Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jasnygwint

wszy a praca w przedszkolu,proszę o pomoc

Polecane posty

Gość jasnygwint

Witam, Piszę z nadzieją,że jest tu ktoś ,kto zna się na przepisach... Od września rozpoczęłam pracę w przedszkolu. Już po kilku tygodniach pojawił się u nas problem wszawicy. Dzieci z objawami zostały odesłane do domu,nie możemy sprawdzać czystości głów,bo na to nie zezwala prawo,ale jak się dziecko drapało,dzwoniłyśmy po rodzica. Niestety 2 tyg temu okazało się,ze się zaraziłam tym dziadostwem. Od razu dowiedziałam się,ze nie mam co liczyć na L4 ,bo to ząden powód i mam chodzić dalej. Kupiłam preparaty,zdezynfekowałam mieszkanie a do pracy chodziłam w chuście. Niedawno okazało się,ze przypadków jest coraz więcej,dwie nauczycielki też dostały i ja znów! Do tego zaraziłam synka i męża,mamy tu plagę teraz w domu,moi chłopcy już łysi a ja co chwilę nowe preparaty ładuję na głowę. Pani Dyrektor twierdzi,ze mam przyjść do pracy,uparłam się,ze idę jutro do lekarza,ale boję się ,że faktycznie nie dostanę zwolnienia. Jak myślicie? Mam chodzić z wszawicą do pracy i narażać dzieci? :( Dla mnie to niewyobrażalne. Do tego Dyrekcja twierdzi,ze żadna pielęgniarka nie zgodzi się przyjechać i sprawdzić głowy dzieciom,bo nie mają takiego obowiązku. Prawda to? Az mi się odechciało tam pracować :(

Gość gość
Kobieto idzie sie do apteki i kupuje preparat na wszy i cala rodzine leczy a potem zglasza rodzicom, ze maja zrobic to samo z dziecmi.

Gość jasnygwint
Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Wydałam już 180 zł na preparaty i co one dadzą,skoro idę do pracy a tam są zawszone dzieci? Wytępiłam 2 tygodnie temu,a ze musiałam łazić do pracy,złapałam znów. Na nic się zdaje mówienie rodzicom,bo są dzieci z rodzin,które mają nas w poważaniu,dlatego nie rozumiem stanowiska Dyrekcji i pytałam czy to prawda,ze nikt nie może przyjechać i te dzieci sprawdzić.

Gość gość
40 lat moja mama pracowała w przedszkolu i nigdy wszy do domu nie przyniosła.

Gość gość
zglos temat na kafeterii, niech artykul napisza, bo inaczej sie nic nie dowiesz. Nawet tego, czy mozna glowe dziecku sprawdzac.

to jest jakiś absurd. Musi być jakies wyjście, radze napisac taki sam post na jakims forum radcow prawnych czy cos, bo tutaj watpie zeby ktos Ci dal jakas racjonalna i prawomyslna odpowiedz.

jasnygwint, koniecnzie udaj sie do apteki po jakiś sprawdzy specifik - np hedrin raz, korzystałam z niego jak złapałam wszy w pociągu, jeśli boisz się, że znowu narazisz się w szkole na kolejny kontakt z wszami to profilaktycznie używaj specyfiku hedrin raz, radze też porozmawiać na spokojnie z dyrektorką placówki i namówić ją na specjalne prelekcje dla dzieci dot. wszy

Gość gość
Sprawdzajcie przy rodzicu przy wejściu do sali, jak rodzic nie da sprawdzić to musi przynieść zaświadczenie z przychodni, że dziecko nie ma - inaczej dziecko nie jest wpuszczane. Jak dziecko ma wszy to nie powinno zostać dopuszczone do innych dzieci. Inaczej tego nie opanujecie. Możesz spytać w Sanepidzie - w praktyce to oni powinni reagować na masowe zagrożenie pasożytem, który może przenosić jakieś choroby w placówce oświatowej.

Gość gość
Ja wlasnie tego najbardziej się bałam, złapać wszy od dzieci, ale uzywam profilaktycznie preparatu ochronnego hedrin ochrona i mam spokój

Gość gość
A trzeba ten preparat stosować codziennie? Niszczy włosy?

Gość gość
stosowałam przez kilka miesięcy u swojego przedszkolaka, co wiadomo, włoski ma delikatne i skórę głowy też i żadnych efektów ubocznych nie zaobserwowałam...wręcz przeciwnie, forma odzywki ułatwiała rozczesanie długich włosków, częstotliwość raz-2 w tygodniu, w zależności od tego, jak często myłam dziecku głowę.

Gość gość
Dzięki wielkie za odpowiedz, a to w ogóle jest w formie takiej kremowej odżywki do spłukiwania czy jakiś spray?

Gość gość
to jest jak odżywka do włosów w sparyu, bez spłukiwania. :)

Gość gość
ma płynną, lekką konsystencję, nie przetłuszcza włosów..a dzięki temu, że w jest w sprayu bardzo wygodnie się aplikuje i nawet całkiem nieźle pachnie.

Gość consill11
Córka jest teraz na kolonii i nosi we włosach gumki Cichowsza. Zobaczymy jak będzie po powrocie, czy obejdzie się bez wesz, w każdym razie czuję się spokojniej jak wiem, że ma taka ochronę.

Gość gość
Ja rownież polecam gumki cichowsza

Gość gość
wczoraj pierwszy raz zobaczyłam wszy u córki na głowie. Okropny widok, pobiegłam do apteki i kupiłam hedrin raz, mam nadzieję, że faktycznie wykurzył wszy na amen. Teraz tylko trzeba ogarnąć zabawki i ubrania

Gość gość
Wypróbuj może środek www.wszawica-sora.pl słyszała może o nim? Jest bardzo pomocny, wiele też dobrego o nim naczytałam się w internecie, śmiało mogę potwierdzić jego skuteczność. :)

Gość gość
Bezpieczny skład jest w gumkach Cichowsza, warto sobie przeczytać, tam w zasadzie są tylko olejki i ekstrakty z roślin, ziół itp.

Gość gość
Fajne są gumki CichoWsza dobrze leżą we włosach ładnie pachną i po naszym przykladzie widac ze chronia

Gość gość
wy/pie/rda/laj z reklamą gó/wna

Gość gość
Kupienie CichoWsza było dobrym pomysłem, chronią w naturalny sposób bez toksycznej chemii, cała obsługa polega na wpięciu gumek we włosy wedle swojego pomysłu i tyle

Gość gość
Będę polecala preparat CichoWsza, gumek używa się jak klasycznych ozdobnych, czyli upina na głowie, ładnie wyglądaja przyjemnie pachną, nie podrażniają skóry.

Gość gość
Bardzo dobrą ochronę przed wszami daje CichoWsza w kazdym razie odkad corka ma te gumki na glowie odtąd problem wszy się dla nas skonczyl

Gość gość
Ja odkryłam Cichowsza przez internet i fora dla mam, tak to bym nie widziała że coś takiego istnieje w ogóle..polecam!!!

Gość gość
Dla mnie Cichowsza są bardzo wygodne jeśli chodzi o spięcie włosów, a córka ma akurat dość grube te kucyki. Nic nie pęka, nic się nie przeciera :)