Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy w duzych miastach chrzestnym moze byc ktos kto zyje bez slubu ???kto wie?

Polecane posty

Gość gość
Jak dzieciątko prosi to się nie odmawia autorko.Nie wykręcaj się,bo jak cię poproszono na chrzestną to nie wypada odmówić bo to brak kultury.

Gość gość
Chrzestny może być jeden (może być to nawet ksiądz). Ty zostań świadkiem chrztu.

Gość gość
11:24 to nie dzieciątko prosi tylko rodzice. W dodatku hipokryci.

Gość gość
Dobrze radzà z tym świadkiem

Gość gość
Autorko u mnie w rodzinie jest taki przypadek że chrzestnym został chłopak który żyje z dziewczyną bez ślubu od wielu lat i slubu ani widu ani słychu. Jednak w praktyce wyglądało to tak że taka osoba miała iść do spowiedzi i postanawiac poprawe. Ksiądz to traktował jako szczere, bo to nie jego sumienie tylko tej osoby co ona postanowi dalej. Jak było później to cóż..

Gość gość
Dzieciątko prosi buahahhahahaha, ona nic akurat nie czas z tego wszystkiego, ja odmawiałam kilka razy i dobrze zrobiłam.Teraz bym miała 4 komunie, gdzie każdy oczekuje wyskakiwania z z kasy, odmówiłam i mam spokój z finansowaniem cudzych dzieci.Co w tym niekulturalnego, jak się kulturalnie odmówi?Nic.

Gość gość
ale dopiszę tylko autorko że nie polecam szukania chrzestnych niepraktykujących bo to sie mija z celem całkowicie. Poza tym nie ma pewności na jakiego natrafi księdza, bo jak się trafi surowszy to może odmówić dania rozgrzeszenia i zostaniecie na ostatnią chwile na lodzie bez chrzestnego. Moja koleżanka tak miała że przed ślubem kościelnym ksiądz jej odmówił rozgrzeszenia. Ona zawsze jak dla mnie sprawiała wrażenie osoby raczej niewierzącej. Nie wiem jakich słów użyła ale ksiądz jakby wyczuł brak szczerości u niej. Potem był płacz, nerwy i bieganie po innych księżach

Gość gość
my chcieliśmy poprosić na chrzestną siostrę mojego meża , ale z racji że mieszka z facetem bez ślubu, ksiądz o tym wiedział i się niezgodził, wydaje mi się że może być podobnie u ciebie

Gość gość
o przepraszam poprawie sie, raczej nie że ksiądz wyczuł brak szczerości u niej, bo ona nie jest kłamczuchą, ani oszustką tylko może raczej wyczuł brak przekonania co do tego co ona właściwie robi w tym konfesjonale. Tak przypuszczam że to mogło być to

Gość gość
Rodzice proszą w imieniu dziecka.Poza tym to wstyd odmawiać,bo skoro wybrali cię na chrzestną to znaczy,że cię szanują i lubią i chcą ci powierzyć ten zaszczyt.Mi by było głupio odmówić.

Gość gość
Chrzestny ma pomóc rodzicom wychowywać dziecko czyli dokładać się finansowo na różne okazje i w razie czego zostać rodziną zastępczą więc trzeba uważnie dobierać chrzestnych.

Gość gość
".Poza tym to wstyd odmawiać,bo skoro wybrali cię na chrzestną to znaczy,że cię szanują i lubią i chcą ci powierzyć ten zaszczyt." Nie rozsmiejszaj mnie, zazwyczaj wybor chrzestnych poprzedzony jest bardzo strannie przeprowadzoną kalkulacją, albo na zasadzie,że kogoś wybrać trzeba , to nie jest żaden zaszczyt, tylko rola kozła ofiarnego.Jakos potem zapominają rodzice jaki to zaszczyt sam w sobie i chcą prezentów, latania na imieninki, urodzinki, no i nie odmawiałbyć i miala np 7 chrzesniaków a potem kasa na 7 komunii, slubów i tego wszystkiego? Skoro nie masz na co wydawać swoich pieniędzy i pragniesz sponsorować cudzie dzieci, to droga wolna, ale nie pisz,że odmawianie jest wstydem, bo nie jest, jest logiczną decyzją.

Gość gość
"Chrzestny ma pomóc rodzicom wychowywać dziecko czyli dokładać się finansowo na różne okazje" Bzdur, ma tylko pomóc wychować w wierze, reszta to kwestia rodziców i na jakie okazje mają to chrzestni dokładać, do komunii?do przyjęcia weselnego? Co za idiotyzm.

Gość gość
Skoro macie takie rodziny w których się nienawidzicie to nie dziwne,że odmawiacie po chamsku bycia chrzestnym :O U mnie w rodzinie są normalne relacje,miłość i szacunek i nigdy nie ma problemu z chrzestnymi,bo każdy jest chętny.To normalne,że jak ludzie się kochają to chcą dawać sobie prezenty i dla mnie np.to przyjemność dać chrześniakowi te 1000 zł na komunie.A wy chciwusy żałujecie każdego grosza na dziecko i widać,że się w tych rodzinach musicie nie cierpieć :O

Gość gość
Dziecku się nie odmawia bo to przynosi nieszczęście w rodzinie...

Gość gość
Jak już chcecie robić cyrk z chrztem to zaczrpnijcie informacji kto może być chrzestnym i jaki są jego obowiązki katoliczki od 7 boleści. Chrzestny ma pomóc w wychowaniu w wierze katolickiej a nie sponsoringu. Ja odmawiam bycia chrzestną bo moje sakramenty zakończyły się ma bierzmowaniu i nie wierzę w kk, nie praktykuje i nie zamierzam brać udziału w tej szpoce. Bo o ile rodzina jest wierząca a chrzest płynie z serca to popieram ten sakrament o tyle takie peezdy które robią z sakramentu szopkę i cyrk spalilabym na stosie. Poważnie. Właśnie przez takie "katoliczki" rzygac mi się chce ba cały kościół.

Gość gość
po kiego grzyba chrzcicie niemowlęta ,które nie moga w ogóle wyrazić swojej woli ? czy może to po prostu rodzaj wpisu " do partii " ?

Gość gość
w Starym Testamencie chrzest niemowląt nie występuje , w Nowym Jezus chrzci się jako człowiek dorosły , Jan chrzci dorosłych to skąd ta myśl ,żeby chrzcić dzieci ?

Gość gość
Jeżeli ktoś ma np. 3 dzieci chrzestnych, to nie może odmówić bycia chrzestnym? Bo bez przesady, co to znaczy że odmowa przynosi pecha rodzinie - przecież to jakiś zabobon, a podobno katolikom nie wolno wierzyć w przesądy.... Mój chłopak został chrzestnym swojego bratanka, mieszkamy razem. Jego mama poszła do księdza, złożyła 50 zł ofiary na kościół i dostał zaświadczenie. Spowiedź przecierpiał i z głowy.