Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie cechy zachowania mozna zaobserwować u ludzi inteligentnych i mądrych?

Polecane posty

Gość gość
Ja mam inną definicję analizy... to jest w sumie połączenie analizy i logiki. Przydają się tutaj wcześniejsze doświadczenia, ale i zdolność do logicznego wykrywania związków między rzeczami etc etc

Gość gość
Nie do końca, inteligencja nie jest wartością stałą (aczkolwiek jest w pewnym stopniu uwarunkowana genetycznie) więc debatą jak najbardziej możemy polepszyć swoje zdolności umysłowe :P

Gość gość
można myśleć logicznie bez analizy? Nie można. Ale raczej nie każdy ma też wysoką inteligencją analityczną, jak i logiczną. Jeden może mieć większą logiczną, a niższą analityczną.

Gość gość
zresztą, to czy ktoś ma tendencje do długiego analizowania wszystkiego czy nie, zależy też od temperamentu. Inaczej pewnie będzie w przypadku np. choleryka, a flegmatyka

Gość gość
Analiza może być szybka, nie musi być dogłębna i dotyczyć wszystkich maleńkich detali. Może jednak nie wymyślaj nowych definicji tylko po to, żeby naciągnąć znaczenie inteligencji? Analizą jest nawet szybkie porównanie danej sytuacji do podobnego zdarzenia z przeszłości i wyciągnięcie logicznych wniosków (skoro wtedy stało się A to teraz też pewnie się stanie).

Gość gość
dobra,to się rozwijajcie tą pogadanką ale żeby to dało jakieś wielkie efekty to wątpie :-)

Gość gość
to nie ma nic wspólnego z temperamentem. Ten ma wpływ na reakcję, ale nie na to ile czasu komuś zajmie zrozumienie problemu. Ostrożna osoba może preferować analizowanie większej ilości detali, ale dalej zrobi to szybko.

Gość gość
19:53- Tak, może byc szybka, ale przecież stronę wcześniej była dyskusja o ludziach myślących WOLNIEJ, a SZYBCIEJ, dlatego o tym napisałam

Gość gość
To nie jest koniecznie kwestia zapłonu. JA przy ludziach jestem skupiona na sobie, swoich odczuciach, bo mam umiarkowaną fobię społeczną. Często też po prostu NIE MYŚLĘ, bo nie mam ochoty. Nie kręcą mnie do końca sytuacje społeczne, puszczanie tekścików, wysłuchiwanie banalnych rozmów. Oczywiście trzeba się trochę wpasować, ale bez przesady. Jestem bardziej introwertyczką.

Gość gość
Nie ma czegoś takiego jak oddzielna inteligencja logiczna i analityczna. Skąd ty to bierzesz?

Gość gość
19:55- Jeśli chodzi tylko o szybkie kojarzenie faktu, to temperament owszem nie ma znaczenia. A jeżeli chodzi o podejmowanie decyzji i rozwiązywanie problemów, to temperament ma duże znaczenie

Gość gość
Nie wymyślam żadnych nowych definicji inteligencji. A ogólnie pisałem o tym badaniu, że są ludzie, którzy lepiej sprawdzają się w dogłębnej analizie, przez co ich mózgi mogą pracować wolniej od pozostałych, a za to bardziej szczegółowo.

Gość gość
Ja bym tutaj jeszcze dorzuciła, że przecież my nie wiemy, co się dzieje w głowach innych i czasami jakaś osoba nawet może sobie coś myśleć, ale tego nie mówić, bo się wstydzi, boi albo nie chce. To, jak my odbieramy społecznie innych, może być ograniczone poznawczo.

Gość gość
* faktów

Gość gość
W każdym bądź razie inteligentniejsi wcale nie są lepsi, od tych mniej. Bo po prostu niektóre zadania wykonają szybciej od tych drugich. Nie każdy genetycznie rodzi się z szybkim mózgiem i nie jest to zaleta, którą możemy przypisać swoim osiągnięciom.

Gość gość
No to masz odpowiedź - nie uważasz na to się dzieje więc wolniej reagujesz. To normalne :) gość 15.56 - dasz to badanie? Bo nawet ludzie którzy preferują dokładną analizę ale są inteligentni myślą szyciej niż ci którym to myślenie nie wychodzi. Szybkość rozumowania mają większą i jak dasz im problem i ograniczony czas to może nie będą szczęśliwi ale rozwiążą go szybciej niż osoby mniej inteligentne. Poza tym osoby inteligentne posiadają umiejętność skupiania się na najwazniejszych aspektach kiedy czas jest ograniczony więc nie będą musiały rozbijać każdego problemu na atomy. To dowodziłoby, że mają problem ze zrozumieniem tego co robią więc sprawdzają wszystko po kolei.

Gość gość
19:59- zależy co rozumiemy przez słowo "lepsi". Na pewno wysokie IQ w pewnym stopniu ułatwia życie, ale nie tylko, podobno inteligencja emocjonalna jest nawet ważniejsza

Gość gość
Najprościej mówiąc - jak ktoś ma wiecznie problem ze zrozumieniem czegoś to prawdopodobnie nie jest inteligentny.

Gość gość
Poszukaj sobie. Masz internet to sobie poszukaj. G****o prawda, że, ci ,którzy szybko myślą, też dogłębniej od razu to z analizują.

Gość gość
Sorry, za błąd. Nie doczytałem z tą analizą. Mój błąd. ;)

Gość gość
Czyli nazwy badania się nie doczekam?

Gość gość
a jesli czytajac tekst filozoficzny mam pustke w głowie i rzadko umiem na niego spojrzec z roznych stron, a z kolei potrafie zrozumiec rozne punkty widzenia ludzi i kontekst w jakim moga sie akurat takie pojawiac, przeanalizowac to doglebnie, to o czym to swiadczy?

Gość gość
Czyli nazwy badania się nie doczekam? xxx Nie doczekasz się, bo nie znam adresu. Zresztą były to badania z tego co wiem o kolorze oczu i predyspozycjami umysłowymi.

Gość gość
o średniej inteligencji? Nie wiem, nie siedzę w twojej głowie, chyba nie spodziewasz się analizy swojego IQ przez obcych ludzi na forum. Filozofia często nie jest ciężka do zrozumienia, za to niektóre jej aspekty mogą wydawać się dość abstrakcyjne.

Gość gość
jak sie pytaja 'jak prowadzi mysl ten autor' albo czym sie rozni jego sposob prowadzenia mysli od innego, to niezbyt umiem na to odpowiedziec. Moze za malo sie w to wglebiam?

Gość gość
Żeby przeanalizowac tekst filozoficzny pewnie też trzeba dysponować pewną wiedzą na ten temat, a jak ma się pewne braki to nie rozumie tego co czyta. Zresztą nigdy nie studiowałam filozofii, ale w większości nauk żeby coś zrozumieć, trzeba też mieć przeważnie pewną wiedzę. Np. zrozumieć jakieś bardziej skomplikowane zasady prawne, medyczne itd

Gość gość
Czyli pseudo-naukowe. Bez urazy, ale sprawdzaj źródła tego co czytasz bo to jest jedna z tych głupot które można znaleźć z gazetach o modzie.

Gość gość
20:06 u mnie to będzie oznaczac że jestem totalnie niewyspana i nic nie przyswajam :-)

Gość gość
Czyli pseudo-naukowe. Bez urazy, ale sprawdzaj źródła tego co czytasz bo to jest jedna z tych głupot które można znaleźć z gazetach o modzie. xxx Dobra. W*********j.

Gość gość
Niepozorność. Nic innego nie pokazują. Czyli nie ma takiej możliwości żeby będąc zwyczajnym jeleniem rozpoznać w kimś człowieka mądrego i inteligentnego! Głupi mądrego nie zrozumie.