Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja jestem za głupi na otwarcie własnego biznesu?

Polecane posty

Gość przerost tresci nad forma
UPRP drugi raz już tego nie przyjmie. >>nieprawda, znam takich ktorzy poprawiali wnioski po x razy. sam nigdy nie wypelnialem ale od zainteresownaych wiem ze to proste jest. na alejach jerozolimskich masz kancelarię tkora sie w tym specjalizuje kaminski albo jakos tak. obok urzedu patentowego.

Gość janula
Dokładnie, mogli to już zarejestrować, opatentować, a 2500 można odłożyć w kilka miesięcy albo wziąć kredyt (na taką kwotę pieniądze na miesiąc każdemu pożyczą, ale za miesiąc trzeba oddać, bo inaczej zadłużenie narasta).

na cos takieog trzeba badania wiec pewnie wymyslislas cos takiego co jzu jest albo fantazjujesz. firmy maja kase na pewno same pracuje nad specjalnymi materialami. poza tym juz c***isalem mozna wystapic o grant na badania dogadaj sie z jakims doktorantem on wszystko zalatwi mozna tez dostac grant nie bedac pracownikiem naukowym ale jak sie dogadasz z jakims chemikiem to ci ogarnie badania. moge ci dac namiary :D

aby opatentowac material etc. trzeba miec badania. na badanai 2.5 tys to wystarczy na zakup zeszytow w ktorych beda wyniki zapisywac. ktos fantazjuje

Gość gość
"sprawdz na wlasna reke czy ktos czegos takiego nie zarejestrowal" Dawno sprawdzone. Jeden rzecznik już wyrabiał dokumentację, wziął tylko 600 zł. Na szczęście zorientowałam się, że totalnie schrzanił i szybko wycofałam to z UPRP - 600 zł w plecy.

Gość gość
"aby opatentowac material" To nie jest nowy materiał, tylko kształt

moj znajomy dwa razy pisal i dwqa razy mu przyjeli a nigdy teog nie robil wiec to nie jest cos bardzo trudnego. cos mi sie tez nie wydaje aby nie mozna skladac dwa razy zalezy dlaczego odrzuca zapewne jak ze wzgledow formalnych to nie jest to mozliwe w moim podczuciu. nie chce mi sie czytac ustawy o prawie patentowym ale dosc nielogiczne by to bylo. pozycz od kogos 2.5 tys to nie majatek i po klopocie.

no wiec rysujesz i skladasz wniosek. gdzies w toruniu czy bydgoszczy jest jakas polska duza firma idzies zi sprzedajesz ale na procent od zysku to bym nie liczyl zwlaszcza ze nikt sie nie zgodzi. najprosciej zlecic komus produkcje i sprzedac skoro to takie innowacyjne :D jednak towar taki ze moim zdaniem nie da sie tu nic wymyslic.

Gość gość
" znam takich ktorzy poprawiali wnioski po x razy" Znów nie wiesz, o czym piszesz - poprawiać można szczegóły i detale, główną część dokumentacji tzn. zastrzeżenia nie i tego już ruszyć nie można.

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona Olesno to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie oleskim ma 10 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ool

Gość gość
"no wiec rysujesz i skladasz wniosek" Widać, że nigdy nie widziałeś na oczy dokumentacji patentowej. Dobranoc.

widzialem ale nie czytalem tego bo i po co. to ze cos ma 20 storn nie oznacza ze to cos skomplikowanego znam takich niezbyt rozgarnietych co to ogarneli ze nadal pozostane przy swoim ze to nie moze byc cos trudnego. podaj podstawe pawna ze nie mozan dwa razy skladac wniosku ktory nie zostanei oducony na podstawie tego ze jzu tak 9istenieje ? bardzo mnie to ciekawi

Gość gość
więc jaki pomysł na biznes żeby nie pracować do końca życia na zgniłym etacie?

chcesz miec swoj biznes to sobie sam wymysl :D

Gość janula
Na razie nie mam żadnego pomysłu, który by wymagał małych nakładów finansowych, przekonywał mnie i fajnie by mi się nad nim pracowało :(

Gość gość
"na początku można sprzedawać niewielkie partie czegoś gromadząc kapitał" A w tym czasie Bella albo inna wielka firma zerżnie pomysł i (mając gigantyczne fundusze na reklamę) błyskawicznie zrobi na tym dziesięciokrotnie większy biznes

Gość gość
chcesz miec swoj biznes to sobie sam wymysl x cholera, od jutra zaczynam intensywnie myśleć i otworze w końcu firmę choćbym miał stanąć na głowie

ja mam za to co miesiac nowy dajesz 10% od zysku przez pierwsze 5 lat i ci wymyslam :D nawet sobei mozesz dziedzine wybrac w sensie handel czyt uslugi bo na produkcji sie nie znam a i w tym kraju sie to nie oplaca wiec nic nie wymysle. franczyzne iktora dobrze rokuje tez by sie jakas wybralo jak sie miejsce znajdzie :D spisujemy umowe dostajesz biznes plan :D

Gość gość
"widzialem ale nie czytalem tego bo i po co. to ze cos ma 20 storn nie oznacza ze to cos skomplikowanego" Nie znam się, nigdy nie widziałem, ale to na pewno nic skomplikowanego" - uwielbiam takich mądrali.

cholera, od jutra zaczynam intensywnie myśleć i otworze w końcu firmę choćbym miał stanąć na głowie>>to moze jakas szkoal jogi jak jzu sie nauczysz stawac na glowie :D

Gość janula
przerost tresci nad forma dziś - jeśli mowa o 10% zysku od wykorzystanego pomysłu, spełniającego moje wygórowane wymagania, to można się zastanowić :D Do głowy przyszedł mi tylko handel różnymi rzeczami z Chin, ale kiepsko u mnie z kasą :-)

juz wyjasnilem dlaczego uwazam ze to cos co nie jest skomplikowane jesli ktos niezbyt rozgarniety ogarnal to zwyczajnie takie byc nie moze.

Gość gość
dziś handel czy usługi też mogę wymyślić, nie jest w tym nic oryginalnego raczej skupię się na produkcji czegoś specyficznego i potrzebnego na rynku

Gość janula
przerost tresci nad forma - a Ty masz firmę? Z jakiej branży?

Gość gość
No jasne. Ludzie nie wiadomo po co biorą prawników i rzeczników patentowych. To nic skomplikowanego, każdy może to robić sam.

Gość gość
Produkuj sprężyny, ten produkt zawsze jest potrzebny w milionach rożnych urządzeń.

Gość janula
To co umiemy zawsze jest dla nas łatwe ;) na przykład PIT - opierając się na programie

Gość gość
Produkuj sprężyny, ten produkt zawsze jest potrzebny w milionach rożnych urządzeń. x całkiem ciekawa koncepcja, nakierowuje mnie na konkret dzięks :)

Gość janula
gość dziś - Tak, tak, a na produkty dla dzieci i usługi pogrzebowe też zawsze będzie popyt ;)

odpuśc sobie na tym się akurat znam :D dostanies zpierwszą partię towaru super a później jak zamowisz więcej to może przyjśc bubel nadający się do w ywalenia aby coś sprowadzać z chin trzeba meić kogoś na miejscu kto dopilnuje przed nadaniem kontenera aby bylo wszytsko tak jak ma byc. sa firmy ktore swiadcza takie uslugi ale jak nie masz kasy to odpada poza tym ten rynek jest nasycony.ciezko cos sprowadzic czego nikt inny nie zrobil poza tym jak sie bedzie sprzedawalo to za gora kwartal juz 5 innych bedzie to sprowadzalo. do teog mase formalnosci cla czas itd. jak sie nie znasz to nie dla ciebie wiele osob przejechalo sie np. na sporowadzaniu elektoroniki nie zaplacili haraczu ekologom i zbankrutowali jak ktos ich podkablowal. jak ktos nie zalozyl spolki z o.o. tylko jednoosobowa dzialnosc to jeszcze bedzie te dlugi do konca zycia splacal. nawet duze firmy nie sprowadzaja towaru z chin same tylko przez posrednikow to o czyms swiadczy. juz lepiej cos do chin wysylac np. jeszcze z 10 lat temu tam prawie nie znali czekolady czy innych podobnych produktow. handel chinskim szmelcem to kiepski pomysl bo najlatwiej na to wpasc i wielu to robi. mysl dalej :D no i jak nie masz kasy to szkoda myslec jak napisalem pomysl to najmniejszy problem najwiekszy to pieniadze. jak ich sie nie ma to szkoda czasu na myslenie. wyjatekiem sa uslugi bo zazwycjz nie wymagaja takie wkladu fiansnowego jak np. handel ale trzeba sie na czyms zna.c