Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Baja Kochana, sprobuje - ale nie jestem lekarzem... moge tylko napisac to co wiem i sprawdzalam na sobie badz znajomych. Badania i suplementy wypasione na poczatku nie beda konieczne, aczkolwiek jest kilka na ktore warto zwrocic uwage: - omega3, Vitamina D (chociaz teraz prawie lato, ale mozesz miec niedobor), B12, i potrzebne: magnez oraz witamina B3 (dziala cuda przy depresjach) przeczytaj m in tu: https://www.odkrywamyzakryte.com/niacyna/. Napisz mi jak wygladasz czasowo tzn czy bedziesz miala czas zeby sobie gotowac i czas na jakis ******* swiezym powietrzu? Moge Ci napisa cos w rodzaju jadlospisu na pare dni i powiesz mi jak sie bedziesz czula po trzech dniach? Tylko, ze to bedzie takie troche po omacku, bo sie nie znamy - ale mozemy sprobowac, a moze cos wyjdzie? cdn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Ja pracuję dość.dużo,więc czas mam ograniczony. Wolałabym ogólne propozycje produktów,na ktore mam zwrócić uwagę lub wykluczyć. Źle znoszę odgórne dyrektywy co i kiedy. Wolę trochę dowolnosci. Może przykładowy jadlospis? Witaminę D3 suplementuje,bo kiedyś badalam i był niedobór. Od niedawna biorę też B complex,gdzie jest sporo B3 i B12. Troszkę selenu. Z tym ruchem też nie jest łatwo. Brakuje chęci. Teraz pewnie trochę częściej będą kijki i rower. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Dodam też,że ta moja depresja nie jest bez powodu. Jestem "po przejsciach" :-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 @Baja - na szczescie jest wiosna i lato, wiec bedzie latwiej :) 1. spisz 8 godzin, nie ma zmiluj. im wczesniej do lozka tym lepiej 2. rano na czczo woda z cytryna - kondycja jelit przy depresjach tez jest bardzo wazna, wiec musisz dbac zeby regularnie no wiesz co... aczkolwiek przy jedzeniu, o ktorym napisze nie bedzie takich problemow 3. Jedzenie: (odstaw prosze na jakis czas pszenice i cukier) - sniadanie lekkie slodkie, tu polecam te zielone szejki - mozesz spokojnie wypic tego wiecej, o kaloriach zapomnij zasada jest taka: garsc zieleniny (pietruszka lub szpinak, lub jarmuz) + slodkie owoce (banany sa super) + jeszcze cos: mango, pomarancz, kiwi , truskawki - to do smaku + miksujesz z woda lub jakims mlekiem roslinnym. potem znajdziesz swoje ulubione mixy. jesli jest Ci zimno - to owsianka na wodzie z jablkami lub bananami i orzechami. Albo kasza jaglana z owocami. Aczkolwiek surowe jedzenie jest lepsze - bardziej wartosciowe. drugie sniadanie: znow owoce, salatka z owocow, lub ten pudding z avocado i kakao - przepisy podam ekstra jak bedziesz zainteresowana. cdn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 To nie kawa po przebudzeniu? :p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 @Baja, to super ze juz bierzesz - wiem, ze tej B3 chyba sa dosc wysokie dawki konieczne, zeby dzialalo. Dobra zasada jest taka, zebys jadla duzo weglowodanow - czyli z rana sporo owocow, pisalam o szejkach bo wtedy przemycasz tez zielenine :) zebys starala sie jesc jako lunch lub kolacje: salatke (jakie chcesz warzywa surowe + lyzeczka oliwy + i tu co chcesz: jajko, troche miesa lub ryby, ser - albo kasze, ryz, lub pieczone ziemniaki z onnymi warzywami lub fasola. mozesz kombinowac, jednak jak jesz ryz, ziemniaki, kasze (kasze lepsze od ryzu) to nie dodawaj bialka zwierzecego. Cala filozofia. Jedz do syta. nie mysl o kaloriach. nie wiem czy jestes sobie w stanie to wyobrazic - nie sa to tez drogie produkty: kasza, soczewica, warzywa sezonowe? zapomnij o chlebie, panierkach i gotowych produktach. Rob sobie kiszonki - ja kisze rzodkiewki sa pyszne i kalafiora. przy takiej ilosci owocow ez raczej nie powinnas miec cisnienia na slodycze. kijki i rower w zupelnosci wystarcza - chodzi o regularnosc i taka forme medytacji w ruchu ;) ma byc przyjemnie i smacznie. nie wiem czy to realne dla Ciebie, ale wydaje mi sie ze psychicznie juz mozesz sie po 3 -5 dniach lepiej poczuc :) Przykro mi, ze mialas przejscia - mam nadzieje, ze juz przeszly... podobno co nas nie zabije to nas wzmocni. Sciskam mocno i jak cos to pisz :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Bardzo dziękuję,muszę to sobie zapisać. Takie wytyczne polecają też w grupach dla chorych na Hashimoto. Długo nie dopuszczalam do siebie tych prawd objawionych na temat glutenu,którego właśnie w pszenicy jest najwięcej. Powoli przekonuję sie na podstawie wlasnych obserwacji ,że chyba jednak coś jest na rzeczy. I nie mówię o problemach zoladkowych tylko właśnie o psyche. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 @Baja - dobrze jest tez jesc duzo produktow na surowo - wiecej mineralow i witaminy sobie dostarczysz. Dobrze odzywione cialo, odwdziecza sie spokojem ducha + nie wysyla ciagle sygnalow ze jest glodne. to podobne jak przy rzucaniu palenia, czlowiek ciagle mysli ze jest glodny... a on chce nikotyny - tak samo jest przy niedoborach skladnikow odzywczych. dzisiaj ludzie jedza papier i wate...takie biale buleczki na przyklad (pyszne nie powiem), ktore poza kaloriami i szkodliwymi substancjami nie dostarczaja nic... stad tez u wielu osob ciagle uczucie glodu, rozepchane zoladki, choroby i frustracja. ok, tym wspanialym akcentem... zakoncze wywody. Pozdrawiam - jak chcesz jakies przepisy czy cos, to daj znac. Jak sie zdecydujesz, to daj znac jak Ci idzie :) Milego Wieczoru i Trzymaj sie mocno! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Na pewno o jakieś ciekawe przepisy się usmiecham. Powoli postaram się wprowadzać zmiany. Wiem,że łatwo nie będzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 @Baja, dokladnie - nie trzeba byc uczulonym na gluten, zeby odczuwac negatywne oddzialywanie pszenicy, ktora jest bardzo zmodyfikowana. To juz nie jest ten sam chlebus, ktory jadlysmy w latach 70 badz 80 za glebokiej komuny... I wlasnie bardzo duzo osob odczuwa to na swojej psychice. Najlepszy sposob to odstawic na 30 dni i potem znow zjesc... prawie kazdy odczuwa roznice. moja kolezanka z nerwica lekowa, psychosomatycznymi problemami, po zmianie diety i suplementacji B3 stwierdzila, ze nigdy jej nie bylo tak dobrze ze soba :))) Nadzieja jest zawsze, trzeba probowac :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Najgorsza to ta kawa na czczo :-(( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 eh, wcielo mi poprzedni wpis... kurde :/ pisalam, ze to nie ten sam chlebus co jadlysmy w latach 70tych... i ze pszenica jest bardzo zmodyfikowana i szkodzi na psyche. pisalam tez, ze moja kumpela z nerwica lekowo - wyleczyla sie odstawiajac pszenice, cukier + suplementacja B3 tu masz fajnego bloga z dobrymi przepisami weganskimi, oczywiscie mozesz sobie do nich cos dodac ze zwierzecia - ale fajne pomysly na warzywa i owoce :) http://www.jadlonomia.com/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 ja tez pije kawe na czczo... a najpierw woda z cytryna, kawa po 25 min i jest OK :) bez kawy sie nie obudze :/ na tym blogu sa fajne przepisy na pasztety z warzyw lub soczewicy - sa pyszne, ja pieke jak mam czas i jem zamiast chleba :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Czy znasz dobry produkt z B3? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Niestety nie. Moge zapytac kumpeli co sie tak leczyla... ale moment produkt czy suplement? Zawartość niacyny w 100 g Produkty spożywcze Poniżej 0,10 mg sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze 0,10 - 0,50 mg mleko, jogurty, sery twarogowe, maka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew) 0,50 - 1,00 mg pieczywo (chleb mieszany, chleb żytni razowy, bułki pszenne, pumpernikiel), makaron, kasza manna, ryż biały, płatki owsiane, owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka) 1,00 - 5,00 mg ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi indyka 5,00 -10,00 mg polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne Powyżej 10 mg mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe ale ten chleb i gotowe wedliny to bym raczej szerokim lukiem obchodzila, za duzo tam innego swinstwa. Watrobka na pewno jest warta polecenia :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 To znaczy suplement. Ja mam jakiś tani. Zawartość B3 dość wysoka,ale ile w tym prawdy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 tu, ta laska ma dobre suple i jest bardzo w porzadku, poza tym ciekawe rzezcy pisze bardzo: https://thisisbio.pl/suplementy-diety/2178-vitamin-b3-nicotinamide-500mg-120kaps-gg-5060040823071.html ale moze wez na razie ta swoja, zwieksz sobie dawke i zobaczysz, moze nie ma sensu od razu wydawac full kasy na witamine? zobacz jeszcze w aptece, a ja zapytam tej swojej kolezanki - co dokladnie, ale wiem ze w aptece zamawiala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 @Baja - tani suplement nie musi znaczyc, ze zly. Dawki musza byc podawane zgodnie z prawda. Wez tylko poczytaj ile tej B3 przy stanach depresyjnych powinno sie brac, bo z tego co pamietam to sa dosc wysokie dawki. Dobranoc i Trzymaj sie ladnie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Dobranoc i dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Kikuchi-akurat znalazłam na temat. http://www.focus.pl/artykul/nakarm-swoj-mozg?page=1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Potwierdzenie twoich słów :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Może polecisz jeszcze jakieś blogi,strony? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 oj Baja, nie pojdziemy dzsiaj spac :D a Ty masz sie wysypiac :) tu taki pan: https://www.youtube.com/watch?v=8SB1dilsIgc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 moj ulubiony blog, pisalam wczesniej - laska sie wyleczyla z lekow /nerwicy lekowej bieganiem i ma ogromna wiedze, mozna tez do niej pisac. fakt, jest weganka, ale jest otwarta - pisala nawet o ketozie czyli tym co ja usiluje teraz zrobic https://www.pepsieliot.com/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 tu jeszcze vlog dziewczyny , ktora sie suplementuje i leczy z depresji i nerwicy lekowej : https://www.youtube.com/watch?v=M0gl1nhIcSw nie ze wszystkim sie zgadzam. uwazam ze wiele super foods to sciema - np nasze siemie lniane jest tak samo dobre jak nasiona chia itd + pestki slonecznika wcale nie sa super, maja za duzo omega 6... my musimy miec wiecej omega 3. ale warto zobaczyc, bo laska jest realistka i probuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Fajnie. Poczytam. Pepsi Eliot znam. Trochę sceptycznie podchodzę do tych informacji,ale jakoś muszę się ratować. Ciekawe informacje przekazuje też Quchenne inspiracje i blog,z którego korzysta również Galia Olgi Smile. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 Ja jutro mam wolne,więc mogę sobie pozwolić na trochę dłuższe posiedzenie. :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 A Ziebie to już w ogóle nie wiem co myśleć. Szarlatan czy mądry czlowiek. Opinie są totalnie skrajne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kikuchi 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 A te co podajesz, to ich nie znam, chetnie poczytam :) Ta, pepsi czasami ma jazde na kosmitow i twierdzi, ze gady zyja wsrod nas, ale generalnie ma duza wiedze i ja lubie - traktuje to wszystko pod siebie i wybiorczo, gdyz u mnie surowy weganizm (pomimo, ze uwazam to jako najlepsze rozwiazanie z punktu etycznego) sie nigdy nie sprawdzi... no nie najem sie... Zieba nie wiem, o tych witaminach mowi sensownie - potwierdza to, co slyszalam juz wczesniej. Fajnie, ze masz wolne - ja dzisiaj malo zrobilam, albo jak zwykle mi sie wydaje, ze za malo... eh... - bede musiala jutro dodac gazu troche. Powinnam sie wyrobic, wiec staram sie nie panikowac. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baja70 0 Napisano Kwiecień 26, 2018 No dobra,to już naprawdę do jutra i spokojnej nocy. P.S. Ja akurat od kilku dni lepiej się czuję. Kiedy jest źle przestaję pisać :-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach