Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŻabAlka

jeszcze nowszy temat, bo tamten się zaciął

Polecane posty

Gość gość
twierdzę niezmiennie, że polscy rolnicy mają GORZEJ od rolników w starych krajach UE, bo to jest szczera prawda.> nie wiem jaki zawód reprezentujesz ale stawiam że twoja grupa zawodowa też ma gorzej i też cie dotują z podatków jak wielkich posiadaczy ziemskich ? tu jest właśnie ta różnica miedzy rolnikami beneficiarzami a resztą ludzi bo dyskusja nie o tym kto ma większe benefity czy polski rolnik czy niepolski ale czy rolnik jest biedny aby go dotowac czy biedny nie jest. próbujesz odwrócic temat bo zabrnęłaś w śłepy zaułek albo nadal się trzymaj tego że to biedaki cięzko pracuja i trzeba im dopłacić albo wycofaj a nie opowiadaj jak to uciśniony polski lud jest przez wstrętną unię. łapiesz się na politycze tematy zastępcze serwowane przez pseudo0rząd z pseudo-premierem na czele który aby mobilizowac elektorat wskazuje im zawsze jakiegoś wroga. nic tak polaków nie łączy jak wojna :D

Gość gość
"Spawacze też mają gorzej w PL jak Ci w DE, nauczyciele też, sklepikarze również, każda grupa zawodowa ma gorzej w PL jak ta sama grupa zawodowa na zachodzie, ale dziwnym trafem nie słychac nic o dotacjach dla spawaczy/architektów/drwali/artystów, a o rolnikach zawsze głośno , oni mimo tego,że stale dostają więcej zawsze są tymi najbiedniejszymi smiech.gif Dziwne nieprawda? " A są dotacje do tych zawodów w innych krajach Unii? Do rolnictwa są we wszystkich krajach. Wielu polskich ekonomistów, a nawet działaczy chlopskich postulowało zniesienie unijnych dotacji do rolnictwa, Niemcy i Francja wyśmiały te propozycje.

Alu ale tu nikt im nie odbierał prawa do zarabiania pieniędzy. Ja wiem doskonale że oni aby te pieniądze mieć muszą ciężko pracować. Inna sprawa jest to że ja też ciężko pracuje. Prawie na dwa etaty licząc godzinowo. Sporo pracy zabieram do domu. I nikt mi dotacji nie proponuje. I też zarabiam mniej niż mój odpowiednik na Zachodzie. Niepotrzebnie się unosisz.

Gość gość
debilami są ci rolnicy którzy nie zarabiają a dokładaja ile razy mam to napisać abys nie odnosiła do wszystkich zwłaszcza do tych którzy swietnie sobie radzą ? już był przykład z porzeczkami z mlekiem czy innymi rzeczami to jest właśnie rolnik debil. nie kazdy produkuje uparcie coś przy czym sie narobi a nie zarobi. druga kwestia rolnik nawet jak nic nie robi to zarabia/dostaje kasę za to że ma majątek !!! wiec jak sadzi porzeczki i do nich dokłada z pieniędzy które ma za nic nie robienie !!! to jest włąsnie debil. czego nie rozumiesz ? debilem jestes czy udajesz ? prościej naprawdę nie potrafię ?

Gość gość
ŻabAlka dziś Pavlo, to była ironia, zresztą ta wypowiedź jest wyrwana z kontekstu kilu podobnych. aż dziwne, że nie załapałeś. chyba przeceniłam twój intelekt. X X X BINGO!

" gość dziś debilami są ci rolnicy którzy nie zarabiają a dokładaja ile razy mam to napisać abys nie odnosiła do wszystkich zwłaszcza do tych którzy swietnie sobie radzą ?" X a skąd niby mają dokładać, skoro nie zarabiają? czytasz w ogóle te bzdury, które piszesz?

Mnie w Polsce trzymają wyłącznie rodzice którym winna jestem opiekę gdy tej opieki obecnie potrzebują. W innym wypadku już by mnie tu nie było. Zresztą nie wiem jak będzie dalej bo conajmniej do piątku wiem że moje dni na tym super stołku są policzone i oby to nastąpiło w pokojowej atmosferze bo sytuacja się komplikuje i przewiduje trzęsienie ziemi. Taki lajf Alu że raz się jest na wozie raz pod nim. Dotyczy to wszystkich nie tylko rolników. Ale ich marudzenie jest lekko naciągane.

Gość gość
Pavlo1985 dziś Pavlo, zlituję się nad twoją głupotą x Zlituj się nad sobą i nie pisz, Rada Europy to protoplasta UE , Niemcy dołożyły tylko wspólny plan gospodarczy, ale UE istniała już wcześniej tyle tylko,że pod inną nazwą xxx Pavlo, przecież ty bredzisz, zajrzyj do jakiejś książki o historii Europy, do jakiejś encyklopedii internetowej, tam jest to napisane, a ty się przy swojej głupocie upierasz.

Gość gość
a nawet działaczy chlopskich postulowało zniesienie unijnych dotacji do rolnictwa, > nie słyszałem o tym :D aczkolwiek postulat słuszny z tym że u nas rolnicy prawie nie płacą podatków i składek więc nie wiem czy by byli zadowoleni gdyby im dać obciązenia jak reszcie podatników. w innych krajach rolnik jest normalnie opodatkowany po wyrównaniu warunków nie sądze aby polscy dali sobie radę, mają mniejsze areały, gorszy sprzęt i znowu napiszę coś kontrowersyjnego sa ekonomicznie głupsi bo zawsze ktoś myślał za nich. obecny system jest dla polskich rolników super korzystny i ich lament jest nie na miejscu ale to taka grupa która zawsze płacze że ktoś ma lepiej.

no w takim razie nie dotujmy polskiego rolnictwa, niech upadnie, a my żryjmy DOTOWANY przez UE syf zachodni i będzie super 🖐️

Gość gość
a skąd niby mają dokładać, skoro nie zarabiają? czytasz w ogóle te bzdury, które piszesz? > przecież w tej samej wypowiedzi która cytujesz we fragmecie napisąłem że rolnik nie dośc że ma majatek wart miliony czyli jest bogaty to za posiadanie tego majatku nie dośc że nie płaci podatków jak inni majetni ludzi to jeszcze dostaje za to pieniądze zwane dotacjami!!! z tych peiniędzy moze sobie dokładać. chyba razem z maciekiem jedyne do czego sie nadajecie to gary bo intelektualnie mnie załamujecie.

Alu wystarczy zlikwidować KRUS. I wtedy niech ich dotują.

Wielu polskich ekonomistów, a nawet działaczy chlopskich postulowało zniesienie unijnych dotacji do rolnictwa, Niemcy i Francja wyśmiały te propozycje. x Nie wiem jak jest w FR , ale w DE dotacje nie są darmowe i działają na zasadzie pożyczki bez odsetek , rolnik zwraca całą "dotację" spowrotem, dlatego w DE tę propozycję wyśmiano, bo państwo na dotacji w ramach pożyczki nie traci nic, a nawet jakby traciło , to podatkami sobie odbije, rolnicy są jedną z najwyżej opodatkowanych grup w DE

Gość gość
no w takim razie nie dotujmy polskiego rolnictwa, niech upadnie, a my żryjmy DOTOWANY przez UE syf zachodni i będzie super>demagogia. dotujmy wszystkich jak i inni dotują tylko wiekszymi sumami zaraz będziemy mieli dodatni przyrost naturalny :D tylko z czego :D

Gość gość
z zaba rozmowa taka sama jak z maciejkiem dobrodziejkiem nie zna sie, naszczeka, a potem dupa w troki i do tylu wszystko przekreci co zostalo napisane aby wyjsc z twarza maciejek mial kiedys nik "najmadrzejszy na swiecie" zaba taki sam powinna miec

DOTOWANY przez UE syf zachodni x Póki co najowocniejsze dotacje rolnicze w UE dostają polscy rolnicy Alu :)

" gość dziś z zaba rozmowa taka sama jak z maciejkiem dobrodziejkiem nie zna sie, naszczeka, a potem d**a w troki i do tylu wszystko przekreci co zostalo napisane aby wyjsc z twarza maciejek mial kiedys nik "najmadrzejszy na swiecie" zaba taki sam powinna miec " X widzisz, ja przynajmniej potrafię się zalogować. a ciebie nawet na to nie stać :) i dlatego twój co drugi "merytoryczny" post to personalny atak na mnie. ale masz rację, pisz jako gość. zawsze możesz zrobić jak dotychczas - zrzucić swój post na kogoś innego 🖐️ bardzo wygodne. i co najważniejsze - reputacja na kafci zachowana :D męża tu szukasz, że tak się tym przejmujesz? :P

Rolnicy przez ten swój pieprzony KRUS są zwolnieni z wielu opłat które obowiązują resztę społeczeństwa. Ja dotacji nie mam a jeszcze do rocznego rozliczenia podatkowego muszę dopłacić bo przekroczyłam próg podatkowy. Mało tego. Rolnik sobie prywatnie zoperuje np żylaki a KRUS mu za to kasę zwróci. Coś mi to pachnie nierówności społeczną względem Konstytucji.

Gość gość
a wy znowu swoje. już wam tłumaczyłem raz na czym sie opiera idea wspólnej składkowej kasy i jakie mechanizmy sie stosuje zeby wyjść z tej umowy obronną ręka i zalozyćkolejny składkowy "interes" ale widocznie nie dotarło. "rolnicy zabieraja rzeieslnikom, rzemieślnicy nauczycieloa a nauczyciele sprzaaczkom" jak na złośc nikt tej zabranej kasy nie ma w ilosci w jakiej znikneła. o ale czy to wazne? ważne, zeby ktos był winny no bo przecież wiadomo, że ci którzy to liczą i dziela z pewnościa sa uczzciwi. ponadto nie tylko o kase chodzi. jak kogoś dotuja za koszenie trawy to nie dlatego, że lubią trawe tylko poprostu dziela sie groszami z tego, ze mają moopoll na zbyt wartosciowych produktów. jakbym miał monopo na sprzedaż czegokolwiek to mógłbym spokojnie zapiertolic takie ceny żeby oplacało mi sie podzielic z konkurencja drobniakami za to, ze skońćz ze mną konkurowac. oczywiście to nawet nie tak bo te dotacje ida tak naprawde z kieszeni społecznej a nie monopolistów.. dodatkowo taka polityą rujnuje gospodarke i samowystarczalnosc państwa a to powoduje ze mam mniejsze koszta korumpowania polityków.

"Póki co najowocniejsze dotacje rolnicze w UE dostają polscy rolnicy Alu" X napisał Pavlo, specjalista od polityki rolnej UE, który twierdzi, że Niemcy nie są państwem założycielskim. sorry, ale nie masz pojęcia o czym piszesz. teraz o każdy grosz z UE musimy się wykłócać. skończyło się mamienie obywateli unijnymi pieniążkami, a przyszedł czas na spłacenie unijnym komuszkom tego, co nam wcześniej "dali".

Gość gość
którzy nnastepnie z zapełem prezentuja w mediach korzyści z przystapienia do uni czyli systemu zbiorowego systemu składkowego, który oczywiście powstał w celu przewalenia wszystkic składkowiczów

Gość gość
jeszcze co do pośredników to też taki demagogiczny mit że rolnik nic nie ma bo pośrednicy sie muszą obłowić a marża ich oscyluje ok 20%. pośrednikiem w przeciwieństwie do rolnika bardzo łatwo zostać gdyby to były takie kokosy to byłoby ich więcej i marże by spadły rynek się sam reguluje w tej dziedzinie. róznica w cenach polega tez na tym że rolnik sprzedaje za 5zł i ma 5zł a pośrednik aby sprzedać marketowi musi dołozyc 19% podatku i 23% vatu bo on musi fv wystawić a jemu nikt takiej nie wystawia wiec te ponad 40% dolicza do ceny zakupu plus swoją marże do tego towar sie psuję więc tez trzeba mieć na to rezerwę w marży stąd cymbały taka różnica miedzy tym że rolnik za kilogram świni z koścmi ma 4zł a kilogram mięsa bez kości w markecie kosztuje 12zl. nikt na tym 8zl nie zarabia jak wam sie wydaje. edukacja ekonomiczna w polsce jest na dramatycznym poziomie co się rolnikom w sumie dziwic jak wy pewnie ludzie niby wykształceni a tez prostych rzeczy nie rozumiecie.

Gość gość
Pavlo1985 dziś Wielu polskich ekonomistów, a nawet działaczy chlopskich postulowało zniesienie unijnych dotacji do rolnictwa, Niemcy i Francja wyśmiały te propozycje. x Nie wiem jak jest w FR , ale w DE dotacje nie są darmowe i działają na zasadzie pożyczki bez odsetek , rolnik zwraca całą "dotację" spowrotem, dlatego w DE tę propozycję wyśmiano, bo państwo na dotacji w ramach pożyczki nie traci nic nn Po co zabierasz głos w sprawach, o których nie masz pojęcia. Zasady dotowania rolnictwa w całej UE są takie same, tylko sposób obliczania wysokości dopłat dla każdego kraju jest inny. Dotacje składają się z dopłat do powierzchni użytków rolnych, do gatunku rośliny uprawnej, są dopłaty za tzw. zazielenienie, są dopłaty za trudne warunki gospodarowania, itd, jest kilkadziesiąt kryteriów. I dopłaty są bezzwrotne, w każdym kraju, w Niemczech też. Zwrotne są kredyty, odsetki od których są pokrywane przez państwo. Są to kredyty klęskowe, na powiększenie gospodarstwa, zmianę kierunku produkcji, itd. i zapewne o takich kredytach mówisz.

Gość gość
'ci dostaja więcej tamci dostajja mniej" nikt wa tego jelopy za darmo nie daje. to sa koorfa wasze pieniądze pomniejszone co najmniej o koszta ich obsługi już nie wspominając o udziale w tym procederze sstemu bankowego, to wszystko jest dziecinnie proste i wystarczy rzucic komus groszem żebyscie zaczeli rwetes że was ten ktoś oszukuje.

Gość gość
ue nie powstała po to zeby sie rynek sam regulowal. powstała po to zeby umocnic pozycje monoplistów

18 kwietnia 1951, poprzez podpisanie traktatu paryskiego, sześć krajów dało podwaliny nowej organizacji: Europejskiej Wspólnocie Węgla i Stali. Członkami założycielami były: Belgia, Francja, Holandia, Luksemburg, Niemcy i Włochy. X Alu poczytaj sobie wiki.

Gość gość
a c***j wam w doope kretyni

Gość gość
poza tym jak dam dotacje na koszenie trawy to zwieksze koszta produkcji kosiarek np wysane z dooopy normy, które przewiduja montaz pirackiej bandery za jedyne 100 euro. nikt nic nie dostaje wszyscytkim nam jedyie zabieraja

Gość gość
DKNY dziś 18 kwietnia 1951, poprzez podpisanie traktatu paryskiego, sześć krajów dało podwaliny nowej organizacji: Europejskiej Wspólnocie Węgla i Stali. Członkami założycielami były: Belgia, Francja, Holandia, Luksemburg, Niemcy i Włochy. X Alu poczytaj sobie wiki. x Pavlowi to zadedykuj, bo on tego nie wie.