Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja jestem za głupi na otwarcie własnego biznesu?

Polecane posty

Gość gość
gość dziś ...cholera, od jutra zaczynam intensywnie myśleć i otworze w końcu firmę choćbym miał stanąć na głowie... To chyba jedyne, co uda ci się zrobić samodzielnie :P. Jesteś tak tępy, że nawet koncepcji własnej firmy nie masz. Ty widzisz się tylko, jako prezes, któremu wszyscy uniżenie czapkują :P. Życie to nie bajka, więc kopnie cię w jajka :P. Wracaj do swojej łopaty i ciesz się, że machasz nią na etacie, a nie na zleceniu :P.

Gość przerost tresci nad forma
No jasne. Ludzie nie wiadomo po co biorą prawników i rzeczników patentowych. To nic skomplikowanego, każdy może to robić sam. >>ludzie tez biora firmy do scierania kurzu w domu alobo oddaja rzeczy do prania i prasowania wiec mam rozumiec ze to tez trudne ? ja oddaje samochod do mycia bo nie lubie tego robic ale bez problemu dalbym rade. dziwne kryteria przyjmujesz poza tym jak kogos stac to inehc wynajmuje ale gdybym nie mial kasy to bym probowal sam zamiast pisac na forum ze sie nie da i tylko tyle chcialem napsiac. nadal nie podalas podstawy dlaczego nie mozna dwa razy wniosku zlozyc ?

Gość gość
"To co umiemy zawsze jest dla nas łatwe" Jasne, po co komu hydraulicy, krawcowe, lekarze, prawnicy, rzecznicy etc. skoro wszystko umiemy i możemy zrobić sami. Muszę powiedzieć, że to forum podoba mi się coraz bardziej :-)

Gość gość
dziś To prawda, najbardziej można narazić się na straty sprowadzając elektronikę, 50% towaru można od razu wyrzucić do śmietnika, same buble i niedoróbki

Gość janula
przerost tresci nad forma dziś Ja tak luźno myślę nad tą firmą, z uwagi na kasę właśnie :( ale mam kolegę, który mieszkał tam kilka lat i koleżankę, która jeszcze z rok tam posiedzi. A póki co kupiłam parę domen.

Gość gość
gość dziś - Nie mówiłam, że wszyscy wszystko umieją, miałam na myśli, że mamy różne talenty. Jedni mają kreatywne wizjonerskie pomysły, innym dobrze idzie ich realizacja :)

Gość gość
"ludzie tez biora firmy do scierania kurzu w domu" Porównując wyrobienie specjalistycznej dokumentacji zgłoszeniowej do UPRP ze ścieraniem kurzu kolejny raz udowadniasz, że nie masz zielonego pojęcia o czym mowa. EOT.

Gość gość
dziś nie ma to jak zawiść rodaka który widzi że komuś może się udać coś stworzyć w przyszłości twoje prymnitywne rady wsadź sobie tam gdzie słońce nie dochodzi :)

- a Ty masz firmę? Z jakiej branży? >>>nieistotne, ale ostatnio ktos mi powiedzial ze powienienm sie doradztwem zajac tym ktorzy otwieraja tylko ze moim zdaniem nikt takich uslug nie szuka kazdy mysli ze sobie da raze bo na poczatku jest pelen entuzjazmu :D pozniej przychodzi bolesne zderzenie z rzeczywistoscia :D ostatnio rozmaiwalme ze znajomym ktory otworzyl przedszkole now ie mowie fajnei w tym roku wiecej dzieci pojdzie ale w przyszlym moze byc lipa pytam sie przy ilu dzieciach bedzie wychodzil na zero a on nie wiem :D ze zobaczy :D a ma limit ile moze ich tam byc maksymalnie i on nawet nie wie czy jak bedzie ich full to wyjdzie na plus czy nie :D koszty tego interesu to kilkadziesiat tysiecy miesiecznie ale jak mu powiedzialem aby spolke z o.o. zalozyl to nie bo to 200zl wiecej co miesiac wiec sie nie oplaca :D ludzie to sa idioci dobrze ze pracuje na etacie i ma z czego dokladac :D

Gość gość
przerost tresci nad forma dziś - jak energia odnawialna albo nieruchomości, to dla mnie istotne ;) Znajomy nie oszacował dokładnie... a kiedy ja szukam sensownej pracy, mówią mi, że mam firmę otwierać. 2/3 firm plajtuje w ciągu roku, nie mam wystarczająco dobrego pomysłu, ale pewnie, otwarcie firmy jest remedium na wszystko :) Zrobię to, jak będę miała dobry pomysł i albo odłożoną gotówkę, albo jej stały dopływ i pracę na pół etatu.

Gość gość
Jeśli otwierać firmę to tylko spółke zoo, nie płacisz zusu a w razie plajty nie ryzykujesz prywatnym majątkiem.

nie porownuje tylko tłumaczę że za wszystko można zapłacic,wiec argument glupi, a ty masz problem z rozumieniem tego co napisane i moze stad potrzeba wynajecia kogos do napisania. poza tym ja nie neguje tego aby to komus zlecic ja neguje narzekanie ze sie nie da bo sie nie ma 2.5 tys na napisanie. podpaske umiesz wymyslic a nie umiesz tego opisac, narysowa ci udokumentowac ? dla mnie to dziwne i tyle. masz ustawe zalaczniki przeczytaj i porownywanie lekarza do hydraulika jest smieszne. tak cieknacy kran kazdy naprawi jelsi zechce i ma odrobine oleju w glowie. proste prace moze wykonywac kazdy przecietnie rozgarniety jak bedzie mnial checi aby sie nauczyc. lekarzem nie kazdy bedzie bo tu juz checi i rozum orzeszka nie wystarcza.

Gość gość
"nieistotne, ale ostatnio ktos mi powiedzial ze powienienm sie doradztwem zajac" Tak, zwłaszcza w dziedzinie robienia patentów i jesteś w tym specem wyjątkowej klasy. Uwielbiam takich mitomanów-gawędziarzy.

w spolce z o.o. placisz zus. jak energia odnawialna albo nieruchomości, to dla mnie istotne >>> nie znam sie na nieruchomosciahc kompletnie wiem tylko jakie sa wskazniki rentownosci np. z najmu i moim zdaniem to nieoplacalny biznes ale sa tacy co zarabiaja :D energia odnawialna to dobry interes dla tych co sprzedaja te wszystkie magicnzne urzadzenia np. panele fotowoltaiczne :D handlowiec z dobra sciema i interes sie kreci :D wszystkie zalezy od ustawodawcy jak takei firmy beda mialy przywilej sprzedazy po cenie x razy wyzszej prady niz elektrownai to zawsze bedzie sie oplacalo krecic wiatrak za pomoca silnika elektyrczneog(wiqadomo ze silnik kreci zawsze a nie tylko jak wiatr wieje) i sprzedawac prad firmie ktora go dostarcza do naprzedzania silnika tylko po wyzszej cenie :D ale moim zdaniem takie interesy sa bez przyszlosci :D jestem uprzedzony do ekoterroru wiec ja takie interesy widze w czarnych barwach zawsze. na handlu sie znam :D i podatkach, no i mam dobra intuicje wiem co sie gdzie sprawdza jak zobacze miejsce i otoczenie. jak sie juz duzo widzialo to widac czego w danym miejscu brakuje polecam te metode dla tych co nie maja pomyslow. zobaczyc cos i zaadaptowac tam gdzie tego nie ma.

Gość gość
gość dziś ...nie ma to jak zawiść rodaka który widzi że komuś może się udać ... Nie zawiść, tylko kpina z pewnego siebie idioty :P. Właśnie drukuję dokumentację VAT swojej firmy, więc w odróżnieniu od przygłupa, wiem na czym jej prowadzenie polega. Księgową też mam, ale ponieważ i tak za jej błędy firma (czyli ja) odpowiada, więc sam muszę to wszystko sprawdzić, przed wysłaniem. Muszę Cię zmartwić drogi przygłupie, ale w polskiej firmie, średnio raz w miesiącu, potrzebny jest jakiś innowacyjny i nieszablonowy pomysł, by nie zbankrutować i urzędom nie podpaść. Dlatego tępym tłukom, życzę machania łopata do końca dni waszych. I żeby nie było, że gardzę ludźmi, to nowe pomysły tworzymy w gronie moich współpracowników, którzy są od autora tematu o niebo błyskotliwsi i m.in. dlatego rozumieją, że bardziej opłaca im się pracować ze mną (dla mnie), niż na własny rachunek. Też kiedyś na etacie pracowałem i z ogromną tęsknotą, tamte czasy wspominam.

Gość gość
dziś z twojego prymitywnego tekstu wynika że żadnej firmy nie posiadasz

napisalem w jakiej dziedzinie, ale nadal masz problem z czytaniem. podpowiem ci ze im krotszy fragement tekstu wyrwiesz z kontekstu tym latwiej bedzie ci go dopasowac do swojej tezy. biadol dalej jaki ten wniosek trudny. nadal nie wskazalas przepisu ktory zabrania skladac wniosku ktory zostal odrzucony bo mial jakas wade inna niz merytoryczna. czekam z niecierpliwoscia.

Gość gość
w spolce z o.o. placisz zus. x i ty chcesz robić za doradce? :) spółki zoo są zwolnione z płacenia zusu

Gość janula
Tak tylko pytałam, bo miałam zaproponować reklamę, ale nie do wszystkich branż pasuje ;) Akurat o innego typu energię mi chodzi, o tę z biomasy

Gość gość
gość dziś ...Zrobię to, jak będę miała dobry pomysł i albo odłożoną gotówkę, albo jej stały dopływ i pracę na pół etatu... Bardzo mądre podejście :) . Lepiej jednak, by etat był pełny (nie płacisz wtedy składek społecznych ZUS) i możesz spokojnie obserwować, czy Twoje pomysły, znajdują praktyczne zastosowanie (i czy przynoszą dochód :D ).

Gość janula
Pracując na etacie nie ma się czasu poświęcać go firmie. A nie jest tak, że mając spółkę komandytową podatki są mniejsze?

Gość gość
przerost tresci nad forma dziś ...ale jak mu powiedzialem aby spolke z o.o. zalozyl to nie bo to 200zl wiecej co miesiac wiec sie nie oplaca smiech.gif ludzie to sa idioci dobrze ze pracuje na etacie i ma z czego dokladac smiech.gif... A może to ty jesteś w tym przypadku idiotą :P ? Sp. zoo oznacza pełną księgowość i inny sposób rozliczania kosztów. Dla małych firm, może to być zabójcze.

w spolce z o.o. placisz zus. x i ty chcesz robić za doradce? usmiech.gif spółki zoo są zwolnione z płacenia zusu >>autor zaklada firme sam!!! wiec bedzie ten zus w spolce z o.o. placil nadal pozostaje przy swoim poza tym to sliski temat nawet jak udzialowcow jest wiecej nie chce mi sie rozpisywac bo szkoda mojeog pisania. jak milioner zakalda sp. z o.o. bo chce zostac np. developerem to sobie moze byc TYLKO udzialowcem i nic tam nie robic i zusu nie placic ale w przypadkach takich jak niewielkie firmy tym bardziej zakladane przez jedna osobe teog zusu sie nie uniknie i nie sprawdzily sie zadne metody optymalizacji jak rejestracja na slowacji czy w innym kraju. jak ktos zusu nie potrzebuje placic bo np. jest na etacie to i tak drugi raz go nie placi poza skladka zdrowotna a jak nie ma etatu i nie jest jedynie inwestorem to ja faktycznie nie znam sposobuy aby go uniknac :D

Gość gość
Tia, nie mam nic innego do roboty tylko edukować z podstaw jakiegoś nawiedzonego ignoranta-mitomana, ale proszę bardzo (dziękować nie musisz) "Do czasu wydania decyzji w sprawie udzielenia patentu zgłaszający może wprowadzać uzupełnienia i poprawki do zgłoszenia, które jednak nie mogą wykraczać poza zakres ujawnionego w dniu dokonania zgłoszenia przedmiotu rozwiązania w opisie wynalazku obejmującym opis wynalazku, zastrzeżenia i rysunki"

Sp. zoo oznacza pełną księgowość i inny sposób rozliczania kosztów. Dla małych firm, może to być zabójcze. >>to jest wlasnie te 200zl roznicy u ksiegowej. pelna ksiegowosc kosztuje tam gdzie on byl 600zl a teraz bedzie placil 400.

"Do czasu wydania decyzji w sprawie udzielenia patentu zgłaszający może wprowadzać uzupełnienia i poprawki do zgłoszenia, które jednak nie mogą wykraczać poza zakres ujawnionego w dniu dokonania zgłoszenia przedmiotu rozwiązania w opisie wynalazku obejmującym opis wynalazku, zastrzeżenia i rysunki" >>>to nijak nie wyklucza zlozenia wniosku po raz 2,3 czy 5.

Gość gość
dziś jest możliwość optymalizacji i pozbycia się haraczu względem zusu będąc udziałowcem w spółce zoo są firmy które dzięki miesięcznemu abonamentowi umożliwiają ten sposób prowadzenia działalności w pełni legalnej wobec obowiązującego prawa

Gość gość
janula dziś ...Pracując na etacie nie ma się czasu poświęcać go firmie. A nie jest tak, że mając spółkę komandytową podatki są mniejsze?... Wszystko zależy od człowieka i jego rodzinnych zobowiązań. Dlaczego miałyby być mniejsze? Poza tym, gdzie Ty znajdziesz naiwnego do roli komplementariusza :P ?

Gość gość
"to nijak nie wyklucza zlozenia wniosku po raz 2,3 czy 5" Chłopie, ty serio jesteś taki durny, czy udajesz?