Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
gość wczoraj16:55 ... Cuda (te prawdziwe) to żadna MISTYKA, tym bardziej nie pseudomistyka (bo KK to rozróżnia), bo to tajemnica którą Bóg zasłania przed światem, ale nie całkowicie, bo ją objawił i nic nie ukrył, tak że gdy zachodzi cud to jest to oczywiste a nie tajemne. Gdy ktoś np. był ślepy od urodzenia i nagle widzi (przykład z Biblii) to cud, a nie że trzeba jakąś komisję zwoływać.

Gość Lituan
gośćWczoraj16:55 Tajemnice KK?? Bóg objawił tajemnice (Jana14/17-26 i 16/13-28), a DuchŚw wszystkiego naucza bo to WikariuszBoga na Ziemi (Jana16/13-15). To co u góry to zakryte, a tu na ziemi DuchŚw daje poznanie nowonarodzonym. Weźmy świętych. Przykład z życia: jeśli JP2 byłby święty, to Bóg by to wiedział za życia JP2, ale to Bóg wie, a nie jakaś komisja osądza kto prosto do nieba, a kto nie (Rzymian10/1-10), a Bóg objawił kompletnie tak by nowe objawienia nie były potrzebne (1Kor15/45-56, 1Tes4/13-17).

Gość Lituan
gośćWczoraj16:55 Tajemnice KK?? Bóg objawił tajemnice (Jana14/17-26 i 16/13-28), a DuchŚw wszystkiego naucza bo to WikariuszBoga na Ziemi (Jana16/13-15). To co u góry to zakryte, a tu na ziemi DuchŚw daje poznanie nowonarodzonym. Weźmy świętych. Przykład z życia: jeśli JP2 byłby święty, to Bóg by to wiedział za życia JP2, ale to Bóg wie, a nie jakaś komisja osądza kto prosto do nieba, a kto nie (Rzymian10/1-10), a Bóg objawił kompletnie tak by nowe objawienia nie były potrzebne (1Kor15/45-56, 1Tes4/13-17).

Gość Lituan
gośćWczoraj16:55 Więc po co miałby jeszcze coś objawiać i to jeszcze w taji tajemny sposób że nie da się dojść do konkluzji. Co do spowiedzi i mojego postu z 03:21 (tamże linkki) to KK, jak zwykle, najpierw coś wprowadza (i uważa to za nieomylne; z Joanną D'Arc srogo się pomylił), a potem gdy ktoś to "udoskonali" to stwierdza że "tak naprawdę" to było tak od początku. Augustyn z Hippony w Traktacie o Łasce swoje o spowiedzi napisał.

Gość Lituan
gośćWczoraj16:55 Zresztą dzisiejszy KK uznał spowiedż uszną jako sposób na oczyszczenie z grzechów mimo że niegdyś to potępiał, ale nie bez powodu zmienił zdanie. @barramek wczoraj20:53 A co z okresem gdy KK jeszcze nie istniał. Podałem wyżdj link który mówi że kiedyś nie istniała spowiedż w sensie dosłownym jako rozgrzeszenie. Wyznawajcie grzechy jedni drugim (Jakuba5/16-18). Tego katolicy nie robią. Nikt nie chodzi po sąsiadach, mówią np. "wybacz bracie bo zgrzeszył bo to ja porysowałem ci samochód".

Gość Lituan
gośćWczoraj16:55 Zresztą dzisiejszy KK uznał spowiedż uszną jako sposób na oczyszczenie z grzechów mimo że niegdyś to potępiał, ale nie bez powodu zmienił zdanie. @barramek wczoraj20:53 Wyznawajcie grzechy jedni drugim,a nie wszyscy wybranym kapłanom. Wspieranie brata polegało na wspólnej rozmowie i modlitwie o to by brat już więcej nie zboczył,bo takie wyznawanie grzechów to był warunek by nie wykluczyć go ze zboru a nie warunek zbawienia. Warunkiem dla zbawienia jest odejście od tzw.grzechów nieczystości

Gość Lituan
@barramekWczoraj Także nie o publiczne wyznawanie chodzi, ani kapłanowi, ale Bogu i bratu któremu wyrządziło się krzywdę lub się potrzebuje wsparcia we wspólnej modlitwie. Tak więc kto ma w sobie posiew boży ten nie grzeszy (Jak4 i 1Jana3). Zatem 1Jana3/6 dotyczy stanu ducha a nie pokuty i rytuałów. Bo mamy wydawać owoce świadczące o upamiętaniu (Łuk3/8). A Duch poprowadzi (Jana14/26).

Gość Lituan
@BarramekWczoraj20:59 Kto spożywa CHLEB i KIELICH nie zważając na CIAŁO Pańskie (NA KRZYŻU złożone w ofierze RAZ na zawsze) ten swój wyrok/sąd spożywa i pije (1Kor11/27-34). I co? Wyrok jest jedzony? Nie, nie w sensie dosłownym, ale duchowym.

Gość Lituan
@BarramekWczoraj20:59 Poza tym to co podałeś to jest wyrwane z kontekstu bo pomija Jana6/63 (Duch ożywia. Ciało NIC nie pomaga. SŁOWA które powidziałem do was, są duchem i żywotem). Patrz też Jana6/68. Jak wyraźnie widać wszystko to co w Jana6/32-68 jest powiedziane obrazowo. Chyba że słowa i litery mamy traktować jak Ducha, a nie jako natchnione Duchem.

Gość Lituan
@BarramekWczoraj20:59 No i prawdziwy NAPÓJ a prawdziwa krew, to duża różnica. Kto wierzy w Jezusa i się do niego zwraca, TEN łaknąc i pragnąć nie będzie (Jana6/35). Napójem jest wiara w Jezusa, a pokarmem słowa Jezusa i Biblia (Jana6/35). Jezus oddał swe ciało RAZ na zawsze (Hebr9/9-12). Duch ożywia, ciało nie pomaga, słowa Jezusa to żywot (Jana6/63).

Gość Lituan
Jana 5/24. Do "zobaczenia" za max dwa miesiące, z ewentualnymi wyjątkami, gdybym znalazł chwile czasu w międzyczasie by tu zajrzeć. Wszystkie dobrego na ten i przyszły rok. Niech BÓG Was prowadzi.

Gość gość
Istotą Eucharystii były słowa Jezusa : 51 Ja jestem chlebem ŻYWYM , który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. słowa o pamiątce były drugorzędne - Luter to odwrócił i wyeliminował słowa o chlebie ŻYWYM , czyli Eucharystii

Gość gość
Druga podstawa spowiedzi 'Gdy brat twój zgrzeszy [przeciw tobie], idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! ' - dlatego we wczesnym Kościele wyznawano wzajemnie swoje winy w obecności przedstawiciela Kościoła , a niepoddanie się tej procedurze kończyło się ekskomuniką , czyli wykluczeniem ze wspólnoty wiernych

Gość gość
za czasów Apostolskich było publiczne wyznawanie grzechów np przy okazji uzdrowień , ale zmieniono na spowiedź uszną bo niedobrze było aby inni słyszeli pewne grzechy , które nie powinni słyszeć . (zdrady małżeńskie czy zabójstwa)

Gość gość
za czasów Jezusa i apostołów było praktykowane publiczne wyznanie swych win , przy okazji uzdrawiania większej liczby ludzi czekających przy drogach na Pana Jezusa albo św Piotra . Ale później zamieniono na spowiedź uszną aby inni nie musieli słuchać pewnych grzechów ( zdrady czy zabójstw) i nie gorszyli się .

Gość gość
spowiedź musi mieć zagwarantowaną tajemnicę przed innymi i dlatego konieczne jest spowiadanie na ucho .

Gość gość
nie przyjęto wypowiedzi z godz. 22:34

Gość gość
chora watrobe a raczej resztki wątroby martwice zapalenie typu c miał długi i przyszedł do niego facet wreczył dolary i spłacił komornika z odsetkami za pare lat i jak bóg go uzdrowił z tych narkotyków to puzniej znowu prubował i zonk nie działa z inymi ładował w zyłe jeden dostał zapasci a jego to nie ruszało przyja potrójna dawkewszawice miał taka leką na głowie pod pachami na jajach i w du/p/ie https://www.youtube.com/watch?v=BtaADgIKY8Y

Gość gość
Pewnie juz o czyms innym rozmawiacie (nie czytalam) ale odpowiadajac na pytanie tytulowe to zawsze uwazalam, ze to kwestia sumienia. W sumie postepuje tak samo, znaczy jestem tzw. wierzaca, niepraktykujaca. Troche zdziwilo mnie, ze autor pisze, ze "nie chce uczestniczyć w żadnym życiu Kościelnym", a przyjmowanie komunii to chyba element tego zycia. W kazdym badz razie wierze tez w spowiedz bez posrednika. Ale komunii nie przyjmuje, od kiedy przestalam sie standardowo spowiadac. W sumie to troche po traumie jak ksiadz wylecial z konfesjonalu i zaczal sie na mnie wydzierac. Ale wiem, wiem (nie trzeba mi tlumaczyc), ze to nie powinno na mnie wplynac, bo kazdy ksiadz jest inny i chodze dla boga, a nie dla ksiedza. Ale Boga mam tez w domu i w zasadzie to po paru akcjach z ksiedzem uznalam, ze zycie koscielne jest mi zbedne. No a potem to juz nagrzeszylam tak, ze raczej za katoliczke to juz sie uwazac nie moge...

Gość barramek
trzecia podstawa ewanelijna spowiedzi Jezus powiedział do swoich uczniów: "Gdy brat twój zgrzeszy przeciw tobie, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, cokolwiek zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Kościół apostolski dostał PRAWO do związywania i rozwiązywania pewnych problemów dotyczących życia na ziemi , czyli pewnych możliwości ustalania czegoś - na tym polegały synody, czyli zebrania Apostołów , którzy np. ustalili , że dawna tradycja żydowska polegająca na obrzezaniu i stosowaniu wielu rytuałów żydowskich , nie dotyczy już nowych chrześcijan , co jest zresztą opisane w Piśmie - te słowa np. było w wyniku kolejnego synodu w XIII w. wprowadzeniem tzw. spowiedzi usznej , gdzie reszta wiernych nie słyszała o wyznawanych dość poważnych grzechach członków wspólnoty - co moim zdaniem było zupełnie właściwe Jezus dał pewna władzę swoim następcom działającym pod wpływem Ducha Św.

Gość gość
Prawdę jest Jezus i Jego Ewangelia ST jest jedynie wcześniejszą historią kontaktu ludzi z Bogiem ...i także jest prawdą , chociaż dość bolesną i trudną do przyjęcia dla wielu

Gość barramek
'„Ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem”. ' - nie prawo Mojżesza , cytowane często jako 'Biblia

Gość gość
ale wydał si im wiarygodny jak powiedział ty i ty i ty modliłes takimi i takimi słowami to tak samo gdybym powiedział ci myslisz i robisz gdzie mieszkasz