Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@synfubu I przez to że Zydzi czekają na Mesjasza to wielu uwierzy Antychrystowi, który obwoła się Bogiem i nikt go za to do psychiatryka nie pośle. Część Żydów uzna że to Mesjasz. A część nieżydów uzna że to ponowne przyjście Jezusa.

"Biblia mówi że Jezus to Bóg" x ty lepiej sobie poczytaj Biblię bo w żadnym wersecie tego nie ma x Słowa kiedy Jezus mówi o ojcu - nie wymienia nazwy boga, nie wiemy czy ten ojciec ma imię, wiemy tylko że jest ojcem (Jezus nie używał też nazw boga mówił tylko ojciec). Fragmenty gdy Jezus mówił do uczniów że kto mnie widział, widział ojca, kto mnie słucha, słucha ojca, w końcu Jezus przyznaje się przed Piłatem do bycia Królem Żydowskim czyli ich bogiem.

Gość gość
syn fubu dziś x "Jezus przyznaje się przed Piłatem do bycia Królem Żydowskim czyli ich bogiem. " nie zgadzam się król żydowski czyli syn Dawida czyli obiecany przez Boga mesjasz poza tym Jezus ciągle mówił że jest synem bożym a więc jego ojciec to Bóg a on jest jego synem

Mówił że jest synem ale i uważał się niekiedy za boga. Za dwa w jednym. J 5,18 "Dlatego więc usiłowali Żydzi tym bardziej Go zabić, bo nie tylko nie zachowywał szabatu, ale nadto Boga nazywał swoim Ojcem, czyniąc się równym Bogu."

Wychodzi z tego następujący wniosek że jeśli rzeczywiście siła wyższa zamieszkała w Jezusie, to jahwe nie ma nic do gadania i nie jest bogiem, więc absolutem musi być ojciec ale nie jahwe tylko jakiś inny. Jezus nigdy nie powiedział "idę do jahwe", nigdy też nie popierał działań jahwe, więc jeśli wierzyć Jezusowi - jahwe nie jest bogiem tylko Jezus :)

Poza tym nie jest znany motyw przyznania się Jezusa na pytanie Piłata. Może odpowiedział mu ironicznie, może na złość żydom? Jak wiadomo Jezus już wcześniej mówił różne rzeczy na przekór słowom i prawom jahwe, uzdrawiał CELOWO w szabat, kazał nawet czynić pracę w ten dzień a każdy wie jakie było prawo jahwe.

Gość Lituan
@symfubu16:44 Łatwiej by było ci uzyskać ode mnie odpowiedzi i na pewno byś nie zarzucał że robię zamieszanie gdybyś nie robił personalnych ataków w moją storonę. To wtedy trzymałbym się meritum a nie odpowiadania na twoje "argumenty". I jeśli nie wyzywasz to po co piszesz małpach i rozumkach? Lubisz zamieszanie. I o to ci w tym temacie chodzi, bo cię temat kłuje po oczach. Daj człowiekowi odpowiedzieć a nie zniecierpliwiony atakujesz.

Gość gość
"42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał." x Bóg POSŁAŁ Jezusa x "17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. 20 Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. " x Jezus nie naginał prawa problem jest w tym że nie rozumiesz tego ratowanie komuś życia jest najważniejsze

Gość Lituan
@synfubu16:51 Jezus nakazuje miłować (zatem i Bóg, bo obaj są jednością). Jezus nie zaprzeczył Bogu, bo nie głosił miłowania wrogów od początku, acz też nie nakazywał by zabijać złych ludzi od początku. Sam ich zgładzał, ale też nie od początku. Zniszczył (Bóg i Jezus) Sodomę (tyle że ty myślisz JAKBY Jezusa nie było PRZED wcieleniem). Potem dał prawo (10przykazań), potem dodano Mojżeszowe, a potem dał nowe w NT. Ale po kolei. Odpowiedz będzie kilkuczęściowa i poinformuję kiedy część1 a kiedy Zakończenie.

Odezwał się do Niego Tomasz: «Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę?» Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.

Gość gość
20 Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; 21 aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. 22 I także chwałę8, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. 23 Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś. 24 Ojcze, chcę, aby także ci, których Mi dałeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem, aby widzieli chwałę moją, którą Mi dałeś, bo umiłowałeś Mnie przed założeniem świata. 25 Ojcze sprawiedliwy! Świat Ciebie nie poznał, lecz Ja Ciebie poznałem i oni poznali, żeś Ty Mnie posłał. 26 Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich».

Gość Lituan
@synfubu18:10 Przegrałem wygrałem. A ile ty masz lat o oświecony, że tylko jeśli się w tobą zgodzę to nie przegram. Ty nic nie wiesz tylko gadasz że wszystko wiesz. Lepiej być głupim niż niby mądrym po twojemu. To talny ból istnienia masz i myślisz że zmienię spokój na taką postawę jak twoja. Kto krzyczy tego i usłyszą, a kto mówi tego i wysłuchają, cz jakoś tak podobnie to leciało. A czy przyjmą słowa to inna sprawa.

"Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim." x Jezus je zniósł, są też cytaty gdzie nakazuje być najmniejszym bo ci będą wywyższeni, a wywyższeni nie będą. Słowa Jezusa są inteligentną manifestacją przeciwko jahwe i chyba zaczynam je rozumieć. x "A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim." x To kolejna prowokacja Jezusa, często ich używał, nie pisze tego złośliwie po prostu używał prowokacji. Jezus wcale nie uważał że kto je wypełnia będzie wielki - wręcz przeciwnie, powiedział to aby na słowa o wielkości nabrali się wielcy. Jezus od początku był przeciw jahwe. To że wychował się w wierze judaistycznej niczego nie zmienia, Jezusem może być każdy kto jest dobry i kto sprzeciwia się bogom, jahwe, allahowi, itp itd. Jezus to manifestacja wolności i prawdy podana w starożytny jeszcze sposób.

Przełomowe słowa łamiące wszystkie prawa jahwe - kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Dlaczego jahwe nie mógł wypowiedzieć tych słów wcześniej? Bo jahwe był tyranem, buraczanym szatanem który nie znał słowa - zrozumienie. Jezus znał i w tym różnił się od jahwe - całkowicie dwie różne strony.

Gość gość
Ale sie usmialam, czytala ,bylem ksiedzem. tam jest wszysko zawarte, cala wiara tez,dajcie se spkoj z taka dyskusja na powaznie to ... nie ma czegos takiego, poczytaj sobie a dowiesz sie w koncu PRAWDY o bogu. polecam lekture do poczytania.echhhh!

Gość gość
syn fubu x opacznie to rozumujesz B,óg dla żydów był sędzią a Je,zus pokazał prawdziwe oblicze jego że jest naszym ojcem i nas kocha x "28 Zbliżył się także jeden z uczonych w Pi,śmie, który im się przysłuchiwał, gdy rozprawiali ze sobą. Widząc, że Jezus dobrze im odpowiedział, zapytał Go: «Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań?» 29 Jezus odpowiedział: «Pierwsze jest9: Słuchaj, Izr,aelu, Pan B,óg nasz, Pan jest jeden. 30 Będziesz miłował Pana, Bo,ga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. 31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego b,liź,niego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych». 32 Rzekł Mu uczony w Piś,mie: «Bardzo dobrze, Nauczycielu, słusznieś powiedział, bo Jeden jest i nie ma innego prócz Niego. 33 Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliź,niego jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary». 34 J.ez.us widząc, że rozumnie odpowiedział, rzekł do niego: «Niedaleko jesteś od królestwa Bo.że,go». I nikt już nie odważył się więcej Go pytać. "

Gość Lituan
@synfubu18:18 Ja się nie zachwycam swoim rozumowaniem tłumaczącym czemu tak Jezus powiedział. A powiedział tak mimo to że cały świat (tj. światowi ludzie jak mówią współcześni ludzie) go nie posłucha, bo wiedział że będą ludzie którzy go posłuchają. No nie cały świat go posłuchał, ale niecały go nieposłuchał. Chyba proste. Cały świat go nie posłuchał (zaakcentuj 2ostatnie słowa, nie 2pierwsze). Nie powiedział, że CAŁY świat go nie posłucha. Bo wiedział że nie wszyscy będą trzymać się maksymy common sense.

Gość Lituan
@synfubu18:18 Ja się nie zachwycam swoim rozumowaniem tłumaczącym czemu tak Jezus powiedział. A powiedział tak mimo to że cały świat (tj. światowi ludzie jak mówią współcześni ludzie) go nie posłucha, bo wiedział że będą ludzie którzy go posłuchają. No nie cały świat go posłuchał, ale niecały go nieposłuchał. Chyba proste. Cały świat go nie posłuchał (zaakcentuj 2ostatnie słowa, nie 2pierwsze). Nie powiedział, że CAŁY świat go nie posłucha. Bo wiedział że nie wszyscy będą trzymać się maksymy common sense.

Gość Lituan
@synfubu18:21 Przykładasz ludzką miarę do Boga. Zapłatę za grzeczy, za zło, traktujesz jako pogardę. A ja myślałem że rzymskie prawo (ludzkie) uwzgldniające karę śmierci uznajesz za piękne. Przeczysz snbie. I jak mówiłem ty na pewno nie jesteś mądry, boś pogardliwy.

"Nie ma innego przykazania większego od tych" x Dokładnie. Więc jak nie ma to wypociny jahwe wyrzucam do śmieci, na co mi one? Jezus potwierdził że nakazy jahwe się nie liczą i zabijanie dzieci, starców i osłów w furii jest dla tych którzy boga nie znają, a co za tym idzie ci którzy napisali te starotestamentowe słowa też go nie znali.

Gość gość
Jezus.❤️

Gość gość
Chrześcijańska jedność wynika z natury Boga. Doskonała jedność, jaka łączy Ojca, Syna i Ducha Świętego, objawiona została przez Chrystusa jako wzór oraz zaproszenie dla nas, ludzi. Bóg stał się człowiekiem, aby pokazać nam, jak i my możemy żyć w jedności z Nim.

Gość gość
Jezus modlił się do Ojca, aby Jego uczniów oraz tych, którzy za ich sprawą uwierzą w Niego, połączyła jedność (J 17,11.17-24). Prosząc Ojca, aby Jego uczniowie byli jedno tak jak On z Ojcem, tym samym postawił swoją relację z Ojcem za wzór dla nas. Tak, jak Ojciec i Syn są jedno, a nie ma niczego, co by ich oddzielało, tak też uczniowie Jezusa mają być jedno w Synu. Co więcej, ma się to dziać tu na ziemi, na znak dla świata i dla wszystkich, którzy szukają prawdy (J 17,21.23).

Gość basia z zielonej wioski
Błędne nauki zazwyczaj idą w parze z nieposłuszeństwem wobec Boga w jakichś aspektach życia. Kiedy ludzie nie chcą się w jakimś punkcie zmienić i zostawić swoich przyzwyczajeń i grzechów, wtedy, by uspokoić sumienie, dostosowują interpretację Pisma do swoich pragnień (2Tm 4,3-4). xxxx Wygodniej spowiadac sie do lusterka niz innemu -ksiedzu a Luter nie chcial sie spowiadac,bo grzechow mial co nie malo ...(dzieci z gosposia czy cos takiego)

Gość Lituan
@gość19:35 Jezus to Bóg (Hebrajczyków od 1/5 do 2/10). Słowo było Bogiem i było u Boga (Jana1/1-4 ) i Słowo stało się ciałem i zamieszkało między nami (Jana1/14-17) na chwilę stając się mniejszym od aniołów (Hebr2/9). @19:45 Jakże Jezus to syn Dawidowy? Duchowo nie jest (Mat22/41-45) @synfubu19:56 Ma do gadania bo są jednością. A i Jezus mówił o Jahwe (którego zwał i Ojcem). Potem może dam radę to opisać, ale gdy Źydzi pytali Go czy jest synem bożym to odpowiedział Jahwe (JamJest). Na co Żydzi się wpienili.

Gość basia z zielonej wioski
Lituan szanujesz Maryje,matke Jezusa?

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 21:49 Nie spowiadam się do lusterka. Nie musisz być złośliwa. Wyznaję swoje grzechy w Duchu odnowy Bogu w imieniu Jezusa. Przeczytaj wersety które podałem. Ale pewnie tego nie zrobisz boTy wierzysz papieżowi człowiekowi. A jaCi wskazujęBiblię. Tylko nie mów że czytałaś wersety które podawałem w kontekście tego co pisałem. Bo gdybyś czytała to co pisałem to byś wiedziała żeLuter nie jest moim autorytetem (podobno kazał zabijać innowierców,muszę znaleźć źródło). To Jezus mym autorytetem

Każdy bóg z książki ma coś do gadania. Na szczęście jahwe od tysięcy lat nie pokazuje się i w kwestii wiarygodności jego działania są tak samo prawdziwe jak domniemane działania Apollo.

Gość Lituan
@basia zZielonejWioski 21:49 Luter odpowie za siebie, a ja za siebie, Ty za siebie, a papież za siebie. Np. Rodrigo Borgia który miał pałac pełen rozpusty i kazirodztwa. Tak wię poznaj swych "apostołów" w całej lini sukcesji. Bo Luter mego ucha nie łechce (2Tym4/3-4).

Wogóle beznadziejną nazwę wybrał sobie żydowski bóg "jahwe", jak to brzmi - "jahwe". Germańsko, ciężko, pokracznie, jest tyle pięknych i subtelnych słów w fonetyce a żydowski bóg wybrał właśnie takie. Od razu widać jego beznadziejny, zaściankowy gust.