Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co wybrac?

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam 23 lata. Nigdy nie chciałam i nie chce mieć dzieci. Jaka metodę antykoncepcji wybrać, żeby była jak najmniejsza mozliwosc? Tak, wiem, wstrzemięźliwość najlepsza ;) ale jednak mam faceta od dwóch lat i kochamy sie. Wcześniej używaliśmy prezerwatyw. Jednak uciążliwe jest dla mnie oczekiwanie co miesiąc na okres. Boje sie. Dużo czytałam o tabletkach, tyciu, zmianach w ciele.. Co wybrać?

Iść do lekarza i zapytać. Lekarz każe zrobić badania, przeprowadzi wywiad i na pewno coś zaproponuje. Jak masz 23 lata, to może tabletki z mniejszą ilością hormonów, np. Vibin mini. Jeżeli chodzi o skutki uboczne, to w ulotce jest wyraźnie napisane: możliwe skutki uboczne, co oznacza że mogą one wystąpić, ale nie muszą. Nie ma się co martwić na zapas

Gość gość
Dziekuj***ardzo za odpowiedz. Właśnie chce iść ale terminy sa na 06.08 dopiero... Wiec zostaje prywatnie, czyli około 150 zł za sama wizytę :/

Gość gość1859
Ja biore vibin mini od pol roku i schudlam 10 kg wiec najwidoczniej na mnie inaczej działają tabletki anty

Gość Marineta
Bo po prostu tabletki powinny być dobrze dobrane i wtedy nie odczujemy skutków ubocznych, a może się okazać nawet, że będą plusy :) Ja biorę Vixpo i z plusów zauważyłam to, że zdecydowanie lepiej, łagodniej przechodzę PMS :)

Gość gość
Rozpoczynając bzykanie powinnas juz postarać się o skuteczną antykoncepcję.

Gość gość
Nie chcesz dzieci załóż spiralę.

Gość gość
i ja nie chce dzieci , lekarz ginekolog odradzil mi spirale , pow ze zdarzaja sie przypadki zajscia w ciaze majac spirale , tez mam problem z dobraniem odpowiedniej antykoncepcji bo tabletek nie moge brac , a prezerwatywa juz pare razy pekla, bralam wtedy tabletke PO, kupa stresu

Gość gość
gosc z 10;27 - mozesz polaczyc prezerwatywe z NPR (metoda objawowo-termiczna). Sam prawidlowo stosowany NPR ma skutecznosc porownywalna z tabletkami anty, a jak jeszcze dolozysz do tego gumki w fazie przed owulacja (po owulacji nastepuje faza nieplodnosci bezwzglednej, ktora jest w 100% pewna), to predzej wygrasz w totka niz zaciazysz :D

Gość gość
Ja z metody objawowo termicznej korzystałam przez ładnych parę lat bez żadnych wpadek, a potem sie przydała też przy planowaniu dziecka i no teraz jestem w planowanej ciąży. Najpierw korzystaliśmy z gumek w dniach plodnych a poza nimi pełny stosunek bez niczego. Początki cyklu też bez niczego, albo stosunek przerywany. I przyznam szczerze że jak już poznałam lepiej swój organizm i czytałam wszystkie ciekawostki to dni niepłodne były totalnie bezstresowe. Za to bardziej mnie stresowało stosowanie prezerwatywy w dniach płodnych niż pełny stosunek w dniach niepłodnych, bo miałam świadomość że może pęknąć albo się zsunąć.

Gość gość
Musisz wybierać miedzy antykoncepcją,a zaklejeniem ci.py.

Tabletki Vixpo też są dobre, jeśli np nawiedza Cię okrutny PMS. Z doświadczenia wiem też, że stan cery się poprawia :) Ale przede wszystkim to wizyta u ginekologa - badania - a dopiero potem dobieranie tabletek :)

Najlepiej umów się na wizytę – lekarz zbada Cię i zbierze wywiad. Powiedz jaki styl życia prowadzisz, czy miewasz biegunki/wymioty, jakie metody dotychczas stosowałaś, czy przyjmujesz stale leki i czy byłaś hospitalizowana. Na podstawie tych informacji ginekolog doradzi Ci, jaka metoda będzie dla Ciebie najlepsza. Najważniejsze to otwarty umysł na wskazówki lekarza – często metody, które chcemy, żeby lekarz nam przepisał z różnych powodów mogą się u nas nie sprawdzić.

Gość gość
ja również nie chcę mieć dzieci. Używamy prezerwatyw, ale kochamy się tylko w dni niepłodne. Te wyznaczam przy pomocy testera na ślinę - Afrodyty.

Gość gość
zainteresowala mnie ta Afrodyta. Powiedz mi, sprawdzi się również w przypadku nieregularnych cykli?

Gość gość
Tak, sprawdzi się jak najbardziej. Nie ma odczynników chemicznych i jest wielokrotnego użytku.