Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123445

Przestałam wierzyć w Boga

Polecane posty

Gość gość
biblia to ksiazka psychologiczna bogu nie potrzebne nic on ma wszystko oprucz naszej miłosci

Oczywiście że siła wyższa istnieje - ale nie katolicka czy arabska czy grecka, rzymska, egipska. Choć skoro żydzi zgapiali od Egipcjan, w starym testamencie są takie cytaty w których jahwe chce aby jego ludzie wyglądali tak elegancko jak Egipcjanie. Od razu widać że to byli niechluje, zarośnięte i brudne dziady z pustyni smiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech. gif A Egipcjanie wiadomo - czyści, zadbani, saune, łaźnie, kobiety miały najróżniejsze i luksusowe kosmetyki, pachnidła, faceci ogoleni, nawet makijaż robili Faraonowie. Czy to nie żałosne że naród wybrany musiał zgapiać od obcego narodu jakby ich bożek nie mógł im tego dać swoją mocą? On kazał im grabić obce narody i okradać. Kazał im popełniać zbrodnie i na tym się bogacić - to są fakty.

Gość gość
słowianin fnw dziś strasznie uogólniasz i kolektywizujesz wrzucając wszystkich do jednego wora Na świecie nie ma narodów, kolektywów i grup, lecz zbiór różniących się między sobą jednostek.

Gość gość
Raczej oprócz miłości do Boga, bo tylko ona nie zależy od nikogo i od niczego

Gość gość
Wszystkie przedmioty, które zdobyto w tym mieście, było obłożone klątwą (HEREM). Wszystkie należały do Boga. By poświęcone. Wśród zdobywców znalazł się jednak ktoś, kto nie potrafił się powstrzymać przed chciwością — po swojemu zinterpretował przykazanie Boga, ukrył swój grzech. Akan ukradł i ukrył w swym namiocie płaszcz z Szinerau, złotą sztabki i dwieście syklów srebra. W czasie następnego zbrojnego starcia Izrael poniósł klęskę — niepowodzenie! Jozue nakazał badanie i w czasie losowego poszukiwania . Bóg wskazał na Akana, który popełnił świętokradztwo. W decydującym momencie Jozue powiedział do Akana:

Czy ludzie którzy wykonywali rozkazy boga poszli do nieba? Czy człowiek który zabijał niemowlęta i dzieci bo jahwe tak chciał jest teraz w niebie z Jezusem i matką Teresą? Chcę odpowiedzi na te pytania.

Gość gość
nie jestem żadną Zydowka, tylko chrzescijanka. Co nie zmienia faktow, że nie mam nic do Żydów, bo za duzo wycierpielk np. podczas wojny. Ale co ma piernik do wiatraka? Jezus jest nasz, ale on sam siebie nazywal Synem Bozym. Przyszedl po prostu, by pokazać m.in. Zydom i niewierzacym, co robią źle. To nie jest tak, że w chrzescijanstwie jest tylko Jezus i tyle. Ale np. Calun Turynski z twarza Jezusa jest gorszym dowodem niz pisma? Nam po prostu nasza religia daje wiele szczescia, otuchy, uczy przebaczac, pokonywac wlasne slanosci i złe rekacje. Na pewno nie jest to zła religia, pomagamy komu mozemy, czego nie mozna poweidziec o innych religiach. Owszem, nie wszystko bylo dobre w naszej historii, tez nie popieram np. inkwizycji, ale w kazdym momencie moga zdarzyc sie na swiecie ludzie psychicznie chorzy, ktorzy tak będą postępować, co nie oznacza jednoczenie, że każdy jest zły, że nasza religia szerzy nienawiść itd. A Tobie co daje twoje wierzenie w bostwo i tyle? daje Ci to otuche, nadzieje, radosc? stajesz sie dzieki temu lepszy? nie boisz sie, że moze jednak źle postepujesz i w przyszlym życiu będziesz np.kozą? albo jeszcze gorzej? chcialbys placic kjedys za nieswiadome błędy w tym zyciu, bedac kiedys zebrakiem umierajacym z głodu, chorym, z ranami na ciele i żeby nikt ci nie pomogl, ale żeby ludzie przechodzac patrzyli na ciebie obojetnie, z pogardą? takie cos jest lepsze niz np. pomoc biednym ludziom? punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, ciesz sie wiec, że nie jestes teraz zebrakiem, chociaż jestem pewna, że w takiej syfuacji od razu skorzystalbys z pomocy chrzescijan

Gość gość
jak widac bóg nie kazał im sie bogacic

Gość gość
ktory czlowiek z Biblii zabijal niemowleta i dzieci? podaj nazwiska

To jest bardzo drażliwy temat dla wierzących - zabójstwa boga. Oni wtedy latają tak tkliwie jak pszczoły dookoła królowej byle tylko nikt złego słowa nie powiedział na temat ich książkowego władcy.

@ 123445 wczoraj "mam problem. Zawsze byłam bardzo wierząca, ale ostatnio dopadła mnie myśl, że chyba jestem głupia" x Nie jesteś głupia tylko właśnie uświadomiłaś sobie, że uwierzenie komuś na słowo, a wiara jest właśnie wierzeniem na Słowo Boże, jest swego rodzaju głupstwem. Zresztą mówi o tym samo Pismo Święte gdzie czytamy - "spodobało się Bogu przez GŁUPSTWO głoszenia słowa zbawić wierzących". A więc wszystko w normie :) X X @ "Nie rozumiem wielu rzeczy...np. Skoro bóg jest miłosierny to czego nie przebaczył pierwszym ludziom?" x Przypominam, że Adam i Ewa są obecnie w niebie, a więc jednak Bóg im przebaczył. X X @ "I dlaczego istnieje takie coś jak piekło?" x O to należałoby spytać samego szatana. Zatem oddajmy mu głos. W książce ks. Gabriele Amorth'a ,,Wyznania egzorcysty" czytamy: ,,Pewnego dnia o. Candido wypędzał złego ducha. Pod koniec egzorcyzmu zwrócił się do niego z drwiną: ,,Wynoś się stąd! Pan Ci przygotował piękne mieszkanie, dobrze nagrzane!" Zły duch mu odpowiedział: ,,Ty nic nie rozumiesz. To nie On (Bóg) stworzył piekło. My sami je uczyniliśmy. On o nim nawet nie pomyślał". No proszę, jak widzisz Bóg nawet nie pomyślał o piekle. X X @ "Po swoim własnym życiu też jakoś nie widzę jego wsparcia" x Zależy jakiego wsparcia oczekujesz. Pamiętam kolegę jeszcze z czasów maturalnych który obruszył się na Boga, bo ten nie pomógł zdać mu egzaminu. - A zrobiłeś sobie chociaż ściągę? - spytałem doskonale wiedząc, że o nauczenie się nie ma co nawet pytać. - Coś tam sobie skserowałem ale bardziej liczyłem, że ktoś mi podpowie. - To faktycznie masz powody na odejście od wiary. Nie dość, że Bóg się za ciebie nie nauczył, to jeszcze nie napisał za ciebie matury, a nawet nie stanął przy tobie i ci nic nie podpowiedział, chociaż jest niewidzialny i Łylma by go nie zauważyła :D Łylma - tak nazywaliśmy jedną nauczycielkę. X X @ "Czy ktoś z was może mi podać jakieś SENSOWNE argumenty, które przekonałyby mnie co do jego istnienia???" x A TY istniejesz? Bo jeśli istniejesz, to musi też istnieć Twój Stwórca. Logiczne. No chyba, że jesteś jedną z tych co wierzą, że NIC sobie wybuchło w Wielkim Wybuchu i z tego NIC powstało COŚ, co później wyewoluowało w kawałek kamienia, który następnie ożył i dostawszy płetw stał się rybą, by na końcu wyjść z wody i stać się Tobą. Nie. Nie powstałaś ani z kamienia, ani tym bardziej z niczego. Bóg dał Ci życie. Ciężko o bardziej namacalny dowód.

Baron pancerny ty jesteś tępym śmieciem który gdyby nie książki to sam nic by nie odkrył na temat siły wyższej. Tzw poziom religijny.

To jest bardzo drażliwy temat dla wierzących - zabójstwa boga. Oni wtedy latają tak tkliwie jak pszczoły dookoła królowej byle tylko nikt złego słowa nie powiedział na temat ich książkowego władcy.

Sram na ducha świętego, duch święty to psie odchody. Według waszej religii nie mogę już być zbawiony. I co mi teraz powiecie?

Gość gość
Słowianin masz urojenia. Zgłoś się do psychiatry bo frustracja i urojenia wyższościowe Cię wykończą.

Gość gość
słowianin fnw dziś jesteś tępym odpadem genetycznym

"nie jestem żadną Zydowka, tylko chrzescijanka" x Żydówki wyznające judaizm są od ciebie mądrzejsze. Judaizm jest mądrą religią a jej fundament: SWOICH LUDZI KOCHAĆ - WROGÓW NIENAWIDZIĆ to wielu nawet niewierzących ludzi wyznaje. Bo tylko idiota kocha wrogów. To jahwe jako postać literacka jest mądrzejszy i dziś IZRAEL ma najlepsza armię.

Ale odpowiedz mi na pytania. Dlaczego ich unikasz, czy moje pytania są urojeniami? Bo nie tylko ja je zadaje? Czyż ni jest powiedziane - nie ma głupich pytań, są tylko niemądre odpowiedzi? Jesteś dla mnie tępym zjebem genetycznym.

Gość gość
a wiecie ze były 2 inkwizycje swiecka i koscielna i ta swiecka mordowała i zabijała ale ateisci przerobili ze to koscielna zabijała a to wszystko udowodnił zastepca hitlera czyli himler

Gość gość
15:58 to jest grzech przeciwko Duchowi Świętemu czyli ten niewybaczalny. Wątpię jednak, że robisz to świadomie. Myślę, że potrzebujesz pomocy psychiatry. Tylko Ty nie potrafisz spokojnie rozmawiać i masz napady złości.

Gość gość
Najpierw chciałeś, żebyśmy odwrócili się od Boga i trwali tylko przy Chrystusie, a teraz chwalisz Żydów. Motasz się.

Gość gość
Slownianin nie drwij z Ducha Świętego. Radzę ci to z dobrej woli. v dalej czekam na wyminienie imion i w ogóle fragmentów z Pisma, które nakazuja zabijanie kobiet i niemowląt. v teraz patrzysz z pogardą na ludzi? To gratuluje, w takim razie źle wypelniasz swoje istnienie i w przyszlym życiu będzie ci to odplacone. To na ciebie wedlug twoich wierzen będą patrzec z pogardą. v bedziesz wiewiorka i moj kot cię zje. v jasne, że to nie Bog stworzyl pieklo. To jeden z archaniolow chcial byc lepszy od Boga, sam sie odlaczyl i został stracony na ziemię- to on stworzyl pieklo. v ogladnij sobie egzorcyzmy Emily Rose. v moja kolezanka uczestniczyla w Czestochowie w mszy oczyszczajacej ze zlego ducha. Podczas niej ksiądz wymienia grzechy i nakazuje oczyszczenie. Jak wytlumaczysz to, że w momencie wymienienia grzechu, ludzie padaja bezwolnie na kolana, mdleja, płaczą itd? moja kolezanka mowila, że miala uczucie jakby ktos ją uderzyl z tylu w kolana i musiala upasc na te kolana, kleknac. Skad to sie bierze?

"teraz patrzysz z pogardą na ludzi?" x Na wrogów tak patrzę, swoich ludzi kocham i dbam. Dla wrogów nie mam litości.

Gość gość
Kochani, nie odpowiadajmy tej osobie. Jest ona prawdopodobnie niepoczytalna, może nawet nie daj Panie Boże opętana. Albo prostu robi sobie z nas żarty. Dyskusja z nią nie ma sensu. Ta osoba już z góry jest przegrana, bo wyzywa inne osoby, a to oznacza, że nie jest godna z nami rozmawiać i do tego jeszcze bluźni. Trzymajcie się ciepło i ignorujcie tę postać. ; )

Gość gość
zaczelo sie od tego, że gadal, że nie ma Boga, potem wychwalal bostwo jakies jako moc, potem mowil o hinduizmie i buddyzmie, potem wychwalal Jezusa(a ganil Zydow i Boga), a teraz chwali Zydow, mówiąc, że ich religia jest mądra. Zastanow sie czlowieku co mowisz, bo stajesz się niewiarygodny