Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

muszę zrezygnować z pracy i na kilka miesięcy się prywatnie ubezpieczyć, doradźc

Polecane posty

Gość gość

Mam dwa zawody. To znaczy jeden ukończone studia i do tej pory pracuję w tym zawodzie. Drugi zawód po prostu nie dałam rady i na półmetku odpuściłam. 3 lata po studiach okazało się, że lepiej płatny jest ten drugi zawód. Pomimo braku tytułu udało mi się trochę wkręcić na rynek i robię zlecenia. I tymi "głupimi" zleceniami lepiej zarabiam niż na pełnym etacie w zawodzie numer 1. Zawód pierwszy okazał się mega stresujący i praca bardzo wymagająca a tak naprawdę ostatnio nawet za nadgodziny mam wypłacane z półrocznym opóźnieniem. Nadgodziny muszę robić, w przeciwnym razie zwalniają. Chcę rzucić pracę i zawód 1. Potrzebuję około pół roku żeby zdobyć zawód numer 2. Ale przez ten nie dam rady pracować na pełen etat i dlatego chcę się zwolnić. Do tego dochodzą jeszcze praktyki. Będę oczywiście przez ten dorabiać zleceniami, ale to na czarno. I teraz mam problem z ubezpieczeniem. Sama wychowuję 1 dziecko, więc nikt nas nie ubezpieczy na ten okres czasu. Urząd pracy odpada, od razu znajdą mi pracę niestety w zawodzie numer 1. Sprawdzałam już to i jak odmówię to mnie wyrejestrują. Dlatego muszę mieć opcję dodatkową. Ubezpieczyć się prywatnie? Czy ktoś może się orientuje ile to kosztuję? Chodzi mi żeby w tym pakiecie była możliwa hospitalizacja, bo tego się najbardziej obawiam. Myślę też nad założeniem działalności, chociaż to szczerze wolałabym po otrzymaniu już tytułu. Proszę tylko nie pisać o tym jak bardzo jestem nieodpowiedzialna. Mam odłożone pieniądze na ten okres i dodatkowo będę robić zlecenia. Tylko nie wiem jak ugryźć ubezpieczenie, żeby nie przepłacać. Jak i tak muszę na każdym kroku płacić za prywatne wizyty. Za wszelkie rady dziękuję.

Gość gość
tak, składasz deklaracje do zusu co msc i płacisz okreslona kwote. Nie pamietam ile to dokładnie jest ale cos około 360 zł. Idz do zusu i sie dowiedz. To sie nazywa dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne

Gość gość
Jak szpital to tylko ubezpieczenie z nfz. Prywatne pakiety tego nie obejmują.

Gość gość
dzieckiem się nie przejmuj bo niepełnoletni są z automatu objęci ubezpieczeniem, a ty możesz się ubezpieczyć w nfz samodzielnie i opłacać składkę (prawie 400zł miesiecznie), wówczas przysługują ci wszystkie prawa do leczenia i hospitalizacji