Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alutka2017

Sierpniowki 2017

Polecane posty

Gość gość
Up

Gość gośćaga83
Ja np dzis zrobilam dorosla zupe na skrzydelku z kurczaka. Skrzydelko, cala marchewke, pietruszke, kawalek pora i selera, dwa ziela ang, dwa listki laurowe, ugotiwalam razem, na koniec dalam 6 rozyczek brokula i gotowalam do miekkosci, pozniej wyjelam mieso, liscie i ziele, wsypalam dwie lyzki makaronu takich zacierek i pogotowalam 3 minuty, obralam miesko, wszystko zblendowalam ale lekko, makron sie nie zmiksowal, byly tez spore kawalki marchewki. Mam na kilka porcji w zamrazarce. Mialo byc zamiast zacierek zasypane kasza manna ale sie skonczyla. Taka zupe mozna zrobic tez z inna kasza np gryczana, ziemniakami. Nastepnym razem zrobie zamiast brokula to papryke i z kasza manna. Nie dodawalam zadnych przypraw. Nawet mi smakowalo.

Amelia używam wszystkiego, jedynie ograniczam sól do minimum. Daje pieprz,ziele,liść,paprykę,majeranek,oregano.. dużo pietruszki i kopru świeżego, zależy od dania. Jeżeli masz obawy, to poczekaj do roku. Ja tak zrobiłam z 1 córka, tez się bałam, wolniej rozszerzałam dietę ale dziś ma 2,5 roku wszystko pięknie je. Tez się dławiła jak młodsza. Trzeba obserwować dziecko, ono nas samo ukierunkuje :) Gabi odrzuciła słoiczki , pluła i nie chciała jeść.. a z naszego talerza wcina wiec uznałam okej :) ogólnie zdrowo staram się gotować. Wczoraj podałam mleko krowie, ale jej smakowało! Dziś podam znowu, za pare dni zrobię kasze ;) co tam u Was dziewcZyny? Jak maluchy?

Gość 3Justyna3333
Mój kochany synek ostatnio bardzo wymusza płaczem a nawet w złości zaciska zęby na mnie. Pokazuje że swoje zdanie ma. Czasami chodzi po trawie za jedną rączkę tak sprawnie że wydaje mi się że już niedługo będzie chodził samodzielnie. Jak Wasze przygotowania do roczku? Jakie podajecie jedzenie pytam bo pewnie będzie ciepło i wszelkie sałatki nie sprawdzą sie

No to pięknie! Pewnie ruszy niebawem :) ja mam zamiar zrobić grila. Tort,kawa- grill. Z przekąsek zrobię jakieś dippy,jakaś sałatkę teZ na pewno. szczwrze powiedziawszy nie chce mi się jeszcze o tym myśleć.

Wymuszanie u nas te jest,płacz,wysztywnia się ... walczy mocno o swoje -aż strach się bać,co to będzie :o

Gość gośćaga83
U mnie tez chyba grill plus tort, rozne ciasta, moze szarlotka na cieplo z lodami, do tego babeczki z owocami, kawka z ekspresiku. Jesli grill to grecka i jakas druga typu salata, rzodkiewka, szczypiorek. Jesli bez grilla to moz schab pieczony ze sliwka na zimno, jajka faszerowane. Ale jak mysle o szykowaniu to jednak sklaniam sie do grilla . Jakies balony, talerzyki musze kupic dekoracyjne. Ale bez szalenstw. No i szampan dla doroslych i dzieci.

Czesc dziewczyy :D Wrocilismy do domu cali , zdrowi i pelni energii :D Podroz w obie strony dobrze minela. Corcia nie mogla oderwac sie od dzieci siostry.Byly tez inne dzieci..Jestem bardzo mile zaskoczona zachowaiem coreczki :D Myslalam,ze bedzie sie bala piskow dzieci,tego chaosu ale ona chciala biegac za nimi a ze sama nie chodzi to co? mamusia wziela na raczki i biegala za dziecmi haha. Mysle,ze tym dlawieniem nie ma co sie za bardzo denerwowac,chociaz wiadomo,ze kazda mama denerwuje sie, bo moze dziecko nie jest przygotowane na kawalki....ale z drugiej strony skoro juz jadlo a teaz odrzuca to musialo sie czyms zrazic .....no i wizyta u laryngologa to bardzo dobry pomysl :D Moze tatus niech pokarmi i sam zobaczy jak to jest :P Hmmmm dzieki za przepis na kluseczki.Zrobie :D Jajeczice juz podajecie ? Wyczytala,ze podaje sie po 1 r.ż. Sama juz bym chciala podac ale ja tam wiem czy nie jest za wczesnie :/ Bialka jeszcze nie podalam. Dziewczyny,jak obicie ogorkowa,pomidorowa dla dziecka ?Chcialam bym corce podac zupy takie bardziej jak dla doroslych.Pomimo,ze ma dwa zabki,die jedynki dolne to swietnie gryzie.Mam nadzieje,ze synek Justyny powroci do gryzienia. A jak zrobic potrawke z indyka albo gulasz ?Macie jakies przepisy ?

Aga - fajny przepis z zupa na skryzdelku ale ja na wywarze jej nie zrobie.Zapomnialam,ze mozna dodac manna do zupki :) Mialam podbny blender ale kielich z ostrzem mi pekl :/ Che kupic podobny ale tanszy od tego z linku.Moze macie jakies ktore mozecie polecic ? https://www.mediaexpert.pl/blendery/blender-beko-hba6700w,id-846846?gclid=EAIaIQobChMIlovE5r2U3AIVA8AYCh0WHwm5EAQYASABEgLAUvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CNiDwei9lNwCFZyrsgodOo0KDA

Gość gośćaga83
Cecyssia na tym jednym skrzydelku to slowo wywar to za duzo powiedziane he he. Nawet oczka tluszczowe sie nie pojawily. Dzis zrobilam taka zupke ale z papryka czerwona i brukselka do tego kasza kuskus bedzie. Zama zupa mu smakuje, zobaczymy czy z kasza mu podejdzie

Gość gośćaga83
Wczoraj ogladalam super oferty last minute w serwisie wakacyjnipiraci. Tunezja, egipt, grecja 1400 od osoby za tydzien all iclusive. Moze ktoras nie ma jeszcze planow. Ja zaluje ze jade samochodem bo te ofert super tanie sa z przelotem.

Gość gość
Cecysssia - obecnie nie ma już zaleceń, żeby rozdzielać podawanie żółtka i białka. Po 6 miesiącu można podać całe jajko. Dziewczyny, ja jeszcze Wam powiem, żeby unikać zup z wywarem z kości. Nie jest zdrowy, szczególnie dla maluchów.

Gość gość
dziś x Zapomniałam. Jajecznicę też można, ale teraz lepiej na parze - dobrze ściętą oczywiście.

Gość gośćaga83
Cecyssia a czemu na wywarze nie zrobisz? Maluch nie toleruje czy uwazasz ze za wczesnie? Delikatne chude wywary mozna wprowadzac po 8 miesiacu. Ja zaczynam od drobiu. Maly skonczyl juz 11 miesiecy.

Gość gośćaga83
Obcinala juz ktoras wlosy maluchowi? Nie pytam o teorie ze do roku sie nie obcina tylko praktyke np grzywke bo wchodzila juz do nosa jak u nas? :)Mi zal tej grzywy i jej nie obetne ale ciagle musze mu na bok zaczesywac bo po nosku laskocza.

Gość Cecysssia
Czesc dziewczyny :D Corka od 3 dni chce siedziec sama w wozku ! Super i dla niej i dla mnie bo teraz spacery to czysta przyjemnosc.Corka rozglada sie,gada po swojemu i cieszy sie :D Nooo ale dalej sama nie usiadla :/ Aga - jesli chodzi o wywar z miesa to mysle,ze jest za wczesnie. Fakt,nie powinno podawac sie zup na wywarze z miesa na kosci bo zawiera metale ciezkie. Hmmm co do jajecznicy to mam ochote podac ale wiadomo jak to u mnie,samo zoltko. Zastanawiam sie czy nie za wczesnie wymieszac zoltko ze smietana albo jogurtem naturalnym i zrobic jajecznice na parze. Ktos napisal,ze nie ma zalecen :osobno zoltko, osobno bialko.Ok ale to tylko zalecenie. Ostatnio pisalam z dziewczynami na temat bialka i jak zobaczylam zdjecia ,jak uczulilo bialko to chce sie wstrzymac.Wiem,wiem,ze moze teraz a moze pozniej uczulic ale wole poczekac bo jest mniejsze ryzyko wystapienia alergii. Zrobilam przed chwila,swoj pierwszy w zyciu , mus dla dziecka. Ugotowalam jablko plus ugotowana dynia. Zblendowalam.Stwierdzilam,ze jest mdle to dodalam gruszke :D Pychota ale czy corka to zje hehehe okaze sie . Aga - ja jeszcze nie obcinalam wloskow bo ....boje sie ....chyba tylko jak spi dziecko to mogla bym obciac, w innym wypadku boje sie,ze nozyczki wyladuja w oku :/

Gość gośćIbiz
wole poczekac bo jest mniejsze ryzyko wystapienia alergii. x No właśnie wg publikacji nie ma jednoznaczych badań, które wskazywałyby, że późniejsze podanie białka zmniejsza ryzyko alergii chyba, że w bliskiej rodzinie są alergicy i jest duże prawdopodobieństwo jej wystąpienia. Możesz też na początek spróbować jajo przepiórcze. Moja córka z racji niechęci do mleka wsuwa jogurty już od 7 miesiąca :) A wywary już można z chudego mięsa. Byle nie z kością. Przecież po roku dziecko powinno w miarę normalnie jeść :)

gośćIbiz - tak,tak dziecko po roku powinno w miare normalnie jesc ale ja czasami gubie sie w tym co jej podawac a co nie.....mysle,ze nudno je.Dzis nawet obiadku nie zjadla i kaszki bo bylysmy dlugo na spacerze to podalam jej mus owocowy a w domu miala byc zupa z rybka to nie chciala i w efekcie koncowym zjadla mleko.Teraz spi to moze pozniej zje zupe,ktora jej ugotowalam,tylko musze zblendowac jak sie obudzi. Czasami mysle,ze za duzo ma stalych posilkow a czasami,ze za malo jej podaje "doroslych " rzeczy no ale ona taka malutka jest.....takie maslo maslane. Co do bialka to zastanowie sie.....

Gość gośćaga83
GosIbiz to myslisz ze wywar na skrzydelku lepiej zastapic kawalkiem piersi? Czy np kroliczkiem bez kosci?

Gość gośćIbiz
Cecysia - "W chwili obecnej nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzanie całego jaja zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. Nie należy podawać jaja w postaci surowej." To fragment z artykułu: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Ale możesz spróbować przepiórczego najpierw, bo ma mniej alergenów :) Poza tym, to po 6. miesiącu można wprowadzić już większość produktów. Poczekać radzi się z serami tłustszymi (zwłaszcza dojrzewającymi), makiem, miodem, rybą wędzoną. Aga - ja gotuję różnie. Na piersi indyka, kurczaka (Zagrodowy lub eko), na cielęcinie zadniej, na udźcu indyka bez kości i skóry. To ostatnie, to głównie wtedy, kiedy gotuję dla wszystkich i jej po prostu częściowo blenduję/zgniatam.

Witajcie :D Ibiz - miod,wedzona ryba juz po 6 mcu ? :O Musze Wam cos napisac,cos co sie stalo wczoraj ale najwidoczniej aniolek stroz czuwa nad moja corcia. Wczoraj zblendowalam ugotowana dynie z ugotowanym jablkiem ale wydawalo mi sie mdle to dodalam surowa gruszke i mus sciemnial.Pomyslalam,ze to przez gruszke.Niunia nie chciala tego tknac . Wieczorem chcialam zblendowac zupe i pod czas blendowania nagle cos czarnego zobaczylam w zupie.......okazalo sie,ze z blendera recznego ,tam gdzie sa ostrza, jakas czarna maź wyszla ! Moze to smar,nie wiem.....na sama mysl,ze moglo sie cos stac mojemu dziecku przechodza mnie ciarki !!!! :O Iczeka mnie zakup nowego blendera, i tak mialam kupic nowy.....Boze,jak dobrze ,ze corka nie chciala tego musu......

Gość gość
Bardzo się staramy z mężem. Co kilka dni wysyłamy pisma z prośba o dziecko do różnych instytucji. Ja i mąż pisaliśmy już do MOPSU do urzędy gminy ,do spółdzielni mieszkaniowej, do fundacji charytatywnych,do stowarzyszeń na rzecz rodzicielstwa. W listach opisujemy naszą sytuację ,żona ma problem z zajściem w ciąże a ja mam impotencje i nie umiem tego robić ,ale chcemy aby sprawili że urodzi .Cały czas dostajemy odpowiedź odmowną,nikt nam nie chce pomóc, a przecież się się staramy żeby na sierpień było gotowe. Poradźcie coś

Dziewczyny czy Wasze dzieci tez tak bardzi lubia chlebek jak moja corka ? Ona mogla by tylko chleb jesc ! Dawalam jej suche kromki bo dziasla swedzialy ale teraz jak tylko widzi,ze np.ja jem chleb albo w sklepie widzi pieczywo to od razu wyciaga raczki......wczoraj nie jadla reguarnie bo bylysmy dlugo na spacerze a w domu najchetniej mleko jadla i chlebek i dzis ma twarda kupke ..... Ibiz - myslisz, ze w wieku 10 mcy dwie kromki chleba,takie postne to duzo ?

Gość gość
miod,wedzona ryba juz po 6 mcu ? pechowiec.gif x Ojej chyba w jednym momencie weszłyśmy na kafe. Cecysia ja napisałam, że POCZEKAĆ(!!!) trzeba z tymi produktami, które wymieniłam :) BROŃ BOŻE miód czy sery pleśniowe po 6. miesiącu.

Ibiz - o matko,to moja wina.Nie doczytalam :/ Przepraszam......tez uwazam,ze nie wolno tych produktow podawac niemowlakowi :D

Ibiz - o matko, nie doczytalam :/ Przepraszam.......tez mi sie wydaje,ze za wczesnie na TE produkty :)

Gość gośćIbiz
"Bardzo się staramy z mężem." ". W listach opisujemy naszą sytuację ,żona ma problem z zajściem w ciąże a ja mam impotencje (...) " WTF ????? x Chyba ktoś się pomylił ;)

Gość 3Justyna3333
Hej dziewczyny. Mój synek wielu produktów już próbował i na szczęście nic nie uczula. Okazyjnie to nawet Monte jadł ale podkreślam okazyjnie. W Monte jest kakao i chyba nawet orzechy. Synek mojej koleżanki ma półtora roku i już od jakiegoś czasu ona mu podaje jedzenie z pieczarkami. To dopiero szok. A ja kupiłam wczoraj kilka jogurtów z bakaomy 7 zbóż czy 7 ziaren jakoś tak i ma nawet spoko skład i się zastanawiam czy nie podać. Owszem jest odrobina cukru ale trzcinowego i reszta bardzo w porządku. U nas ostatnio ciężko jest. Bolą mnie ręce i nogi oraz kręgosłup. Bardzo dużo jest roboty przy takim prawie roczniaku który jeszcze sam nie chodzi ale już bardzo chce. Do tego dochodzi wymuszanie które wcześniej nie miało miejsca A teraz jak czegoś chce to jest krzyk pręzenie się, zaciskanie pięści i zębów. Ehh masakra. Nigdy wcześniej nie było tyle krzyku co teraz. To nie jest płacz tylko taki po prostu krzyk. Zaczyna za to fajnie mówić różne słowa. Np daj albo chodź A także wreszcie świadome mama, niestety mama mówi tylko w złości ale dobre i to. Wczoraj bardzo dużo słów nowych wyłapałam z pomiędzy monologów mojej małej gaduly. Cieszy mnie wszystko ale i jestem bardzo zmęczona. Chyba jak każda z nas . Często jeździmy do teściowej bo mamy po drodze do sklepu w którym robimy zakupy i jak tam jesteśmy to mały nie chce wracać do domu, krzyczy przy wsiadaniu do samochodu. Tam jest atrakcyjniej niz w domu bo tam jest pies i kot i dziadkowie.

Gość gość
Up

Gość 3Justyna3333
Czasami zastanawiam sie co tam u dziewczyn które pisały z nami całą ciążę. Np mama32 którą miała już 3 corki i czwarta w drodze albo obłoki Magellana ktora jeszcze raz po porodzie pisala tutaj i miała problemy po cc. Pamiętam też Karolinę najmłodszą z nas i miała wyznaczony termin cc na wtedy co ja i urodzilysmy wtedy ja, ona, która oraz mamaDaga w jednym dniu.