Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wspólne pierwsze zamieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jesteśmy razem od 5 lat. Przez ten czas spotykaliśmy się w weekendy lub na święta. Zawsze nocowalismy u siebie. Teraz nadeszła poważna decyzja - by zamieszkać razem. Jeszcze do tego momentu pewnie troche czasu minie ale ja już mam obawy. Ani ja ani mój partner z nikim wcześniej nie mieszkaliśmy. Będziemy razem wspólnie odkrywać jak to jest z kimś zamieszkać. Martwię się tym docieraniem że jednak nie damy rady. Czy to jest naturalne że mam obawy? Czy może oznacza że nie jestem jeszcze gotowa na wspólne zamieszkanie. ? Oboje myślimy o sobie poważnie przyszłościowo. Odpowiedzcie proszę. Może też ktoś miał takie podobne dylematy. ;) pozdrawiam.

Gość gość
A to dobrze Lubie takie nie oklepane zabawy.

Gość gość
Nie wiem

Gość gość
zamieszkajcie i zobaczysz jak bedzie. ja tez chodzilam kilka lat z facetem, zamieszkalismy i po kilku mkesiacach finito... nie u ielismy sie dogadac. potem zamieszkalam z innym facetem, ledwie sie znalismy i co? swietnie od pierwszego dnia mieszkania... zaluje ze nie zamieszkalam z tym poprzednim odrazu... kilka lat przelacialo kolo nosa...

Jeśli po 5 latach związku nie jesteś gotowa na zamieszkanie razem, to ja tu czegoś nie rozumiem. Ale to normalne, że masz obawy. Mieszkanie samemu jest trudniejsze i bardziej wymagające od związku niż widywanie się w weekendy. Ja z pierwszym facetem strasznie się męczyłam, bo był bardzo absorbujący. Drugi się nie nadawał w ogóle do mieszkania razem i z czasem było coraz gorzej. A teraz mi się znakomicie mieszka.

Gość gość
dziś A chociaż staraliscie się jakoś dogadać dojść do porozumienia czy olaliscie to i daliście spokój?

Gość gość
5 lat i sie boisz? ile macie lat? Ja zamieszkalam z moim partnerem praktycznie po miesiacu, i bylo/jest super. Jestesmy razem prawie 4 lata, nie umiemy bez siebie mieszkac.

Gość gość
13.08. Nie napisałam że nie jestem gotowa. Bardziej boje się niewiadomego. ;)taki strach przed czymś nowym. I gdyby nam nie wyszło wspólne mieszkanie szkoda 5 lat.

Gość gość
Ja mam 22 a partner 30. :) dzieli nas 40km .jak juz zamieszkamy to w jego stronach.

Gość gość
brzmi to niedojrzale. 5 lat razem i tylko w weekendy/swieta sie spotykac. To bardziej pasuje do pary licealistow, nie doroslych ludzi

Gość gość
No niestety nie każdy ma tak dobrze zorganizowane życie i możliwości by zamieszkać razem. Zresztą lepiej później niż za wcześnie lub w ogóle.

Nie ma czegoś takiego jak "za wcześnie". Mieszkanie razem to jest absolutnie najlepszy test dla związku. Im szybciej, tym lepiej. Nie marnujesz 5 lat, tylko kilka miesięcy i wiesz, że z tym człowiekiem żyć się nie da.

Gość gość
Nie widze problemu. Jedyny problem to czy nowe mieszkanie 40km od domu bedzie dobre do dojazdu do pracy/uczelni

Gość gość
Możliwe. Ale jak pisałam wyżej nie mieliśmy warunków. I nie mogłabym wtedy kilku rzeczy pogodzić. A teraz po prostu nadeszła ta chwila.

Gość gość
Szkołę kończę niedługo. Następną zacznę w tamtym mieście. Na razie tak planuje.

Gość gość
Będzie fajnie, jeśli wcześniej sobie o tym wspólnym mieszkaniu porozmawiacie. Ustaliliscie w jaki sposób będziecie dzielić się obowiązkami domowymi i jak zarządzać kasa? Wiesz jak często twój facet sprząta w domu? Ważne, żeby się w takich sprawach dogadac, bo dla jednego brudno jest jak się nie sprząta 2 dni a dla drugiego 2 tygodnie i takie osoby ze sobą długo nie wytrzymają.

Gość gość
dziś tak masz rację rozmowa to klucz do sukcesu. :-) przez te 5 lat dobrze siebie i nasze rodziny poznaliśmy. Wiemy jak w niektórych sytuacjach się zachowujemy wiemy czego po sobie możemy się spodziewać ale mimo wszystko jest gdzieś we mnie ten strach jednak . ;)

Gość gość
I akuratnie mój partner częściej i dokładniej sprząta ode mnie. ;) śmiejemy się że ja będę gotowała bo to lubię robić i mi to wychodzi a on będzie sprzątal. ;)

Gość gość
To fajnie, że macie ustalone takie rzeczy. Będzie dobrze. :) trochę cie pewnie zaskoczy, ty jego też, wyjdą jakieś wady, ale wszystko jest do ustalenia i dogadania się.

Gość gość
wspólne zamieszkanie to dopiero po ślubie

Gość gość
14.40? A jak ktoś nie planuje?