Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy, mały kotek ma pchły !!

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj znalazłam małego kotka, ma maksymalnie 1,5 miesiąca, jest malutki. Straszna z niego przylepa, ale i zawadiaka, wskakuje mi na nogi i wspina się jak po drzewie, od razu gdy przykucnę wskakuje mi na kolana i dopomina się pieszczot. Wygląda na zdrowego, z wyjątkiem tego, że w sierści ma pchły. Jest ich dużo, boję się że zarazi się mój drugi kot i pies. Nie wiem czy maluch ze mną zostanie, czy znajdzie nowy dom, ale w razie czego jak się leczy pchły i co zrobić, bym sama się nie zarazila?

Gość gość
Wystarczy się przejść do weterynarza i kupić chociażby kropelki:) Zresztą wet już doradzi co najlepsze będzie dla kotka. Pchły zwierzęce nie przenoszą się na ludzi.

Gość gość
idź do weta, nawet bez kota (choć ja poszłabym z kotem) i powiedz jak sytuacja wygląda, da coś na pchły.

Gość gość
Póki co do jutra jakoś musisz przechować kotka, może w kartoniku? W łazience?

Gość gość
A Twoim zwierzątkom co dajesz przeciwko pchłom?

Gość gość
Kot sied******orytarzu, ma starą poduszkę i kuwete. Zjadł trochę karmy, cieszę się że umie sam jeść. Jest zbyt sprytny, żeby trzymać go w kartoniku :) od czasu do czasu miauczy, ale teraz chyba zasnął. Jutro przejdziemy się do weterynarza i zobaczymy, co dalej.

Gość gość
Pies dostawał krople, które jeszcze działają, a kot miał obrożę, niedawno zdjęłam, ale chyba jeszcze działa, miał ją tylko kilka dni.

Gość gość
Będzie dobrze:) Daj później znać co z kotkiem:) Też kiedyś malutkiego kotka znalazłam i był w opłakanym stanie, ale jakoś udało się go uratować. I jest z nami już 4 rok:))

Gość gość
Wszystkie male kotki maja pchly, szczegolnie jesli znalazlas go gdzies na ulicy. Kup takie kropelki na karczek i po problemie. Tylko prosze poszukaj mu domek, a nie oddawaj do schroniska :( Dobrze tez jesli poszlabys z nim do weterynarza zeby go zaszczepic (wiem, kosztuje :() Powodzenia zycze! Dobrze, ze go nie zostawilas.

Gość gość
Tak, duży plus za to, że nie zostawiłaś kotka na ulicy. Jesteś Aniołem. Oby więcej takich osób!:)

Gość gość
Nie zapominaj o tabletce na odrobaczenie! Koniecznie kotek musi ją wziąć. Super, że zaopiekowałaś się kotkiem:)

Gość gość
Dziękuję :) nie oddam go do schroniska, zostanie albo znajdzie dom przez wolontariuszkę. Kiedyś zaniosłam jej ok. pół rocznego kociaka i szybko znalazł dom. A oto i Andy :) http://m.imgur.com/WU9kFDK

Gość gość
Leczcie sie kocie mamy

Gość gość
kropelki miedzy łopatki to jest za mocna rzecz dla malego kotka - to przechodzi do krwiobiegu. tak samo radze uwazac na zasypki dla kotow i psow - niby zjadliwosc 0,25 % ale moj roczny kot troche wylizal (wg producenta powinien polknac kilka opakow. by mu zaszkodzilo) i potem podupadl na zdrowiu. polecam szukanie jak najekologiczniejszych produktów i bron boze nie stosowanie preparatów przeznaczonych tylko dla psów u kotów.

Gość gość
"Pchły zwierzęce nie przenoszą się na ludzi." Bzdura.

Gość gość
oczywiscie ze sie przenosza, male qrwy skakajace jakby mialy sprezyny w dupach. nie idzie zlapac.

Gość gość
Nędzna imitacja człowieka, gość z 00:56 sam się powinien leczyć na głowę. Nienawiść to straszna choroba. Dobrze, że kocie i psie mamy istnieją i pomagają :-)

Gość gość
Z kociakiem jest jak z małym dzieckiem :D byłam u weterynarza, kociak jest zdrowy, dostał środek na pchły ze spryskiwacza, nie mam pojęcia co to był za środek, ale od razu zaczęły zdychać i wypadać. Niektóre jeszcze żyją i chcą uciekać, więc kot siedzi w dużym pudle, bardzo chce wyskakiwać. Praktycznie cały czas muszę siedzieć przy pudle i mu to uniemożliwiać, nie da się znaleźć większego, także jestem zajęta non stop, chyba że śpi :D

Gość gość
Jaki śliczny kotek:) I śmieszny taki:) Pchły nie przenoszą się na człowieka- wejść może, ale nie zamieszka. Więc wskakuje, może i ugryzie, ale zeskoczy;)

Gość gość
Super, że byłaś o weterynarza:) Kotek cudny, a jakie ma oczęta:)

Gość gość
Martwią mnie jeszcze 2 rzeczy, a mianowicie: kot nie umie załatwiać się do kuwety, muszę tam go wsadzić, dzisiaj walnął kloca na swój kocyk. Ile może potrwać taka nauka? Druga sprawa - co zrobić z nim na czas wyjazdu? Nie jechać nie mogę, o tym nie ja decyduję, a nie chcę wyrzucić go jak typowy janusz przed urlopem. Nie zabiorę go ze sobą, jedzie już pies i drugi kot, w dodatku koty nie lubią się, a maluch nie lubi psa. Hotel dla zwierząt? Czy nie jest za mały? Weterynarz powiedział, że ma jakieś 3 miesiące, ale nie jestem pewna - poprzedni kot(niestety już nie żyje) miał na pewno mniej niż dwa, a był większy - też kocur, więc płeć i jej stosunek do rozmiaru tutaj nie ma znaczenia.

Gość gość
?? up

Gość gość
Kotka trzeba będzie uczyć się załatwiać w kuwecie i tak długo aż się nauczy. Nie masz koleżanki, która by zajęła się kotkiem podczas Twojej nieobecności?

Gość gość
Nie wiem, w sumie wątpię, czy ktokolwiek zgodzilby się sprzątać wszelkie klocki i siku, tym bardziej że nie trafiają one do kuwety. Jedna sąsiadka przychodzi karmić papugę, ale z nią nie ma takiego problemu.

Gość gość
Kociak już nie ma pcheł :) jest bardzo mądry, nauczył się trafiać do kuwety. Jest już czyściutki, chodzi za mną jak piesek i ciągle chce być głaskany. Wieczorem dostaje paraliżu :D - wygina grzbiet, stroszy ogon i biega bokiem, przy okazji skacząc. Dzisiaj rano wylądował w mojej kanapce :D

Gość gość
Ładny kotek i tak mądrze patrzy. Ja kiedyś miałam tak ze znajdką,że nie chciała korzystać z kuwety, bo nie pasował żwirek silikonowy. Dopiero jak dałam ten Benek natural compact kotek zaczął regularnie korzystać z kuwety i w nowym domku było dobrze, ale musiał być zwykły drobny żwirek, Benek albo Hilton, inaczej prezent niespodzianka w jakimś kącie, nawet w łóżku :-)

Gość gość
Jaki śmieszny kotek:) Widać, zadomowił się już na dobre;)