Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masaya

Mamy na Kwiecień 2017!

Polecane posty

Dziewczyny u mnie prawdopodobnie te bóle to rwa kulszowa- jutro lekarz więc dowiem się na 100%, ból okropny, w ogóle nie ustający... Ile bierzecie magnezu? (jeśli bierzecie)- niby mam 2x2 ale zaczyna mi drgać powieka więc prawdopodobnie za mało. Co do wózka popełniłam ten błąd, że kupiłam 3w1 przy pierwszym dziecku, teraz żałuje, ale mam zamiar sprawić sobie coś lekkiego- coś co zajmuje mało miejsca w bagażniku auta- jesteście w stanie coś polecić?

Gość gośćAnia27lat
Klaudia0329 Mieszkam na wsi wózka będę używałam tylko na dworze do bagażnika raczej nie będę musiała go pchać. Na zakupy córki nie brałam babcia się nią opiekowała więc myślę że teraz też nie będzie z tym problemu będę jeździła sama to wózek nie potrzebny jakiś świetny. Z corka miałam takie badziewie że strach było wsadzić dziecko bo koła jechały pierwsze potem wózek. Magnezu nie biorę tylko witaminy dla ciężarnych. Ale chyba mi brak żelaza krew z nosa mi leci... Ja jak coś złapie to już do końca będzie mnie trzymać Mama po raz czwarty Biorę tabletke do ssania na gardło psikam tamtum verde ale dziś boli nadal jutro jade do lekarza po zwolnienie to zapytam czy znowu mnie nie dopadła angina. Maj mąż chciał nowy fotelik bo z corka to mieliśmy takie dziadostwo że głowa jej spadała i chce taki ze będzie na troszkę dłużej tylko ja potem do lekarza? To się wyciąga z fotelika jak nosidełko czy już na stałe? Nie wiem nie znam się bo kiedyś nam wszystko dali a teraz musimy sobie radzić sami i nie mamy doświadczenia Chciałbym taka kolyske ale niestety nie można mieć wszystkiego. Musimy dokupić kilka mebli dla nas wystarczyło ale dla dzidziusia to już nie mamy nowy dom i w salonie mamy stare z pokoju jak u teściów siedzieliśmy na nowe zabrakło kasy a teraz mus to mus trzeba kupić coś a z czegoś zrezygnować Cora mi się tak krecila też a była taka grzeczna jakby jej nie było nawet kolek nie miała liczę że ten maluszek też będzie grzeczny

Gość Mama po raz czwarty
Klaudia0329 Magnez w tabletkach jest słaby, malo co z tego się przyswaja. Jest taki magnez w proszku jak Cie to zainteresuje mogę Ci powiedzieć na jakiej stronie kupić i jak się nazywa. Nalewasz sobie wody ciepłej do miski i wsypujesz magnez do tej wody. Moczysz nogi w niej przez 15 min. Przez stopy magnez najlepiej się wchłania i pobiera tyle ile Ci brakuje w organizmie. Nie ma opcji żeby przedawkować. Ja parę razy to sobie robiłam, ale raczej mój mąż używa. Można kupić ten magnez na allegro bo początkowo kupowałam tak, a później bezpośrednio przez stronę. Zabrzmiało jak reklama

Gość Mama po raz czwarty
Zaś mi uciekło tyle tekstu. Wam też tak się robi? Strasznie mnie to wkurza. Tyle napisze, a tu kawałek tylko zostaje. Później dopisze resztę. ☺

Gość gośćAnia27lat
Martwilam się ze dziecko gole będę miała a tu mnie siostra waloweczka z Niemiec uraczyla :-)

Gość mama_last_minute
Witam weekendowo :) co do wózka, to jest to jedyna rzecz, jaką kupiłam dla maluszka, na samym początku ciąży.Trafiłam na taki, jaki mi się podoba w dobrej cenie i mam emmaljungę 2w1 i adaptery do fotelika. Muszę mieć terenowy, żeby za starszym zdążyć :) Do tego dokupię fotelik cybexa albo maxi cosi. Dodatkowo mam po synku spacrówke gesslein swift i znalazłam info i obrazki, jak genialnie za pomocą adapterów zamieni mi się w wózek bagażnikowo- galeryjno-zakupowy :) Tylko adaptery kupię :) Czekam do przyszłego poniedziałku, z amnio będą wyniki kariotypu i płci i jak wszystko będzie dobrze (a musi!) to kolor fotelika wybiorę. Dziewczyny, czy wasi mężowie jakoś interesują się wyprawką? Bo mój rzuci okiem, jak pod nos podstawie jakieś zdjęcie i mówi"jak chcesz, to kup, przelać więcej pieniędzy?" , no wózek jakos bardziej go tylko zainteresował, nawet na stronce sobie otworzył. Ale cała reszta zupełnie go nie interesuje. Tzn. wie, że raczej nie wydaję kasy na pierdoły, ale jakoś zero ekscytacji. Z resztą logistyką dla starszego też ja się zajmuję.

Gość gośćAnia27lat
Mój mąż wyjechał a ja znalazłam wózek który nam się podobał a on mi kazał czekać aż wróci bo też chcę jechać kupić :-) musi wszędzie wsadzić nos. Nawet dziś mnie pytał czy już można kupować bo on by chciał :-) fotelik to sam wymyślił że nowy ma być. On się angażuje we wszystko córce coś kupuje to też musi widzieć i wiedzieć :-)

Gość Mama po raz czwarty
GośćAnia27lat Milo ze strony siostry☺ Ja musiałam zawsze wszystko kupować sama nic nie dostałam za darmo. Tyle co kilka ciuszków w prezentach. Mój też jakoś specjalnie się nie interesowal nigdy tym co kupuje. Ja np jak szukałam wózka to najpierw czytałam opinie. Ja wózka na razie nie będę kupowała. Mam jeszcze bliźniaczy. Pewnie się przyda bo wyjść z trójka na raz to może być wyczyn. Każde idzie w swoją stronę. Choć ostatnio jest dużo lepiej. Starsza to się niczego nie boi. Lubi uciekać, ale od jakiegoś czasu konsekwentnie uczę ja, że jak będzie uciekać to musi iść potem za rękę. O dziwo nawet załapala z chodzeniem za rękę bo nigdy nie była chętna. Na młodsza wystarczy parę słów i wraca zaraz. Muszę mieć podwójny wózek bo jak któraś będzie niegrzeczna to zawsze mogę ją włożyć do wózka. Na spacery chodzę sama, bardzo zadko z kimś. W razie co jakby małe ładnie chodziły na spacerach to mam jeszcze wózek z gondolą pojedynczy. Oglądałam dzisiaj tą kołyske i zarezerwowałam tym razem z zaliczką, więc chyba tym razem nie sprzedadzą mi. Jutro idę na badania rano. Muszę zrobić przed wizytą odczyn coombsa bo u nas jest niezgodność serologiczna. Ja mam Rh -, a czeka się na to parę dni i cytomegalię. Robiłiście w ciąży cytomegalię? Moja trzecia ciaza u tego lekarza i pierwszy raz mi to zlecił. Z tego co czytałam to dużo osób choruje lub chorowało nawet nie wiedząc o tym. Jeśli się zachoruje pierwszy raz w ciazy to jest to szkodliwe dla dziecka. Objawów może nie być, ale za to powikłania u dziecka. Mam nadzieję, że mnie to nie dotyczy.

Gość gośćmakak
Hej dziewczyny! Ja w weekend unikam kompa, bo w tygodniu siedzę codziennie w pracy przed nim.. Co do zakupów z mężem- u nas jest taka polityka, że kupujemy razem, a w praktyce ja wybieram i przedstawiam mężowi, ale zawsze pytając, czy kolor mu się podoba, czy nam się to przyda itp. Wiecie - trochę gry psychologicznej ;p U mnie rodzina nie kupuje oprócz mojej mamy- mamy podobny gust i wie co będzie mi się podobać. Teść kupi wózek, dziadki łóżeczko. Teściowa co prawda prowadzi sklep wielobranżowy, ale nie wszystko mi się podoba tam. Choć ostatnio po cichu żaliła się babci, że nic nie chce wybrać, ale ona szanuje mój gust - więc jednak pojadę, przecież wszystko się przyda! Co do wózka to jesteśmy prawie pewni kupna Blumberide Indie 3-kołowy. Przy okazji wizyty w Poznaniu u siostry zamierzam zobaczyć na żywo :) Ruchów nie czuje jeszcze.. W tym tygodniu zaczynam 20 tydz. Nie wiem nawet w której części brzucha szukać?? Podpowiecie? Dzięki !

Gość gośćAnia27lat
Goscmakak Ja o dziwo czuje albo bardzo nisko albo po lewej stronie ale też nisko chyba mam małego Czlowieczka. Teraz sobie już fika :-) już w 16 tygodniu czułam pływanie bulgotanie ale lekarz mówił że za prędko :-) trzecia ciaza to chyba wiem co to ruchy a on mi tu że za wcześnie :-) No i wchodzimy w 19 tydzień aby bezpiecznie i bez komplikacji do przodu.

U mnie 18 tydz i też czuję ruchy :) Nie cały czas, raczej od czasu do czaasu, przez chwilę - ale na pewno coś tam się dzieje :D W środę mam wizytę u lekarza, ale bez USG, same badania. USG w grudniu. A tak bym chciała wiedzieć czy to na pewno chłopak czy nie :D Mam pytanie do mam - jakich kosmetyków używałyście przy poprzednich dzieciach? Chodzi mi o kosmetyki dla dzieci :) Jakieś kremy, płyny do kąpieli itp? Chcę wszystko zamówić z apteki internetowej wcześniej :D

Gość mama_last_minute
Co do ruchów, to w pierwszej ciąży czułam już w 16tyg, a teraz pierwsze delikatne w 15. Teraz koniec 18tc i czuję, ale nie mam w sobie takiego piłkarza, jak poprzednio. Duzo zależy od umieszczenia łożyska. Jeśli jest na tylnej ścianie, to można poczuc wcześniej. Dziecko na początku jest bardzo nisko, najlepiej zjeść cos słoskiego i po 20 min sie położyc na wznak, położyć rękę na brzuchu i jest spora szansa, że sie wyczuje maluszka. Mama po raz czwarty, podziwiam! :) Może pomyśl o takiej dostawce na kókach? Ja kupiłam nawet dla mojego 4latka, lubi wszelkie jeżdżące cuda, więc czasem długi spacer, a raczej powrót do domu może byc ułatwiony. Z kosmetyków na początek miałam oliatum, ale jak się okazało, że nie ma żadnych problemów ze skórą, to szybko przeszliśmy na nivea.

Gość Mama po raz czwarty
Goscmakak ja na początku czułam ruchy bardzo nisko w podbrzuszu. U mnie szczególnie z prawej strony. Od tygodnia czuje ruchy bardzo wysoko na wysokości pępka, ale na dole też. GoscAnia27 lat Ja myślałam, że to druga ciąża. To co już masz w sensie płci? Gonisz mnie ☺ ja czułam ruchy w 15 tygodniu. Sabinka89 Ja przy pierwszym dziecku używałam początkowo wszystko nivea, dopóki nie okazało się, że ma AZS. Przy drugim do kapieli był Johnson najlepiej ten Oil. Początkowo używałam balsam nivea chyba ten soft biały i on uczula córkę. Później przestałam używać balsamu tym bardziej, że teraz mówią żeby nie nawilżac skóry dziecka jak nie ma przesuszonej. Na oparzenia sudocrem najlepiej się sprawdzał. Mama_last_minute Myślałam o dostawce, ale na spacer chodzę blisko domu, albo autem gdzieś podjeżdżam. Nie wiem czy się przyda. Jeśli będzie potrzeba to dokupie.

Gość gośćAnia27lat
Mama po raz czwarty Mam w domu corke Lenke 5 lat 7 miesięcy 2 kwietnia urodzona :-) z ciąży bliźniaczej pierwsza poronilam w trzecim miesiącu Teraz ciąża trzecia liczę na chłopaka :-) siostra znowu mi waloweczke przygotowała Kurna ktoś mi wózek drugi sprzatnal sprzed nosa chyba trzeba kupować od razu

Gość Mama po raz czwarty
GośćAnia27lat Teraz już rozumie☺ 5 latek to już duża dziewczynka☺ Ja jestem z pokolenia w którym mogłabym mieć trojaczki na szczęście mnie to ominęło

Gość mama_last_minute
kupiłam fotelik samochodowy :) śliczny, jaśniutki w kropki, do tego śpiworek, adaptery do niego już mam. Zastanawiałam sie przez 3 dni, ale po Waszych wpisach zaczęłam się bac, że mi umknie i się zdecydowałam. Dzięki za zmotywowanie ;) Dziewczyny, a jak Wasze brzuchy? Dużo przybrałyscie? Bo u mnie koniec 18tc, a mam już 4,5 kg na plusie. Jednak nie to jest najgorsze, ale w porównaniu do pierwszej ciąży jestem po prostu gruba! taka cala okrągła. Na twarzy też.I brzuch mam chyba o wiele wiekszy. Nie przeszkadza mi, ale jak mijam lustro, to sama sie dziwię.

Gość gośćAnia27lat
Mama_last_minute Dwa wózki bebetto luca zniknęły nie dziwię się ładne i w dobrej cenie a najgorsze ze więcej w mojej okolicy nie ma i co muszę czekać a czułam żeby brać. Więc radzę brać od razu to co się wam podoba zaczęłam 19 tydzień i mam 7 kg do przodu brzuch wielki ale taki okrągły w koło z corka miałam spiczasty jest zmiana Mama po raz czwarty Mój tata miał brata bliźniaka ale tylko on żyje lekarz mi mówi że być może mam problem z utrzymaniem płci męskiej ale to było 5 lat temu więc może się coś odmienilo

Gość Mama po raz czwarty
Mama_last_minute Fajnie, że jesteś zadowolona z zakupu. Niby to tylko fotelik, a tyle radości. Mój mąż też za chwilę odbierze kołyske. Zastanawiałam się czy mi potrzebna bo zaraz dziecko wyrośnie. I tak sobie pomyślałam, że niewiele mniej ostatnio wydaliśmy na głupi obiad w restauracji z którego nic nie ma, a tu wygoda na kilka miesięcy. Co do brzucha to u mnie bardzo widać. Ja już się nie ważyłam z tydzień czy dwa sama nie wiem. Ostatnim razem było 6 kg na plusie. Tylko u mnie narazie idzie w brzuch. Może tak popuchlas i takie masz wrażenie. 4,5 kg to nie dużo. GośćAnia27lat Może trafisz lepsza okazję. Do 3 razy sztuka. Ciekawe z tym utrzymaniem ciazy. Chociaż mówią, że dziewczynki są silniejsze☺ ja to miałam wogole nie zachodzić tak łatwo w ciążę, a tu jak zaskoczyło przy drugiej ciazy tak trójka dzieci prawie rok po roku☺

Gość Ciezarowka94
Mama po raz czwarty Ja nie mam zleconych badan na cytomegalię. Lekarz mi mówił, ze teraz (28.11 mam wizyte) zapisze mi tylko zrobienie morfologii, moczu i cukru, wiec sie nie zapowiada ;) Jeśli chodzi o kwestie wyboru rzeczy to mój mąż popatrzy, przytaknie ale jakos specjalnie nie jest zaangażowany :D Ja ostatnio na połówkowych wypaliłam do lekarki, że czuje bąbla tak nisko na linii bioder albo maksymalnie pod pępkiem a ona do mnie : "a gdzie chce Pani go czuć jak dotąd tylko teraz sięga macica?" no i mi się głupio zrobiło :D Jutro zaczynamy 21 tc (chociaz ostatnio lekarka cos napomknela, ze ciaża moze byc tydzien mlodsza) i u mnie też ok.7 kg na plusie. :) Co do kosmetyków to tez sie od jakiegos czasu zastanawiam, które wybrać. Reklamują jakies firmy Emolium i nad nimi sie zastanawiam, ale slyszalam, ze Rossmannowe są dobre i te Johnsona tez calkiem niezle :)

Gość gośćAnia27lat
Mama po raz czwarty Pierwsza ciążę Pan Bóg dał a o drugą musieliśmy się starać dość długo a trzecia to już tylko chwila przyjemności

Gość gośćAnia27lat
Mama po raz czwarty Pierwsza ciążę Pan Bóg dał a o drugą musieliśmy się starać dość długo a trzecia to już tylko chwila przyjemności

Gość gośćAnia27lat
Mama po raz czwarty a lekarz mówił zawsze że może być ciężko nie ma to reguły Jeśli chodzi o kosmetyki to ja dość długo używałam bambino szampon i mydełko zmieniłam szampon jak córce włosy urosły Zastanawiam się kiedy ten malec pójdzie bardziej w górę bo jest dość nisko nie pamiętam jak to z corka było wiem że macica rośnie dopiero ale jest tak po niżej pempka ale dziecko jeszcze niżej to prawidłowo?

Gość gośćAnia27lat
Strasznie ucina teksty i musiałam tak na dwa etapy

Gość Mama po raz czwarty
Ciężarówka 94 Mój lekarz też jest oszczędny w badaniach. Nie zleca co wizytę badań. Też mam do zrobienia morfologie i mocz , ale to dzień przed lub w dniu wizyty zrobię. Na te wyniki trzeba czekać. Ma któraś z was konflikt serologiczny ? Jeszcze co do zaangażowania partnerów go mówię do mojego, że byłam oglądać kołyske i trzeba ją odebrać. Umówiona byłam, że dzisiaj dam znać konkretnie kiedy ja odbiorę,a mąż był na szkoleniu,wiec nie chciałam mu zawracać głowy pytaniami i pytam dzisiaj co z odbiorem. To on na to mówi mi które auto mam wziąść żeby się zmieścilo, że to jest lekkie to sobie dam radę. Dobre co ? Haha. Ogólnie jest zajęty dość bardzo,ale bez przesady. Wiem, że poradzilabym sobie,ale niech też coś zrobi☺ z tymi facetami to masakra☺ Ja dzisiaj zaczęłam 21 tydzień ☺ Jak nie jesteś pewna gdzie powinnaś czuć ruchy dziecka w danym tygodnu to możesz zerknąć sobie na googlach w którym tygodniu gdzie znajduje się dno macicy☺ Co do Emolium itp to przerabiania to przy pierwszej corce ale ona miała atopowe zapalenie skóry i u niej trzeba było takich kosmetyków używać. Używałam też Oilatum. Wg mnie jak dziecko nie ma problemów skórnych to chyba nie ma co przepłacać. Taki balsamik kosztuje 40 zł. Co do Johnsona to lata wstecz uczula często. Teraz jest dobry tak mi położne mówiły w szpitalu bo u mnie w mieście używają do kapieli noworodków właśnie Johnsona. Tak przy okazji widziałeście jak w szpitalu kopią noworodki? Nie wiem czy to jakiś standard czy akurat ta położna tak kąpala. Nie wiem czy tak jest w innych szpitalach, ale u mnie jedna kąpiel jest pokazowa żeby nauczyć mamę jak to robić. Jak zobaczyłam jak płynem tym Johnsona mydlą buzię z oczkami to mi się słabo zrobiło całą twarz biała, a potem oblewanie głowy woda po oczach. A mamy się martwią jak dadzą sobie radę z kąpielą pierwsza. Haha☺

Gość Mama po raz czwarty
GośćAnia27lat W sumie to nie pamiętam jak jest z tym brzuchem, ale mnie już nie uciska tak na dole jak wcześniej. Nie latam już tak często sikac. Może ruchy czuc bardziej na dole bo tam są nóżki. Ja czuję ruchy też koło pępka i na na tej wysokości po bokach. Pozniej jak sie dziecko obrocii sie góry nogami to będzie miało nóżki u góry i będzie czuć mocniej przy pepku.

Gość gośćAnia27lat
Być może że są na dole nóżki i mocniej czuje bo koło pempka to czuję delikatnie ważne że się rusza już bym chciała zobaczyć nie wiem czy będę miała usg ale chyba trafię już na polowkowe Badań to za wiele nie miałam morfologie mocz hcg musiałam zrobić prywatnie i grupe krwi Mamy z mężem taka sama i córka też Teraz może mi zleci jakieś następne

Gość Ciezarowka94
U nas nie ma konfliktu, ale babcia mi mówiła, że miała przy mojej mamie i drugim synku, który zmarł po porodzie chociaż byli z różnych ojców. Wiem, ze od strony mojego męża też był konflikt u dziadków. Balsamik 40 zł? To ja podziękuje :D A na dobrą sprawę co z kosmetyków trzeba kupic? Zasypke, mydełko, oliwke? Slyszalam, że dobrze jest dodac pare kropli oliwki do wanienki :)

Gość gośćmakak
Ja cytomegalię miałam zrobioną, ale tylko dlatego, że mama poszła mi badania wykupić i pojechała po bandzie ;p Uważam jak do tej pory mam sporo zrobionych m.in 3 raz toxo IgM, morofologia x3, mocz, HBs, HCV, HIV, kiła, jakies dokładnie nie pamiętam na czynnik krzepliwości krwi itd... Dobra- zatem będę szukać na dole tych kopniaków ;p Co do kosmetyków ja się zdecyduje na Rossmanna Babydream lub z Ziaji. O Johnsonie słyszałam niepochlebne opinie. A w szpitalach używają tego, co jest wygrane w przetargu i zachowuje normy. Też jestem tego zdania, że skóra niemowlaka jeśli nie jest wymagająca nie potrzebuje emolientów, ani nawilżania. A oliwkowanie brrr paskudne to jest, nasmarujcie siebie i włóżcie w piżamę ;p

Gość gośćAnia27lat
Od pierwszych dni życia oliwki nie używałam dopiero jak zaszla taka potrzeba to do wanienki kropelke i to rzadko corka miała dość szybko włosy i nie chciałam żeby już od małego miała smalec na głowie :-) sudocrem używałam też w razie potrzeby ogólnie jej skóra nigdy nie była wymagająca teraz te same kosmetyki kupie

Gość Mama po raz czwarty
Ciezarowka94 Jak rodzilam córkę 12 lat temu to były inne zalecenia co do pielęgnacji. Przy kolejnych dzieciach już było inaczej. U mnie w szpitalu uczą, że wystarczy dziecko wykąpać i nie używać żadnych balsamów. Chyba, że dziecko ma sucha skórę to tak. Ten płyn do mycia Johnson Oil on jest z jakimś olejem czy oliwka, nawet nie sprawdzałam składu a używam do tej pory dla dzieci i to wystarczy dziecku. Ja dzieci nie smaruje niczym i nie mają problemów z przesuszonea skóra. Wydaje mi się, że skóra przyzwyczaja się do nawilżenia balsamami i potem trzeba smarować, a jak nic nie używasz to skóra nie potrzebuje. Ogólnie z kosmetyków to żel do kapieli lub mydelko, balsam to bym kupiła jak będę widzieć czy dziecku jest potrzebny, krem na odparzenia i tyle. Im mniej chemi tym zdrowiej tak naprawdę. Jeszcze potrzebny octanisept do pępka, może się przydać choć teraz kaza myć woda z mydłem. Nie używa się już żadnych spirytusow. Goscmakak To faktycznie dużo tych badań. Dobrze rozumiem że miałaś 3 razy robiona toksoplazmoze? Ja Johnsona używam cały czas i nic im się nie dzieje. Trzeba próbować na swoim dziecku bo każdy co innego chwali. Jednemu dziecku pasuje, a drugie dostaje uczulenia po najlepszych markach kosmetyków. Jak mojej corce wyszło uczulenie to lekarz kazał mi kąpać w samej wodzie i to chyba najlepsze haha☺ potem miałam kąpać w mydelku bambino, a dopiero powoli dodawałam kosmetyki żeby sprawdzić co ja uczulilo i okazało się, że balsam nivea, gdzie dla poprzedniego dziecka z problemami skórnymi był dobry.