Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ritax

Alergia pytanie

Polecane posty

Gość ritax

Mam pytanie do alergików lub innych osób, które znają się na tym temacie. Syn ma alergię m.in. na pyłki, świeżo skoszoną trawę itp. Testy u alergologa wykazały także lekką reakcję alergiczną na zwierzęta. Mimo tego dzieci bardzo chciały mieć pieska. Szwagierka miała psa i czasami odwiedzaliśmy ich z synem, który głaskał zwierzaka, przebywał blisko niego. Nigdy nie zaobserwowaliśmy żadnej reakcji alergicznej. Kiedy zaczęliśmy rozważać przyjęcie do domu psa, wybraliśmy się z synem do schroniska - spędził sporo czasu w towarzystwie psów, głaskał psy wewnątrz wybiegu. Również żadnej reakcji alergicznej. Zdecydowaliśmy się więc na przyjęcie szczeniaczka. Początkowo nic się nie działo, ale po trzech dniach syn nagle dostał alergicznego zapalenia spojówek. I tutaj moje pytanie - czy uważacie, że możliwe jest, aby to była reakcja na zwierzaka? Dopiero po trzech dniach kontaktu i mimo wcześniejszego braku podobnych problemów? Czy raczej reakcja na dany alergen powinna być szybsza, więc te problemy mogą mieć inne podłoże niż pies?

Gość gość
ja też mam alergię na sierść kota i psa, kot jest w domu od zawsze, nigdy nie wystąpiła u mnie z tego powodu reakcja alergiczna, więc jeżeli stężenie alergenu w teście jest niewielkie to nie powinno być problemów

Gość gość
W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do alergologa i zrobienie badań pod tym kątem. Jakiś czas temu widziałam też artykuł na temat alergii u dzieci na www.odetchnijspokojnie.pl Możesz sprawdzić, jest też tam mapa gabinetów lekarskich z podziałem na miasta, wiec nie bedziesz mieć problemu ze znalezieniem specjalisty.