Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123445

Przestałam wierzyć w Boga

Polecane posty

"on jest jak świadkowie Jehowy" x Ale przecież jehowi wierzą w tego samego bożka co ty? Dlaczego ich odrzucasz skoro wierzycie w te same bajki? Nigdy nie rozumiałem tych podziałów, po co wam one?

Ps - duch święty to śmierdzące odchody świnek. Duch święty to mój pierd. Pan buk bardzo je lubi. I piszę to świadomie jako wysoce mądry człowiek.

Gość gość
Bóg nie stworzył szatana ale aniołów doskonałych w niebie , jednak część z nich sprzeciwili się Bogu i planom stworzenia świata na którym narodzi się Syn Boga a oni będą jego szczęśliwymi poddanymi . Ci którzy wywołali w niebie bunt i walkę , odrzucili swój zewnętrzny wygląd podobieństwa do Boga i jako czarne ohydne postacie spadły tu na ziemię . Pan z nieba pobudował im miejsce bez Boga pod ziemią , gdyż nie byłoby możliwe powstanie tutaj życia . Za każdym razem gdy ktoś obraża Boga to ma łączność z tymi demonami i diabłami , którzy wmawiają mu że ich nie ma , że piekła nie ma . Wielu w to wierzy w obecnych czasach ateizm wzrasta a z tego tylko diabły się cieszą .

"Pan z nieba pobudował im miejsce bez Boga pod ziemią' x Ale po co pobudował? Jaki miał w tym cel? Przecież skoro chciał dobrze to po co stworzył szatana? Skoro wystarczy jedno słowo waszego bożka aby szatan znikł to po co go trzyma, po co go stworzył skoro wiedział że się zbuntuje? Ja się pytam.

Chwila skoro bóg stworzył aniołów doskonałych i nie byli oni źli tylko byli czyści, to skąd nagle zrobili się źli? Skoro zła nie było? Skąd wzięło się zło skoro go nie było? Ktoś pstryknął palcem i powstało zło? Czy szatan sam się stworzył? Skoro sam się stworzył to znaczy że jest stwórcą.

"Bóg nie stworzył szatana ale aniołów doskonałych w niebie" x Pokonam was w logice. Czy kiedy te anioły były doskonałe to czy poza nimi istniał szatan? Bo jeśli wszyscy byli doskonali to skąd wzięli pomysł aby stać się niedoskonałymi? Skoro bóg nie stworzył szatana, tylko czystych aniołów, to skąd się wziął szatan który zdemoralizował te anioły? Kto go stworzył? Widzicie, przegraliście w logice, pokonałem waszą teorię.

Gość gość
Dlaczego bóg rozkazywał zabijać i kraść skoro uważa że to złe? by słuzyło ku przestrodze nastepnych pokoleniom było doskonałe ale nic nie trwa wiecznie tak i jabłko zgnije tak i anioły przestały byc dobrymi a szatan zbuntował sie bo bóg przyjał ludzka postac i drugi powud ze maryja została ich królowa

"było doskonałe ale nic nie trwa wiecznie tak i jabłko zgnije tak i anioły przestały byc dobrymi" x Bardziej debilnej odpowiedzi dawno nie słyszałem. :D Prawda! To może i bóg przestał być dobry i czysty co? A jak w starym testamencie to widać. Ja się pytałem skąd wziął się szatan skoro aniołowie byli czyści. Skąd wzięło się twoje zepsucie? Nie widzisz że to jest sprzeczne? Po co próbujesz odpowiadać na coś na co nie ma odpowiedzi bo jest nielogiczne? Zobaczcie katolicy jak rozumuje wasz brat - czytajcie to zapiszcie to sobie. "było doskonałe ale nic nie trwa wiecznie tak i jabłko zgnije tak i anioły przestały byc dobrymi" Czy może być coś prostszego w rozumowaniu? Jak dziecko masz rozumowanie, były sobie dobre ale przestały. A skąd się wzięła chęć przestania bycia dobrym? Kto stworzył tą chęć? I dlaczego? Czy bóg wiedział o tym że taka chęć będzie stworzona, czy to bóg stworzył tą chęć? Jeśli szatan stworzył tą chęć to wracamy do punktu wyjścia - nie mógł jest stworzyć BO WEDŁUG WASZEJ TEORII SZATAN BYŁ NA POCZĄTKU CZYSTY I DOSKONAŁY. Więc kto? Podpowiem że w biblii to wasz bożek chwali się że to on stwarza zło.

No odpowiedzcie tępaki skąd się wzięła u waszych czystych na początku aniołów chęć zła? I dlaczego ta chęć nie wzięła się u wszystkich? Czy bóg wiedział że nie weźmie się u wszystkich? A jeśli wiedział to jaki w tym sens?

Gość gość
zeby byc dobrym trzeba trwac w bogu a widocznie czesc aniołów pozuciła boga

Gość gość
Bóg pozwala na czynienie zła, bo szanuje wolną wolę a jednocześnie chce, aby jak najwięcej ludzi przestało je czynić z powodu miłości do Niego.

Gość gość
Za posłuszeństwo Bogu człowiek jest nagradzany na różne sposoby. Największą nagrodą jest życie wieczne z Bogiem - to jest główny cel, do którego powinniśmy dążyć za życia na tej ziemi. Natomiast ostatecznym skutkiem nieposłuszeństwa jest wieczne oddalenie od Boga, wieczne męczarnie w jeziorze ognistym. Nagrody i kary nie zawsze otrzymujemy od razu - Bóg decyduje kiedy je otrzymamy, ale otrzymamy na pewno. Jeżeli Bóg zwleka, to ma swój cel, np. daje grzesznikowi szansę na to, żeby się ukorzył i zła nie czynił. Czasami Bóg już nie daje tej szansy: Dz.5,3 I rzekł Piotr: Ananiaszu, czym to omotał szatan serce twoje, że okłamałeś Ducha Świętego i zachowałeś dla siebie część pieniędzy za rolę? 5,4 Czyż póki ją miałeś, nie była twoją, a gdy została sprzedana, czy nie mogłeś rozporządzać pieniędzmi do woli? Cóż cię skłoniło do tego, żeś tę rzecz dopuścił do serca swego? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu. 5,5 Ananiasz zaś, słysząc te słowa, upadł i wyzionął ducha. I wielki strach ogarnął wszystkich, którzy to słyszeli.

Ja się nie pytam na co pozwala bóg tylko skąd się wzięło zło u czystych aniołów? Skąd wzięła się chęć czynienia zła skoro wcześniej wszyscy byli doskonali. Mówiąc po chłopsku bo jesteście takimi debilami że nic do was nie dociera - skąd przyszło zło? Gdzie jest dom zła? Kto stworzył zło i dlaczego?

Gość gość
Oto ja kładę dziś przed wami błogosławieństwo i przekleństwo. 11,27 Błogosławieństwo, jeżeli będziecie słuchać przykazań Pana, Boga waszego, które ja wam dziś daję; 11,28 a przekleństwo, jeżeli nie będziecie słuchać przykazań Pana, Boga waszego, i zejdziecie z drogi, którą wam dziś wskazuję, i pójdziecie za innymi bogami, których nie znacie.

Nie widzicie debile że szatan nie mógł stworzyć zła bo na początku był doskonały i czysty. Musiał je stworzyć ktoś inny, a dopiero ci aniołowie jemu ulegli. Więc kto jest stworzył?

Gość gość
zło wzieło sie z wolnej woli czy to tak trudno to pojac

Gość gość
Pierwsi rodzice A kto ?

Z wolnej woli, pierwsi rodzice, jeszcze jakieś pomysły? Może ktoś przeczytał skrupulatnie biblie i zna odpowiedź KTO.

Gość gość
Kłócicie się o szatana, o postać, która nie istnieje, i jest zwykła bajką do straszenia małych i dużych dzieci

Gość gość
Słowianin fnw: nawet który skrupulatnie przeczyta biblię nie odpowie Ci na twoje pytanie bo tam nic o tym nie ma. Teoretycznie zło mogły zapoczątkować anioły które zbuntowaly się przeciwko Bogu. Po czym rozrzucili zło pośród ludzi na złość Bogu, gdyż wiedzieli, że to każdy popełniony grzech Co zaboli.

Ja uważam że zło dostarczył kurier. Po prostu było sobie dobro ale nagle przyszło zło. No i co to takiego? A po co przyszło i dlaczego, to nikogo nie ma obchodzić.

W biblii jest odpowiedź - to bóg stwarza zło jak i dobro. On jest jego pomysłodawcą, tylko on i nikt inny. On wszystko wymyśla, nikt inny. W nim jest zło jak i dobro. Tak jak w człowieku.

Piszę że "on" w sensie że jahwe jako postać książkowa.Ten stary dziad z brodą co go malują. A siła wyższa może być ona/ono albo nie wiadomo co, nie musi też być w liczbie pojedynczej.

Gość gość
Może właśnie dlatego, tworząc zło dał człowiekowi wolna wolę żeby zobaczyć czy z tego zła skorzysta chodź ja w to nie wierzę.

Bo ty wierzysz że to czysty i dokonały szatan stworzył sobie zło, a bóg wiedział o tym że je stworzy. gdybyście wiedzieli jak wasza wiara jest durna, to razem z siłą wyższą byście śmiali się do rozpuku jak ja z tych moherów i tych nieśmiesznych postaci z książek.