Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja jestem za głupi na otwarcie własnego biznesu?

Polecane posty

Gość przerost tresci nad forma
Koncerny będą blokować patent, na którym (po wykupieniu go od twórcy) mogą zarobić mnóstwo kasy? Trochę to bez sensu. >>ktos ma racje po co produkowac cos nowego jak maja cale linie produkcyjne reklamy etc. nakierowane na to co juz produkuja. przykladem zarowki energooszczedne ani to energooszczedne ani przyjazne dla srodowiska ale sie firmy dogadaly bo miale pelne magazyny i celowo ledow od razu nie produkowali bo chcieli sprzedac to co juz mieli. fakty powszechnie znane takich przykladow sa setki. po cholere im twoje podpaski z 12 skrzydelkami jak te z dwoma sie swietnie sprzedaja :D pozniej wprowadza te z 4 , 6,8 etc. naprawde skarjnie nieodpowiedzialne jst proponowanie zainteresowanym firmom swoich rozwiazan jeszcze gdyby to bylo mailem to pozniej jak juz oni to zarejestruj mozna by docodzic odszkodowania ale rozmawiac o czyms z zainteresowana firma to skrajna glupota. nie stac cie na 2.5 tys i myslisz ze procter ci da miliony bo przyszlas do nich :D juz szybciej ten kto z toba bedz egadal sam to na siebie zarejestruje i im sprzeda.

Gość gość
przerost tresci nad forma dziś Mi chodzi o RZECZYWISTE problemy. Np. kolega był na pełnej księgowości. Na koniec roku musiałem zamknąć u niego swoje płatności. Nie mogłem tego zrobić w gotówce, bo kwota była zbyt duża. Zrobiłem to poprzez bank, ale dziewczynie w banku coś się popieprzyło i zablokowała wysłanie przelewu. W efekcie ja pieniędzy już nie miałem, a on musiał ostatniego grudnia, lecieć do swojego banku i wpłacić na własne konto, równowartość mojej zaległości. Przy księgowości uproszczonej, nie byłoby takiego problemu. Potem ja miałem kłopoty, bo bank od zablokowanych na moim koncie pieniędzy, naliczył jakieś śmieszne odsetki i dwa lata później, kontrola zarzuciła mi, że ten "ogromny" :P przychód ukryłem :(.

Gość gość
Nie nudź człowieku, nie widzisz, że ci nie odpowiadam i nie zwracam na twój ignorancki bełkot uwagi? Kancelarii patentowych w Polsce są tysiące, sio mi ośle z tą nachalną szeptaną reklamą swoich funfli.

Gość gość
gość dziś ...Jak wygląda rynek podpasek wiem doskonale i jako kobieta dużo lepiej się orientuję niż Ty oczko.gif... Wierzę, że lepiej ode mnie orientujesz się w temacie podpasek ;). Nie zmienia to faktu, że o tym rynku pojęcia nie masz. Jesteś jak rybak, który patrzy na taflę jeziora i nie ma zielonego pojęcia, co się pod nią kryje. Bo prawdziwy rynek i jego powiązania są dla zwykłego klienta ZUPEŁNIE NIEWIDOCZNE. x ...To nie wymysł, prototyp został już przetestowany przez kilka pań i opinie są rewelacyjne, poza tym (za przeproszeniem) sama takiej podpaski z powodzeniem używam od wielu lat... Wymysłem jest to, że będzie to dla koncernów korzystne finansowo. x ...Koncerny będą blokować patent, na którym (po wykupieniu go od twórcy) mogą zarobić mnóstwo kasy? Trochę to bez sensu... Ale zgodne z ekonomią. Nie po to buduje się wyspecjalizowane fabryki i optymalizuje cały proces, by porzucić to wszystko, tylko dlatego, że ktoś ma jakiś pomysł. x ...No tak nie do końca niszczącego, klientela ma gusta zróżnicowane i część kobiet (zwłaszcza starszych) na pewno przy tradycyjnych podpaskach i tamponach zostanie... Masz rację i... nie masz. Każdy nowy produkt, odbiera część klientów poprzedniemu. Po co go wprowadzać i tracić miliony na kampanię reklamową, gdy dawny produkt sprzedaje się dobrze?

Gość gość
Sugerujesz, że takie firmy jak Bella czy Procter&Gamble nie robią żadnych patentów i nie wprowadzają żadnych innowacji bo jest to dla nich "niekorzystne finansowo"? No offence, ale zwyczajnie piszesz bzdury ;-) PS. Dobrej nocy i do jutra, bo późno.

Gość gość
Sugeruję, że nie masz pojęcia (ani ja) o prawdziwych motywach działań jakiegoś koncernu :D. Aby Ci jeszcze bardziej skomplikować spojrzenie na świat, dodam, że byłem kiedyś bardzo wściekły, na pewną pracownicę, za... zbyt dokładne wykonywanie powierzonej jej pracy. Akurat przez tą dokładność, musiałem do jej pracy dopłacać, zamiast na niej zarabiać.

Gość gość
Prędzej w Chinach niż w Polsce.

Gość gość
Pożyczka Gotówkowa dla Każdego http://kredytyk.net.pl od 100zł do 200.000zł Odbierz pieniądze! - Chwilówki na Dowód bez zaświadczeń bik - kredyty przez internet, dla Firm - Kredyt na mieszkanie/hipotekę - Kredyt Samochodowy, pożyczka na dowód bez dochodów - kredyty pozabankowe, gotówkowe i konsolidacyjne Wypełnij krótki wniosek a my do Ciebie bezpłatnie oddzwonimy i przestawimy najlepszą ofertę dla Ciebie!

Gość gość
Jedź do Chin Polaku. Chiny to cud gospodarczy takim jakim były USA w XX w. https://youtu.be/n461zLUyO9A Polska przy Chinach to zacofany skansen ze znikomą gospodarką grabiony przez partyjne mafie

Gość gość
"Sugeruję, że nie masz pojęcia (ani ja) o prawdziwych motywach działań jakiegoś koncernu" Witam! Kiedy czytam co piszesz, zaczynam dochodzić do wniosku, że powinnam patentem zainteresować producentów tamponów. Nie stracą na własnym biznesie, a do tego będą mogli rozwinąć konkurencyjny, nowy. Jest tylko pewien szkopuł - moja podpaska częściowo "wytnie" z rynku również (uważane przez wiele kobiet za zbyt inwazyjne) tampony :-)

Gość janula o poranku
Mam pytanko, a czy powiedziałaś na tyle dużo tym wielkim firmom z którymi rozmawiałaś, by mogli opatentować Twój produkt?

Gość gość
O jej no to zależy no... Ile masz lat Jakie doświadczenie w branży którą chcesz się zajmować Jakie doświadczenie w zarządzaniu Czy masz biznes plan tej firmy? Bez tego nie ma sensu zaczynać. Ja np od 10 lat zajmuję się branżą w której wiele jeszcze nie wiem- i nie zdecydowałabym się otworzyć firmy jeszcze Zarabiam, odprowadzam podatki ryczałtem i zdobywam doświadczenie kreśle sobie biznesplan może kiedyś coś z tego będzie ale dopóki nie przynosi mi to ponad 180tys rocznie to jaki to ma sens? Żadnego. Musisz mieć chłopie zdrowy rozsądek jeszcze!

Gość gość
Janula, pisałam już, że na niczym innym mi tak nie zależy jak na tym, żeby razem z nimi robić ten patent i wspólnie go opatentować w UPRP.

Gość janula
Zastanawiam się, czy oni nie mogą zrobić tego bez Ciebie.

Gość gość
Jeśli wpadną na taki sam pomysł, to pewnie tak, żyle że jakoś do tej pory nie wpadli ;-)

Gość gość
*tyle że

Gość janula
Dlatego pytałam, czy podałaś im ten kształt. Jakby to miało sens, zapożyczyłabym się i współpracowała z Tobą, ale niestety na patencie Twoje potrzeby sie nie skończą. Bo jak uruchomisz linię produkcyjną? :(

Gość gość
"Dlatego pytałam, czy podałaś im ten kształt" Tak, oczywiście! Opisałam im wszystko z detalami już na pierwszej rozmowie, tak żeby mogli od razu polecieć z tym do UPRP i zgłosić patent jako własny ;-)

Gość gość
Janula, o uruchomieniu linii produkcyjnej już pisałam - m. in właśnie dlatego chcę, żeby współtwórcami patentu (a potem producentami) była Bella albo inna duża firma. Nie chodzi nawet o drogie maszyny, ale o ekipę która technicznie opracuje mój wynalazek (może mieć wiele wariantów) i środki na reklamę, bo dziś bez tego żaden produkt na rynek nie wejdzie.

Gość janula
Wiesz, są różni ludzie :) środki na reklamę też można pozyskać w różny sposób.

Gość janula
Kiepska strona, typowo pod płatną reklamę, pozbawiona wartościowej unikalnej treści.

Gość gość
Nawet różni ludzie nie mają daru jasnowidzenia i nie wiedzą, co mam w głowie ;-) Nie wiem, dlaczego Bella nie chce pójść na współpracę - mają speców którzy robią "brainstorming", zgłaszają wniosek do UPRP, modyfikują maszyny i ur******ają linię produkcyjną, a ja jako współtwórca wynalazku dostaję jakiś tam procent od sprzedaży. Może w Belli rozmawiałam nie z tą osobą, co trzeba (inżynier z działu technicznego) i powinnam uderzyć do ścisłego zarządu?

Gość gość
A to ciekawe, słowo "ur*u*c*h*amiają" jest niecenzuralne ;-)

Gość gość
PS. Wzywają mnie obowiązki, do usłyszenia wieczorem

Gość gość
Wiecie co? Ten wątek i rozmowa z wami bardzo mi pomogła. Mój plan: nawiązać osobisty kontakt z zarządem Belli (a jeśli się nie uda to Procter Gamble) i przedstawić im wszystko to, o czym pisałam wyżej. Dam znać jak poszło, trzymajcie kciuki :-)

Gość ewelina546
Każdy może prowadzić własny biznes, nawet głupi. Jak tylko ma na ten temat trochę wiedzy i dobrze kombinuje. W naszych czasach ciężko stworzyć fajny biznes, ale warto próbować. Musisz jednak pamiętać, że ludzie są wzrokowcami i jak masz zamiar zakładać coś co będzie odwiedzać mnóstwo osób to warto zainwestować w ładne wnętrze, to przyciąga ludzi. Ja bym proponowała zerknąć na ofertę studia: http://370studio.pl , która ma naprawdę dobre propozycje właśnie takiej aranżacji.

Gość gość
Otorzyć firmę to żaden problem, ale w tym kraju nic się nie opłaca.