Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najwieksze przyklady zacofania

Polecane posty

Gość gość
Dla mnie zacofaniem jest stosunek przerywany jako 100% pewna metoda antykoncepcji.

Gość gość
Ja akurat karmiłam tylko piersią i nawet w nocy co 2-2,5 godziny. Tak było przez pierwsze 4 miesiące. Koszmar! Nie udawajmy, że przy takim trybie życia ktoś ma w ogóle siłę i ochotę na seks!

Gość gość
A kolejny przykład zacofania to większość pytań na forum "Czy jestem w ciąży" :) dziewczęta na ogół nie mają pojęcia skąd się biorą dzieci.

Gość gość
Ja jestem zacofana. Nie mam zmywarki

Gość gość
gość dziś Ja akurat karmiłam tylko piersią i nawet w nocy co 2-2,5 godziny. Tak było przez pierwsze 4 miesiące. Koszmar! Nie udawajmy, że przy takim trybie życia ktoś ma w ogóle siłę i ochotę na seks! X Dzięki Bogu jesteś w mniejszości;)

Gość gość
zabobon jest równoznaczny z zacofaniem, bo to średniowieczne myślenie :P

Gość gość
Wiara w zabobony to najwiekszy przejaw ciemnoty. Czerwona nitka na raczce dziecka. "Nie patrz tak bo mi go zauroczycz /kolezanka do mnie/". Wiara we wrozki, horoskopy, sny. Chodzenie do znachorow.

Gość gość
gość dziś nie wierzę w nic z tych rzeczy, prócz snów. Za każdym razem jak ktoś miał umrzeć, to na krótko przed odejściem lub zaraz po śmierci (kiedy jeszcze nie wiedziałam, że umarł/a) przychodził do mnie w snach. Często mam też sny prorocze. Coś się śni, a na drugi dzień widzę to na jawie :O

Gość gość
gość dziś gość dziś nie wierzę w nic z tych rzeczy, prócz snów. Za każdym razem jak ktoś miał umrzeć, to na krótko przed odejściem lub zaraz po śmierci (kiedy jeszcze nie wiedziałam, że umarł/a) przychodził do mnie w snach. Często mam też sny prorocze. Coś się śni, a na drugi dzień widzę to na jawie pechowiec.gif x To fajnie masz, bo ja widzę nie na drugie dzień, a za miesiąc, rok. Jeśli chodzi o takie coś jak zauroczenie dziecka, to ja w to wierzę. Osoba "zauroczająca" może pałać wielką nienawiścią, zazdrością i jej pole elektromagnetyczne może byc bardzo silne i naładowane negatywną energię. Jeśli dziecko urodziło się z silniejszą wrażliwością, to może tą energie odczuć i stąd może wystąpić u dziecka niepokój. Tak więc, nie czary, nie zabobony, a czysta fizyka.

Gość gość
dziś własnie tak czytam i czytam i szukam czy ktoś to wreszcie napisze, pytanie jest o zacofanie! np. ciągnąc wode ze studni

Gość gość
Kp chroni przed ciążą pod warunkiem, iż karmi się często minimum co 3 godziny. Organizm nie owuluje w czasie kp, ponieważ musi wykarmić młode. Owulacje zaczynają się, kiedy wprowadzamy nowe produkty, czyli po ukończeniu 3mż soczki, potem zupki. Herbatki, woda, czyli wszystko co ogranicza ilość karmień kp. Zauważcie, że ogólnie kolejne ciążę są właśnie po 3 miesiącu życia dziecka. Właśnie dlatego, że ograniczamy kp, to organizm dostaje sygnał, że potomek nie potrzebuje tyle pokarmu, więc może zając się kolejną ciążą. Znam tylko jedno rodzeństwo u którego jest 11,5 miesiąca różnicy i matka nie karmiła kp, reszta z małą różnicą to przeważnie 15 miesięcy, czyli starsze miało pół roczku, kiedy kp właściwie jest 3-4 razy na dobę, albo wcale. Podsumowując, połóg trwa do 6 tygodni, czyli półtora miesiąca nie współżyjemy, kolejne półtora się boimy, więc te dni bezpieczne właściwie odpadają, a potem jest za duże ryzyko, bo nie przewidzimy pierwszej owulacji, ani miesiączki, więc tak, czy siak musimy się zabezpieczyć, nie patrząc, czy kp faktycznie zabezpiecza.

Gość gość
gość dziś dziś własnie tak czytam i czytam i szukam czy ktoś to wreszcie napisze, pytanie jest o zacofanie! np. ciągnąc wode ze studni x No dobrze. Zacofanie dla mnie to jedzenie w ciąży za dwóch, zamiast dla dwóch. Dla mnie zacofaniem jest usługiwanie swojemu facetowi tylko dlatego, że on urodził się z penisem. Zacofaniem dla mnie jest mówienie, iż kobiety są mniej inteligentne, bo to nieprawda. Inteligencji nie warunkuje płeć. Zacofaniem dla mnie jest ślepe słuchanie księdza, oraz brak chęci pomocy, ale się pomodlę za ciebie, bo widocznie Bóg cię karze, skoro ci źle.

Gość gość
15:11 Słownik języka polskiego PWN zacofany 1. «opóźniony w rozwoju społecznym, gospodarczym lub kulturalnym» 2. «wrogo nastawiony do postępu» 3. «właściwy takim ludziom» Synonimy: obskurantyzm, ciemnota umysłowa, wstecznictwo , ignorancja {...] xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Osoba wierząca w zabobony jest zacofana bo zatrzymala sie w rozwoju umyslowo-kulturowym na epoce sredniowiecza, gdzie takie praktyki i wierzenia byly norma.

Gość gość
Osoba wierząca w zabobony jest zacofana bo zatrzymala sie w rozwoju umyslowo-kulturowym na epoce sredniowiecza, gdzie takie praktyki i wierzenia byly norma. x Z jednej strony masz rację, ale znowu z drugiej można by się kłócić. Bo nie wszystko co średniowieczne, jest złe i zacofane, a zabobony to też zależy które. Skądś się one wzięły. Z obserwacji chociażby, chociaż wiele z nich to głównie zasługa kościoła. Chociaż teraz to on krzyczy, aby w zabobony nie wierzyć.

Gość gość
Największe przykłady zacofania? Program "Chłopaki do wzięcia". Tam można poobserwować wszystko.

Gość gość
zyjemy w takich czasach ze o zadnych zabobonach juz nie powinnismy rozmawiac a juz napewno nie wierzyc

Gość gość
czytanie horoskopów i ocenianie ludzi po tym, jakim są znakiem zodiaku, branie ślubu w miesiącu z literą ,,r'', żeby małżeństwo było szczęśliwe, oglądanie telewizji, rzadkie mycie włosów, żeby się mniej przetłuszczały

Gość gość
14:14 zasmuce Cię, pomimo braku okresu po ciąży może wystąpić owulacja u kobiety. Ja tak zaszłam w kolejną ciąże....

Gość gość
gość dziś oglądanie tv - dlaczego wg ciebie jest objawem zacofania? dla mnie zacofaniem jest oglądanie mody na sukces i klanu, ale jesli ktoś ogląda i wybiera mądre programy to ok.

Gość gość
Nie mycie się:-/

Gość gość
gość dziś dokładnie! dziewczyna z mojej rodziny zaszła w ciąże, krótko po porodzie, karmiąc regularnie piersią i uwaga! nie mając okresu! Także te bajki możecie dzieciom opowiadać, że kp chroni przed ciążą :P

Gość gość
Na studiach pracowałam na słuchawkach u pewnego operatora komórkowego. Na tej podstawie o zacofaniu naszego narodu mogłabym napisać książke ;-) po pierwsze w pl cały czas są miejsca gdzie nie ma zasięgu i ludzie nie mają dostępu do internetu. Nie wiedzą co to jest router, modem i inne tego typu urządzenia (ale można to zwalić na to że nie mają internetu więc sie nie czepiam). Mistrzostwo świata wygrała babka, która dzwoniła do mnie w sprawie że nie ma zasięgu a jak sie jej pytałam o numer ktorego dotyczy sprawa to odpowiedziała, że jest to ten z którego dzwoni :-)

Gość gość
Moja Mama bedac w ciazy smiala sie z tego zabobonu z tym przechodzeniem przez lezaca drabine, jej sasiadka 80 letnia Babcia, mowila: oj dziecko, nie chodz tedy bo urodzisz niemowle z owinieta pepowina... No i urodzilam sie ja z dwukrotnie owinieta pepowina :-)

Gość gość
co do pepowiny, dzieci tak maja:) ze sie owijaja pepowina w koncu jest dluga tak? a ze akurat tobie sie trafilo to czysty przypadek boze widzisz i nie grzmisz

Gość gość
Wlasnie. Boze widzisz czytasz i nie grzmisz??! 1/3 wszystkich dzieci rodzi sie owinieta pepowiną! Pmijajac rzadkie przypadki to nie jest niebezpieczne. Jaki wplyw moze lezaca gdzies drabina miec na dziecko w lonie matki, na jakiej zasadzie mialoby to dzialac? Tobie chyba mama na glowe usiadla po porodzie, oprocz tego owiniecia pępowiną.

Gość gość
Tobie chyba mama na glowe usiadla po porodzie, oprocz tego owiniecia pępowiną. x No usiadła ale przypadkiem, o co ci chodzi?

Gość gość
Rozumiem co do tego kp ze nie powinno sie tego stosowac jako metody antykoncrpcyjnej. Zgadzam sie ale ja karmie rok i jeszcze nie zaszlam choc w pierwsza ciaze zaszlam blyskawicznie. Badalam prolaktyne i mam bardzo wysoka i dlatego nie zachodze w ciaze. Ale dla mnie to jeszzcze lepiej planujemy drugie ale w sumie lepiej jak ta pierwsza troche sie odcgowa

Gość gość
najwieksze zacofanie? Hm... usługiwanie facetowi i traktowanie go jako pana i władcę przez kobietę

Gość gość
Znachorzy! Ludzie jak mozecie wystawiac na probe wlasne dzieci tym psychicznym popaprancom! To psychole. To tak jak bys dzieciaka prowadzila na eksperymenty albo jeszcze gorzej zamiast usc do lekarza a nawet kilku to taka idiotka pojdzie do znachora no zeby ja w drodze piorun pi&erd&olnal

Gość gość
Jak mój facet(z podkarpacia) kiedy jest chory nie chce brać żadnych tabletek,bo twierdzi ,że nie będzie się faszerował.A potem dziwi się,że nadal chory.