Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy czarny stolec

Polecane posty

Gość gość

Hej jestem w 19tc mam anemię biorę żelazo czy może od tego być kłopot z wypróżnianiem i czarny stolec?

Gość gość
Może. Ale mimo wszystko zgłoś się do lekarza.

Gość gość
Czarny stolec oznacza krwawienie w obrębie żołądka lub jelit. Nie wpadaj w panikę, możesz zaczekać 2-3 dni, ale jeśli taka sytuacja będzie się powtarzała musisz zgłosić się do lekarza.

Gość gość
Ja biorę żelazo, mam anemię, czarny stolec i wszystko jest dobrze. Co innego gdybyś nie brała żelaza.

Gość gość
jak się uda to niech dziś się zgłosi do lekarza. Teraz będzie weekend więc może być utrudniony kontakt w przychodniach, zostaje tylko IP w razie czego. Ja bym poszła jeszcze dziś.

Gość gość
Ja tez tak mialam. Spokojnie, to tylko zelazo ktore, nie wchlonelo sie w krew. Taki odpad, wiec wyjsc jakos musi prawda? Nie martw sie ale gdybys jednak miala watpliwosci to popytaj lekarza, jestem pewna, ze powie Ci to samo. Pozdrawiam i gratuluje:-)

Gość gość
Czarny stolec przy żelazie to norma. Przestańcie straszyć dziewczynę pogotowiem, bo nie wiem po co miałaby tam iść, Siejecie tylko panikę,

Gość gość
To Normalne przy braniu zelaza. Nie siejcie paniki. Ja tak mialam od 23 tc do konca ciazy bo musialam brac zelazo. Nie dosc ze czarny stolec to jeszcze straszne zaparcia dostalam przez branie zelaza no ale co zrobic jak anemia sie przyplatala. Nic sie nie martw to normalne zjawisko.

Gość gość
A nie lepiej żeby lekarz to zdiagnozował?

Gość gość
Serio ma iść do lekarza bo ma czarny stolec przy przyjmowaniu żelaza? Przecież to jest całkowicie normalne, większość lekarzy jak zaleca żelazo informuje, że stolec będzie czarny.

Gość gość
Ja brałam żelazo(Tardyferon) przez miesiąc w drugim trymestrze i miałam czarny stolec i zaparcia. Nawet po odstawieniu kolor utrzymywał się przez tydzień. Potem jak go nie brałam było ok. Teraz znowu biotę jestem w 36 tc i znowu ten sam problem z zaparciami i czarny stolec. Więc nie panikuj to normalne. Wystarczy przeczytać ulotkę leku by się tego dowiedzieć w każdej jest o tym napisane.

Gość gość
Jeśli czarny stolec pojawił się dopiero po wzięciu tabletek z żelazem, to się nie ma czym przejmować. Tak jest. Po buraczkach kupa czerwona, po marchewce pomarańczowa a po żelazie czarna ;) Jeśli już wcześniej był taki problem to lepiej zgłosić się do lekarza. Krwawienia z przewodu pokarmowego dają takie czarne stolce jak fusy po kawie. Raczej niewielkie jest ryzyko, że to z powodu krwawienia, ale nikt Ci na 100 % nie wykluczy przez net. Po żelazie w ogóle mogą różne skutki uboczne wystąpić typu zaparcia, nudności, bóle brzucha. Trzeba pamiętać, że preparatów żelaza nie wolno popijać herbatą i trzeba zrobić większy odstęp czasowy między tabletką a napojem. Herbata powoduje, że żelazo się nie wchłonie i zostanie praktycznie w całości wydalone, w związku z czym nie ma szans działać. Dobrze jest brać je razem z witaminą C, bo ona powoduje lepszą przyswajalność żelaza. A najlepszy to jest bigos. Żelazo z mięsie, wit. C w kapuście i do tego smaczne :)

Gość gość
nie wygląda to fajnie. ale czasem czarny stolec jest od zjedzonych jagód czy tego typu żywności a czasem może być objawem zaparć na które mogę polecić ostatnio u nas stosowany diocopeg junior. Trzymam kciuki za poprawę