Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

najwiekszy szok maja te ktore pierwszy raz rodzily pod 40tke, zauwazylyscie?

Polecane posty

Gość gość
A ja mam odmienne zdanie. Pierwsze dziecko urodziłam młodo. A tu jeszcze studia, potem zaraz praca, bo zdawałam sobie, że albo teraz zacznie zawodową ścieżkę, albo nigdy. No więc było też krucho z pieniędzmi. Nie, że biedowałam, ale nie było nas stać na wiele rzeczy. Żyliśmy w wielkim biegu, ja młoda, przerażona obowiązkami (niemowle, gospodarstwo domowe, mąż, praca), wcale nie czułam się komfortowo. W dodatku dziecko chorowite, gdyby nie pomoc babć, było by tragicznie. Drugie dziecko, 35+, ja dojrzalsza, spokojniejsza, z ugruntowaną pozycję zawodową, mąż również. Komfort materialny. Starsze dziecko w gimnazjum, też wielka pomoc. Po prostu zupełnie inny świat. Z perspektywy czasu ciężej mi było gdy byłam mlodsza. I proszę nie pisać, że kobiety pod czterdziestke to stare kobiety. Ja czuję się nie tylko młodo, ale i jestem zadbana. A dziecko dodatkowo mnie odmlodzilo. Właśnie był już taki moment kiedy z mężem jakby stanęliśmy w miejscun dziecko odchowane, wyjazdy, sport, leniwe Zycie, praca...czegoś nam brakowało. Bo przecież jesteśmy jeszcze dość młodymi ludźmi.

Gość gość
A autorka ma rację. Największy szok macierzyński mają 40letnie pierwiastki. Zawsze niezależne, pracujące, nagle świat wywraca się do góry nogami, pojawia sie ktoś, kto jest całkowicie od nich zależny. Do tego 40 letni organizm nie znosi ciąży i porodu tak dobrze jak organizm 20letni. Niestety nocne wstawanie, całodobowa opieka nad dzieckiem sytuacji nie poprawia. 40letni człowiek nie ma tyle cierpliwości, co młodszy i tego się nie przeskoczy. Mam 39 lat. Nie wyobrażam sobie mieć teraz niemowlęcia. Wolę za przeproszeniem je/ba/c w robocie, niż wychowywać dziecko. Wiem z czym to się wiąże. 40letnia kobieta kocha to małe, które urodzi nad życie, ale biologi się nie przeskoczy. O ile da się radę pracować ciężko fizycznie, trenować itp, to małe dziecko daje w tyłek chyba bardziej. Psychika, hormony, nieee, to nie jest takie proste. Czekało się do ostatniego dzwonka bo tak mi się widziało, to trzeba to wziąć na klatę i poświęcić się jednak dziecku bardziej niż kilka miesięcy, bo człowiek się w chałupie dusi. xx Sa rozne kobiety, te, ktore sie decyduja pozno, podejmuja na ogol bardzo swiadoma decyzje, swiat maja uporzadkowany, więc niekoniecznie sie wywraca do gory nogami. Znaja swoja wartośc, także zawodową, nie ma frustracji,ze cos umyka na poczatku kariery zawodowej.Cierpliwosci i doswiadczenia zyciowego, a wiec i tolerancji maja akurat wiecej, bo to z wiekiem przychodzi. Ludzkie zycie jest coraz dłuzsze, kobiety coraz bardziej sparwne, zadbane. Spokoj, zabezpieczenie materialne, lepsze warunki, wyprobowany przez lata partner - czy to bez znaczenia? piszę to, jako szczesliwa poźna mama.

Gość gość
Dlatego polecam późniejsze macierzyństwo. Sama nie wyobrażam sobie np posiadania dzieci rok po roku, lub kilka lat różnicy. Ciąża, dolegliwości, potem niemowle i przedszkolak na karku. Pamiętam, że byłam tak wyczerpana, że właśnie dlugi czas nie chciałam drugiego dziecka. Aż przyszedł radosny moment, że powiedzieliśmy sobie z mężem: tak, chcemy. Jest super.

Gość gość
Kazda niech rodzi w najlepszym dla siebie okresie. Ja urodzilam bardzo pozno i rok po roku, dla mnie bylo to idealne rozwazanie. Nie ma co komu dawac recept, kazdy ma inne życie.

Gość gość
Jestem przed 40 stka, mam 4 miesięczne niemowlę. Nie wydaje mi się że mam mniej siły, ciążę i poród też znioslam całkiem przyjemnie. Dziecko mnie odmlodzilo,dało power'a do działania a nie przyłączylo.

Gość gość
"przytloczylo"

Gość gość
takie są baby że lubią analizować życie innych ,wciskać się i oceniać,dziwują się wyborami innych i tak do usranej śmierci,najlepsze są plotkary z zapadłej wiochy albo z taka mentalnością,wynika to głównie z nudy i kompleksów i ograniczenia w łepetynie

Gość gość
Autorko każdy ma inne powody. Matki które późno rodzą dlżej były same bez dziecka może im przez to trudniej fakt. Do pracy wracają bo wiedzą jakie to ważne. Nie oceniaj ile ludzi tyle historii.

Gość gość
20:38 oczywiscie ze autorka ma rację, tylko zlecialy sie tu do bólu współczesne, wyzwolone i zesrane idiotki ktore wmawiaja ze czarne jest biale i lepiej sie czuje 40latka jako matka niz 30latka. No na pewno. z wiekiem sil przybywa :) a do tej pozwyzej mnie: jak ktos nie ma jakiego agrumentu na kafe uzyc to uzywa "macie kompleksy" - a z reguly to jest lustrzane odbicie tego co sama na swoj temat myslisz. sama masz jakies kompleksy

Gość gość
Mam w maju 43 i 6 mcy niemowlaka, celowo, zaplanowane.najlepsza decyzja w zyciu.Nie zaluje tak chcialam,dorobilismy sie , wiedzilismy pol swiata, teraz 3 lata zajmuje sie naszym.cudem.Poros cc na zyczenie , cieza kiepsko fakt na zwoln8eniu od poczatku..mgdybym mogla cofnos czas zrobila bym tak samo.duzo pracowalam rozkrecalam biznes(dzieki temy mam dzis luz brak.kredytow)abmoje szcEscie lezy kolo mnie...wara od naszego zycia...zycze ci aby ci.sie udalo za 10 lat....

Gość gość
Hej, mam 38 iza 5 mcy powitam ..i dam rade

Gość gość
Najpierw krzyczycie, ze pis zaglada wam do macic, a potem same to robicie i oceniacie wzajemnie swoje wybory:)

Gość gość
22:38 jestem tego zdania co autorka i nie uwazam ze pis robil cos zlego, nie bylam na zadnym manifescie, ja bym dziecka nie usunela nawet jakby bylo chore lub z g****u. dziecko nie jest winne. glupie morderczynie biada wam w ogniu piekielnym

Gość gość
Nie oceniajcie innych miarą swoja i swoich ciotek , szwagierek itd, ktore moze juz w wieku 30 lat czuja sie jak próchna, a 40tka to dla nich trumna. To charakterystyczne dla kobiet, ktore malo osiagnely w zyciu, nie sa zadbane, nie cwicza ciala i umysłu... Jesli kobieta zachodzi w ciąze, to znaczy,ze jej organizm sie do tego nadaję. Do tego dochodzi ogromny zastrzyk hormonów w ciązy. Natura wie co robi, bardziej niz kafeteria :):):)

Gość gość
22:53 musisz sobie jakos tlumaczyc ze jestes nieudacznikiem ktory musial rodzic dopiero jak ma polowe zycia za soba a raczej 3/4

Gość gość
Niueudacznik to ten co rodzi byle jak byle gdzie i byle z kim..bo.co ty moglas miec 27 28??lat Tylko co po studiach???pokoj u rodzicow i staz za 400zl???wiesz ja w tym czasie sie szkolilam.i bawilam

Gość gość
23:10 rozczaruję Cię srodze. Mając 20pare lat mialam juz mieszkanie przepisane od wujka, a mąż rozkrecil firme, 5 lat starszy ode mnie, ja po studiach dwa lata pracowalam i urodzilam dziecko. Bylismy i jestesmy osobami zamoznymi, nie bede sie wdawac w to ile mamy miesiecznie bo moze ktos nie wierzyc

Gość gość
Autorko one przynajmniej umieją pisać poprawnie po polsku! Ty tez sie wstrzymaj z decyzja o dziecku bo za wiele to ty go nie nauczysz ;-)

Gość gość
23:15a cos sama osiagnelas udaczniku? Mieszkanie od wujka, maz firna a ty co utrzymanka?

Gość gość
23:20 uważaj co chlapiesz, nieudacznikiem to moze ty jestes. Ja mam wyższe wykształcenie plus 3 certyfikaty i dobrze płatna prace wiec jakby nie trafilas. :) A z mieszkaniem i mężem to coz - mam szczescie :) nie macie? współczuję

Gość gość
nie mamy niby czego co ty masz??ahhahah a ropladzac sie kto kiedy che nie jedna 40 pewnie ma lepsz akondycje niz 25 .. sama mam 36 zamiezam miec dziecko uwaga po 40! a narazie jest zloty czas na wszystko...hmmm chialabym was zobaczyc uu mnie na zajeciach czy tez bysie takie madre byly zapewne po 3minutach rozgrzewki bsie padly, drogie smarkule wiek to nie tylko tenw dowodzie, to sprawnosc fizyczna, nastawienie...chc zycia:)mi tam sie zyc chce po 30 escze bardziej:)

Gość gość
gość dziś 23:10 rozczaruję Cię srodze. Mając 20pare lat mialam juz mieszkanie przepisane od wujka, a mąż rozkrecil firme, 5 lat starszy ode mnie, ja po studiach dwa lata pracowalam i urodzilam dziecko. Bylismy i jestesmy osobami zamoznymi, nie bede sie wdawac w to ile mamy miesiecznie bo moze ktos nie wierzyc xxx siano we łbie masz dziewczyno, bo to, że mąż na ciebie zarobił i dostałaś mieszkanie od wujka nie oznacza, że możesz wyzywać innych od nieudaczników i ubliżać im z powodu decyzji o późniejszym rodzicielstwie. No i takiej wielkiej gwiazdy z osiągnięciami z siebie też nie rób, bo sama przyznałaś, że wszystko dostałaś. Nie żeby to było coś złego ale tak jak mówiłam, to cię nie upoważnia do debilnch pyskówek i chamskiego traktowania tych, którzy żyją inaczej niż ty.

Gość gość
gość dziś - dałaś popis klasy i inteligencji... nie ma co :o dziewczyna napisała bardzo ogólnikowo i całkiem do rzeczy, bo faktycznie tak jest, że jakbym miała kierować się kafeterią to chyba już bym nie żyła :P natomiast ty jak ostatni burak uraczyłaś ją personalnymi inwektywami. Żal mi ciebie dziecko. Wstyd, że tak wyglądają młode mamy. Wstyd!

Gość gość
gość dziś 22:53 musisz sobie jakos tlumaczyc ze jestes nieudacznikiem ktory musial rodzic dopiero jak ma polowe zycia za soba a raczej 3/4 xx - nie musial tylko wybrał. Jesli sie czeka do pozniejszego wieku, to jest to wlasnie wybór a nie mus. - co za róznica, która połowa - wazne zeby obie były fajne. Uwazasz, ze zycie, zanim sie urodzi jest nudą i nieszczesciem? -na razie wlasnie dobijam do konca drugiej połowy i bardzo sobie sobie ja ( tak jak poprzednią), chwalę.

Gość gość
Hej..mam 38 za miesuac rodze 1 corke...i jak mi sie spodoba nie ostatnia.....czemu teraz?bo szkola ho praca bo wyjazdy bo budowa bo mi sie nie chcialo...a teraz nakrecona jestem...planujw 3lata w domu..a tak sobie

Gość gość
Obojetnie, kto kiedy rodzi, to prywatna sprawa, ważne, zeby w zwiazku z tym nie żądał niczego od nikogo, zwlaszcza od tzw. obcych ludzi, czyli społeczeństwa. Najważniejsza jest odpowiedzialność, a nie widzimisię innych.

Gość gość
a teraz nakrecona jestem... x Tik tak, tik tak... xx .Cierpliwosci i doswiadczenia zyciowego, a wiec i tolerancji maja akurat wiecej, bo to z wiekiem przychodzi. Ludzkie zycie jest coraz dłuzsze, kobiety coraz bardziej sparwne, zadbane. Spokoj, zabezpieczenie materialne, lepsze warunki, wyprobowany przez lata partner - czy to bez znaczenia? piszę to, jako szczesliwa poźna mama. x Kolejna bzdura późnej matki, która usprawiedliwia swoją decyzję o późnym macierzyństwie. NIE JESTEŚMY ZDROWSZE! NIE ŻYJEMY DŁUŻEJ I NIE MAMY WIĘCEJ CIERPLIWOŚCI! Jak będziesz chodzić po okolicy to wypatruj klepsydr. Rób tak ze 3 miesiące i pisz sobie w zeszycie wiek zmarłego. Nieźle się zdziwisz po 3 miesiącach. Ponad połowa zmarłych, to ludzie 60letni. A to, że jesteś sprawna fizycznie, to nie oznacza, że twoje nery, wątroba i stawy są czyste, a kości dobrze nasycone wapniem i magnezem. xx Tak, tak, dziecko was odmłodziło. Bo co? Każdy myśli, że macie po 32 lata, a nie 40? Rodząc późno pierwsze dziecko nie macie porównania, żeby pisać jak to super było w ciąży. No i te wasze cc na życzenie, no bo przecież wasze mięśnie i kości już nie są takie elastyczne. Mając tak zawalony organizm kamieniami, czy innymi złogami i toksynami w życiu wam nie uwierzę w te super samopoczucie w ciąży i brak zmęczenia po porodzie, czy przy małym dziecku. Wasza decyzja, kiedy chciałyście rodzić, ale nie wciskajcie kitu jakie to dla was super, bo nie jest. I żadna 40stka, która rodziła przed 30stką wam nie uwierzy. A ta co ma porównanie, to już was wyśmieje.

Gość gość
ale wyzej ktoras napisala ze ma porowananie. to o co sie ciskasz. Srednia dlugosc zycia kobiet w pl to ok. 80 lat wiec nikt nie musi zapisywac wieku z klepsydr zeby to sprawdzic. Yprzedze cie zamin na mnie naskoczysz. Pierwsze dziecko urodzilam jak mialam 27lat drugie 31. Obie cc na zyczenie-bo tak sobie zyczylam. I powiem ci ze druga ciaze lepiej znioslam niz pierwsza, polog tak samo. Ba nawet teraz macierzynstwo lepiej mi smakuje niz wczesniej.

Gość gość
15.36 skad wzielas te dane o sredniej wieku 80 lat? :P każdy wie ze co pokolenie to jest słabsze i krócej zyje.

Gość gość
Bedziesz muec 40 inaczej bedziesz piszczec W mym srodowsku 35 -40lat.zaczynaja ciazyc..mlodszw znam 2 z liceum.ok 25l jak rozplodzily sie...mi by bylo szkoda zyc8a serio...uwazam ze 35nsuper wiek na 1 Ja wpadlam 24 i to byl drama...