Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie cechy zachowania mozna zaobserwować u ludzi inteligentnych i mądrych?

Polecane posty

Gość gość
w domyśle chodzi oczywiście o dobre argumenty, a nie gadanie głupot w nadzieji, że się przegada drugą osobę :P

Gość gość
19:25- pewnie to prawda :) te testy na pewno jeszcze nie są udoskonalone i jeszcze kiedyś pewnie się zmienią . Na pewno badają częściowo IQ i zdolnośc logicznego wiązania faktów, ale nie w 100%

Gość gość
w pełnym teście Wechslera (którego chyba nie zrobisz na necie, bo potrzeba kogoś kto ten test oceni) są i zagadki na zdolności przestrzenne , matematyczne, logiczne, językowe i pamięciowe. Jak ktoś ma problemy z koncentracją to zazwyczaj kiepsko radzi sobie z tymi obrazkami i ciągiem liczb.

Gość gość
Ale jak szybkość odpowiedzi ma wpływać pozytywnie? to jak ktoś odpowie po minucie namysłu to oznacza, że jest lepszy od osoby, która odpowiedziała po 1,5 powiedzmy? jakie tak naprawdę ma to znaczenie?

Gość gość
19:31- jakieś znaczenie ma bo szybkość myślenia to inaczej bystrość, może przydać się w życiu nieraz... Ale wazne żeby myśleć nie tylko szybko, ale trafnie bo co z tego, że szybko się palnie jakąś głupotę

Gość gość
Podaj konkretne przypadki :) raczej w jakiejś sytuacji np. zagrażającej życiu to jest prawdziwie przydatne, tu bym się zgodziła.

Gość gość
Ludzie, udowodnili, że np mózgi jednych osób pracują wolniej od większości. Tutaj chyba chodziło o osoby, które mają zdolności do planowania, strategi działania. Ich mózgi pracują ponoć wolniej od pozostałych. Nie wiem ile ich jest, z 15-20 % może. Pasuje to do HSP.

Gość gość
Dużo może być takich przykładów w codziennym życiu np. na egzaminie na studiach gdzie jest mało czasu i musisz szybko skojarzyć fakty (a pytania bywają malo oczywiste) , albo w pracy, możesz pierwszy wpaść na jakiś pomysł i zostać docenionym przez to

Gość gość
przy takiej drobnej różnicy czasu niewielkie, ale inteligencja to dosłownie sprawność myślenia. Jeżeli osoba A szybciej analizuje to co własnie usłyszała i szybciej dobierze argument to jest inteligentniejsza niż osoba B. Jestem z testów na inteligencje to właśnie przeczytanie kawałka tekstu - to jak szybko go przeczytasz i jakie wnioski z niego wyciągniesz jest jednym z wyznaczników Twojej inteligencji.

Gość gość
Masz jakieś źródło? Bo to trochę pachnie naciąganą bzdurą, wolniej pracujące mózgi oznaczają większy problem z procesowaniem. Już wyobrażam sobie sukcesy wojenne gdzie strategami byli ludzie myślący wolniej niż reszta...

Gość gość
19:37- właśnie, poza tym na testach IQ liczony jest też czas :)

Gość gość
Ja bardzo szybko czytam, w szkołach każdy chciał mnie mieć w grupie, bo wystarczyło, że przeleciałam wzrokiem po tekście i umiałam wypunktować najważniejsze rzeczy. Ale równocześnie niekoniecznie słynę z ciętych ripost (zażartuję sytuacyjnie albo coś odpowiem, ale nie zawsze), sądzę, że nie myślę bardzo szybko, byłam kiepska z matmy. I co, co sądzicie o mojej inteligencji?

Gość gość
Już nie mówiąc o np. pracy lekarza- przywożą rannego czy chorego i lekarz musi szybko wymyślić co dalej, tak samo ratownik medyczny, albo adwokat na sali sądowej- wypłyną jakieś nowe fakty i musi szybko wymyslić trafne argumenty, powiązać z artykułami

Gość gość
Już wyobrażam sobie sukcesy wojenne gdzie strategami byli ludzie myślący wolniej niż reszta... xxx Kurwa!! Chodziło o ludzi czynu i ludzi myśliwych, co oznacza, ze analizują różne sytuacje. To nie przekłada się od razu, że musi to zrobić szybko, ale za to dokładnie i szczegółowo. Chodziło o badania oczu i mózgi tych osób.

Gość gość
19:41- mylisz dobrą pamięć ze zdolnością szybkiego myślenia

Gość gość
Więcej czasu na namysł daje więcej czasu na wyciągniecie wszystkich ewentualności i opcji. W minutę tego nie dokonasz. Ale więcej czasu na namysł to co innego niż szybkość myślenia.

Gość gość
Jaką dobrą pamięć? JA nie cytowałam urywków, tylko analizowałam i wyciągałam najistotniejsze problemy z tekstu.

Gość gość
19:43-umiejętnośc namysłu to też zupełnie coś innego, bardziej wynika z mądrości

Gość gość
Oczywiście, że dobrze jest się zastanowić, ale osoba inteligentna i tak do właściwych wniosków dojdzie szybciej niż ta której to myślenie ciężko idzie. Mogę prosić o to źródło?

Gość gość
No to właśnie tam było o tym, że są osoby, których mózgi pracują wolniej od pozostałych. Chodziło tam o myśliwych.

Gość gość
Akurat strategiczne planowanie to umiejętność analitycznego myślenia. A ono też wymaga obiektywizmu :)

Gość gość
Oczywiście, że dobrze jest się zastanowić, ale osoba inteligentna i tak do właściwych wniosków dojdzie szybciej niż ta której to myślenie ciężko idzie. Mogę prosić o to źródło xxx Do jakich wniosków ?

Gość gość
gość dziś - myślę, że jesteś dość inteligetna, może trochę nieuważna i stąd ten kiepski zapłon w towarzystwie? To nie jest tak, że ktoś jest albo geniuszem, albo głupi jak but :P

Gość gość
Wiekszosc wypowiedzi w tym temacie swiadczy o waszym braku inteligencji :)

Gość gość
A obiektywizm z kolei z czego wynika? Chyba bardziej z mądrości i doświadczenia niż inteligencji, przynajmniej moim zdaniem...Można byc inteligentnym, a oceniać wszystko za bardzo subiektywnie nie biorac pod uwagę np. zdania innych

Gość gość
właściwych w kontekście tego nad czym się zastanawia...czytanie ze zrozumieniem w kontekście rozmowy, taki przykład tego jak działa inteligencja

Gość gość
Analityczne umysły to nie to samo co logiczne. Analiza bazuje na wyciąganiu wniosków, z doświadczeń i uczenia się.

Gość gość
można myśleć logicznie bez analizy?

Gość gość
jesteście jacy jesteście i nie zmienicie tego żadną debatą

Gość gość
19:49- niby nie, ale można szybko powiązać ze sobą fakty niż długo analizować każdy szczegół