Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isssssssssssssssssssssssss

katolicki kraj a kobiety walczą o zabijanie dzieci

Polecane posty

Gość allium
jestem chrześcijanką jestem żoną , jestem matką . jestem przeciwniczką aborcji ale w duchowym aspekcie łączę sie z wszystkimi , którzy nie zgadzają se na ograniczanie praw kobiet. i nie dlatego ,ze propaguję rozwiązłość ale dlatego ,ze Bóg w którego wierzę jest Ojcem wolności .

Gość issssssssss
gość dziś A wiecie że Maryja ruszać Jezusa nie miała bólu porodowwgo żadnego. Bo była niepoalana i nie miała grzechu pierworodnego. Wszystkie kobiety mają bo my mamy grzech pierworodny. x juz przestan głupoty wklejac bo to msieszne nie jest ! Maryja a moze ma ryja ! moze poprostu Maria matka Jezusa ! sobie Maryje wymyslili ..................

Gość gość
wez wyjdz idioto bo obciach robisz. to najlepiej nie chodz do lekarza bo kiedys tez nie bylo. kurwa głupi jakis jestes ?

Gość issssssssss
„Poczęty został krzepki mężczyzna!” Hioba 3:3 dziecko jest odrębną osobą już od poczęcia.

Gość gość
isssssss dziś 13:17 „Oczy twoje widziały nawet mój zarodek” (Psalm 139:16).Bóg uwaza życie za święte . „A jeżeli mężczyźni biją się i wyrządzą krzywdę kobiecie brzemiennej, i wyjdą z niej dzieci, lecz nie nastąpi wypadek śmiertelny, to bezwarunkowo należy od niego zażądać odszkodowania zgodnie z tym, co na niego nałoży właściciel tej kobiety; i ma to dać za pośrednictwem sędziów. 23 Ale jeśli nastąpi wypadek śmiertelny, to masz dać duszę za duszę,"Księga Wyjscia 21:22.23 Jak widzisz swego czasu Bóg oświadczył że kto wyrządziłby krzywdę nienarodzonemu dziecku, zostanie pociągnięty do odpowiedzialnościi. Nieanrodzone dziecko jest istotą żyjącą w oczach Boga a zabicie morderstwem . X Więc tak: Pierwszy cytat, psalm nie odnosi się do zarodka ludzkiego (rozumianego współcześnie), bo wtedy nikt nie wiedział w ogóle czym jest zarodek, nie było takiej świadomości i jako zarodek definiowano powiedzmy 8-10-12 tygodniowy płód. Bo nikt nie miał świadomości istnienia czegoś takiego jak plemniki czy komórka jajowa (bo ich nie widać gołym okiem). Tak więc psalm nie dotyczy zarodka (=połączenie plemnika i jajeczka) Kolejny cytat dotyczy kary za krzywdę wyrządzonej ciężarnej. Kolejny tego, że dziecko w brzuchu jest człowiekiem, bez określenia na jakim etapie staje się człowiekiem. XXXX PONAWIAM PYTANIE Gdzie w Piśmie Świętym pisze, że komórka jajowa połączona z plemnikiem (a jeszcze nie zagnieżdżona w macicy) już jest życiem ludzkim. Proszę o jakiś cytat chociażby będący w przybliżeniu opisem tego o co pytam. Albo i inny cytat, który mówi od którego momentu uznajemy, że4 kobieta jest w ciąży (nosi w sobie nowe życie).

ponadto przekłamaniem jest twój temat - kobiety nie walczą o zabijanie swoich dzieci al o prawie do decydowania o sobie. i zawsze źle s kończy kiedy władza zbyt daleki ingeruje w życie prywatne obywateli . Może zamiast grozić więzieniami skupmy sie na tym żeby pomagać kobietom w dokonaniu właściwego wyboru ?>

tutaj - (13) Ty bowiem utworzyłeś moje nerki, Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. (14) Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła. I dobrze znasz moją duszę, (15) nie tajna Ci moja istota, kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi. (16) Oczy Twoje widziały me czyny i wszystkie są spisane w Twej księdze; dni określone zostały, chociaż żaden z nich nie nastał. (17) Jak nieocenione są dla mnie myśli Twe, Boże, jak jest ogromna ich ilość! (Ks. Psalmów 139:13-17, Biblia Tysiąclecia)

Gość gość
issssssssss dziś „Poczęty został krzepki mężczyzna!” Hioba 3:3 dziecko jest odrębną osobą już od poczęcia. X Odezwał się Hiob i rzekł: „Niech przepadnie dzień, w którym się narodziłem, i noc, gdy ktoś powiedział: ‚Poczęty został krzepki mężczyzna!’ X Mhhhh czyli już od momentu seksu liczy się nowe życie tak? Skoro noc kiedy został poczęty mężczyzna oznacza powstanie mężczyzny to w takim razie te plemniki, które wtedy wytrysnęły już są nowym życiem, tak:)?

Gość gość
allium dziś tutaj - (13) Ty bowiem utworzyłeś moje nerki, Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. (14) Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła. I dobrze znasz moją duszę, (15) nie tajna Ci moja istota, kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi. (16) Oczy Twoje widziały me czyny i wszystkie są spisane w Twej księdze; dni określone zostały, chociaż żaden z nich nie nastał. (17) Jak nieocenione są dla mnie myśli Twe, Boże, jak jest ogromna ich ilość! (Ks. Psalmów 139:13-17, Biblia Tysiąclecia) X Ale kiedy w takim razie jest miejsce ten moment, kiedy powstaje nowe życie, bo tego nadal nie widzę. Jak już jesteście takie dosłowne to czekam na konkrety. Z Twojego cytatu wynika, że w momencie kiedy u dziecka kształtują się nerki:/ X Żeby była jasność: ja wiem, że na pewno znajdziecie mnóstwo jakiś przykładów (z którymi się zgadzam), że dziecko w brzuchu matki jest nową istotą. Ale od kiedy? Bo ja odnoszę wrażenie, że według niektórych nowe życie zaczyna się jak w sypialni światło gaśnie:/

Gość gość
Niech zostanie jak bylo. Tylko w wyjatkowych sytuacjach aborcja , a nie dla widzi mi sie. Jak dziewczyna jest dojrzala i fizycznie i psychicznie do dawania d**y to i do wziecia odpowiedzialnosci za swe czyny i zadne 13/14 lat mnie nie przekonuja. Uprawia sex majac 14 lat to niech i rodzo jak zajdzie.

Gość isssssssss
gość dziś issssssssss dziś „Poczęty został krzepki mężczyzna!” Hioba 3:3 dziecko jest odrębną osobą już od poczęcia. X Odezwał się Hiob i rzekł: „Niech przepadnie dzień, w którym się narodziłem, i noc, gdy ktoś powiedział: ‚Poczęty został krzepki mężczyzna!’ X Mhhhh czyli już od momentu seksu liczy się nowe życie tak? Skoro noc kiedy został poczęty mężczyzna oznacza powstanie mężczyzny to w takim razie te plemniki, które wtedy wytrysnęły już są nowym życiem, takusmiech.gif ? x wiesz co popadasz w skrajnosc . Jak ktos chce to zawsze znajdzie sobie wytłumaczenie. Dla mnie wystraczajce argumenty ze dziecko jest od poczecia - jest zarodkiem bez nerek potem z nerkami sercem itd dla mnie to ciagle dziecko . Oczekujesz czegos , jakiegos cudu , oswiecenia czy czego ?

Gość gość
gość dziś Niech zostanie jak bylo. Tylko w wyjatkowych sytuacjach aborcja , a nie dla widzi mi sie. Jak dziewczyna jest dojrzala i fizycznie i psychicznie do dawania d**y to i do wziecia odpowiedzialnosci za swe czyny i zadne 13/14 lat mnie nie przekonuja. Uprawia sex majac 14 lat to niech i rodzo jak zajdzie. X Akurat współżycie poniżej 16 roku życia jest czynem według prawa zabronionym (chyba nawet podlegającym karze dla tego kto współżyje z nieletnią), więc jeśli 14 latka zajdzie w ciąże to zgodnie z aktualnymi przepisami ma prawo dokonać aborcji (bo ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego), za taką dziewczynę decydują rodzice w takim przypadku.

tobie wolno wierzyć ,że życie powstaje dopiero w momencie urodzenia , fizycznego przyjścia na świat . ale i mnie wolno wierzyć że życie rozpoczyna się w momencie połączenia jajeczka i plemnika , że w tym momencie dusza " zasiedla ":) człowieka . w szerszej jednak perspektywie nie ma znaczenia w co wierzysz ty czy ja. chodzi raczej o to jakie jest nasze nastawienie do pojmowania wolności i odpowiedzialności i to odpowiedzialności osobistej ale i państwowej , skoro państwo tak bardzo chce w nią wkraczać .

Gość gość
allium dziś tobie wolno wierzyć ,że życie powstaje dopiero w momencie urodzenia , fizycznego przyjścia na świat . ale i mnie wolno wierzyć że życie rozpoczyna się w momencie połączenia jajeczka i plemnika , że w tym momencie dusza " zasiedla "usmiech.gif człowieka . w szerszej jednak perspektywie nie ma znaczenia w co wierzysz ty czy ja. chodzi raczej o to jakie jest nasze nastawienie do pojmowania wolności i odpowiedzialności i to odpowiedzialności osobistej ale i państwowej , skoro państwo tak bardzo chce w nią wkraczać . X I tu się z Tobą zgodzę w 100%. Nikomu nie zabraniam wiary w cokolwiek i postępowania zgodnie z zasadami wiary. Byle tylko te osoby nie narzucały swoich poglądów reszcie społeczeństwa, które niekoniecznie wierzy. X Moje pytanie co do cytatów było skierowane do autorki tego całego wątku, bo stwierdziła ona już wcześniej, że antykoncepcji używa (bo jej zabronienie to wymysł kleru i w Biblii nie ma takiego zakazu). Więc ja się pytam w takim razie jej , skoro ona się tak do Biblii odnosi, gdzie tam pisze, że życie zaczyna się od zarodka. Choć w sumie już wiemy, wcześniejszy jej cytat jasno mówi, że poczęcie zaczyna się od wytrysku... Jak ktoś chce w to wierzyć - proszę bardzo.

Gość issssss
gość dziś issssssssss dziś „Poczęty został krzepki mężczyzna!” Hioba 3:3 dziecko jest odrębną osobą już od poczęcia. X Odezwał się Hiob i rzekł: „Niech przepadnie dzień, w którym się narodziłem, i noc, gdy ktoś powiedział: ‚Poczęty został krzepki mężczyzna!’ X Mhhhh czyli już od momentu seksu liczy się nowe życie tak? Skoro noc kiedy został poczęty mężczyzna oznacza powstanie mężczyzny to w takim razie te plemniki, które wtedy wytrysnęły już są nowym życiem, tak x to ze ty nie wiesz kiedy nastapi poczecie nie oznacza ze Bóg tego nie wie :) "oczy twoje widziały nawet mój zarodek " kogo oczy widziały ?

Gość issssss
gość dziś allium dziś tobie wolno wierzyć ,że życie powstaje dopiero w momencie urodzenia , fizycznego przyjścia na świat . ale i mnie wolno wierzyć że życie rozpoczyna się w momencie połączenia jajeczka i plemnika , że w tym momencie dusza " zasiedla "usmiech.gif człowieka . w szerszej jednak perspektywie nie ma znaczenia w co wierzysz ty czy ja. chodzi raczej o to jakie jest nasze nastawienie do pojmowania wolności i odpowiedzialności i to odpowiedzialności osobistej ale i państwowej , skoro państwo tak bardzo chce w nią wkraczać . X I tu się z Tobą zgodzę w 100%. Nikomu nie zabraniam wiary w cokolwiek i postępowania zgodnie z zasadami wiary. Byle tylko te osoby nie narzucały swoich poglądów reszcie społeczeństwa, które niekoniecznie wierzy. X Moje pytanie co do cytatów było skierowane do autorki tego całego wątku, bo stwierdziła ona już wcześniej, że antykoncepcji używa (bo jej zabronienie to wymysł kleru i w Biblii nie ma takiego zakazu). Więc ja się pytam w takim razie jej , skoro ona się tak do Biblii odnosi, gdzie tam pisze, że życie zaczyna się od zarodka. Choć w sumie już wiemy, wcześniejszy jej cytat jasno mówi, że poczęcie zaczyna się od wytrysku... Jak ktoś chce w to wierzyć - proszę bardzo. x słuchaj , szukasz poklasku ? to tutaj go nie znajdziesz i nie podwazaj moich słów , chcesz kpic ? to wyjdz na ulice z czarnymi :)

Gość gość
isssssssss dziś wiesz co popadasz w skrajnosc . Jak ktos chce to zawsze znajdzie sobie wytłumaczenie. Dla mnie wystraczajce argumenty ze dziecko jest od poczecia - jest zarodkiem bez nerek potem z nerkami sercem itd dla mnie to ciagle dziecko . Oczekujesz czegos , jakiegos cudu , oswiecenia czy czego ? X Widzisz, a jak dla mnie to Ty popadasz w skrajność i doszukujesz się słów które nie padły. Ale ok, Twoja wiara, Twoja sprawa. Dla Ciebie nasienie męża i seks z nim to może być święta sprawa, bo to potencjalnie możliwość nowego życia. I ok, wierz w to sobie nadal, piszę to bez złośliwości. Tylko nie dziw się, że w dzisiejszych czasach, kiedy dostęp do wiedzy medycznej jest ogromny, nie każdy wierzy w to co Ty wierzysz.

Gość gość
To nie jest normalne by zarodek był ważniejszy od matki.w chwili zagrożenia życia powinno się na 1 miejscu matkę ratować!!!!bo często ma już rodzinę...co żyjące już dzieci mają zostać bez matki???? pytam się imię czego???uważam że powinno zostać tak jak jest...i apeluję o rozsądek.

Gość issssssss
gość dziś isssssssss dziś wiesz co popadasz w skrajnosc . Jak ktos chce to zawsze znajdzie sobie wytłumaczenie. Dla mnie wystraczajce argumenty ze dziecko jest od poczecia - jest zarodkiem bez nerek potem z nerkami sercem itd dla mnie to ciagle dziecko . Oczekujesz czegos , jakiegos cudu , oswiecenia czy czego ? X Widzisz, a jak dla mnie to Ty popadasz w skrajność i doszukujesz się słów które nie padły. Ale ok, Twoja wiara, Twoja sprawa. Dla Ciebie nasienie męża i seks z nim to może być święta sprawa, bo to potencjalnie możliwość nowego życia. I ok, wierz w to sobie nadal, piszę to bez złośliwości. Tylko nie dziw się, że w dzisiejszych czasach, kiedy dostęp do wiedzy medycznej jest ogromny, nie każdy wierzy w to co Ty wierzysz. x to ze ty interpretujesz słowa Boa w taki a nie inny sposób to twoja sprawa tak samo jak twoja sprawa jest zabijanie dzieci ale nie wmawiaj mi głupot bo tego nie lubie . pytasz a potem podwazasz ? po co ? chciałas zabłysnac ? głupiego to mozdzierzem nie utłuczesz a madry w tym wersecie dostrzerze to co chciał przekazac nam Bóg . zawze ze wszystkiego mozna sie wytłumaczyc spedzic wine na kogos na cos ale to i tak nic nie zmieni bo to ty osobiscie odpowiesz za swoje czyny .

Gość issssss
ide robic obiad bo straciłam tylko czas na ciebie - podwazaczke wszystkiego co sie rusza :)

Gość gość
issssss dziś słuchaj , szukasz poklasku ? to tutaj go nie znajdziesz i nie podwazaj moich słów , chcesz kpic ? to wyjdz na ulice z czarnymi X Dzięki Bogu nie brakuje tutaj również osób o innych niż Ty poglądach. I nie, nie kpię. A podważać mam prawo, bo chyba o to chodzi w dyskusji? Chyba że Ty szukałaś poklasku, skoro się tak oburzasz gdy ktoś pisze "nie po Twojemu"? Cytaty które podajesz mają się nijak do rzeczywistości i Twoja interpretacja to nadinterpretacja - takie jest moje zdanie. Ciekawa jestem co by na ten temat miały do powiedzenia osoby interpretujące Pismo Święte. Myślę, że mogłabyś się zdziwić, bo zapewne znalazłyby się opinie, że chodzi o coś innego niż Tobie się wydaje. Tak czy inaczej - w sumie Twoja sprawa. Skoro Ty chcesz sobie nadinterpretowywać to możesz i wierzyć, że życie człowieka zaczyna się od męskiego wytrysku. W sumie to by tłumaczyło niechęć Kościoła do antykoncepcji:) Tyle, że takie podejście ma się nijak do wiedzy medycznej, więc wybacz, że inni w to nie wierzą.

moim zdaniem problem nie leży w odpowiedzi na pytanie " od kiedy zaczyna się życie / człowiek ? " ale od zadania sobie pytania - co robić / zrobić żeby kobiety NIE chciały ciąż przerywać ? Jak świat światem były , są i będą kobiety które dokonają takiego wyboru i my żadnym przepisem tego nie zmienimy bo nie w zamianie prawa jest jest sens ale zmianie motywacji pań , które staną przed taka decyzją . Kto rozsądny naprawdę wierzy ,ze zaostrzenie tych przepisów naprawdę za skutkuje albo większa ilością urodzeń albo zmniejszy ilość aborcji ? ta ustawa ma tylko poprawić samopoczucie rządzących - och , jak my się o was troczymy a w podtekście - nie potraficie samodzielnie myśleć - i tyle .

Gość gość
nie dziwię się że kobiety niektóre nie chcą mieć dzieci,bo jak urodzi się chore to z czasem zostają same.i nie mówcie że jest cudownie z dzieckiem poważnie chorym od urodzenia.to męka dla dziecka i rodziców.to koszmar który zsyła nam sam bóg?bo co tak ma być ????

Gość gość
nie dziwię się że kobiety niektóre nie chcą mieć dzieci,bo jak urodzi się chore to z czasem zostają same.i nie mówcie że jest cudownie z dzieckiem poważnie chorym od urodzenia.to męka dla dziecka i rodziców.to koszmar który zsyła nam sam bóg?bo co tak ma być ????

Gość isssssss
Cytaty które podajesz mają się nijak do rzeczywistości i Twoja interpretacja to nadinterpretacja - takie jest moje zdanie. x a moze to nainterpretujesz ? tego nie bierzesz pod uwagE? X ak czy inaczej - w sumie Twoja sprawa. Skoro Ty chcesz sobie nadinterpretowywać to możesz i wierzyć, że życie człowieka zaczyna się od męskiego wytrysku. x tak ? a gdzie to napisałam ? chyba w twojej pustej głowie

Gość issssss
ość dziś nie dziwię się że kobiety niektóre nie chcą mieć dzieci,bo jak urodzi się chore to z czasem zostają same.i nie mówcie że jest cudownie z dzieckiem poważnie chorym od urodzenia.to męka dla dziecka i rodziców.to koszmar który zsyła nam sam bóg?bo co tak ma być ???? Zg x a skad wiesz ze to Bóg zsyła ?

Gość gość
to ze ty interpretujesz słowa Boa w taki a nie inny sposób to twoja sprawa tak samo jak twoja sprawa jest zabijanie dzieci ale nie wmawiaj mi głupot bo tego nie lubie . pytasz a potem podwazasz ? po co ? chciałas zabłysnac ? głupiego to mozdzierzem nie utłuczesz a madry w tym wersecie dostrzerze to co chciał przekazac nam Bóg . zawze ze wszystkiego mozna sie wytłumaczyc spedzic wine na kogos na cos ale to i tak nic nie zmieni bo to ty osobiscie odpowiesz za swoje czyny X Te słowa Boga do których tak się odnosisz, są tak zapisane, że każdy może je sobie interpretować po swojemu. Według mnie zacytowane przez Ciebie fragmenty niczemu nie dowodzą, no chyba, że chciałaś udowodnić, że noc poczęcia to początek życia - to jest rzeczywiście dość jasny i czytelny fragment. Jak więc chcesz to wiesz sobie w to, że od stosunku zaczyna się życie. Proszę bardzo. X A tak poza tym to taka z Ciebie przykładna katoliczka, że innych, którzy nie myślą tak jak Ty i poddają Twe interpretacje pod wątpliwość od głupich wyzywasz? Zapewne znalazłyby się się słowa potępiające takie Twoje zachowanie. Bo pycha to grzech moja droga. I kimże Ty jesteś aby mnie z moich rzekomych czynów rozliczać? Co to ma znaczyć, że "to ty osobiscie odpowiesz za swoje czyny "? Za jakie niby czyny odpowiem i jakie to niby grzechy mam na sumieniu moja droga? Co Ty na ich temat wiesz, że się tak wypowiadasz? Jak już tak odnosisz się do Pisma Świętego to proszę bardzo: Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem. Taka z Ciebie święta? Wątpię:/

Jak już tak odnosisz się do Pisma Świętego to proszę bardzo: Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem. - kto z WAS jest bez grzechu ..... te słowa powiedział Jezus i gdyby powiedział tak jak to napisałaś to On rzuciłby kamieniem - bo był bez grzechu :)

Gość issssss
A tak poza tym to taka z Ciebie przykładna katoliczka, że innych, którzy nie myślą tak jak Ty i poddają Twe interpretacje pod wątpliwość od głupich wyzywasz? Zapewne znalazłyby się się słowa potępiające takie Twoje zachowanie. Bo pycha to grzech moja droga. I kimże Ty jesteś aby mnie z moich rzekomych czynów rozliczać? Co to ma znaczyć, że "to ty osobiscie odpowiesz za swoje czyny "? Za jakie niby czyny odpowiem i jakie to niby grzechy mam na sumieniu moja droga? Co Ty na ich temat wiesz, że się tak wypowiadasz? Jak już tak odnosisz się do Pisma Świętego to proszę bardzo: Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem. Taka z Ciebie święta? x nie rozliczam tylko informuje - rozumiesz czy tez nie ? nie jestem katoliczka :) z głupim sie nie gada :) uciekam do obiadu . Pa