Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 700do 800 zl na jedzenie

Polecane posty

Gość gość
Wg mnie kwota jest OK. Nawet ananas to koszt ik 10 zl i wystarczy na 3 desery dla 2 osob!

Gość gość
No ja właśnie tez nie rozumiem na co tyle wydają. Ja jem te rzeczy co oni a jakos 1000 na 2 osoby nie przekroczymy. Tak z 800 nam idzie nie licząc restauracji czasem. Wydaje mi się, ze te osoby po prostu dużo jedzą. Więcej wydają, bo kupują większe ilości a nie tak jak mówią - zdrowsze. Zdrowe pewnie tak, ale dużo.

Gość gość
U nas kupa kasy idzie na orzechy-uwielbiamy pistacje, nerkowce i orzechy laskowe. często też używam orzeszków pini. sądzę ze na same orzechy wydajemy ze 300zl miesiecznie-a wcale dużo ich się za to nie kupi. czy jemy dużo? na obiad wystarcza nam 150g kaszy na 3 osoby... ale nie piszcie błagam ze warzywa są tanie! papryka czy pomidory na dzień dzisiejszy to ok 14zl za kg! ktoś pisze ze lubi kurczaki-ok, ale ja np wolę pierś z kaczki-jest 3 razy droższa niż ta z kurczaka. lubię poledwice wolowa-a to koszt 90zl za kg. oczywiście nie zjadłam kilograma na raz ale nie porówna się tu tego do kilograma udek z marketu za 4zl za kg... chipsy-owszem lubię ale tylko ja je w domu jem czyli nie więcej jak jedna paczka '4zl na tydzień. uwielbiamy ciasta-sama piekę, ale dobre jajka kosztują,podobnie masło czy prawdziwe kakao. jemy mało przetworzonego jedzenia-nawet lody robię sama w domu-ale sądzę ze na jedzenie wydaje minimum 1500 zl na 3 osoby-minimum. Kupuję też dużo owoców bo robimy w domu soki-wyciskamy i co najmniej 2 razy w tygodniu pijemy.

Gość gość
Jeden kupi masło za 8zł, inny za 4. Jeden mleko za 2,5 inny za 6zł itd Moim zdaniem te laski płacą za nalepkę - znam takie osobniki. Ważne by kupić w Almie, w Piotrze i Pawle itp a do pani co o czystoziarnistym pisała - dobry ten chleb? Myślałam by kupić, ale próbowałam różnych z dużą ilością ziaren i jakoś średnio mi wchodziło (nie wiem jakich dokładnie, bo lokalna piekarnia ma jakieś swoje wymysły "chleb X ziaren", "chleb fit" itp)

Gość gość
ja ostatnio zaczęłam oszczędzać na jedzeniu... Kupuję mięso po kilka zł za kg... ale nie, wcale nie jest podlej jakości! Po prostu odkryłam podroby :) smaczne i zdrowe.

Gość gość
dlaczego fuj? wątróbka jest bardzo zdrowa :) spróbowałam też serduszek i nerek. teraz szukam ozorkow-bo są przepyszne. podroby to niedoceniana część ale pyszna i zdrowa :)

Gość gość
a czemu tak zdrabniasz?

Gość gość
ale co zdrabniam? bo pisze wątróbka,ozorki czy plucka? akurat to nie jakieś szczególne zdrabnianie- w sklepach też jest napisane plucka,czy wątróbka... więc nie wiem o co Ci chodzi?

Gość gość
płucka/serduszko - to jest zdrabnianie. Infantylne.

Gość gość
Podroby mozna jesc tylko od czasu do czasu. NIE sa zdrowe, wrecz przeciwnie. Zawieraja ogromne ilosci puryn. Kto sie nimi czesto zywi ten w przyszlosic moze zachorowac na jedna z najbardziej bolesnych chorob. Nie, nie umiera sie, ale tak boli, ze ludzie woleliby umrzec. Nie masz pieniedzy jedz rosliny straczkowe, a nie podroby. Oszczedzanie na jedzeniu = wydatki na zdrowie. Lepiej jesc malo, ale dobrej jakosci i duzo warzyw.

Gość gość
Wątrobka (czy jak też wyzej ktoś woli "wątróbka" zbiera wszystkie toksyny w organiźmie. Dlatego jest taka tania.

Gość gość
Bardzo mało, ciężko widzę w tej kwocie urozmaicone i zdrowe jedzenie, zwłaszcza poza okresem letnim...

Gość gość
podroby jedzone od czasu do czasu nikomu nie zadzkodza. A jesli ktoś je mięso codziennie to dla mnie jest dziwny. U nas mięso Max 2 razy w tygodniu, 2 razy ryba i 3 obiady warzywno-owocowe.

Gość gość
Tez nie rozumiem tego codziennego żarcia miecha. Zaraz się rzucą, ze przecież to bialko. A np awokado tez je ma, to można zastąpić. Moja teściowa tak gotuje, codziennie ziemniory i mięcho. Nigdy nie robi warzywnych zup, nie gotuje kaszy, warzywa sa rzadko, ewentualnie jakaś surowka, ale z duuuuza ilością majonezu. Mąż póki tam mieszkal to miał nadwagę

Gość gość
No, awokado ma całe 2g białka na 100g - normalnie szał. Jak nie wiesz, co czym można zastąpić, to nie wypisuj bzdur.

Gość gość
gość wczoraj Maslo * wiadomo, ze można zjeść wykwintnie, ale kilka kanapek to tez nie jest nie wiadomo jak skromnie. No, ale zależy dla kogo. Potem sa topiki : "odchudzamy sie przed latem", "jak schudnąć". Porażka x A nie przyszło ci do głowy, że na najtańszym żarciu tyje się najszybciej?

Gość gość
gość dziś Tez nie rozumiem tego codziennego żarcia miecha. Zaraz się rzucą, ze przecież to bialko. A np awokado tez je ma, to można zastąpić. Moja teściowa tak gotuje, codziennie ziemniory i mięcho. Nigdy nie robi warzywnych zup, nie gotuje kaszy, warzywa sa rzadko, ewentualnie jakaś surowka, ale z duuuuza ilością majonezu. Mąż póki tam mieszkal to miał nadwagę x Nie zastąpisz mięcha awokado, nie ma szans. Nadwaga? To z tych surówek na dużej ilości majonezu, polanych tłuszczem ziemniaków, i kotletów w panierce, ściślej mówiąc panierki smażonej na margarynie.

Gość gość
My wydajemy jakies 500 Euro na 4 ososby, dzieci obiad jedza w szkole. Rodzice biora resztki lub kanapki do pracy. WYdawalismy duzo wiecej, ale si tuknelismy w glowe i kupujemy mnijesze ilosci ale zrozniocowane jedzeniea: Dzis u nas na obiadokolaacje: kotlety mielone z fasolka zielona z patelnie z pieczrakami na boczku, jougurt, jutro krupnik i zapiekanka z kalafiora w srode krupnik, surowka z marchewki frytki i parowki. Czwartek udka z kurczaka wiejskiego marynowane z grilla i cukinia tez z grilla, jogurt owoc, Czwartek: steki i ziemniaki, salata, Piatek tortilla: omlet z ziemniakami i cebula, mizeria, Na sniadanine, jak juz pisalam obowiazkowa jest kawa, kakao dla dzieic i po 1-2 kromka chleba, plus jablko lub kiwi lub pomarancz. Ja jem miseczke musli z mlekiem lub jogurtem. Podalam dania obiadowe, opriocz tego zawsze w domu sa owowce: jablka gruszki, cytrusy, kiwi ananas Jougrty glownie naturalne, 2-3 rodzaje sera, w ty 1 plesniowy. PIjemy wode, kawe, herbate. Do tego dochodzi chleb na sniadania i kanapki do pracy. Ja jem zawsze salate lub warzywa z poprzedniego dnia. CIasta pieczemy w sobote.

Gość gość
Moze podajcie wasze menu tygodniowe i sume jak wydajecie na jedzenie? Mysle, ze to pomoze wielu rodzinom, taki " gotowiec".

Gość gość
sobota śniadanie jajka w koszulce, chleb pełnoziarnisty z masłem, pomidorem i ogórkiem kawa i herbata obiad leczo warzywne kolacja-naleśniki z białym serem i truskawkami niedziela śniadanie owsianka z jabłkiem, suszonymi śliwkami i papaja ok 12 rosół ok 16 ryż z warzywami, grillowany pstrąg i sałata lodowa z sosem winegret 18 murzynek dziś sniadanie tosty z masłem i dżemem dziecko do szkoly drugie śniadanie-chleb pełnoziarnisty z masłem, salata, szynką, ogórkiem i kalarepa oraz aktimel do picia obiad dla dziecka o 14 rosol o 16 ziemniaki, wątróbka i młoda kapusta z marchewką kolacja kanapki z masłem i domowym pasztetem i ogórek małosolne jutro planuję śniadanie ryż zapiekany z jabłkami drugie śniadanie kanapki z masłem, salata, piersią z kurczaka, pomidorem,czerwona cebula, ogórkiem malosolnym, herbata w termos-jedziemy na wycieczkę więc bierzemy "suchy prowiant". W szkole u naszego dziecka nie preferują wizyt w macu, zresztą wycieczka jest do puszczy kampinowskiej, więc posiłek będzie na polance ;) powrót ok 17-18 i wtedy obiado-kolacja- zupa warzywna z ziemniakami środa sniadanie-? obiad kotlety sojowe, szparagi i młode ziemniaki kolacja-? Jak pisałam wydaje 1800-1900 zl. W domu zawsze są świeże warzywa i owoce, jakieś cukierki, czekolada i domowe ciasto. chleb na ogół piekę sama, jak mi się czasem chce to robię wedline. Syn ma 6lat. mamy nienormowany czas pracy-oboje z mezem jesteśmy na swojej dg.

Gość gość
wczoraj 1000zł mhmm??? a wy w ogóle gotujecie obiady w domu? bo ja chętnie dam komuś 1000zł na cały miesiąc i niech mi pokaże że można spokojnie przeżyć w trójkę na całodzienne wyzywienie z dwudaniowym obiadem . Dodam że kupując niczego nie marnotrawię,odżywiamy się zdrowo i nie kupuję wyszukanych produktów,a wydaję dużżżżo więcej.

Gość gość
ale my nie jemy dwudaniowych obiadow. Ewentulanie zupa i drugie danie sa na dwa posilki np drugie na obiad a zupa na kolacje. Posilki na clay tydzine podane sa dosc tanie i smaczne. JA praktycznie nie kupuje wedlin, oprocz szynki do pracy na kanapki lub parowek, raz na miesiac srednio. Wole np upiec na niedizel kurczaka czy schab i potem w poniedzialek, wtorek z tym miesem robic kanapki. Na sniadnaie wedlin nie jemy, raczej kanapki z serkiem do smarowania i miodem czy dzemem. Platkow do mleka tez nie kupuje, musli cyz granole robie sama i starcza mi na miesiac. Zupy tradycyjne i kremy sa pyszne sycace i tanie.

Gość gość
dziś napisz co jecie dokladnie to moze sprobujemy ci pomoc.

Gość gość
A może warto zrezygnować z 2 daniowych obiadów? już masz odp-WIĘCEJ JESZ, to i więcej wydajesz i pewnie odpowiednio do tego wyglądasz :(

Gość gość
My na dwoje dorosłych i dziecko 2,5 roku wyda@jemy 800. Z tym ze ziemniaki I jajka swoje. W weekend czesro u many obiad Bo zaprasza. Nie man problem zmiescic sie w tej kwocie. Nigdy nie many dwoch Dan na obiad bo by nikt tego nie przejadl!!. Ew cos na ciepło na kolacje.

Gość gość
ziemniaki młode kosztują teraz 3 zl za kg, na ogół 3 kg w tygodniu to 9 zlx4tygodnie to 36zl. jaja dwa razy po 12 w tygodniu po 10zl za 12 jaj to daje 80zl czyli 136zl oszczedzacie. niedzielne obiady i jakiś deser do kawy to jakie 50zl razy 4 to 200zl czyli jakieś 336zl oszczędzasz w porównaniu do mnie.

Gość gość
Codziennie dwa dania :o juz sobie wyobrażam jak wyglądacie. No chyba, ze akurat macie szczęście i szybką przemianę

Gość gość
Ja nakupuje jedzenia a potem wywalam bo sie psuje :/

Gość gość
Jest jeden sposob na panowanie nad budzetem jedzeniowy: panowanie posilkow i listy zakupow.