Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszła mamusia

Wrześniówki 2017

Polecane posty

Ja krzywa cukrowa mialam juz i musialam byc na czczo cytryny mi nie pozwolily wcisnac :-( co do biustu to ja mam maly raczej wypelnil sie nieco ale to nie wiem pelniejsze B chyba mam albo malutkie C wiec dla mnie to i tak wielka roznica. Ostatnia corke karmilam do 2.5 roku i zostala praktycznie sama skora :-( co do ruchow czuje je w roznych miejscach nawet golym okiem widac jak mala wyrabia na co uwielbiam patarzec :-) Elu waga u dzieci tak szybko sie zmienia zobaczysz jutro ze sporo urosla :-)

Dziewczyny a wy na 3 badanie prenetalne idziecie????

Gość gość
Ja glukozę w aptece cytrynową kupiłam. Paulina

Gość gość
ankass dziekuje Kochana za pocieszenie bo sie strasznie stresuje o ta moja Basie-poki co Basie :P Wlasnie ja chyba zrobie prenata Ela

Gość gość
Ja prenatalnych wcale nie miałam tylko za każdym razem zwykłe usg. Teraz mam nadzieję że sobie dokładniej pooglądam i w końcu poznam płeć może w sobotę. Co do staników, to miałam jeden typowy do karmienia i go nie lubiałam za to polecam topiki są idealne.Paulina

Mnie dziecko kopie roznie, raz bardzo nisko, a raz juz nad pepkiem, wiec chyba uklada sie w przeroznych pozycjach. Brzuszek na szczescie mam ksztaltny, jestem szczupla i w zasadzie urosl mi tylko brzuch i biust wiec nawet dobrze sie tak czuje i podobaja mi sie te ksztalty ;) a skierowanie na glukoze mam razem z morfologia i innymi badaniami krwi wiec bede robila przed kolejna wizyta u gina, czyli ok 10 czerwca :)

Ja z badaniami na razie mam spokoj ost bylam u tego nefrologa i jedna nerka cos nie pracuje jak powinna mam wielki zastoj w niej ale poki co nic zrobic sie nie da bo musze miec kontrast a ten wymaga zdjec rendgenowskich wiec musze czekac do rozwiazania... a ty Paulina nie chcialas isc na prenatalne??? Pazdziernik mi sie moje ksztalty podobaja jak stoje na wprost lustra to nie widac brzucha wcale ale jak sie zobacze bokiem to juz inna bajka:-)

Gość gość
O prenatalnych to tylko z forum słyszałam moja ginekolog mi nawet nic takiego nie proponowała. A ja się nie upominam bo i tak co ma być to będzie.

Usg prenatalne to takie samo usg jak kazde inne, po prostu na kazdym etapie ciazy podczas usg sprawdza sie troche inne parametry :) tak jak na usg w 12tyg przede wszystkim kosc nosowa i przeziernosc karkowa, tak na polowkowyk budowe mozgu i narzadow wewnetrznych. To nie jest jakis specjalny rodzaj usg.

Gość gość
No ale w tej ciąży nawet tych parametrów nie sprawdzała. W pierwszej ciąży za każdym razem sprawdzała przezierność karkową i kość nosową. A teraz tylko mówi że wszystko w porządku a żeby mierzyła to nie zauważyłam. W sumie to słabo było widać cokolwiek na usg teraz na lepszym będzie robić w sobotę jak uda mi się ją złapać. Paulina

Gość gość
Mi lekarka też nie zlecalala tych genetycznych. A jak poszłam do innego lekarza to mnie opiepszyl że ich nie mam. Ze nawet becikowego mogę przez to nie dostać. Dziwne

A jak dostajesz opis usg to co tam masz? Na pewno sa informacje typu: polozenie i wielkosc serca prawidlowa, prawidlowy odplyw z konory lewej i prawej; powloki jamy brzusznej o zachowanej ciaglosci; klatka piersiowa o prawidlowej budowie" itp...

Ja tam ide w 30 tygodniu jeszcze na ostatnie genetyczne konkretniejsze.mi od razu na polowkowym babka powiedziała i tym ostatnim.i chyba go tej samej pójdę.chyba że ta co teraz mnie przejmie robi to może do niej.

Moja gin tez od razu mi gdala ze mam sobie zrobic te badania . Gdy bylam.na.polowkowym lekarz ktory je robil powiedzial ze na trzecie nie musze isc bo jest wszystko ok ale ja sama nie wiem czy isc czy nie. Moja gin jak robi usg to ja nie widze monitota mowi tylko.co widzi jaka waga dziecka i co wyprawia mala jesli jest ze mna moj to on stoi przed monitorkiem i widzi wszystko ja mala widzialam dopiero dwa razy na tych prenatalnych i raz na badaniu nerek bo lekarka powiedziala ze mam sie podniesc i zobaczyc bo ktos sie do mnie usmiecha :-) dodam ze usg mam robione na kazdej wizycie a chodze co 2 czasem co 3 tyg

U mnie mówiła ze lepiej zrobić.zresztą dla własnego spokoju pójdę to już ostatnie tego typu usg przed porodem.ja też miałam dużo usg robionych...oj dużo.

Ja mam wizyte raz w miesiacu, a usg mialam tylko na potwierdzenie ciazy, w 12tyg i polowkowe. I jedno dodatkowe, zanim wrocilam po zwolnieniu do pracy, ale to juz na wlasna reke poszlam prywatnie, a nie do mojego ginekologa prowadzacego ciaze. Zawsze na usg lekarz po kolei mi wszystko pokazuje na minitorze. Teraz mam dodatkowe usg za 3 tyg bo na polowkowym lekarzowi nie udalo sie sprawdzic nerek, bo dzidzia nie chciala sie ulozyc.

Gość gość
Właśnie nic takiego nie mam. Tylko zdjęcie i tam co obok pisze wymiary i który tydzień

To powiem Ci, ze dziwna sytuacja bo przeciez dla laika takie zdjecia i pomiary nic nie oznaczaja, i wlasnie dlatego powinien byc dolaczony opis zebys jednak wiedziala co lekarka przebadala i mogla byc spokojna. Ja bym zmienila lekarza na Twoim miejscu bo nie dalabym rady tak calej ciazy w niewiedzy przejsc... Moze miec slaby sprzet ale to powinna na te najwazniejsze trzy usg wyslac Cie do innego lekarza- przeciez jest mnostwo schorzen ktore wczesnie wykryte mozna leczyc jeszcze w brzuchu mamy albo byc przygotowanym na leczenie od razu po porodzie a tak to wielka niewiadoma przez 9 miesiecy.

Gość gość
No na ostatnim przez brzuch jeszcze nie było widać dokładnie a dowcipnie było za daleko dziecko ułożone. Ciężko ją złapać teraz dlatego tak te usg wyglądają. Ona specjalnie do szpitala każe mi przyjść bo tam lepsze usg tylko za każdym razem coś jej wypada a to poród a to cesarka. Już miałam mieć w piątek tamten ale w ostatniej chwili poleciała do cesarki. Wcześniej trzy razy byłam i się tylko z nią minęłam więc poszłam do niej prywatnie a tam ma słabsze usg. A chciałam wiedzieć czy z dzieckiem wszystko w porządku bo strasznie mnie plecy bolały. A tak ona jest spoko idealnie mi pierwszą ciążę poprowadziła.

Gość gość
dZiewczyny byłam dzis u ginki mala ma 300 gr osttanio jak bylam na polowkowym to bylo ok.220 takze rozsnie uff kamien z serca... Ela

Mowilam Elu ze mala rosnie:-) pazdziernik dobrze pisze ze to dziwne ze nie mialas takich opisow dla samej siebie powinnas popytać jak i co z dzieckiem czy pecherz jest ok jak serce wyglada wogole o kazdy narzad bo to lekarz na prenatalnych oglada dokladnie . Ja tez bym zmienila lekarza skoro nie umiesz sie dostac na wizyte bo jej cos wypada ja to rozumiem cesarka ze jest ale ty powinnas wziasc pod uwage siebie i miec lekarza do ktorego zawsze mozesz sie zwrócić i idac na wizyte wiesz ze ta wizyta bedzie.

Gość A1986
Dziewczyny, którejś wyszła cukrzyca?? Bo ja od dwóch tygodni jestem na diecie, kłuję się 4 razy dziennie, schudłam prawie 4 kilo... Masakra

Gość redsky
Ela super wiadomości :) A1986 biedna :( czemu ąz 4 razy dziennie? przede mna dopiero to badanie ale mnie nastraszylaś, jaki Ci wyszedł wynik? gościu dziwna ta twoja lekarka i jak w tak zaawansowanej ciązy moze nie byc czegoś widac na usg przez brzuch?u mnie juz 12 tyg lekarz powiedzial mi jaka płeć no i jak dowcipnie moze ci robic usg w takiej wysokiej ciąży.dla mnie dziwne no ale nie wiem.może pojdz do jakiegoś innego lekarza i zrob sobie porządne usg.

Gość gość
A ja mam problem z dziaslami krwawia przy myciu i w ogóle budzę się i pluje krwią a teraz wyszły mi afty, nigdzie w necie nie mogę znaleźć czy to szkodzi w ciąży. :/ Ja dlatego chodzę do dwóch ale mam problem bo mam dwie karty ciążowe, najgorsze ze u lekarza którego mam rodzić kartę mam od 19tc i teraz nie wiem która kartę dac w szpitalu :p chyba że ktoś wie kiedy daje się kartę ciążowa w szpitalu i kiedy są wypisywane papiery przez położną do becikowego?

Ja zawsze miałam glukoze na granicy i też mam obawy.Ale cukrzyca ciazowa to nie koniec świata wiele kobiet ma ja.nawet takie które nigdy nie miały z tym problemów.niestety niekiedy w późniejszym życiu typowa cukrzyca może się odezwać jeśli ma się ciazowa.jak trzeba się kluc to trzeba niestety :(na takie rzeczy też nie ma się zbytnio wpływu wszystko zależy od organizmu.

Nooczywiście dieta robi wiele ale itak nieraz mimo ze się je zdrowo i regularnie to organizm różnie reaguje ns ciaze.azle reguły na początku zalecają samą dietę z tego co czytakam a jak nie pomaga to medycznie...Ale może widocznie nie...

Jesli chodzi o krwawienie dziasel to polecam wybrac sie do dentysty na czyszczenie zebow- jak jest zdjety kamien nazebny to dziasla krwawia mniej. I niestety afty w ciazy to tez norma... denttstka polecila mi jeszcze kupic jakis delikatny plyn do plukania ust byle bez alkoholu- tez pomaga na dziasla i afty. Co do chodzenia do dwoch gin to ja mam jednego prowadzacego ciaze, ale te najwazniejszr usg za kazdym razem robilam i u mojego prowadzacego i u innego prywatnie- tak dla pewnosci, bo nie zawsze dany lekarz wszystko zauwazy, duzo tez zalezy od tego jak dzidzia w czasie badania sie ulozy.

Gość gość
Ja dawałam przy przyjęciu na oddział przed porodem. Dokumenty do becikowego dostałam przy wypisie i wszystko co dałam przy przyjęciu. Nie mam zbytnio opcji zmienić ginekologa dla mnie ona jest najlepsza. Zbytnio się w to nie zagłębiam mówi że wszystko jest w porządku ufam jej.

Dzis grzebalam w starych wiadomosciach bo wiem ze wasze terminy porodu byly wpisane i znalazlam :-) ten wrzesien to jak taka bomba bedzie kazda z niecierpliwoscia zerkac bedzie ktora napisze ze juz jest po :-)