Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MożeJednakTu

Żebromarchewka

Polecane posty

Gość gość
gość dziś O! Laboratorium x Dobre :D Coś w tym jest ;) 🌻 Z odczynników wpadł mi w oko ten miód nawłociowy, podobno nie ustępujący właściwościom manuka z Australii x O, to nie wiedziałam :) Teraz właśnie zajrzałam na mądrzejszą stronę internetu i czytam: Składniki odżywcze Miód nawłociowy zawiera flawonoidy – głównie rutynę i kwercetynę, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. W jego skład wchodzą także olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera on też substancj***akteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Zastosowanie Właściwości miodu nawłociowego doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. W jego składzie znajduje się wiele substancji odżywczych, które poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Obecna w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Z tego powodu miód niezwykle korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża. Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Podobnie jak miód wrzosowy, jest również wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty. Systematycznie przyjmowany miód nawłociowy wspomaga leczenie stawów. Stany zapalne łagodzą także seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe. Miód wykazuje również właściwości moczopędne ze względu na obecność flawonoidów i saponin. Składniki te działają także przeciwbakteryjnie. Miód nawłociowy jest polecany w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego. Wykazuje on właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych. Nawłoć jest rośliną zalecaną jako środek odtruwający, miód więc wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Odznacza się on wysoką aktywnością antybiotyczną, różniącą się niewiele w zależności od czasu pozyskania i terenu. Warto wzmacniać się nim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje. Dzięki właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, stosowany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych. Miód nawłociowy powinny również spożywać osoby narażone na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Regularne stosowanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. x Aż jestem zaskoczona :D Jak wypiję tą naleweczkę to chyba będę młodsza ;) X A ja go zastosowałam tak po prostu bo coś tam mi zostało w głowie po filmikach Korżawskiej, jak nawłocią się zachwycała ;) I z zasobów miodów u mnie on jedynie nie był skrystalizowany a stał w spiżarni długo. Mamuśka moja przywoziła co roku po kilka litrowych słoików z nad morza właśnie z pasieki kiedy była co roku na wakacjach :) I stąd te zapasy się zrobiły no a, że ja przez kilka lat miodu w ogóle nie mogłam jeść to i zapasy tak nie topniały. No to teraz nadrabiam :) Po uzdrowieniu 😍 Oli.n

Gość gość
gość dziś A dzisiaj wrzucę zdjęcie nie na temat - poranek, widziany oczami mojego balkonu x O! Jaki piękny lasek :) Troszkę taki senny.. jakby mrocznym wydaniu, prawie takie jak poglądy H-g :P ;) Dodam obecne poglądy ;) Ale jak zaświeci prawdziwe słonko to lasek będzie bardziej przyjazny :) Oli.n

Gość gość
gość dziś Dzis rano zrobil mi niespodzianke x Pięknie zakwitł :) A mój jeden zdechł, drugi ostatnio został przesadzony a trzeci rozkwitł ale... jakoś póki co niewiele. Ostatnio jak siostrzeńcy u mnie byli to parę razy dorwały go małe rączki i tu nie jestem pewna czy te kolejne pąki mu rozkwitną. No, teraz na niego dmucham i chucham :) Oli.n

Gość gość
gość dziś Ten zakwitl przed tym jasnym x Każdy jest inny i każdy jest piękny :) Oli.n

Gość gość
Kasia Kwiatki pikne tylko ostro trujące. Dobrze by było, żeby kociak się do nich nie dorwał. x Olinka .. jakby mrocznym wydaniu, prawie takie jak poglądy H-g :-P ;-)Dodam obecne poglądy ;-) x Nie tyle "obecne", jak wyłuskane z odmętów niepamięci ;-) Takie są efekty pośpiesznej ewangelizacji :-) ;-) Zwizualizuję tę "bardziej obecną" ;-) : xxx Spacerują sobie po raju Kasia, Olinka i H-g. Towarzyszy im Bóg i objaśnia niektóre zakątki tego raju. Od czasu do czasu podlatuje coś czarnego, kosmatego i merda przyjaźnie ogonkiem. Wtedy Bóg pochyla się głęboko, bierze do ręki rajską gałęź, rzuca daleko przed siebie i krzyczy - Szatan! Aport! Mijają mur a właściwie ścianę. Pod ścianą kiwają się szeregiem ludzie w starych powłóczystych szatach, łzy w oczach, jarmułki na głowie, coś tam w jidysz mruczą sobie pod nosem - Boże, a cóż to? Raj a taki żal i rozpacz? - zaciekawił się H-g - Eeee - wzruszył ramionami Bóg - to tylko ci co moje słowa przetłumaczyli na Biblię, a świętych nie wypada mi więzić w piekle ;-) :-P x Olinka dziś Mama musiała wiedzieć czego szuka, bo nawet u nas nad morzem miód nawłociowy jest wielką rzadkością. Znam tylko jedną pasiekę, w której można go znaleźć. Czytałem kiedyś opracowanie, gdzie porównywało się go do miodu manuka, właściwości fizyko-chemiczne, czyli to za co się ceni ten ostatni na całym świecie. Nasz niczyim nie ustępował (poza rzecz jasna reklamą) H-g

Gość gość
"Spacerują sobie po raju Kasia, Olinka i H-g. Towarzyszy im Bóg i objaśnia niektóre zakątki tego raju. Od czasu do czasu podlatuje coś czarnego, kosmatego i merda przyjaźnie ogonkiem. Wtedy Bóg pochyla się głęboko, bierze do ręki rajską gałęź, rzuca daleko przed siebie i krzyczy ..." Musialam pobiec szybko do łazienki bo bym siusiu w majty zrobila ze smiechu hahaha K

Gość gość
"Eeee - wzruszył ramionami Bóg - to tylko ci co moje słowa przetłumaczyli na Biblię, a świętych nie wypada mi więzić w piekle " Tego nie zrozumialam Hg :) ;) K

Gość gość
Kasia dziś No sama widzisz, a to zwykły, prosty tekst ... co dopiero jakbyśmy całą Biblię spisali :-D :-) Też pewnie byśmy pod tę ścianę trafili :-D H-g

Gość gość
Hahahaha no wlasnie K

Gość gość
Hg czyli my wtedy spacetowalismy w niebie czy w piekle ? Bo cos kumam ze w piekle K

Gość gość
Mysle ze Bog z szatanem nie zmowili sie przeciwko Hiobowi. Mysle ze to tak bylo jak z nami , czyli kazdy ma wzloty i upadki. Nie ma tak ze jeden czlowiek ma zawsze z górki albo pod gorke. Kazdemu moze umrzec dziecko czy ktos bliski i niekoniecznie ze szatan po namowie z bogiem tak zrobil. Tak po prostu ktos wymyslil ze bog z szatanem zakombinowal , taka bajeczka by pokazac jak dziala bog i szatan i ze wszystko co sie dzieje to ich kombinatorstwo. To ze ktos stracił dobytek czy inne rzeczy to sa normalne ludzkie sprawy i z Hiobem bylo tak samo. Akurat tak mu sie przytrafiło. Pozniej wyszlo slonce dla niego tak jak nam wszystkim :) K

Gość gość
Ależ w raju, Kasiu w raju :-D H-g

Gość gość
Mozesz codziennie pisac taka Biblię , bardzo mi sie podoba i humor jest taki jak lubie hehe . Biblię w takim stylu fajnie by mi sie czytało :) Mozesz co wieczor tak tworzyć. Ja bym takk nie umiała fajnie jak Ty :) K

Gość gość
Aaaa w raju a ci pod sciana to byla sciana płaczu w raju ? ;) dobrze kombinuje ? ;) Olinka napewno wszystko dobrze złapała. Tylko ja taka tępa ;) K

Gość gość
Hg kicia nie dotyka storczykow wogole i nawet nie ociera sie o nie. O inne sie ociera a o te nie i nie ma śladów ząbkow na liściach. Za to gryzie dracene ale dracena zadowolona bo rosnie jak glupia ;) K

Gość gość
gość dziś W Raju już nie ma i nigdy nie będzie złego :) Miejscem bez Stwórcy jest piekło. W osamotnieniu, bez miłości i w cierpieniu. Zły sam go sobie wybrał sądząc, że jest większy niż jego Stwórca. Więc... może nie warto tak jednak zasiadać na Jego miejscu :) x Hmm... był już jeden taki, który napisał własną Biblię na przekór tej pochodzącej od Najwyższego. I tutaj - pytanie kto go inspirował skoro nie sam Stwórca. I wszystko w temacie. x Jak do tej pory Biblia jest przetłumaczona dobrze :) Ale przyjdą czasy a właściwie już nadeszły, że nie będzie właściwie tłumaczona. x Kto chce może sobie sam przetłumaczyć Biblię - tutaj jest w języku oryginalnym z trzema tłumaczeniami na polski :) http://www.biblia-internetowa.pl/1Moj/1/1.html Lubię z niej korzystać. Oli.n

Gość gość
Strona

Gość gość
Olinko czlowiek w piekle zawsze bedzie czuł cierpienie? I tam kazdy pojdzie nawet ten z niezbyt duzym grzechem? Bede tam razem z morderca i psycholem i g****icielem i złodziejem i pedofilem ? Bo do nieba nie pojde wiec z nimi bede dzielic pieklo ? :( Czy to np beda takie cele ze w jednej celi beda gorsi w innej troche lepsi ? Kurcze K

Gość gość
Kasiadziś O, mówi! ... O! Coś napisał! :-) Ludzie się dziwią, że przed tysiącem lat ktoś potrafił formułować swoje myśli i przelać je na papier, papirus czy inną tabliczkę z kamienia. Zresztą, te współczesne przekłady są lekkostrawne, z wcześniejszymi był większy problem. Język dość prosty, a żydzi zawsze mieli talent spisywania różnych idei (marks, engels etc.) to im nawet wychodzi a wcześniej nawet wychodziło. Mostu nie zbudują, ale namieszać ludziom w głowach są pierwsi. Papieże też swoją robotę zrobili i nie wszystko jest tak poukładane jak było na samym początku. Może pewne myśli były "zbyt nowoczesne i rewolucyjne" jak na tamte czasy i piszący ewangelie adaptowali je do znanego sobie światopoglądu, systemu wartości, żeby to wszystko było zrozumiałe dla przeciętnego pasterza. x O!!! Ktoś stronę przepchał :-) H-g

Gość gość
Haha ale numer, jednak i tak zawsze schodzimy na temat religii hehe . Zawsze nas korci ;) K

Gość gość
Ale to juz lepsze niz polityka ;) o polityce to nic nie wiem i bym milczala no sie nie znam ;) tez nawet nie wiedzialam kto jest prezydentem. Myslalam ze Kaczyński a premier Tusk ;) aaaaa chyba myslalam ze Komorowski ;) K

Gość gość
gość dziś czlowiek w piekle zawsze bedzie czuł cierpienie? x Tak. 🌻 I tam kazdy pojdzie nawet ten z niezbyt duzym gr/zechem? x Tak. Jeśli nie poprosi się o Booże Miiłosierdzie i nie poczuje skruchy i żalu przed Boogiem - to tak. Powiem więcej, nawet ci dobrzy ludzie, którzy wypierają się Najwyższego i dumnie nazywają się ateistami a prowadzili dobre, uczciwe życie również. Ponieważ nie chcąc mieć z Najwyższym nic wspólnego automatycznie przechodzą na stronę ciemności. Dlatego wiara w życiu człowieka jest ważna a dzięki niej poznawanie Booga. 🌻 Bede tam razem z morderca i psycholem i g****icielem i złodziejem i pedofilem ? x Tak. Z tym, że tam wg ciężaru grzrechu odczuwa cierpienia. Tzw. ogień nieugaszony. Wiele osób przeżywszy poznanie piekła mówi to samo. To samo też piszą mistycy i ludzie mający objawienia. 🌻 Bo do nieba nie pojde wiec z nimi bede dzielic pieklo ? x Dlaczego tak z góry zakładasz? Nasz Ociec Niebieski jest samą Miłością więc jeśli się człowiek do Niego zwróci o przebaczenie to go otrzyma :) Tylko trzeba Jemu uwierzyć a nie negatywnym myślom i złym emocjom. 🌻 Czy to np beda takie cele ze w jednej celi beda gorsi w innej troche lepsi ? x Każdy kto z własnej woli tam się znajdzie - ma własny kąt. I każdy cierpi za swoje. Brrr... coś strasznego. Oli.n

Gość gość
Olinka dziś A które to fragmenty Biblii tak dokładnie opisują to piekło? Może warto odnieść się do źródeł? ;-) H-g

Gość gość
Przestraszylam sie tego ze bede razem z morderca w ciemnym kacie. Powiem mu zeby mnie zabił zebym dlugo nie cierpiala w tym piekle :( K

Gość gość
gość dziś A które to fragmenty Biblii tak dokładnie opisują to piekło? Może warto odnieść się do źródeł? x Bardzo lubię odnosić się do źródeł :) x Biblia Warszawska: I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach. Biblia Tysiąclecia: I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. Biblia Gdańska: I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed oblicznością Bożą, a księgi otworzone są; i druga księga także otworzona jest, to jest księga żywota; i sądzeni są umarli według tego, jako napisano było w onych księgach, to jest według uczynków ich. x Biblia Warszawska: I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich. Biblia Tysiąclecia: I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. Biblia Gdańska: I wydało morze umarłych, którzy w niem byli, także śmierć i piekło wydały umarłych, którzy w nich byli; i byli sądzeni każdy według uczynków swoich. x Biblia Warszawska: I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć. Biblia Tysiąclecia: A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. Biblia Gdańska: A śmierć i piekło wrzucone są w jezioro ogniste. Tać jest wtóra śmierć. x Biblia Warszawska: I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego. Biblia Tysiąclecia: Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia. Biblia Gdańska: A jeśli się kto nie znalazł napisany w księgach żywota, wrzucony jest w jezioro ogniste. Oli.n

Gość gość
Czyli malo kto bedzie w niebie. K

Gość gość
Jezioro ogniste. Matko Boska :( Kasia dola zalapie K