Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mam chorą tarczycę?

Polecane posty

Gość gość

jestem kobietą, mam 23 lata, 61 kg i 172 cm wzrostu. Wykonałam badania: TSH: 4,720 (norma 0,400 – 4,000), FT3: 3,29 (norma 1,80 – 4,20), FT4: 1,42 (norma 0,80 – 1,90), ATPO: 9,63 (norma 0,00-5,61). Objawy jakie posiadam, które mogą świadczyć o chorobie tarczycy: – nawracająca niedokrwistość już ok. 10 lat, – bladość skóry, spojówek, – wypadają mi włosy, bardzo się przerzedziły – często jest mi zimno, – rano, po przebudzeniu jestem bardzo zmęczona. Nie wpływa na to czas spania, bo nawet jeśli jest to 6h, 8h, 10h, to zawsze czuję się paskudnie :(, – w ciągu dnia mam wahania energii: raz jej brakuje, raz jej za dużo, – mam problemy z zapamiętywaniem i koncentracją, – mam załamania nerwowe, myślałam nawet, że to depresja. Od ok. pół roku nie mam anemii. Żelazo jest 85 (norma: 37-145). Morfologia też jest dobra oprócz erytrocytów 5,22 (norma 3,7 – 5,1). Zapomniałam jeszcze dodać, że jednym z najczęściej występujących objawów jest ból głowy, często migreny. W rodzinie nie stwierdzono u nikogo chorej tarczycy.

Gość gość
Tak. Powinnaś mieć TSH ok 1,5 Zbadaj sobie jeszcze poziom vit D

Gość gość
A dlaczego wit. D? Przepraszam, ale jestem zielona jeśli chodzi o choroby tarczycy. Ciężko znaleźć w internecie podobne wyniki do moich... Czy jest to bardziej nadczynność czy niedoczynność?

Gość gość
Moim zdaniem też masz.1 -1,5tsh jest ok

Gość gość
Byłaś z tym u lekarza choćby rodzinnego?

Gość gość
Nie byłam u lekarza rodzinnego. Zapisałam się do endokrynologa prywatnie, ale muszę czekać 1,5 miesiąca, bo niestety nie ma terminów.

Wszystko wskazuje na to, że masz niedoczynność tarczycy. Ja w twoim wieku jeszcze nie byłam chora i miałam TSH na poziomie ok.1,4. Obecność przeciwciał może oznaczać także chorobę Hashimoto. A jak inne hormony? Bo przy Hashimoto często współistnieje PCOS. To dobrze, że wybierasz się do endokrynologa, ale lek (Euthyrox) przepisze ci także lekarz rodzinny, więc idź jak najszybciej. W każdym razie, niezależnie od przyczyn niedoczynności, w leczeniu ważne jest także właściwe odżywianie i aktywność fizyczna, nie tylko tabletki.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. Nie robiłam innych badań, tylko te, które wymieniłam. Zastanawiam się czy iść do rodzinnego. W mojej przychodzi są oni trochę "zlewający" na wszystko.

Gość gość
Właśnie "zlewający" w ten sposób, że powiedzą, że wyniki są w normie :D

TSH jest podwyższone i masz przeciwciała przeciwtarczycowe. Zwłaszcza ten drugi objaw to zły znak, bo zdrowi ludzie ich nie mają. Najgorszy konował to wie. Idź i powiedz że chcesz tylko receptę, bo czekasz na wizytę u specjalisty. Niech ci przepiszą najniższą dawkę, a endokrynolog będzie działać dalej.