnie a wsumie kazde sniadanie laduje w lazience. Ja sobie wlasnie nazbieralam czarnych pozeczek jutro bede robic dzemiki:-)

Gość gośćwiktoria
A ja zgrubnelam do teraz 19tydz az 8kg ale ciagle slodycze jem :( taka mam ochote, w tej ciazy nie wymiotywalam ani razu ale wiem coto wymioty bo w 1ciazy wymiotywalam az do 20tyg...

Gość goscmarina
Witamy kolejną grudniówkę :) co do kłucia mam tak samo,jak siadam to najgorzej uciska :/ ale to akurat nie jest żaden zły objaw,wręcz martwilabym się gdyby mnie nic nie ciągnęło czy nie kłuło...Hah wczoraj jak się położyłam to też po prawej miałam taki guzek którego wgl nie czułam ani żeby coś pod nim się poruszalo i za jakieś 10-15 min wygladzil się,a dziś po zjedzeniu kanapek mały tak się ożywił,ze aż brzuch mi podskakiwal i widać było jak pod skórą coś się przemieszcza,ciekawa jestem czy to była główka,nozie a może dupka. :D Ale niesamowite uczucie,już od niedzieli widać z zewnątrz jak mały przeżywa jakieś wariacje w brzuchu. ;) też ostatnio lepiej się czuję,choć nadal spalabym całymi dniami no i te włosy tak nie wypadają,zamierzam z rana tsh zrobić chociaż żeby zobaczyć czy spada. kaskanowa-no takie przyjęcie byłoby jak najbardziej przeze mnie aprobowane,ale nie wieksze, nie jestem też zwolenniczką zapraszania ludzi których widziałam raz w życiu,nie chce zrobić z takiej pięknej uroczystości widowiska,ale to moje osobiste odczucia,raczej z moim jesteśmy skromnymi ludźmi,może to z tego się bierze. ;) też myślę żeby raz te usg 3d zrobić,to taka ładna pamiątka jak mały jeszcze nie oddycha tym skazonym powietrzem ziemskim :D poza tym chciałabym żeby tatuś zobaczył swojego Nikosia i dopatrzył się do kogo bardziej podobny. :P

Gość kaskanowa89
Mi na ostatniej wizycie waga pokazywala, że od początku ciąży przytylam niecały 1 kg, ale jutro pewnie się zdziwię. Bo po tej wizycie mdlosci,wymioty przechodziły. Podjadlam nie jedna czekolade jakieś ciacho. Dziś zaczęłam się zastanawiać czy te pojedyńcze bóle nie są wynikiem utrudnionej pracy jelit bo jak zbiera mi się na gazy to wtedy też zaboli ale nie wiem czy to ma w ogóle związek. Tak Nimfa jutro wizyta. Współczuję Ci tych mdłości, bo to w sumie Ciebie najbardziej męczy ale to wszystko jest na plus ciąży. Wiktoria a znasz już płeć?

Cześć dziewczyny:) Ale się rozpisałyście;)Witam nową mamusię:)nimfa-takie mocniejsze kopnięcia są możliwe, bo ja też takie odczuwam i widać je na brzuszku..Mąż nie może się napatrzec i się smieje jak maluda szaleje;) Co do takich wybrzuszeń to u mnie też się takie pojawiają jak się położe i to miejsce jest takie napięte,a po chwili znika;)Jeśli chodzi o usg 3D/4D to mój lekarz najpierw wykonuj***adanie w 2D, a potem przełącza na 3D i mam to w cenie wizyty;)Bardzo fajna sprawa:) Takie wilcze napady głodu są u kobiet w ciąży częste i trzeba niestety sobie z nimi radzić..jeść np co 2 godz małe przekąski żeby nie dopuścic własnie do takich napadów..Chociaż ja dziś poszłam do mamy w odwiedziny i jak zobaczyłam pączki to po prostu nie mogłam się opamiętać hehe Póki co na plusie 3kg..Wizyta dopiero za 2tyg-a już tak nie mogę się doczekać..Kaskanowa-Ty jutro wizytujesz:)czekamy na wieści:))) Dziś założyli panele..uff jeszcze trochę i koniec remontu..Czekamy za meblami:)

U mnie dalej bez ruchow :-(. Co do dodatkowych badan tez nie robie. Gin robi usg co wizyta (3t) wszystko tlumaczy, ogladamy wszystko dokladnie a prenatalne-nie wchodza w rachube - jak u rosemji. Co do wagi to na ostatniej wizycie bilans wyszedl na zero ale w poniedzialek waga na pewno pokaze ladny plusik bo wymioty odpuscily.

Gość goscmarina
No mi ze względu na cukrzycę skierowanie daje ginka,ale tak jak mowie kompetentna z niej babka i woli na zimne dmuchać też na moje zdrowie.Dziś byłam u genetyka i maluszek zdrów jak ryba,prawdopodobieństwo zmian w trisomii minimalne więc kolejne wielkie UFFF. :D natomiast zmartwilo mnie troche tętno, bo wynosiło przy tych pierwszych badaniach prenatalnych 161 uderzeń, ale byłam zdenerwowana, mogło mieć to wpływ na podwyższone tętno?Mam skier.na usg i ekg Nikosia,ale dr mówiła ze to ze względu na cukrzycę,bo przy tej chorobie zdarza się częściej niż u zdrowych kobiet ze dzieci mają problemy z sercem.No i te podwyższone tętno mnie zestresowalo. :(

Gość agnes871
Ale to 161 to było tętno maluszka?Bo gdzieś czytałam że normy u płodu wynoszą od 110 nawet do 180.Więc nie ma co się martwić:)Na drugim usg jak byłam, to u mojego maluszka tętno wynosiło 178 i lekarz nie mówił, że powinnam się martwić,mówił że jest dobrze.

Gość goscmarina
O to dobrze wiedzieć skoro tak. :D tak,mały miał takie i gdzieś czytałam ze norma jest do 160 uderzeń,ale z drugiej strony dziś dr nie mówiła ze za wysokie,dopiero w domu dopatrzylam się tego wyniku i oczywiście już załapałam nerwa,tymbardziej ze ma jeszcze mieć te ekg to już dospiewalam sobie resztę historii :P

Tak jak pisałaś to ekg maluszka jest ze względu na Twoją cukrzyce;) a tętno jest ok, także spokojnie..Gdyby coś było nie tak to lekarka od razu by Ci powiedziała,że to za dużo;)

Gość Any
Serduszko dzidziusia boje dwa razy szybciej niz matki. Stad takie tetno wysokie dziecka ;) tez to gdzieś czytalam kiedys ;) ja tez nie czuje ruchow jeszcze a bardzo bym juz chciala...

Any-lada dzień i poczujesz:) Kurcze ostatnio przy myciu zębów strasznie mi krwawią dziąsła:/ Też któraś ma taki problem??

Gość goscmarina
U mnie te ruchy sporadycznie się zdarzają,ale jak juz się zdarzą to nie da się ich pomylić z niczym innym. :) Ja od wczoraj chodzę polprzytomna z nerw,chłopak w pracy zmiazdzyl sobie palca...i już nie chce go obrażać,ale ten mądry inaczej człowiek zamiast od razu IP jechać do szpitala(było już po 18) to wrócił do domu bo go NIC NIE BOLAŁO.Przeciwbólowych też brać nie chciał...za to ja od 12 w nocy latalam przy nim jak głupia bo uparte toto,a ból miał taki ze nie wiedział co się z nim dzieje.Nafaszerowalam go przeciwbólowych,na szczęście lyknal wszystko i trochę zelzalo to zasnął...Ale ja już spać nie mogłam bo chodziłam do niego sprawdzić czy śpi czy nie (spalismy oddzielnie,balam sie ze w nocy mogę go urazić w ten paluch :/ ).Ja nie wiem,wasi mężczyźni też sa tacy uparci?Ja naprawdę teraz rano miałam ochotę go strzelić w pysk za te śmieszkowanie ze mnie ze się martwię...

Gość goscmarina
U mnie te ruchy sporadycznie się zdarzają,ale jak juz się zdarzą to nie da się ich pomylić z niczym innym. :) Ja od wczoraj chodzę polprzytomna z nerw,chłopak w pracy zmiazdzyl sobie palca...i już nie chce go obrażać,ale ten mądry inaczej człowiek zamiast od razu IP jechać do szpitala(było już po 18) to wrócił do domu bo go NIC NIE BOLAŁO.Przeciwbólowych też brać nie chciał...za to ja od 12 w nocy latalam przy nim jak głupia bo uparte toto,a ból miał taki ze nie wiedział co się z nim dzieje.Nafaszerowalam go przeciwbólowych,na szczęście lyknal wszystko i trochę zelzalo to zasnął...Ale ja już spać nie mogłam bo chodziłam do niego sprawdzić czy śpi czy nie (spalismy oddzielnie,balam sie ze w nocy mogę go urazić w ten paluch :/ ).Ja nie wiem,wasi mężczyźni też sa tacy uparci?Ja naprawdę teraz rano miałam ochotę go strzelić w pysk za te śmieszkowanie ze mnie ze się martwię...

Gość goscmarina
Agnes-mi puchna :/ natomiast ogólnie pani dr moja stwierdziła ze taka moja uroda, ze mam ściśle ułożone zęby i niestety przy ciąży każda dolegliwość jeśli o nie chodzi będzie gorsza do leczenia.Zdążyłam już to odczuć na własnej skórze. :/ ale są pasty z tego co wiem właśnie wzmacniające dziąsła i szkliwo,może tym się spróbuj poratować?

Gość kaskanowa89
Też mi się wydaję, że tętno dzidziusia jest ok. Mój synek też takie ma. W pierwszej ciąży miałam lekarza który nic mi nie tłumaczył. W 8 tyg jak byłam to tylko powiedzial że serce bije i dziecko się rozwija ale na usg nic nie pokazał i serduszka też nie słyszałam. Dopiero po poronieniu dopatrzylam się ze tętno dziecka było 85 i coś było nie tak...Mój obecny lekarz stwierdził że to niemożliwe jeżeli wszystko było ok to albo wpisał moje tętno albo mnie okłamał i z dzieciątkiem było coś nie tak... Nie ma co się martwić. Z dziaslami też miałam problem kupiłam szczoteczke z bardzo miękkim włosiem i trochę pomogło teraz jest lepiej. A z facetami to tak już jest mój wiele razy wracał z kontuzją bo namiętnie gra w piłkę i ciągle przywozi jakiś uraz jeczy, ale i tak jedzie kolejny raz. Już się tym nie przejmuje bo bym oszalala.

Gość gośćwiktoria
Oj przepraszam ze/odp tak wolno ale mam tel w naprawie i pisze na tablecie na ktorym nie umie za tydz bede miala tel odpidywac bede szybciej plec znam to potwierdzona juz dziewczynka chodze prywatnie na 4d od ok tygodnia czuje mocne ruchy wczoraj w pepek kopnela mocno

Gość gośćwiktoria
A skad jestescie mamusie? Ja slask..jakie imiona macie dla dzieci? Moj maz chce nazwac malutka Milenka, wczoraj tak chcialo mi sir w nocy winogron ze spac nie moglam

Tetnem sie nie przejmuj. Jak pisaly dziewczyny powyzej, maluch ma takie wysokie :-) Agnes, mi tak krwawia dziasla. Bylam u dentystki zamartwiona (przy Ic nic takiego sie nie dzialo )ale sprawdzila i wszystko jest ok. Mam jeszcze przyjsc na przeglad pod koniec ciazy. Natomiast aktualnie srednio raz na tydz drecza mnie niesamowite wymioty, tak nagle, w sekunde rano, wieczor. Koncza sie krwawymi beltami, ktore pozniej dosc dlugo zbieraja mi sie w buzi ze slina. Niefajne, nie polecam :-(

Gość goscmarina
Wiktoria-ja jestem z okolic Olsztyna ;) Milenka ładne imię,mało która dziewczynka teraz takie nosi, poza tym moja siostra cioteczna też tak została ochrzczona i super z niej babka. :P my chcemy naszego malca obdarować imieniem Nikodem,to chłopaka pomysł,zawsze chciał nazwać tak synka,jeśli jednak urodzi się dziewczynka (a nuż... ;) ) to będzie Michalina.

Gość agnes871
Faktycznie musiałabym może zmienić na bardziej miękką szczoteczkę..w poprzednich ciążach nie miałam tego problemu..wiadomo czasem się podrażniło dziąsła i mogło polecieć, ale tak jak teraz krwawią masakra:/ goscwiktoria-o kolejna dziewczynka,fajnie:)Imię ładne:)My cały czas w trakcie wybierania:)Mi się podoba Maja,Nikola..Mojemu już niekoniecznie:/ Ja z wielkopolski ulka- Ciebie też jeszcze wymioty męczą?ojj bidulki:( A Ty ulka kiedy masz teraz wizytę?Bo chyba jeszcze też nie masz potwierdzonej płci?;)

Gość goscmarina
Ulka-takie wymioty nie sa też dobre,wyplukujesz z siebie to co dobre dla waszej dwojeczki,a ginekolog co na to?

Gość ulka262
No ja chyba jako jedyna z naszej grupy nie wiem co będzie :) Wizyta w poniedziałek. Zobaczymy kogo mamy :) i ogólnie jak się sprawy mają. Cóż ciąża zupełnie inna niż poprzednia, w poprzedniej tętniłam życiem a tutaj ... no cóż. Teraz robiłam morfologię, szału nie ma, był też endo w tym tygodniu, też ft4 spadło do minimum granic więc zmiana dawek :( Gin dał mi tabletki przeciwwymiotne ale nie dałąm rady ich jeść. Było jeszcze gorzej (dość że nie przeszło to wzdęty brzuch, bekanie, bąki - no kurde dziewczyny jak krowa na pastwisku :D :D :p )

ulka- a chyba też są jakies czopki przeciwwymiotne, skoro tabletki Tobie nie służą;)heh Co do płci to ja też na 100% jeszcze nie wiem, czekam na potwierdzenie;)

Z moimi dziąsłami ok, ale za to ostatnio chwile bolał mnie ząb, chyba przydałoby się odwiedzić dentystę kontrolnie ..a ja tak nie lubię dentystów :/ Tez macie w karcie ciąży rubrykę 'konsultacja stomatologiczna'? Zastanawia mnie czy ginekolog będzie kazał iść mi do dentysty na kontrole .. Mam też: konsultacja internistyczna konsultacje specjalistyczne Dziewczyny, jestem trochę załamana i zmartwiona dziś, bo od wczoraj wieczór nie czuje żadnych ruchów dziecka, wcześniej były raz na jakiś czas takie muśnięcia, których nie można pomylić z niczym innym, a od wczoraj nic .. i jeszcze dziś spałam w południe, głowa mnie boli, zbiera mi się na wymioty .. mam złe przeczucia. Zaczęłam tez czytać różne fora o ciąży i wiele kobiet już w 12-14 tygodniu ma kupę badan robionych, znają długość swojej szyjki macicy, lekarz im dużo mówi .. czy poziom wód płodowych jest ok, bada dno macicy, umiejscowienie łożyska, choć by nawet to EKG dziecka. U mnie dziś 17tc+1 (czyli chyba 18tc - dalej nie wiem jak sie to liczy ..) a ja praktycznie dalej nic nie wiem .. miałam tylko morfologie dwa razy, mocz ogólny, TSH, glukozę (nie krzywą cukrową), WR, tokspolazmowe i na własną rękę robiłam TSH, FT3,4 i antyTPO .. a i na pierwszej wizycie miałam cytologie. A jak czytam te wpisy dziewczyn to niektóre końcem pierwszego trymestru wiedza więcej niż ja w połowie 2 .. i nawet nie wiem o co mam zapytać ginekologa na wizycie we wtorek. Jakaś bezradna jestem .. Marina - ja bym go pogoniła z domu na IP .. mój tez taki jest, jakby mu rękę urwało tez by mówił, że jest ok, kiedyś mdlał mi, miał mroczki przed oczami, miał bezwład lewej części ciała .. ale nie jest ok, zaraz mu przejdzie .. w środku nocy jechaliśmy do szpitala, a ja na drugi dzień miałam na 12 godzin do pracy i siedziałam jak na szpilkach, bo on cały dzień sam w domu .. te chłopy to takie bezmózgi, że aż się słabo robi. A z tymi wymiotami to ci Ulka współczuję, dobrze, że mnie tylko chwile początkiem ciąży męczyło.. Ulka, ja tez nie wiem co będzie, ale nawet nie wiem co chce, bo i dziewczynkę i chłopca bym chciała :D Mąż to mi coś bełkocze do brzucha i mówi mi 'Noo! Dogadałam się, że ma być chłopcem' :P