Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zagubiona gumka

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mam pytanie odnośnie zapłodnienia. Okres miałam w dniach 31.07.2016 - 05.08.2016. W dniu 06.08.2016 zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. Właśnie w tym dniu razem ze swoim chłopakiem kochaliśmy się. Na nasze nieszczęście gumka spadła i znalazła się w środku w mojej pochwie. Nie wiem jak długo uprawialiśmy seks, gdy ona była w środku. Nie doszło do wytrysku, lecz czytałam o płynie preejakulacyjnym. Czy mogło dojść do zapłodnienia? Zastanawiam się, czy nie zakupić jeszcze tabletki EllaOne. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Jestem przerażona i nie wiem co mam dalej robić. Z góry dziękuje i pozdrawiam, Jaworska Marzena

Gość gość
dlaczego zaczęłaś brać tabletki dopiero 7 dnia cyklu?

Gość gość
Ginekolog przepisujac tabletki, powiedzial zeby zaczac brac w pierwszy dzien po okresie.

Gość gość
Bzykać się trzeba dobrze się zabezpieczyć ,.Guma to nie zabezpieczenie.

Gość gość
Zazywam tez tabletki antykoncepcyjne. Pytanie co robic dalej ?

Gość gość
Ewidentnie coś źle zrozumiałaś. Pierwsze opakowanie tabletek anty rozpoczyna się brać w pierwszy dzien okresu a nie po okresie.

Tabletki antykoncepcyjne należy przyjąć w pierwszym dniu miesiączki/krwawienia - wtedy zabezpieczają one przed ciążą i nie potrzebne są dodatkowe zabezpieczenia. W przypadku stosunku bez zabezpieczenia lub gdy zastosowana metoda zawiodła, należy przyjąć tabletkę po jak najszybciej, najlepiej w ciągu pierwszych 24 h od stosunku. Po przyjęciu tabletki po można kontynuować regularną antykoncepcję hormonalną, jednak do końca cyklu należy zastosować dodatkowo mechaniczną metodą zabezpieczenia (prezerwatywy), aż do kolejnego krwawienia, ponieważ tabletka po obniża skuteczność regularnej antykoncepcji.