Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 letni synek ciągle mówi o śmierci i o niebie, jestem przerażona. Co mam robić?

Polecane posty

Gość gość
Sama nie wiem. A może jakaś sprawcza siła myśli? Tak czy siak to dziwne i trudno w to uwierzyć. Chociaż zbieg okoliczności faktycznie niebywały, jak z filmu.

Gość gość
Mam mlodszego brata jak mial 5 lat zaczol opowiadac o dziadkach ktorych nigdy nie poznal duchach niebie zyciu pozagrobowym. Sam opowiadal ze dziadek przychodzi do nas w nocy stoi kolo jego lozeczka... Opowiadal bardzo szczegolowo wkoncu moja mama sie wysstraszyla. Rozzmawiala na ten temat z ksiedzem... Moja mama dala na msze dziadkow i wsumie sie uspokoilo... Moj braciszek przestal ich wspominac.

Gość gość
Mam mlodszego brata jak mial 5 lat zaczol opowiadac o dziadkach ktorych nigdy nie poznal duchach niebie zyciu pozagrobowym. Sam opowiadal ze dziadek przychodzi do nas w nocy stoi kolo jego lozeczka... Opowiadal bardzo szczegolowo wkoncu moja mama sie wysstraszyla. Rozzmawiala na ten temat z ksiedzem... Moja mama dala na msze dziadkow i wsumie sie uspokoilo... Moj braciszek przestal ich wspominac.

Gość gość
Autorko, a jaką datę śmierci Podał twój synek ile miałby lat chwili śmierci ?

Gość gość
Nie podawał ile lat, tylko dzień i miesiąc, dwa razy to podał w ciągu jednego dnia. Qrwa aż się zaczynam trząść, przepraszam ciężko mi nawet to tu wspominać :-(

Gość gość
Mogłaś zapytać go o rok. Ale chyba jest jeszcze za mały żeby znać liczby jakimi pisze się lata.

Gość gość
Oto klasyczny przykład matki-wariatki, wierzącej w dodatku w zabobony. Wykończysz się kobieto. Do psychologa, owszem, ale ze sobą a nie z synem.

Gość gość
17:24 : jest cos takiego jak PRZECINEK, polecam!

Gość gość
moja droga, pracuję z dziećmi, zwoje też mam i jedyne, co ci mogę napisać, to to, że taki etap w życiu dziecka i tyle. Ciebie to przeraża, mnie nieco bawiło. Po prostu dzieci mają róże etapy i interesują się różnymi rzeczami (z reguły idzie to falami). Etap śmierci jest jednym z nich. Czasem wzmaga go jakieś wydarzenie, śmierć kogoś lub wzmianka o tym (np na religii). Dzieci potrafią bawić się w pogrzeb, leżenie w grobie itp. Miewają też lęki z tym związane. W razie czego spokojne odpowiadanie na pytania, ewentualnie jakieś bajki terapeutyczne dotyczące śmierci umierania (np Molicka). Nawet jeśli jesteś spokojna przy dziecku, to myślę, że wyczuwa twój nastrój (jego wyraz dałaś tutaj). Dzieci są bardzo empatyczne i doskonale wyczuwają wszystko nawet wtedy, gdy próbuje się to przed nimi "ukryć".

Gość gość
zwoje=swoje:)

Gość gość
Jak byłam

Gość gość
Może to taki etap tylko, może coś więcej. Ja pomodliłabym się razem z dzieckiem za dziadka. Na pewno nie zaszkodzi.

Gość gość
Mój ma 5 lat i też gada o umarłych i śmierci, ale pewnie dlatego że moja mama zmarła i kilka bliskich osób w otoczeniu. Nie robię z tego problemu, normalne że każdy kiedyś umrze.

Gość gość
Witam ! Wiem , ze juz dawno pisalyscie o tym ale chcialam zapytac czy po takim czasie synek dalej wspomina o smierci ?

Gość gość
Nie. Mój syn zmarł. Wypadek samochodowy. Sprawdziła sie podana przez niego data .

Gość gość
Moj syn ma 5 i pol i gada o smierci od 3 lat- wtedy zdechl nam pies. Jakis czas potem bylismy na pogrzebie wujka, rok temu pogrzebie prababci. Rozmowy na Ten temat pojawiaja sie raz w tygodniu, czasem czesciej. Wtedy odpowiadam na pytania albo ciagne temat pytajac go o to co on mysli- ze jak bedzie w niebie? Jak ma faze na drazenie tematu to woeczorem odmawiamy wieczny odpoczynek za zmarlych. Juz sie przyzwyczail, ze temat wracam. Co dziwne corka la 7 prakycznie nie interesuje sie tematem.

Gość gość
Z tym wypadkiem to rzecz jasna niesmaczny żart?

Gość gość
Mysle, ze z takich rzeczy nikt by nie zartowal. Weszlam na ten wątek wczoraj gdyz sama szukam odpowiedzi. Moj synek mial 5 latek jak zaczal pytac o kolejnosc umierania. Byl najmlodszy... Mysle ze dzieci czuja ze cos sie dzieje, sa przygotowywane na odejscie do innego swiata. Oczywiscie nie wszystkie, ale cos musi byc co daje nam sygnaly.

Gość gość
I zobaczcie jak czesto pojawiło sie pytanie czy chodzi na religie -:) same wiecie ze u księdza czychaja same niebezpieczeństwa a i tak je posyłanie, potem płacz skąd kasę na komunie i ze ksiądz po kolędzie .

Gość gość
Nawiazujac do odpowiedzi powyzej - ja i maz jestesmy niewierzacy ( ja jestem agnostyczka) nasze dzieci nie sa chrzczone nie przyjmowaly. Komunii , nie chodza do kosciola ani na religie i wiecie kochane ze nasze dzieci nigdy nie mialy koszmarnych snow , nie boja sie spac same w pokoju , nie boja sie byc same w domu , nie opowiadaja o smierci nie rysuja trumien itp Sa radosne empatyczne mile dzieciaki , dokladm wszystkie moje sily aby wychowac ich na dobrych ludzi o dobrym sercu i otwartym umysle

Gość gość
nasze dzieci nie sa chrzczone nie przyjmowaly. Komunii , nie chodza do kosciola ani na religie i wiecie kochane ze nasze dzieci nigdy nie mialy koszmarnych snow , x Szatan nigdy nie niepokoi dusz, które już są jego.

Gość gość
To, ze nie pytaja o smierci nie powinna cie cieszyc. W wieku OK 6 lat to normalny. etap

Gość gość
Skoro tak no to fantastycznie :) a tak serio polecam moze wizyte u psychiatry zamiast u ksiedza

Gość fw445656
Chciałbym was przestrzec przed tym co tu wypisujecie na kafeterii. X W Polsce istnieje system do podglądania i namierzania obywateli - system ten obsługiwany jest przez zwykłych ludzi a nie żadne służby specjalne. Dostęp do tego systemu mają zwykli szarzy ludzie....tzn. wasz sąsiad, znajomy etc może was namierzyć i podglądać. X Do tego systemu mają dostęp zwykli ludzie i jak zakładacie tu temat na kafeterii czy na innym forum to mogą was namierzyć tym systemem i podglądać. Cały ekran waszego laptopa/tabletu to kamera. W obudowach(bocznych) waszych laptopów są kamery które nagrywają to co robicie nawet jak laptop jest wyłączony - dźwięk i obraz. To samo z telewizorami wyposażonymi w dekodery TV-naziemnej - te telewizory mają kamerki z mikrofonem przez, które można was podglądać... Cyfrowe radio DAB+(radio zwykłe) to kolejny podsłuch w waszym domu.... X Routery WIFI też mają ukryte kamery z mikrofonem do których można się łatwo podłączyć... System do podglądania sprzężony jest ze wszystkimi dostawcami internetu w Polsce i można was łatwo namierzyć. Można też namierzyć was przez komórkę i oglądać z bliska dzięki satelicie gdy niebo jest bezchmurne.... Uważajcie na siebie bo wasze komputery nagrywają to co robicie i działa to na poziomie sprzętowym(niezależnie od systemu operacyjnego). X Odczytują nawet wasze myśli w głowie przez fale WIFI... X System ten umożliwia namierzenie was nawet z drugiego końca Polski(wioski i miasta). Widać waszą twarz, pomieszczenie oraz to co robicie aktualnie na kompie – wszystko jest też nagrywane.... System ten działa w Polsce od wielu lat... X Co więcej kamerki są w już w każdym urządzeniu AGD podpiętym do prądu. Podsłuch*ją o czym rozmawiacie w domu jak telefon komórkowy leży na stole......

Gość gość
Wow ! :) jak mnie maz na pralce grzmoci tez widza?

Gość gość
Co więcej kamerki są w już w każdym urządzeniu AGD podpiętym do prądu. Podsłuch*ją o czym rozmawiacie w domu jak telefon komórkowy leży na stole...... Xxx My mamy nudne życie na pewno przełączają na inną fale jak nas słyszą :D

Gość gość
No ale kto niby to robi i po co? W jaki sposób ma dostęp do tego systemu?

Gość gość
blagam nie prowokuj wariata

Gość gość
dziś :D :D już rozkręca blender w kuchni...

Gość gość
Tak, tylko że Twojego.