Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego praca jest tylko z j.niemieckim?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam w wojewodztwie opolskim i szukam pracy, ale wszedzie widze ogloszenia, gdzie najwazniejszym wymogiem jest znajomosc j.niemieckiego. Nie znam go zbyt dobrze, moze nawet bylabym w stanie sie nauczyc, ale znam 2 inne jezyki na wysokim poziomie tylko, że mam wrazenie, że nie ma na nie w ogole zapotrzebowania. Do czego to doszlo, że 2 jezyki to za malo, w tym dobry angielski,ktory albo nie robi na nikim wrazenia albo sie go uznaje za oczywistosc. Czy w innych wojewodztwach tez tylko niemiecki ma znaczenie?

Po prostu w Twoim województwie dużo firm współpracuje z Niemcami i stąd ten niemiecki jest wymagany.

Gość Gothic
Jeżeli szukasz pracy w Niemczech, to oczywiste że liczy się przedewszystkim język niemiecki. Zawsze możesz się trochę poduczyć.

Gość Gothic
@ Haze Ja mieszkam w Stalowej Woli na Podkarpaciu i mam takie same odczucia co autor tematu.

Gość gość
Nie, nie chodzi mi o prace w Niemczech tylko w Polsce. Ale skad ten fenomen niemieckiego? Zawsze mi sie wydawalo, że angielski jest jezykiem miedzynarodowym. Wychodzi na to że czeka mnie bezrobocie, bo nie znam niemieckiego, chyba że sie naucze i bede znala 3, ale takim geniuszem to jest malo kto

Pewnie z tego samego powodu wymagają niemieckiego. Nikt tego nie robi tylko i wyłącznie dla funu, potrzebują niemieckojęzycznych, to ich szukają.

Gość jołki_połki
nie mam zielonego pojęcia, jak jest teraz z nauką języków obcych w gimnazjach, liceach , w technikum ale podejrzewam, że przede wszystkim jest NACISK na naukę języka angielskiego i gdy teraz zapytamy maturzystę , kiedy i gdzie nauczył się gadać po angielsku w stopniu komunikatywnym to odpowie, że 8 - 10 lat nauki angielskiego w szkole , język francuski w szkołach prawdopodobnie nie istnieje a nauka języka niemieckiego to raczej rzadkość , chociaż , gdy kilka lat temu chodziłem do technikum to w technikach był język niemiecki jako PODSTAWOWY , ponieważ było przyjęte, że język niemiecki jest tak zwany TECHNICZNY , oczywiście z Niemcem się nie dogadam po niemiecku , ponieważ niemieckiego nie pamiętam i dla Polaka to jest bardzo trudny język , język matematyczny i techniczny , natomiast wiem, że bardzo wielu Niemców zna angielski ze szkoły i tu w Polsce przede wszystkim jest rozmowa po angielsku, w Niemczech wszelkie szkolenia były w jęz. angielskim technicznym , więc nie rozumiem tego NACISKU na język niemiecki w Polsce , chyba , że faktycznie na dolnym śląsku Niemcy preferują tylko i wyłącznie niemiecki , być może działają na zasadzie złośliwości !

Gość gość
takie jest teraz po prostu zapotrzebowanie ale nie zgodze sie ze tylko j. niemiecki. Oczywiscie jest on teraz bardzo potrzebny ale sama sprawdz chociazby oferty pracy na http://www.linguajob.pl/. Jest to protal pracy ktory skupia specjalistow jezykow i jak widac zapotrzebowanie jest tez na angielski czy czeski szczegolnie w duzych miastach jak Krakow, Wawa czy Wroclam.