Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy co sądzicie o likwidacji gimnazjów

Polecane posty

Gość gość
No ale czasy się zmieniły bo dziś w zimie to nawet śnieg juz nie pada x x dobrze powiedziane lol ja sobie tak myslę, ze to nie tyle, ze dzieci to teraz ufoludki, tylko rodzice coraz bardziej rozstrzęsieni na ich punkcie... Jakby ludzie mieli- hipotetycznie- władzę nad zjawiskami pogodowymi typu snieg, to by stali z transparentami zimą, żeby rząd nie dopuszczał do opadów sniegu, bo ich pociechy się przecież mogą poslizgnąc

Gość gość
Ja nie mam nic przeciw, moja 13 córka właśnie zdała do 8 kl. gimnazjum, jeszcze 4 lata i matura. Typowa humanistka, jest w stanie porozumieć się w 4 językach, jest w kolegium redakcyjnym szkolnego radia, pisze artykuły do młodzieżowych pism z historią i muzyką jest za "pan brat". Nie musi wykazywać się z przedmiotów ścisłych, z matematyką i chemią sobie dość dobrze radzi, ale bez polotu, fizyki nie cierpi, ale to nie ma znaczenia. Druga córka - 10 lat po wakacjach będzie w 5 kl. gimnazjum - typowy umysł ścisły -matematyka to jej konik, muzyka [rodzinne naleciałości] i teatr. Najbardziej jednak fascynuje ją biologia. Ma 2 lata na wykazanie się i w konsekwencji na dalszą dogłębną naukę przedmiotów, które lubi. Zna świetnie 3 języki. Mieszkamy w Niemczech.

Gość gość
Nie możecie porównywać podstawówki kiedyś i dzisiaj. urodziłam się w latach 70 i nawet za moich czasów zdarzało się, że ktoś dostał linijką po łapach. uczniowie zachowywali się spokojnie, choć oczywiście wybryki były, bo byliśmy tylko dziećmi. Za moich czasów wyrzucenie za drzwi to była kara i wstyd. Obecnie wyrzucony za drzwi uczeń idzie sobie do domu. dzieci na lekcjach rozmawiają, graja na komórkach, obracają sie tyłem do nauczyciela. Zachowują się mniej źle niż w gimnazjum, bo sa młodsi. Tymczasem wielu z was się wydaje, że w podstawówce są zdyscyplinowane grzeczne aniołki i dopiero gimnazjum przemienia je w bydło. Otóż nie - w podstawówce też jest źle. Jeszcze raz powtarzam - likwidacja gimnazjów nie, zmiana programów - tak. Ale nie na wariata. Nie wierzę, że można napisać dobry program i dobre podręczniki za niecały rok. Moim zdaniem rząd sie kompromituje takimi posunięciami.

Gość gość
Niestety gość 8:16 ma rację. I to nie czasy się zmieniły ani dzieci, tylko my, rodzice. I co najdziwniejsze to właśnie rodzice z takim rozrzewnieniem wspominający czasy dyscypliny w szkole wychowali obecne pokolenie niezdyscyplinowanych dzieciaków. Ja mam syna na etapie 1-3 i już te najmłodsze dzieci mają takie pomysły i odzywki, że głowa mała. U nas w klasie są uczniowie, którzy mają po kilkadziesiąt i więcej (!) godzin nieusprawiedliwionych. Po prostu są rodzice, którzy nic sobie nie robią z obowiązku szkolnego, a szkoła też się tym nie interesuje. W czwartych klasach wagary to normalka. A mamy dziennik elektroniczny, więc jest kontrola. Mimo to nadal naiwnie wierzę, że będzie lepiej gdy klasa pozostanie razem te 8 lat. Zwłaszcza, że sama mam dziecko, które niestety sprawia problemy i wiem że każda zmiana środowiska poskutkuje głupimi wybrykami. Wolę jak najdłużej współpracować z tymi samymi nauczycielami, bo akurat na szkołę samą w sobie nie mogę narzekać

Gość gość
gimnazja to największy niewypał wszech-czasów. jestem za ich likwidacją.

Gość gość
Tiia,najlepiej jednym podpisem zlikwidowac a potem co? w przedszkolach brak miejsca dla 3-latkow,bo szesciolatki zostaja. Tysiace nauczycieli bez pracy,bo pusty rocznik,czekanie na siedmiolatkow. Zero programu,stale kaze p.minister czekac,ostatnio powiedziala,ze ramy programowe oglosi na pocz.wrzesnia,gdy juz rok szkolny bedzie trwal! Brak podrecznikow a te nowe,pisane na kolanie mają byc...narodowe(moze lekcje beda sie zaczynac od pacierza i czytania listy za Smolensk,ze na wlasciwa lekcję juz czasu nie starczy). Chaos,obiecanki,wszystko robione pod przyszle wybory,by wyborca widzial,ze oni dokonuja zmian,"dobrych"zmian(?).

Niby w gimnazjum patola, ale dla mnie to szastanie publiczną kasą. Ciekawe co z nauczycielami... www.placimyrachunki.pl

Mi się to nie podoba. Według mnie to jest czas kiedy już nie jesteś "dzieckiem" z podstawówki. Możesz się przygotować,"wyszaleć" że w liceum już nie ma tej dziecinady i są dojrzali ludzie. Nie wychodzisz ze szkoły gdzie po korytarzach biegają 10-latki.To wszystko dzieje się za szybko, szkoły nie są do tego przygotowane. Jak idziesz do nowej szkoły masz okazję poznać nowych ludzi, a nie osiem lat spędzać w tej samej klasie.

Gość gość
A dlaczego nie zlikwidować obecnej formy szkoły podstawowej? dlaczego to nauczyciele gimnazjum stają się ofiarami systemu, skoro 17 lat temu byli starannie wybrani spośród pracujących już . Byli najlepsi.Słabsi nauczyciele pozostali w obecnych podstawówkach.I co? Teraz to oni są zwolnieni, a ci z gorszym wykształceniem królują? Jeszcze daje się im młodzież starszą, by dłużej "uczyli"

Gość gość
Nikt nauczycieli gimnazjów nie zwalnia. Opamiętajcie się!! Będą po prostu "merge" placówek i tyle. Połowa uczniów przejdzie do starego gimnazjum żeby tam się "szkolić", a druga połowa do podstawówki, aby to miało ręce i nogi. tak samo jak wtedy kiedy powstały gimnazja. Niechaj powrócą wieloletnie podstawówki. Będzie ich więcej i w razie nie komunikacji dzieciaków między sobą łatwiej o przeniesienie. Jak już ustawią to niech zmienią program i przez pierwsze 2 lata szkoły powinny być zajęcia z dobrego wychowania i nauki sumienności to może by się co nieco dzieciaków ogarnęło

Gość gość
Precz z gimbazami ! To patolgia broniona przez skamieliny z ZNP .Urwie sie koryto bo dzięki gimom namnożyło sie stołków dyrektorskich w oświacie . Aha jak PiS chce naprawdę dobrze to niech wywali nieudolnych nauczycieli -jakieś 25% to zakały tego zawodu .

Gość gośćxx
Ludzie dlaczego wy wszyscy dramatyzujecie do cholery!!!! A co to po podstawowkach kiedys i po 4_letnich liceach nie ma profesorow i innych bardzo wyksztalconych ludzi?!!!!! To wlasnie w tych cholernych gimnazjach zaczelo wydawac sie gowniarzom,ze juz sa bardzo dorosli,bo wyszli z podstawowki i zaczela sie gehenna.Ciekawe dlaczego tak ludzie nie plakali jak kiedys tworzyli gimnazja (powrot do systemu sprzed wojny!!!) I co????? Nie szkoda bylo wtedy pieniedzy na takie przemiany??! Ludzie idzcie w koncu po rozum do glowy,niech jeden po drugim nie kracze glupot!!!!

Gość gość
Jestem zadowolona. Moj idzie do 1 klasy w tym roku

Gość gość
Ja jestem za ale nie w taki sposób. To powinno być powoli i starannie przygotowane, nie na wariata.

Gość gość
A ja jestem przeciwna likwidacjom gimnazjów. Na szczęście mój syn zdążył sie załapać do gimnazjum nim przyszła "dobra zmiana". Poszedł do dobrego gimnazjum, gdzie może rozwijać swoje zainteresowania (klasa informatyczna) i nauka jest na dużo wyższym poziomie. Nie musi już chodzić do klasy z patologicznym bydłem. Bo zaskoczę was - w podstawówkach taki9e dzieci tez są. One nie sa grzeczne i spokojne i nie zmieniają sie w momencie pójścia do gimnazjum. Obecny system pozwala, aby małe dzieci były z dala od nastolatków, którym dorosłość i hormony odbijają, a zdolna młodzież może wybrać dobre gimnazja. Rząd chce to rozwalić, aby wszyscy tkwili w bylejakości. Po co ktoś może mieć lepiej, skoro lepsi mogą równać w dół?

Gość gość
Uwazam, ze wygaszanie gimnazjow jest niepotrzebne....

Gość gość
wygaszanie..jak pożar.. A wiecie skad ten pospiech ? proste jak drut :wszystko spadnie na samorzady,oooogromne koszty finansowe,że wspomnę o tych a ich jest innych dużo,za tym nie pojdą wlasciwe pieniądze na te cele. Niedługo wybory,pośpiech potrzebny,by potem zgonic na nieudolną władzę w terenie (większosć PO i PSL,czasem lewica),by przejac kolejną władzę. To tzw.oczywista oczywistość i nie chodzi o żadną reformę,bo jak na razie malo o niej konkretów a czasu niewiele. No i p.minister musiała się wykazać,zeby jej nie wywalili z posadki.Ona najbardziej to chyba na implantach sie zna,tak szczerzy swoje sztuczne ząbki hehe. Dzieciaki na wsiach i w malych miejscowościach znów zostana w tyle za tymi z miast...

Gość gość
ja się bardzo ciesze ze likwidują gimnazja -super

Gość gość Ula
Moje jedno dziecko mowilo, ze w gimnazjum bylo super, drugie, ze to bylo pieklo, wiec sama nie wiem, ale jak juz taki system fukcjonuje, to po co teraz to odkrecac? Bedzie mega zamieszanie i ogromne koszty z tym zwiazane :-(

Gość gość
Dlaczego w gimnazjach jest tyle patologii? Bo my rodzice na to pozwalamy. Teraz dzieci maja prawa ale nie maja obowiązków. Głosu na takiego podnieść nie można bo to przemoc, nie mówiąc już o złapaniu za ramiona dla opamiętania, bo to już skatowanie gówniarza. To jak się dzieci zachowują, tak w podstawówce jak i w innych szkołach to tylko i wyłącznie wina rodziców. Rękę do tej patologii dołożyli psychologowie z bożej łaski.

Gość gość
Sorry,ale dzieciom z gmin to przejscie do innego srodowiska dawalo szanse na poprawe edukacji. NIe wiem dlsczego temat ograniczacie do gimnazjum,przeciez min.wywrocila wszystko,co w Europie od dawna dobrze funkcjonuje.

Gość gość
Teraz było na TVN24bis świetne,merytoryczne forum młodych. I potwierdzali tam,że to chwyt tylko polityczny.nIkt tu nie myśli o uczniu/nauczycielu/rodzicu tylko wypochnięciu tego do samorzado w,by potem ich z tego rozliczyć jako nieudane. Mial ktos rację mówiąc,ze chodzi o władzę,której PiSowi mało.Na razie ma wszystkie resorty,TK,Sejm i Senat ,rzad.Zostały samorządy,tam wepchnie sie tylko swoich. Mówił ktos w tym programie,że pierwszym ruchem,które min.wykonała po przejęciu władzy to wymienienie WSZYSTKICH kuratorów oświaty na wszystkich szczeblach. To powiedzcie,mozliwe by wszyscy,literalnie wszyscy byli nagle niemerytoryczni,bez doswiadczenia,itd? Władza,zapach i kasa władzy stoi za gerorma oświaty. Tak samo jak w MON-kasa idzie na jakichś bezrobotnych co raz na jakis czas beda cwiczyc,za to dostaną 500 zł.Ogromne koszty wyposazenia kosztem zawodowej armii. Masakra!

Gość Fajnie jest
Wszystko wróci do normalności.Porobili gimnazja a potem mamy dziadostwo które pozoruje dorosłych i dokucza nowym kolegom.Wszystko studiuje a potem nie ma kto podjąć pracy zawodowej.Wreszcie ktoś mądrze pomyślał i będą zawodówki.

Gość gość
zeby byly zawodowki nie trzeba bylo wywracac wszystkiego od szesciolatków poczawszy! Zostaja w przedszkolach a to generuje brak miejsc dla najmlodszych hehe.

Gość gość
Do Fajnie jest dziś Ciekawy twój tok rozumowania, wyciąć las by gałązkę podnieść.

Gość gość
Gimnazja won ! Jakby PiS tego nie zrobił to straciliby wiarygodność .Dlaczego młodzi poparli PiS ? Ano też dlatego ze przeszli przez ten syf -jakieś 80% absolwentów gimów wspomina te wynalazki niedobrze/fatalnie .

Gość gość
a skad ty masz takie dane,ze 80% ? haha. W tym wszystkim chodzi o wladze,nie uczniów,reformy,nauczycieli,samorzady czy rodziców.

Gość gość
Gimy jak wampira -do dołu i osikowy kołek ! A belfry do Biedronki jak im sie nie podoba . Hołota po podyplomówkach i dennych uczelniach na które kazdego brali .

Gość gość
Wreszcie likwidacja niemieckiego syfa. Niemcy myśleli, że gimnazjum to średnia szkoła. Byli zdziwieni gdy powstały gimnazja a po gimnazjum uczniowie szli do technikum. To chore powtarzać w koło to samo. Brak słów. Nauczyciele z nas y dzieci robią małpy. Im mają wyższe tytuły tym niższy rozum

Gość gość
Dzisiejsze tytuły typu mgr porównuje do dawnej zawodowej szkoły 3 letniej a dawne technikum to cho cho procesory . Bez obrazy, ale tak to widzę że a fakty na praktyce codziennie widzę . Część buraki